Lombok is het jongere broertje van Bali maar is stukken minder toeristisch. De grote drukte die je op Bali hebt ontbreekt op Lombok. Je vindt op Lombok nog veel rustige en soms verlaten stranden die net zo mooi zijn als de goud-witte stranden op Bali. Op de nabijgelegen Gili eilanden tref je zelfs de mooiste koraalriffen aan die je in Indonesië zult vinden, misschien wel de mooiste ter wereld. Het is een ideale plek om te duiken en te snorkelen. De prachtige koraalriffen rondom de Gili eilanden worden bewoond door zachtaardige haaien waartussen je kan duiken. Een blijvende herinnering aan deze prachtige eilanden. In alle goede reisgidsen lees je handige Lombok reistips die vooral over de goede duikmogelijkheden gaan.

Over Lombok

Hoewel minder bekend dan Bali is Lombok absoluut de moeite van een bezoek waard. Het rustige eiland is iets kleiner dan Bali en ontleent zich perfect om per motorbike (brommer/scooter) te verkennen. Een makkelijke oriëntatiepunt op het eiland is de 3726 meter hoger vulkaan Gunung Rinjani die in het noordoosten van het eiland boven alles en iedereen uitstijgt. Tijdens je verkenningstocht op Lombok kom je tal van prachtige Hindoetempels tegen zoals je ze ook op Bali vindt, maar dan zonder de hordes toeristen. De hoofdstad van Lombok, Mataram, is vergeleken met Denpasar op Bali maar een bescheiden kustplaatsje. Toch vind je er leuke restaurantjes en zijn er ook genoeg hotels en guesthouses te vinden om de nacht door te brengen. Naast het beklimmen van de Gunung Rinjani vulkaan waarbij je prachtige vergezichten te wachten staan, is het duiken en snrokelen op de Gili eilanden, Gili Air, Gili Meno en Gili Trawangan, het hoogtepunt van een bezoek aan Lombok. Veel backpackers en andere reizigers komen speciaal voor de prachtige duikervaring naar Lombok om vervolgens naar de Gili-eilanden over te steken. De meeste Lombok reistips die je op internet zult tegenkomen zullen dan ook over deze duikervaringen gaan.

Overnachten op Lombok

Hoe kom je in Lombok?

Hoewel Lombok aanzienlijk minder druk bezocht wordt dan Bali, is het eiland tocht vrij goed te bereiken voor reizigers. Zowel per boot als per vliegtuig is Lombok vrij eenvoudig te bereiken. Ook is het mogelijk om per bus naar Lombok te reizen. Tickets voor de ferry overtocht zijn dan vaak inclusief je busticket.

Per vliegtuig naar Lombok reizen

Het vliegveld van Lombok, Lombok International Airport, ligt ten zuidoosten van de hoofdstad Mataram en is het enige vliegveld op Lombok. Het vliegveld is net nieuw en werd, na een aantal flinke vertragingen, opgeleverd in 2011. Rechtstreekse internationale verbindingen tussen het vliegveld van Lombok zijn mogelijk met Singapore, Kuala Lumpur en Jeddah (Saudi Arabië). De verbinding met Jeddah bestaat vanwege de pelgrimstocht van moslims naar Mekka.

Binnen Indonesië zijn er vanaf en naar het vliegveld van Lombok rechtstreekse vluchten met Jakarta (2 luchthavens), Bandung, Surabaya, Bima, Denpasar/Bali, Makassar, Sumbawa, Surabaya en Yogyakarta. Deze vluchten worden uitgevoerd door AirAsia, Batik Air, Citilink, Garuda Indonesia, Indonesia AirAsia, Lion Air, SilkAir Singapore en Wings Air. Je boekt al een tickets van Lombok naar Bali vanaf €16,- per persoon per enkele reis. Bekijk hier de tarieven.

Vanaf de luchthaven van Lombok ben je binnen een half uur per taxi of bus in de hoofdstad Mataram voor nog geen 30.000 Rupiah.

Per boot naar Lombok reizen

Als je per boot naar Lombok wil reizen is dat ook mogelijk. Er zijn vast verbindingen per ferry tussen Lombok en Bali, Lombok en Komodo, Lombok en Sumbawa en tussen Lombok en de Gili-eilanden.

Dagelijks varen er om de twee uur boten tussen de haven van Bali, Padangbai port, en de haven van Lombok, Sengigi. Kosten liggen rond de 25.000Rp. De tocht duurt ongeveer 5 tot 6 uur. De boot/ferry stopt onderweg 1 uur bij de Gili Trawangan waar je kan uitstappen. Daarna kan je verder varen naar Senggigi op Lombok. Wil je vanaf Gili Trawangan naar Gile Meno of Gili Air door, dan is dat mogelijk met kleinere boten. Voor meer info zie Peramatour.com.

Dezelfde maatschappij vaart dagelijks van Bali via Lombok naar Komodo. Deze reis neemt 3 dagen en 2 nachten in beslag en is vrij prijzig maar zeker de moeite waard. Er zijn ook op Lombok en Bali speciale excursies naar Komodo te boeken.Informeer daarvoor ter plekke bij je hotel of guesthouse.

Ook dagelijks zijn er verbindingen tussen Lomboks Labuhan haven aan de oostkant van het eiland en Sumbawa’s Poto Tano haven. De overtocht duurt bijna 2 uur en kost 15.000.Rp.

Per bus naar Lombok reizen

Bezienswaardigheden op Lombok

Wat te doen op Lombok

Meer Lombok reistips?