Veruit het belangrijkste eiland van Indonesië is Java. Op het eiland vind je niet alleen hoofdstad Jakarta van het land maar ook andere grote steden als Bandung, Surabaya en Yogyakarta, de boeddhistische Borobudur, diverse vulkanen en prachtige stranden. Tijdens de aanwezigheid van de Nederlanders op het eiland floreerde de economie. Veel Java reistips gaan naast de prachtige natuur op het eiland dan ook over de koloniale geschiedenis van het eiland.

Over Java

Java is het dichtstbevolkte eiland van heel Indonesië met bijna 150 miljoen inwoners, bijna 60% van het totaal aantal inwoners van Indonesië. Het is daarmee het dichtstbevolkte eiland ter wereld. Ook ten tijde van de Nederlandse aanwezigheid in Indonesië speelde Java een erg belangrijke rol. Het zal daarom niet verwonderlijk zijn dat Java het politieke, culturele en economische hart van het land is. De magie van de koloniale centra van de steden in combinatie met de ketting van vulkanen, oogverblindend mooie stranden en de indrukwekkende tempel van Borobudur maken een lang bezoek aan het eiland meer dan de moeite waard.

Bezienswaardigheden op Java

Java heeft z’n bezoekers veel te bieden. Op historisch gebied kan je aan je trekken komen in de grote steden. De koloniale centra van de steden tonen nog altijd de prachtige koloniale panden van de Nederlanders die hier onder de VOC dienden. In steden als Jakarta, Bandung en Surabaya proef je nog altijd een vleugje van toen.

Een van de top bezienswaardigheden op Java is de indrukwekkende Borobudur tempel in het zuidoosten van het eiland nabij Yogyakarta. Deze boeddhistische tempel trekt jaarlijks miljoenen toeristen, en niet voor niets. Zeker bij zonsopkomst proef je de magische sfeer van de tempel en zijn omgeving. Je kunt de tempel eenvoudig bezoeken tijdens een verblijf in Yogyakarta.

Ook de tempels van de Prambanan mag je zeker niet overslaan tijdens je bezoek aan Java. Ze behoren zeker tot de mooiste bezienswaardigheden op Java. Net als de Borobudur behoren de Hindu tempels van Prambanan tot het UNESCO werelderfgoed. De tempels liggen op 20 kilometer afstand van Yogyakarta.

Naast cultuur en historie heeft Java ook veel te bieden op het gebied van de natuur. De tweede in de rij van top bezienswaardigheden op Java is de
Bromo vulkaan. Vanaf de vulkaan heb je in de ochtend vaak een betoverend uitzicht over de prachtige omgeving van de vulkaan.

Meer Java reistips?

Ben je op zoek naar nog meer Java reistips? Vergeet dan vooral niet om een goed reisgids voor Indonesië mee te nemen op reis. In de betere reisgidsen vind je naast handige Java reistips ook erg nuttige tips over diverse andere bestemmingen in Indonesië. De beste reisgidsen voor Indonesië zijn naar onze mening de Inside Guides, Trotter en Lonely Planet Indonesië.