De grensovergangen in Thailand worden gedeeld met Cambodja, Laos, Myanmar en Maleisië. Veruit de langste grens wordt met Myanmar gedeeld. Het aantal grensovergangen tussen Myanmar en Thailand is echter zeer beperkt omdat Myanmar lang niet zo toeristisch en open is als Thailand. Ook de grens die wordt gedeeld met Laos is erg lang. Hier zijn meerdere grensovergangen te vinden. Met Cambodja worden een paar grensovergangen gedeeld, net als met Maleisië in het zuiden.

Grensovergangen tussen Thailand en Laos

Er zijn 8 grensovergangen tussen Thailand en Laos. Aangezien de Mekong rivier vaak de natuurlijke grens vormt tussen Laos en Thailand moet je vaak per ferry of longtail boat de Mekong oversteken of kan je via een van de 4 Thai-Laotiaanse vriendschapsbruggen naar de overkant komen. Van de 8 grensovergangen tussen Laos en Thailand worden er 4 intensief gebruikt. De andere 4 worden nauwelijks gebruikt vanwege de afgelegen liggen of gebrek aan aansluitingen per bus of boot.

De meest noordelijke grensovergang van de meest gebruikte grensovergangen tussen Laos en Thailand ligt bij Ban Huay Xai, een andere vind je bij de hoofdstad Vientiane en de andere twee liggen bij de Mekong in het zuiden van Laos. Vooral de grensovergangen bij Ban Huay Xai en Vientiane worden veel gebruikt om van Thailand naar Laos te reizen over andersom.

Grensovergangen tussen Thailand en Laos

Chiang Khong / Ban Huay Xai

Deze grensovergang tussen Laos en Thailand is een populaire. Jaarlijks passeren hier veel reizigers de grens. Vaak reizen ze vanuit Thailand naar Laos om daar vervolgens de Mekong rivier af te zakken naar het zuiden en Cambodja. Vaak vliegen backpackers van Bangkok naar Chiang Mai of Chiang Rai om daar vervolgens per sawngthaew naar Chiang Khong te reizen. Daar boeken ze vaak een hotel omdat je vaak laat aankomt zodat je de grens niet meer kunt oversteken. De volgende ochtend vanaf 06:00 uur wordt de grens geopend (open tot 22:00 uur). Moest je voorheen nog per boot (5000K) de Mekong oversteken, tegenwoordig is er (helaas) een brug over de Mekong aangelegd zodat je sneller de Laotiaanse immigratie bereikt. Een visa on arrival is hier mogelijk en kost minder dan het thuis op voorhand bij de ambassade te regelen. Voor $35 ben je klaar. Er is een geldwisselkantoor (Money Exhange service) bij de grens.

 

  06:00 – 22:00
  Chiang Khong / Chiang Rai / Chiang Mai – Ban Huay Xai / Luang Namtha
  Noord-Thailand
  Mogelijk
 Vanaf Bangkok, Chiang Mai of Chiang Rai kan je rechtstreeks per bus naar Chiang Khong reizen. Tickets zijn online te boeken. Ben je op tijd in Chiang Khong aangekomen om de grens over te gaan, dan kan je tot Ban Huay Xai doorreizen. Anders kan je in Chiang Khong overnachten. De volgende dag kan je doorreizen naar Luang Namtha of Luang Prabang (met tussenstop in Pak Beng).

Zodra je aankomt in Ban Huay Xai kan je kiezen om per boot of bus naar het noorden van Laos door te reizen. Populair zijn de plaatsen Luang Namtha en Muang Sing omdat je daar prachtige trekkingen door de ruige bergen kunt doen. Ook kan je per slowboat of per fastboot de Mekong rivier afvaren naar Luang Prabang. Met de slowboat duurt de reis 2 dagen en overnacht je onderweg in Pak Beng. Met de fastboat ben je er in 8 uur. Let er wel op dat deze tocht niet comfortabel is en soms gevaarlijk. Informeer tijdens je verblijf in Chiang Khong van te voren naar de mogelijkheden en boek indien mogelijk via je hotel of guesthouses in Chiang Khong. Via het Day Waterfront Hotel in Chiang Khong kan je de boottochten naar Luang Prabang regelen. Een kamer met uitzicht op de Mekong rivier boek je er vanaf $18 per nacht!

