Sinds de laatste jaren wordt het bezoeken van de kleine Sunda Eilanden (ook wel Nusa Tenggara genaamd) steeds populairder. Veel reizigers die op Bali verblijven of voor langere tijd door Indonesië reizen willen ook wat meepikken van deze prachtige eilandengroep. Het is vooral de natuur maar in beperktere mate ook de cultuur die een grote aantrekkingskracht heeft!

Over de Kleine Sunda eilanden

De Kleine Sunda eilanden (of Kleine Soenda-eilanden) is een eilandengroep in Indonesië die in twee kleinere groepen wordt onderverdeeld. Samen met het grotere maar vrij onbekende eiland Sumbawa vormen Bali en Lombok West Nusa Tenggara (Nusa Tenggara Barat). Een groep van zes andere eilandgroepen vormt het oostelijk deel van de eilandengroep genaamd Oost Nusa Tenggara (Nusa Tenggara Timur)

West Nusa Tenggara

Bali is veruit het meest interessante eiland van de West Nusa Tenggara eilandgroep voor toeristen. Er valt enorm veel te doen en het barst er van de bezienswaardigheden. Vandaar een apart artikel over Bali dat je hier kunt vinden.

Lombok is een eiland dat veel mensen wel kennen. In ieder geval van naam. Lombok is het meest westelijke eiland van de eilandengroep en wordt ook het meest bezocht. Het eiland is beduidend rustiger dan het zeer toeristische buureiland Bali. Mataram is de hoofdstad en tevens grootste stad van het eiland en heeft ook een internationaal vliegveld. De nummer één trekpleister van het eiland zijn de Gili eilanden. Gili Air, Gili Meno en Gili Trawangan zorgen voor veruit de meeste toeristen.

Sumbawa is qua omvang ongeveer drie keer zo groot als Lombok. Er zijn enkele prachtige stranden te vinden die vooral geliefd zijn bij surfers. Grote resorts zal je er in zeer beperkte mate vinden. Het eiland is erg ongerept en ook niet erg goed begaanbaar. Wegen zijn smal en niet altijd in even goede conditie.

East Nusa Tenggara

Ten oosten van West Nusa Tenggara ligt, hoe kan het ook anders, Oost Nusa Tenggara. Deze eilandengroep bestaat uit zes kleinere eilandgroepen waarvan Flores de meest populaire is bij reizigers. Ten westen van het hoofdeiland van Flores vind je namelijk het welbekende eiland Komodo. Het is het leefgebied van het grootste reptiel op aarde, de Komodovaraan. Jaarlijks maken vele duizenden reizigers vaak per zeilboot of speedboot de overtocht van Lombok langs het eiland Sumbawa naar Komodo om daar deze intrigerende beesten te gaan bekijken. De reis is behoorlijk prijzig maar wel een hele ervaring. Je kunt onder begeleiding van een gids dicht in de buurt van de Komodovaranen komen.

Ook is het mogelijk om een binnenlandse vlucht naar Flores te nemen om vervolgens over land naar de uitvalsbasis Labuanbajo te reizen. Vanaf deze plaats kan je een excursie naar naar Komodo boeken (inclusief boot).

Komodo

Het hoofdeiland van Flores is verder vrij ongerept maar herbergt nog enkele pareltjes die je zeker moet gaan bekijken als je de kans krijgt. Zo is de Kelimutu vulkaan een belangrijke bezienswaardigheid op Flores. In de Kelimutu vulkaan, wat letterlijk “kokende berg” betekend, vind je drie prachtige vulkaanmeren met elk hun zijn eigen kleur. Zo vind je een lichtblauw, een donkerblauw en een donkerrood meer bovenop de vulkaan.

Het traditionele dorp Wae Rebo is eigenlijk ook een must. Dit dorp ligt op een hoogte van 1200 meter in een spectaculaire vallei. Je hebt vanuit het dorp een prachtig uitzicht op de omgeving. Van oudsher wordt er rondom het dorp koffie verbouwd. Je kunt zodoende in het dorp ook koffie kopen! Wil je het dorp bezoeken, dan moet je rekenen op een trekking door de jungle van ongeveer drie uur!

Direct ten oosten van Flores ligt de Solor Archipelago. Het is een groep kleine eilanden die zeer weinig bezocht wordt door toeristen. Er is ook vrij weinig te doen.

Ten oosten van de Solor Archipelago ligt de Alor Archipelago. Deze eilandengroep is stukken interessanter. Je vindt hier namelijk enkele actieve vulkanen maar het zijn vooral de prachtige duik-en snorkelspots de de eilanden zo aantrekkelijk maken. Naast snorkelen en duiken kan je hier ook prachtige trekkings maken door de jungle waarbij je prachtige watervallen tegenkomt. De Mainang waterval is daar ongetwijfeld de mooiste van!

Ten zuiden van de Alor Archipelago vind je West-Timor, dat samen met het onafhankelijke Oost-Timor op één eiland ligt. Op West-Timor vind je een Katholieke bevolking door de vroegere aanwezigheid van de Portugezen. De cultuur is dan ook anders dan die op de andere Kleine Sunda eilanden. Qua toerisme staat dit deel van Indonesië nog in de kinderschoenen. Er valt weinig te zien en doen in West-Timor.

Ongeveer 100 kilometer ten westen van de West-Timorese hoofdstad Kupang liggen de Sawu eilanden. Het is de kleinste eilandengroep van de Kleine Sunda eilanden en er valt voor toeristen ook vrijwel niet te beleven.

De laatste eilandengroep van de Kleine Sunda eilanden is Sumba. De redelijk grote eiland is ook niet erg op het toerisme ingesteld. Een uitzondering is het super-de-luxe NIHI Sumba dat één van de duurste plekken ter wereld is om te overnachten. Qua landschap valt er echter veel moois te zien. Zowel het binnenland als de kust van het grotendeels Christelijke eiland zijn prachtig. Er zijn ook een aantal interessante culturen op het eiland te ontdekken. Er leven namelijk veel animisten op het eiland.