Jakarta, het voormalige Batavia, is de grote hoofdstad van Indonesië met bijna tien miljoen inwoners. Jakarta ligt op het eiland Java (Jawa) in één van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld. De stad is gesticht in de 4e eeuw en werd later, ten tijde van de machtige Nederlandse Verenigde Oost-Indische Compagnie, een erg belangrijke handelspost. De stad heeft na de Indonesische onafhankelijkheid in 1949 zijn belangrijke handelspositie behouden. De stad is nog altijd het economisch, cultureel en politiek centrum van Indonesie. In de stad vind je in het oude centrum, Kota Tua, nog altijd veel oude koloniale gebouwen van de Nederlanders. Veel Jakarta reistips in reisgidsen over Indonesië gaan over de indrukwekkende geschiedenis van deze belangrijke stad.

Over Jakarta

Jakarta werd door de Nederlanders ingenomen en ontwikkeld tot een grote en moderne stad (in die tijd). De infrastructuur en diverse staatsgebouwen en handelsgebouwen werden in de stad gebouwd. Jakarta, het toenmalige Batavia, groeide uit tot de belangrijkste stad van het land en tevens het economisch centrum van Indonesie. Vooral de handel in specerijen zorgde voor de grote ontwikkeling die de stad doormaakten. De stad is uitgegroeid tot een metropool waar veel culturen met elkaar verweven zijn, een echte smeltkroes. De inwoners van Jakarta zijn erg hartelijk en geïnteresseerd in toeristen en andere reizigers. Backpackers hebben het al snel naar hun zin in Jakarta. Zeker vanwege het bruisende nachtleven van de stad.

Overnachten in Jakarta

Jakarta is een wereldstad waar jaarlijks veel toeristen op af komen. Ook worden er veel congressen en andere bijeenkomsten gehouden. Er zijn zodoende ook veel hotels, guesthouses en resorts in Jakarta te vinden. De meeste backpackers die in budget of middenklasse accommodaties overnachten, verblijven vaak in Jalan Jaksa dat bij het grote Lapangan Merdeka plein in het centrum van Jakarta ligt. Het Gambi treinstation ligt direct ten oosten van het plein. Jalan Jaksa is begeven met gezellige budget guesthouses, hostels en hotels en ook zijn er veel sfeervolle restaurantjes te vinden. Het is dé plek om te verblijven in Jakarta. Door vrijwel de hele stad liggen de middenklasse en luxe hotels verspreid. Kota Tua is de oude koloniale wijk van Jakarta. De wijk ligt in het noorden van de stad aan de kust. Hier bevindt zich een klein aantal sfeervolle hotels tussen de oude koloniale gebouwen.

Budget hotel tips Jakarta

Op zoek naar een voordelig hotel met een mooie ligging? Het Madu Inn ligt in de wijk Taman Sari en tegen de oude koloniale wijk Kota Tua aan. De accommodatie heeft sfeervolle kamers die praktisch en eenvoudig zijn ingericht. Op loopafstand van het hotel bevinden zich veel bezienswaardigheden. Kamers inclusief ontbijt boek je hier vanaf $16 per nacht.

Middenklasse hotel tips Jakarta

Voor een iets luxer hotel met zwembad in het hart van de stad is het Take’s Mansion de beste keuze. Het sfeervolle en kleinschalige hotel heeft een zwembad op het dak vanwaar je een panoramisch uitzicht over de stad hebt. De kamers zijn sfeervol ingericht en van alle gemakken voorzien. Om de hoek liggen restaurants, winkels en uitgaansgelegenheden zoals Sarina, Plaza Indonesia of Grand Indonesia. Een kamer boek je hier vanaf $43 per nacht inclusief ontbijt. Dit hotel is een echter aanrader vanwege de perfecte ligging, het rooftop zwembad, sfeervolle kamers en de goede service.

Luxe hotel tips Jakarta

Voor nog meer luxe en comfort is het Hotel Borobudur Jakarta de ideale accommodatie in Jakarta. Het 5-sterren hotel ligt in het zakencentrum van de stad. Het hotel heeft een groot zwembad, een spa en meerdere tennisbanen. Ook zijn er 5 restaurants in het hotel aanwezig die Italiaanse, Japanse, Chinese, Indonesische en internationale gerechten serveren. Een overnachting in dit hotel boek je vanaf $154 per kamer inclusief ontbijt.

Meer Jakarta reistips?

Ben je op zoek naar nog meer Jakarta reistips? Vergeet dan vooral niet een goede reisgids van Indonesie te kopen voordat je op reis gaat. De betere reisgidsen voorzien je van nog meer handige Jakarta reistips. Een goede reisgids zal je niet alleen voorafgaand aan je reis naar Indonesie helpen om een goede planning te maken maar hij zal je ook tijdens je reis voorzien van handige informatie en nuttige tips. Naam mijn mening en ervaring zijn de betere reisgidsen over Indonesie van Rough Guide, Lonely Planet en Trotter.