Bustickets naar Chiang Khong of Luang Namtja kan je online boeken.

Huai Kon / Muang Ngeun

Deze grensovergang ligt nogal afgelegen in het noorden van Thailand. Zeer weinig reizigers reizen via deze route Laos is. Mocht je toch in dit deel van Thailand rondreizen en hier de grens over willen, dan kan dat. Vanaf hier kan je over land Luang Prabang reizen of makkelijker naar Pak Beng. Houd wel rekening met beperkt openbaar vervoer. Je bent vooral op pick-up trucks aangewezen. Informeer dus ter plekke eerst goed naar de mogelijkheden. Je kan ook hier je visa on arrival regelen.
  08:00 – 18:00
  Chiang Mai – Pak Beng / Luang Prabang
  Noord-Thailand
  Mogelijk
Het openbaar vervoer in deze regio is vrij beperkt. Er gaat dagelijks een aantal bussen de grens over. Je kunt per directe bus vanuit Chiang Mai en Chiang Rai naar Luang Prabang reizen.

je kunt online bustickets boeken van Chiang Mai of Chiang Rai naar Luang Prabang.

Loei / PakLai

Ook deze afgelegen grensovergang wordt niet of nauwelijks gebruikt door westerse toeristen. De grens ligt in een uithoek van zowel Thailand als Laos. Je kan vanaf hier richting Luang Prabang reizen maar reken niet op openbaar vervoer. Je kan beter voor de grensovergang Vientiane / Nong Khai kiezen als je vanuit deze regio de grens met Laos wilt passeren.

  08:00 – 18:00
  Chiang Mai – Luang Prabang / Vientiane
  Noord-Thailand
  Mogelijk
Het openbaar vervoer in deze regio is vrij beperkt. Er gaat dagelijks een aantal bussen de grens over. Je kunt per directe bus vanuit Chiang Mai naar Luang Prabang of Vientiane reizen.

From Chiang Mai to Luang Prabang

Nong Khai / Tha Na Leng (Vientiane)

De grensovergang tussen Nong Khai en Vientiane is één van de populairste. Veel reizigers passeren hier de grens op reis naar Laos of juist vanuit Laos naar Thailand. De grensplaats Tha Na Leng ligt zo’n 20 kilometer buiten het centrum van Vientiane. De Laotiaans-Thaise vriendschapsbrug over de Mekong rivier vormt hier de grens tussen Laos en Thailand. Per bus, tuk tuk of taxi kan je eenvoudig en vrij snel van Vientiane naar de grens reizen. Ook gaan er tegenwoordig directe internationale bussen van Vientiane naar Nong Khai en zelfs naar Udon Thani. Voor $2 kan je een buskaartje kopen voor de anderhalf uur durende rit. Er gaan dagelijks 3 internationale bussen en nog eens elk uur gaan er bussen die je tot aan de grens brengen. Reis je tot aan de Tha Na Leng immigratiepost of tot aan de immigratiepost van Nong Khai, dan moet je zelf de brug nog over zien te komen tussen de twee immigratieposten in. De brug is vrij lang en in de middag kan het er erg warm zijn. Er rijden shuttlebussen tussen de grensposten die je voor 20B naar de andere kant brengen. Er is een geldwisselkantoor (Money Exhange service) bij de grens.

Voorbij de immigratiediensten kan je in Nong Khai ook weer per bus of taxi verder reizen. Nong Khai heeft ook een treinstation met directe verbindingen naar Udon Thani, Ayutthaya en Bangkok. Bij deze grensovergang kan je ter plekke je visum voor Laos regelen (visa on arrival). Reis je verder Thailand in per bus of trein, dan kan je hier online je kaartje kopen.

