Altijd al eens de indrukwekkende komodovaraan in het echt willen zien? Als je op reis bent door Indonesië heb je de kans om de grootste hagedis ter wereld te bekijken. De Komodovaraan komt voor op de eilanden Komodo, Rinca en Flores die tot de eilandengroep Nusa Tenggara (oost) behoren. De eilanden liggen een paar honderd kilometer ten oosten van Bali en Lombok. Je kan op de eilanden deze geweldige dieren bekijken in hun natuurlijke omgeving in het Komodo National Park. De lange reis die je over moet hebben om de reuze hagedissen te bezoeken is zeker de moeite waard. In de betere reisgidsen vind je tal van Komodo reistips die alle met een bezoek aan de Komodovaraan te maken hebben.

Komodo

De drie eilanden van Komodo eilanden, Komodo, Rinca en Padar, zijn alleen per boot te bereiken. De drie eilanden en de kleinere eilanden daaromheen behoren vormen een door het WereldNatuurFonds uitgeroepen beschermd natuurgebied. Het gebied vormt het Komodo National Park dat door de UNESCO in 1986 werd opgericht vanwege het grote biologische belang van het gebied. Naast de zeldzame Komodovaraan kent de eilandengroep ook een unieke flora en fauna met dieren als het Timor hert, de Rinca rat, langstaart makaken, wilde paarden, wilde zwijnen, cobra’s en fruit vleermuizen. De zeeën rondom de Komodo eilanden spelen een net zo belangrijke rol. Ze herbergen één van de werelds rijkste mariene leefomgevingen met meer dan 260 soorten koraalriffen, 70 verschillende soorten zeesponzen, schaaldieren, mantraroggen, diverse haaiensoorten, dolfijnen, zeeschildpadden, walvissen, zeekoeien en meer dan duizend verschillende vissoorten. Een bezoek brengen aan de Komodo eilanden per georganiseerde tour wordt meestal gecombineerd met een dag duiken of snorkelen.

Over de Komodovaraan

Als je de Komodovaraan of de Komodo dragon zoals het dier in het Engels genoemd wordt wilt gaan bekijken, is dat alleen mogelijk als je een georganiseerde tour boekt waarbij je onder begeleiding van een bevoegde park ranger de Komodovaraan gaat opzoeken. Aangezien het niet geheel ongevaarlijk is om dicht bij de Komodovaraan in de buurt te komen is de park ranger “bewapend” met een soort puntige hart om de dieren op afstand te houden als ze te dichtbij komen. De Komodovaraan is een indrukwekkende verschijning en kan ruim 3 meter lang worden. Hoewel de dieren normaal gesproken niet snel mensen zullen aanvallen kunnen ze met gemak iemand doden. De bijt van een Komodovaraan is giftig. Als het beest eenmaal heeft toegeslagen en zijn prooi heeft gebeten trekt het zich meestal terug en wacht het geduldig af tot de prooi door het gif sterft. Bij mensen kan de harde bijt op zich ook al tot de dood leiden. Af en toe komen er ongelukkig voor en wordt iemand door het dier gebeten met dodelijk afloop ten gevolg. Komodo’s kunnen ook harder rennen dan mensen en zeer snel en lang zwemmen. Wees dus alert en blijf bij de park ranger in de buurt als je het dier wilt gaan bezoeken.

Overnachten op Komodo

Reis je naar Komodo om te Komodovaraan te gaan bekijken of te genieten van de prachtige flora en fauna, dan zijn er twee manieren om de nacht door te brengen. Je kan een georganiseerde boot tour boeken waarbij je overdag de Komodo eilanden bezoekt en kunt duiken in de prachtige wateren rondom de eilanden. Je overnacht dan op een boot in de buitenlucht op het buitendek of in je eigen kamer. Je kan tegenwoordig online je boot tour boeken zoals de Komodo Cruise Boat.

Overnachten op Labuan Bajo

Naast het overnachten op een boot, is het ook mogelijk om te overnachten in Labuan Bajo, de uitvalsbasis voor een bezoek aan de eilanden van Komodo. Een leuk en betaalbaar hotel is Komodo Lodge. Vanaf $36 kan je hier een sfeervolle en schone kamer boeken. Er zijn voordeligere opties te vinden in Labuan Bajo maar die zijn weinig sfeervol en vies.

Ook zijn er een klein aantal luxe hotels en resorts te vinden. Het Bintang Flores Hotel met 4 sterren is een absolute aanrader. Vanaf $75 kan je een kamer in dit prachtige resort boeken en heb je een hotel met uitzicht op de prachtige heldere zee.

Hoe kom je in Komodo?

De Komodo eilanden zijn alleen per boot te bereiken. Er zijn geen wegen op het eiland, laat staan een vliegveld. Het eiland is geheel onthouden van enige vorm van infrastructuur als je daarbij niet de paden van de inheemse bevolking meerekent. Verharde wegen en stenen bruggen zal je er niet vinden. Alles is nog puur natuur op het beschermde eiland.

Per boot naar Komodo reizen

De enige manier om Komodo te bereiken is per boot. Hoewel er geen officiële havens of aanlegplaatsen voor boten te vinden zijn, leggen de meeste boten aan op een vaste en toegankelijk plek op het eiland waar het mogelijk is van boord te gaan. Vanuit de haven van Sape op Sumbawa eiland en vanuit de haven van Labuan Bajo (Labuanbajo) op Flores varen er één maal in de week ferry’s naar Komodo. De ferry’s kunnen door het ondiepe water niet helemaal tot de kust komen dus is het nodig om over te stappen op kleinere bootjes die je naar het strand brengen. Van het strand kan je naar het enige dorpje op het eiland worden gebracht. Door onstuimig weer komt het regelmatig voor dat de ferry niet vaart.

