De nationale munteenheid (valuta) van Indonesië is de Rupiah. De naam van het geld in Indonesië is afkomstig uit het Sanskriet (India) en betekend letterlijk “gesmeed zilver”. Indonesiërs gebruiken ook het woord Perak (zilver) voor hun geld. Voorheen hadden diverse eilanden die deel uitmaakten van Indonesië nog hun eigen munteenheid. Tegenwoordig hebben alle delen van het land dezelfde munteenheid. Hoewel Oost-Timor officieel niet tot Indonesië behoort, wordt er toch met Rupiah betaald.

De waarde van de Rupiah

De afgelopen jaren is er flinke inflatie geweest in Indonesië. Tegenwoordig krijg je voor één Euro zo’n 14.780 Rupiah. Voor een US Dollar ontvang je 13,448 Rupiah. Vroeger werden bedragen nog in Sen (cent) aangegeven. Door de inflatie worden Rupiahcenten niet meer gebruikt. De Bank of Indonesia kondigde aan dat er in 2018 drie nullen van de Rupiah biljetten afgehaald moeten zijn. In de periode tussen 2014 en 2018 zou er een geleidelijke overgaan plaatsvinden waarbij de oude biljetten zouden worden vervangen door nieuwe bankbiljetten. Het geld in Indonesië zou zodoende in 2018 geheel vernieuwd moeten zijn en de waarde van biljetten zou overzichtelijker zijn. In 2013 werd dit plan echter uitgesteld.

Muntgeld en briefgeld in Indonesië

Er zijn zowel munten als coupures/briefgeld in omloop in Indonesië. Het oude geld in Indonesië met bedragen van een aantal cent (Sen) wordt niet meer gebruikt terwijl het officieel nog wel geldig is. Dit geld bestaat uit muntgeld. Geld in Indonesië in de vorm van munten kom je tegen in bedragen van 50, 100, 200, 500 en 1000 Rupiah. Ze bestaan uit aluminium, brons, of een combinatie van deze twee metalen (zoals ook het 2 euro muntstuk). Briefgeld komt voor in coupures van 1000, 2000, 5000, 10000, 20000, 50000, 100000 Rupiah. De coupure met de hoogste waarde, 100000 Rupiah, is €6.69 waard of $7.35. Je geeft zodoende al snel veel geld uit als je moet betalen voor je hotelkamer of als je de rekening voor een diner moet aftikken.

Geld wisselen in Indonesië

Geld wisselen in Indonesië is vrij gemakkelijk. Zowel US dollars als Euro’s kan je vrij eenvoudig op een willekeurige markt of bank omwisselen. Banken zijn vrij ruim aanwezig in de grote steden en de middelgrote steden. In de kleinere steden en plaatsen moet je iets beter zoeken maar kan je vaak beter op de markt je geld wisselen. Ga je geld in Indonesië wisselen, hou er dan rekening mee dat je al snel met veel biljetten opgescheept zit. Probeer zoveel mogelijk coupures van 100000 Rupiah te krijgen zodat je niet al te veel hoeft mee te sjouwen op reis.

Pinnen in Indonesië

Het barst tegenwoordig van de pinautomaten in Indonesië. Op zowel vliegvelden als grote, middelgrote en kleine steden tref je zo in grote getale aan. Het pinnen van geld in Indonesië is daarom vrij gemakkelijk. Bij de meeste automaten kan je maximaal 5000000 Rupiah per dag pinnen (€367,-) maar bij sommige automaten kom je niet verder dan 500000 Rupiah(€36,70). Per transactie wordt er een paar Euro door de bank in rekening gebracht. In één keer een groter bedragen voor langere tijd pinnen is dus voordeliger dan om de 2 a 3 dagen een kleiner bedrag pinnen. Ook zijn er kleine koerswisselingsmarges van toepassing.

Met creditcard betalen in Indonesië

Het betalen per creditcard is tegenwoordig ook geen uitzondering meer in Indonesië. Bij hotels, banken en grotere restaurants kan je er eenvoudig en snel mee afrekenen. Ga echter niet met je creditcard zwaaien als je in een lokaal tentje je biertje en je bord met rijst wil afrekenen. Het is ook mogelijk om te pinnen met je creditcard. Kosten hiervoor liggen wel iets hoger dan bij het pinnen met je reguliere bankpas. Niet alle creditcards worden geaccepteerd. Creditcards als Visa en Eurocard Mastercard worden het meest geaccepteerd.

Travellercheques wisselen

Het is ook nog steeds mogelijk om in Indonesië Travellercheques om te wisselen. Weinig mensen zullen ze echter nog gebruiken omdat ze vaak door pinpassen en creditcards zijn vervangen. Mocht je er nog wat hebben liggen, neem ze mee.