  07:00 – 18:00
  Nong Khai / Vientiane
  Noordoost-Thailand
  Mogelijk
Vanuit Bangkok kan je per rechtstreekse trein of bus naar Nong Khai reizen. Ook kan je helemaal doorreizen per trein tot net over de grens in Laos. Vanaf daar zal je de laatste 20 kilometer per tuk tuk moeten afleggen.

Je kunt online je busticket of treinticket naar Vientiane of Nong Khai boeken.

Beung Kan / Paksan

Ook deze grensovergang behoort tot de minst gebruikte. Alleen per boot kan je de immigratiedienst aan de overkant bereiken. Vrijwel niemand gaat hier de grens over vanwege het gebrek aan aansluitend vervoer en het feit dat je geen visa on arrival voor Laos kunt regelen. Ben je hier in de buurt, kies dan voor de grensovergang bij Pakse of Vientiane.

Zelfs met je visum voor Laos al op zak kost het je hier te veel tijd, geld, en energie om de grens over te komen.

  08:00 – 17:00
  Nong Khai / Vietnam
  Noordoost-Thailand
  Nee
Het openbaar vervoer dat je hier zult tegenkomen is zeer beperkt. Het is niet aan te raden om hier de grens te passeren.

Nakhon Phanom / Ban Vuen (Tha Khaek)

Tussen de Laotiaanse stad Tha Khaek en de Thaise stad Nakhon Phanom ligt een nieuwe brug, de 3e Thai-Laotiaanse vriendschapsbrug. Je hoeft niet meer per ferry de Mekong rivier over te steken om naar Thailand te reizen. De brug ligt ten opzichte van zowel Tha Khaek als Nakhon Phanom ten noorden van de stad. Je kan er eenvoudig per tuk tuk komen voor $1 per persoon. Iedere inwoner van Tha Khaek kan je er mee helpen. Bij de immigratiepost, die van 08:00u tot 18:00 dagelijks geopend is, kan je een visa on arrival regelen voor Laos dat je voor 30 dagen het recht geeft om in Laos te verblijven.

  08:00 – 18:00
  Ubon Thani / Nakhon Phanom – Tha Khaek / Vietnam
  Oost-Thailand
  Mogelijk
Vanuit Bangkok of Udon Thani kan je per trein of bus naar Nakhon Phanom reizen en daar de grens oversteken naar Laos. Reis je in Thailand door, dan kan je vanaf Nakhon Phanom bij aankomst in de ferryhaven per tuk tuk naar het busstation reizen om daar vervolgens de bus naar Udon Thani of Bangkok te nemen. De bus naar Bangkok rijdt niet frequent. Alleen in de avond.

Je kan online tickets boeken van Bangkok naar Nakhon Phanom.

Mudahan / Savannaketh

Ook hier hoef je helaas niet meer per ferry de oversteek te maken naar Thailand. Ook hier is een brug aangelegd zodat je eenvoudig vanuit Laos naar Thailand kunt reizen of andersom. De immigratiedienst is van 08:00u tot 18:00u geopend en ook hier kan je een visa on arrival regelen voor Laos voor 30 dagen.

  08:00 – 18:00
  Muduhan / Mukdam / Savannakhet
  Oost-Thailand
  Mogelijk
Omdat de brug een aantal kilometer ten noorden van de stad Savannakhet ligt zal je per tuk tuk naar de brug moeten reizen. Een betere optie is om de rechtstreekse internationale bus van Savannakhet naar Mudahan te nemen. De rit brengt je in 45 van de ene naar de andere stad zonder dat je zelf de brug te voet hoeft over te steken. Vanaf Mudahan kan je een bus naar Bangkok nemen. Deze doet er ongeveer 10 uur over.

Het is mogelijk om online je busticket van Bangkok naar Mukdahan te regelen.

