Het reizen door Indonesië is vrij goedkoop. Op de meeste plaatsen in Indonesie kan je voor weinig geld overnachten in een guesthouse (hostel) of in een homestay. Ook hotels zijn vaak niet duur. Het budget voor backpacken in Indonesie is ongeveer gelijk aan het gemiddelde voor landen in Zuidoost Azië. Er zijn echter plaatsen in Indonesie waar je wat duurder uit bent maar gelukkig zijn er ook plaatsen waar je onder het gemiddelde zit vanwege het grote aanbod van hotels en guesthouses. Voor een budget van $25 tot $30 per dag kan je al goed rondkomen en overnachten. Uiteraard is de hoogte van je budget grotendeels afhankelijk van de mate van luxe waarin je wilt reizen.

Kosten voor overnachten in Indonesie

Je budget voor backpacken in Indonesie hoeft niet heel groot te zijn. Er zijn volop hotels en guesthouses te vinden in de grote steden of op plaatsen waar veel te zien of te doen is. In grote steden als Jakarta en Bandung zijn grote 5-sterren hotels en luxe resorts te vinden net als op de meest populaire bestemmingen van Indonesie zoals op Bali en Lombok. Als backpacker ben je meestal afhankelijk van een bepaald budget en daarom meer geïnteresseerd in hotels of guesthouses die niet al te duur zijn maar wel sfeervol zijn, goed te bereiken, redelijk schoon en het liefst ook nog met zwembad erbij. Op veel plaatsen in Indonesie is dat mogelijk als je even goed zoekt. Via vergelijkingswebsite Trivago.nl kan je de verschillende accommodaties goed vergelijken. Je kan je hotel of guesthouse zoeken op basis van bepaalde voorwaarden zoals een zwembad, airco, ontbijt of locatie. Een overnachting in een gemiddeld hostel in Indonesie kost ongeveer $8 per nacht. Een degelijk hotel in Indonesie kost rond de $15 a $20 per nacht. Met zwembad erbij kom je rond de $30 per nacht uit. De prijzen verschillen uiteraard per stad of locatie. Het grote voordeel in Zuidoost Azië en ook Indonesie is dat je niet per persoon betaald voor je overnachting maar per kamer. Reis je samen met iemand, dan kan je mooi de kosten delen en kan je je budget voor backpacken in Indonesie hierop aanpassen.

Hieronder een overzicht van de kosten voor verblijf in Indonesie.

Verblijf Kosten (+/-) Voorbeeld
Guesthouse $10 (per kamer) NB Bali in Kuta op Bali
Hotel middenklasse $23 (per kamer) Sun Boutique Hotel Kuta in Kuta, Bali
Hotel/resort (Luxe) $90 (per kamer) Hotel Ciputra Jakarta

Kosten van eten & drinken in Indonesie

De kosten voor eten en drinken in Indonesie zijn ook vrij laag en ze maken zodoende dus maar een klein deel uit van je budget voor backpacken in Indonesie. Voor een maaltijd zoals de gemiddelde Indonesiërs die eet betaald je $1,50 tot $2. Je hebt dan een bord rijst met wat groente en vlees of vis. Je kan uiteraard ook westerse maaltijden nuttigen in Indonesie. Zeker in de grote steden en de toeristische gebieden kom je veel westerse restaurants tegen waar je pizza kan eten, hamburgers, spaghetti, pannenkoeken enz. Je betaald daar uiteraard ook meer voor dan voor een Indonesische schotel. Als je ook veel bier (op Bali) bij drinkt zal je budget uiteraard ook hoger zijn dan wanneer je het drinken beperkt tot water en af en toe een frisdrankje of een biertje.

Hieronder een overzicht van de kosten voor eten & drinken in Indonesie.

Eten & drinken Kosten (+/-) Voorbeeld
Lokale maaltijd $1,50 Noodles of rijst met vlees
Westerse maaltijd $6 Pasta tonijn
Pizza $7 / $8 Medium pizza met vlees
Flesje water $0,25 nvt
Blikje cola $0,50 0,33 cl
Glas cola $1 Gelijk aan 1 flesje van 0,33 cl
Kop koffie $1,50 Cappuccino
Blikje bier $1 Bintang bier (Heineken is duurder)
Bier van de tap $0,50 Draft bier (Bintang)

Nog meer weten over het budget voor backpacken in Indonesie?

In de betere reisgidsen voor Indonesie zoals de Trotter, Lonely Planet of Rough Guide vind je nog veel meer uitgebreide informatie over het budget voor backpacken in Indonesie. Je vindt hierin per regio en plaats indicatietarieven voor overnachtingen, eten & drinken en het reizen zelf.