Een betere manier om per boot naar Komodo te reizen is om een georganiseerde tour te boeken. In een package tour boek je in één keer de retour bootreis vanaf Labuan Bajo naar Komodo of Rinca inclusief een lunch en een stop bij een prachtig eiland op de weg terug waar je perfect kunt snorkelen of duiken. Duik-en snorkelspullen zijn ook inclusief. De tour kost je ongeveer 350.000IDR (ongeveer $26). Bij de tour zit niet het entreegeld voor het park inbegrepen van 225.000IDR, de belasting van 50.000IDR en het geld voor de (verplichte) gids van 80.000IDR per groep. De boot tour naar Komodo kan je in Labuan Bajo op vrijwel elke hoek van de straat boeken. Het aanbod en de concurrentie is groot. Informeer wel even goed naar de voorzieningen op de boot (handdoeken, duikspullen, reddingsvesten enz.). Hoewel een bezoek aan de Komodovaraan op nummer één staat van de Komodo reistips, behoort het snorkelend of duikend verkennen van de wateren van Komodo ook absoluut tot de Komodo reistips en mag je dit niet overslaan.

Het is ook mogelijk om een meerdaagse tour te boeken vanuit Lombok. Je zal dan eerst vanuit Senggigi of Mataram op Lombok over land naar het oostelijk deel van het eiland rijden om daar (vaak Tanjung Rinngit) per boot richting de Komodo eilanden te varen. Op de boot verblijf je een aantal nachten. Overnachten doe je op een matrasje op het dak. Aangezien het verschil in comfort tussen de verschillende aanbieders van deze meerdaagse tours er groot kan zijn is het raadzaam om eerst goed te informeren voordat je de meerdaagse boottour naar Komodo boekt. Prijzen liggen vaak rond de 1.700.000IDR, ongeveer $130 per persoon.

Per vliegtuig naar Komodo reizen

Er liggen gelukkig geen vliegvelden op Komodo of één van de andere Komodo-eilanden. Er zijn twee manieren om per vliegtuig richting Komodo te reizen. Bij beide manieren is het nog nodig om met aansluitend vervoer verder door te reizen naar Komodo aangezien de eilanden alleen per boot te bereiken zijn.

Van Bali naar Labuan Bajo vliegen

De eerste optie is per vliegtuig naar Komodo te reizen is om van Denpasar in Bali naar Labuan Bajo’s Komodo Airport te vliegen. Er zijn alleen rechtstreekste vluchten op het zogenaamde “vliegveld van Komodo” mogelijk vanuit Denpasar op Bali. Vluchten tussen beide plaatsen worden dagelijks uitgevoerd door Wings Air (Lion Air), Sky Aviation, Merpati Airlines, Garuda Indonesia en TransNusa. Er zijn meerdere vluchten per dag mogelijk. Een vlucht van Bali naar Labuan Bajo op Flores boek je al vanaf $39 per enkele reis per persoon. Je kan deze vluchten vinden en boeken via Monondo.nl. Vanaf de luchthaven van Komodo is het nog 20 minuten lopen naar Labuan Bajo. Ook kan je per taxi de rit maken maar vaak betaal je veel te hoge prijzen. Per ojeks of bemo ben je een stuk voordeliger uit. Afstanden in Labuan Bajo zelf ze te voet af te leggen.

Van Bali naar Bima vliegen

Een tweede manier om naar Komodo te vliegen is met een rechtstreekse vlucht van Bali naar Bima op het eiland Sumbawa (ten oosten van Lombok en ten westen van Komodo). Er zijn dagelijks meerdere vluchten die worden uitgevoerd door Wings Air (Lion Air), Merpati Airlines, Garuda Indonesia en TransNusa. Vanaf Bima moet je vervolgens per taxi of bus naar de plaats Sape doorreizen om daar op de ferry naar Komodo te stappen. Let erop dat de ferry maar 1 a 2 maal per dag een ferry afvaart naar Labuan Bajo (via Komodo) en niet bij slecht weer. Een vlucht van Bali naar Bima boek je al vanaf $42 per enkele reis. Via Monondo.nl vergelijk je prijzen en bekijk je eenvoudig de tijden van de vluchten.

Het is alleen mogelijk om vanuit Denpasar op Bali rechtstreeks op Bima of Labuan Bajo te vliegen. Helaas is het niet meer mogelijk om vanuit Lombok op beide bestemmingen te vliegen.

Meer Komodo reistips?

Ben je op zoek naar nog meer Komodo reistips? Vergeet dan vooral niet om een goede reisgids voor Indonesië aan te schaffen voordat je op reis gaat. In de betere reisgidsen vind je tal van nuttige informatie en ook handige Komodo reistips die je goed van pas zullen komen tijdens je reis. De betere reisgidsen voor Indonesië zijn Trotter, Rough Guide en Lonely Planet. Bekijk en vergelijk het aanbod reisgidsen en vind de gids die het beste bij jou past en je van de beste Komodo reistips voorziet.

Foto: Charlesjsharp