Chong Mek / Vang Tao

De Chong Mek / Vang Tao grensovergang tussen Thailand en Laos wordt niet heel veel gebruikt door backpackers omdat die vaak vanuit dit deel van Laos richting Cambodja reizen. Toch is het een vrij eenvoudige manier om naar Thailand te reizen.

  08:00 – 18:00
  Ubon Ratchathani / Pakse
  Oost-Thailand
  Mogelijk
Er gaan dagelijks 2 rechtstreeks internationale bussen van Pakse naar Ubon Ratchathani (4 uur reistijd) en 1 rechtstreekse bus naar Bangkok ( 8 uur reistijd). Vanaf Ubon Ratchathani kan je eventueel ook de trein pakken. Pakse ligt aan de Mekong rivier maar de grens ligt iets verderop in het westen bij de plaats Vang Tao. In Chong Mek, net over de grens in Thailand, is het busstation op 400 meter afstand. Ook bij deze grensovergang kan je een visa on arrival regelen voor Laos.

Grensovergangen tussen Thailand en Cambodja

Er zijn in totaal 6 grensovergangen in Thailand die met Cambodja gedeeld worden. Van deze 2 grenzen worden er eigenlijk maar 2 intensief gebruikt door toeristen. De andere grensovergangen worden stukken minder gebuikt omdat ze in minder toeristische en minder interessante gebieden liggen. Ook is het bereiken van deze grensovergangen stukken lastiger door de slechte staat van de wegen.

Grensovergangen tussen Thailand en Cambodja

Hat Lek / Cham Yeam

Deze grensovergang wordt vooral gebruikt door reizigers die vanuit Thailand naar Sihanoukville in Cambodja reizen. Dit is een kleinschalig stadje met voldoende goede accommodaties om de nacht door te brengen om vervolgende volgende ochtend door te reizen naar Sihanoukville. De grensovergang wordt ook vaak gebruikt door reizigers die vanaf de eilanden Koh Chang of Koh Kut in Thailand doorreizen naar Cambodja. Ook Hat Lek / Cham Yeam is een van de grensovergangen in Cambodja waar oplichting voorkomt. Wel minder dan bij de Poipet grensovergang. Douaniers willen je hier wijsmaken dat je alleen je visum kunt kopen met bepaalde valuta (die je net niet hebt) zodat je geld moet wisselen tegen een ongunstige koers.

 

  08:00 – 22:00
  Trat – Koh Kong / Sihanoukville
  Zuidwest Cambodja
  Mogelijk
 Vanaf Sihanoukville of Phnom Penh kan je met de bus over een nieuwe weg in 5 uur naar Koh Kong reizen. In Koh Kong neem je een taxi, tuk tuk of moto naar de grens die 6 kilometer verderop ligt. Voor een taxi betaal je $10 terwijl je voor een ritje met een tuk tuk en motorbike resp. $6 en $3 betaalt. Aan de andere kant van de grens kan je per minivan naar Trat doorreizen. Deze rit duurt ongeveer 2 uur en kost je $160B.  Vanaf Trat kan je de bus naar Bangkok nemen  (5 a 6 uur reizen voor +/- 200 Baht) of richting Koh Chang eiland per minivan.

Bustickets naar Bangkok kan je online kopen.

Ban Pakard / Psar Pruhm

De grensovergang ligt bij het Cambodjaanse stadje Pailin, bekend van edelstenen en het feit dat het een van de laatste bolwerken van de Rode Khmer was na de oorlog. Je kan een visum on arrival kopen en ook als je de andere kant op reist kan je een toeristen visum voor Thailand krijgen. Na de grens kan je een motorbike naar Pailin pakken of een gedeelde / privé taxi naar Battambang.

  08:00 – 18:00
  Chanthaburi – Battambang / Pailin
  West Cambodja
  Mogelijk
  Je kan vanuit Bangkok in 4 a 5 uur met de bus (200 Baht) in Chantaburi komen en daar weer overstappen op een minivan (150 Baht) die je naar de grens brengt.

Ban Laem / Kamrieng

Deze grensovergang verbindt Battambang in Cambodja met het oostelijk deel van Thailand. Het is een van de minder gebruikte grensovergangen in Cambodja. Het zijn voornamelijk locals die deze grensovergang gebruiken. Een visum voor Cambodja kan je hier on arrival aanschaffen.

 

  08:00 – 18:00
  Chanthaburi – Battambang / Pailin
  West Cambodja
  Niet mogelijk
  Je kan vanaf Battambang de bus naar Pailin (120km, $4) nemen om vervolgens per  taxi of moto naar de grens te reizen (22km). Als je de grens over bent neem je een  sawngthaew naar Chanthaburi (180B, 1½ tot 2 uur) . Vervolgens neem je de bus naar Bangkok (4 tot 5 uur voor 200B).

Bustickets kan je online kopen

Aranya Prathet / Poipet

De grensovergang Aranya Prathet / Poipet is een van de meest gebruikte grensovergangen in Cambodja. Dit is de grens die je gebruikt als je van Bangkok naar Siem Reap of Battambang reist. Tegenwoordig gaan er rechtstreekse bussen van Bangkok naar Siem Reap (of andersom) waarbij je alleen hoeft uit te stappen om de grensformaliteiten af te handelen. De scambussen die vroeger reden zijn er nauwelijks meer. Zorg voor een directe busverbinding en je hebt nergens last van. Je bus wacht je aan de andere kant van de grens (in Poipet) weer op. Je kan een regulier visum voor 30 dagen kopen aan de grens. Reis je van Cambodja naar Thailand toe, dan kan je een gratis 15-daags visum voor Thailand aanvragen bij de grens. Deze grensovergang is tevens bekend om de oplichtingen die er plaats vinden. Oplichters proberen je wijs te maken dat je via “the local consulate” je visum on arrival moet regelen. Ze vragen dan aanzienlijk hogere kosten dan dat je het zelf doet. Wees slim en zorg dat je eerst je exit stempel bij de Thaise immigratiedienst ontvangt en ga dan rustig naar de “visa on arrival” bali om voor $30 je visum voor Cambodja te regelen. Laat je onderweg niks wijs maken. Ook is het absoluut niet nodig om geld te wisselen in Khmer Riel. Met je US dollars kan je prima terecht. Ook met het omwisselen van geld willen de oplichters je een veel te hoge wisselkoers berekenen.

 

  08:00 – 18:00
  Bangkok – Aranya Prathet – Siem Reap
  West Cambodja
  Mogelijk
Per bus reis je in 3 uur van Siem Reap naar Poipet. In Poipet moet je meestal overstappen in een lokale bus voor de laatste kilometer naar de grens. Als je eenmaal in Aranya Prathet in Thailand bent aangekomen kan je kiezen om per trein of per bus verder te reizen naar Bangkok. Het trein en busstation liggen ongeveer 5 km verderop dus een ritje per tuk tuk of  sawngthaew (90B) is noodzakelijk. Je kan de afstand ook per lokale bus afleggen indien je erg op je budget let.  Neem je de trein van Aranya Prathet naar Bangkok (Hualamphong treinstation), reken dan op een reistijd van 6 uur. Je betaalt ongeveer 50B. Neem je de bus van Aranya Prathet naar Bangkok ’s Mo Chit busterminal, dan is  je reistijd korter ( 4,5 tot 5 uur), maar je reis iets duurder (r, 140 – 215B). Het is ook mogelijk om in één keer je ticket van Siem Reap naar Bangkok te kopen. Bussen wachten je dan achter de grens op. Reis je van Bangkok naar Siem Reap, let dan op scams! Louche figuren willen graag aan je verdienen door veel te hoge visumprijzen of verplichte overnachting omdat de bus “kapot” is.

Je bus en treinticket kan je online kopen

Chong Chom / O Smach

Dit is een van de minst gebruikte grensovergangen in Cambodja. De grens ligt vrij afgelegen en buiten de toeristische gebieden in de regio Oddar Meanchey in het noorden van Cambodja. Als je vanuit Siem Reap naar Samraong reist kan je hier de grens over gaan. Je kan hier een Cambodjaans visum regelen als je vanuit Thailand aan komt reizen. Ook is een toeristenvisum voor Thailand mogelijk. Mocht je in dit deel van Thailand reizen en het graf van Pol Pot willen bezoeken, dan kan je hier het best de grens over gaan. Het stuk weg tussen Krong Samraong en de grens (Cambodjaanse deel), is in slechte staat. Zeker tijdens het regenseizoen. Er rijden geen publieke bussen.

 

  08:00 – 18:00
  Ubon Ratchath. – Siem Reap/Anlong Veng
  Noordwest Cambodja
  Mogelijk
  Per taxi kan je tot Krong Samraong komen. Een plek in een gedeelde taxi kost je ongeveer $10. De rit duurt ongeveer 4 uur over vrij slechte wegen. Vanaf Samraong kan je per moto of privé taxi naar de grens komen (40km, 2 uur) je betaald ongeveer $8 voor de rit per moto of bijna $30 voor een privé taxi. Zodra je de grens over bent gestoken tref je een aantal sawngthaew’s aan die je voor 50B naar de bushalte brengen. Vanaf hier kan je de bus naar Surin nemen (70km, 1,5 uur 60B). Vanaf Surin kan je de bus naar Ubon Ratchathani nemen.

Chong Sa-Ngam / Choam

Ook deze grens ligt in dunbevolkt gebied en is een van de grensovergangen in Cambodja die weinig wordt gebruikt. De enige afgedwaalde toeristen die in deze regio de grens oversteken zijn toeristen die het graf van voormalig Rode Khmer leider Pol Pot komen bekijken in Anlong Veng. Pol Pot verstopte zich hier jarenlang in de jungle en stierf (naar zeggen) een natuurlijke dood op late leeftijd. Zijn bescheiden graf is hier te vinden. Een visum voor Cambodja kan je bij deze grens on arrival aanschaffen.

 

  08:00 – 18:00
  Sisaket / Ubon Ratchathani – Anlong Veng / Siem Reap
  Noord Cambodja
  Mogelijk
  Er rijden geen bussen van Siem Reap (132km) naar Choam. Je zult een (gedeelde) taxi moeten nemen voor ongeveer $9 per persoon tot aan Anlong Veng, de rustplaats van Pol Pot. Vanaf Anlong Veng zal je per moto de 14 kilometer naar Choam moeten afleggen ($3). Als je de grens bent gepasseerd kan je per sawngthaew tot  Phusing reizen om daar op de bus naar Kantharalak of Si Saket te reizen. Daar kan je de bus nemen naar Ubon Ratchathani. Ook kan je vanaf  Si Saket of Kantharalak de trein nemen richting Bangkok of Ubon Rachathani.

Treintickets kan je online kopen.

Grensovergangen tussen Thailand en Myanmar

Er zijn 4 grensovergangen Thailand die met Myanmar (Burma) worden gedeeld waar reizigers de grens mogen oversteken indien ze in het bezit zijn van een paspoort met een geldig visum voor Myanmar. Myanmar stelt zich steeds meer open voor het toerisme dus het oversteken van de grens wordt steeds laagdrempeliger. In sommige regio’s kan je echter niet doorreizen naar het achterland van Myanmar door op handen zijnde conflicten.

Grensovergangen tussen Thailand en Myanmar

Mai Sai - Tachilek

De meest noordelijke grensovergang tussen Myanmar en Thailand is de grensovergang van Tachilek en Mai Sai (ook wel Mae Sai of Maisai geschreven). De grensovergang wordt vaak gebruikt door toeristen die tijdens hun reis door Thailand (of doorreizen naar Laos) een glimp van Myanmar willen opvangen. Bij Tachilek kan je namelijk een visum voor een dag on arrival aanvragen voor $10 waarmee je overdag in Tachilek (net over de grens in Myanmar) mag verblijven. Je kunt de grensovergang tussen Tachilek en Mai Sai ook gebruiken om verder Myanmar in te reizen. Let er wel op dat je dan niet over land mag reizen maar per vliegtuig naar je volgende bestemming in Myanmar zal moeten doorreizen. Je mag over lang niet door de verboden staat (van de voorheen erg opstandige Karen) reizen en bent dus aangewezen op reizen per vliegtuig.

 

  08:00 – 17:00
  Tachilek / Mae Sai
  Noord Thailand
  Mogelijk (1 dag alleen in en rondom Tachilek)

Vanuit Chiang Rai kan je het beste naar Tachilek reizen. Er rijden een aantal bussen per dag. Per trein kom je tot aan Chiang Mai. Daarna ben je ook op de bus aangewezen of een songthaew.

Treintickets eb bustickets kan je online kopen.

Mae Sot - Myawaddy

Als je vanuit Sukhothai of Phitsanulok in Thailand richting Hpa-an (Pa-an) of Mawlamyine in het zuiden van Myanmar wil reizen, kan je het beste via de grensovergang Myawaddy – Mae Sot reizen. Vanuit de Thaise plaats Mae Sot kan je per songthaew naar de immigratie/grenspost rijden die op ongeveer 5 kilometer afstand ligt. De grensovergang tussen Maywaddy en Mae Sot ligt vlak voor de Thai-Myanmar Friendship Bridge over de Moei rivier ( Thaunggin rivier). Zodra je door de immigratie bent, loop je de brug over en bevind je je gelijk in Myawaddy in Myanmar. Het centrum van de stad en het busstation zijn op loopafstand. Er rijden directe bussen tussen Myawaddy en Yangoon maar alleen op oneven dagen (vanwege de smalle weg). Een busrit kost ongeveer 15000 Kyat en duurt ongeveer 12 uur. Er vertrekken 3 bussen per (oneven) dag: 08:00, 09:00 en 10:00. Je buskaartje koop je eenvoudig op het busstation. Als je vroeg de grens overgaat kan je de 09:00 of 10:00 bus halen.

Phunaron - Htee Kee

Als je vanuit Sukhothai of Phitsanulok in Thailand richting Hpa-an (Pa-an) of Mawlamyine in het zuiden van Myanmar wil reizen, kan je het beste via de grensovergang Myawaddy – Mae Sot reizen. Vanuit de Thaise plaats Mae Sot kan je per songthaew naar de immigratie/grenspost rijden die op ongeveer 5 kilometer afstand ligt. De grensovergang tussen Maywaddy en Mae Sot ligt vlak voor de Thai-Myanmar Friendship Bridge over de Moei rivier ( Thaunggin rivier). Zodra je door de immigratie bent, loop je de brug over en bevind je je gelijk in Myawaddy in Myanmar. Het centrum van de stad en het busstation zijn op loopafstand. Er rijden directe bussen tussen Myawaddy en Yangoon maar alleen op oneven dagen (vanwege de smalle weg). Een busrit kost ongeveer 15000 Kyat en duurt ongeveer 12 uur. Er vertrekken 3 bussen per (oneven) dag: 08:00, 09:00 en 10:00. Je buskaartje koop je eenvoudig op het busstation. Als je vroeg de grens overgaat kan je de 09:00 of 10:00 bus halen.

Ranon - Kawthoung

Als je vanuit Sukhothai of Phitsanulok in Thailand richting Hpa-an (Pa-an) of Mawlamyine in het zuiden van Myanmar wil reizen, kan je het beste via de grensovergang Myawaddy – Mae Sot reizen. Vanuit de Thaise plaats Mae Sot kan je per songthaew naar de immigratie/grenspost rijden die op ongeveer 5 kilometer afstand ligt. De grensovergang tussen Maywaddy en Mae Sot ligt vlak voor de Thai-Myanmar Friendship Bridge over de Moei rivier ( Thaunggin rivier). Zodra je door de immigratie bent, loop je de brug over en bevind je je gelijk in Myawaddy in Myanmar. Het centrum van de stad en het busstation zijn op loopafstand. Er rijden directe bussen tussen Myawaddy en Yangoon maar alleen op oneven dagen (vanwege de smalle weg). Een busrit kost ongeveer 15000 Kyat en duurt ongeveer 12 uur. Er vertrekken 3 bussen per (oneven) dag: 08:00, 09:00 en 10:00. Je buskaartje koop je eenvoudig op het busstation. Als je vroeg de grens overgaat kan je de 09:00 of 10:00 bus halen.

Grensovergangen tussen Thailand en Maleisië

Thailand deelt het kleinste deel van zijn landgrenzen met het zuidelijk gelegen Maleisië. De twee landen delen samen 3 grenzen, 2 op het land en 1 aan de kust. De belangrijkste grenspost tussen beide landen doe je aan als je per trein vanuit Thailand naar Maleisië (of andersom) reist.

Grensovergangen tussen Thailand en Maleisië

Satun - Langkawi

Vanuit de Thaise kustplaats Satun kan je per boot naar Maleisië doorreizen. De ferry’s vanuit Satun varen rechtstreeks naar het prachtige eiland Langkawi in het noordwesten van Maleisië.

Dagelijkst varen er 3 ferry’s van Satun naar Langkawi en ook weer terug. Tijdens de ramadan varen er 2 ferry’s per dag. Een enkele reis koop je online vanaf 350 Thai Baht (€9).

Ferry’s vertrekken om 09:30, 13:30 en 16:00 vanuit Satun naar Langkawi en andersom om 09:00, 13:00 en 17:15.

Padang Besar - Padang Besar

Reis je per trein vanuit Thailand naar Maleisië of andersom, dan passeer je de grensplaats Padang Besar. Padang Besar is de benaming voor zowel het Thaise als het Maleisische deel van de grens. De grensplaats ligt op de route tussen Hat Yai in Thailand en Kuala Perlis in Maleisië.

Populair is de trein van Bangkok naar Kuala Lumpur. Tickets voor de trein tussen Thailand en Maleisië boek je tegenwoordig makkelijk online.

Sadao - Bukit Kayu Hitam

De populairste grensovergang tussen Thailand en Maleisië voor reizigers per bus is die van Sadao – Bukit Kayu Hitam. Deze grens passeer je als je vanuit Hat Yai in Zuid Thailand per bus richting Buttersworth in het noorden van Maleisië reist. Uiteraard kan je ook helemaal doorreizen naar Kuala Lumpur. Vanuit Butterworth kan je tevens doorreizen naar het eiland Penang.

Je kan met de bus vanuit zowel Thailand als Maleisië in bij de grens komen. Tegenwoordig kan je online je busticket kopen.

Betong - Bukit Berapit

Een grensovergang die zelden gebruikt wordt is die van Betong – Bukit Berapit. Vanwege de onrusten in de regio vanwege een islamitische afscheidingsbeweging is dit een grensovergang die je beter kunt mijden. De grensovergang verbindt de afgelegen Thaise regio Changwat Yala en de Maleisische regio Perak. Als je doorreist kom je bij Buttersworth uit.

De grensovergang is alleen per bus te bereiken.

Sungai - Rantau Panjang

De handigste grensovergang om vanuit Zuid Thailand naar de oostkust van het Maleisisch schiereiland te reizen is de grensovergang van Sungai – Rantau Panjang. De grensovergang verbind de stad Hat Yai in Thailand met de Maleisische stad Kota Bharu per spoor. Je kan tevens per trein doorreizen naar Pulau Perhentian (de Perhentian eilanden).

Je kan je treinkaartje voor de trein van Thailand naar Maleisië of omgekeerd online kopen.