Maleisië is een land waar je als backpacker ideaal doorheen kunt reizen. Ondanks de lange afstanden tussen bepaalde plaatsen en steden en het feit dat het land uit twee aparte delen bestaat, is reizen door Maleisië vrij eenvoudig. Er zijn diverse manieren van vervoer in Maleisie mogelijk. De grotere steden zijn over land en door de lucht goed met elkaar verbonden. Zowel over de weg als over het spoor kan je lange afstanden afleggen. Ook zijn er mogelijkheden om met de ferry van de ene naar de andere plaats te komen. Veel backpackers in Maleisië geven de voorkeur aan het reizen per bus en per trein op het westelijk schiereiland. Op Maleisisch Borneo is het vrijwel alleen mogelijk om over land per bus te reizen.

Per vliegtuig reizen in Maleisië

De grotere steden in Maleisië hebben vrijwel allemaal een vliegveld. Vooral tussen de steden op het westelijke schiereiland zijn van Maleisië zijn regelmatig vluchten mogelijk. Op Maleisisch Borneo kan je naar Kuching of Kota Kinabalu vliegen en nog wat kleinere plaatsen in het noorden van het eiland. Vluchten worden door Malaysia Airlines uitgevoerd maar er zijn ook diverse low-budget vliegtuigmaatschappijen actief zoals Air Asia, Malindo Air, Lion Air, Batik Air en Rayani Air. Niet alle vliegtuigmaatschappijen staan even hoog aangeschreven. Lion heeft volgens een onderzoek van Telegraph bijvoorbeeld slechts 1 op 7 sterren als het om veiligheid gaat. Ook Batik Air haalt slechts 1 ster. Malaysia Airlines, Rayani Air en Malindo staan veruit het beste aangeschreven.

Vluchten binnen Maleisie zijn vrij goedkoop maar de prijs is sterk afhankelijk van de maatschappij waarmee je vliegt, de boekingstermijn en uiteraard de afstand. Een vliegticket (enkele reis) tussen bepaalde steden in Maleisië kan je al vanaf $9 boeken. Een handige vergelijkingssite voor het boeken van vliegtickets binnen Maleisie is Momondo.nl. Hier kan je eenvoudig zien via welke site je het voordeligst je vliegticket boekt.

Vervoer in Maleisië

Per trein reizen in Maleisië

Ook het reizen per trein is een goede manier van vervoer in Maleisië. Alleen op het westelijk schiereiland van Maleisië ligt een spoorwegnetwerk. Het netwerk loopt van Singapore door Maleisië naar Thailand. Vanaf Singapore gezien loopt er een spoorlijn door het binnenland dat zich op gegeven moment opsplitst bij de plaats Gemas. Een deel van het spoor buigt af naar het westelijk deel en loopt langs de kust (via Kuala Lumpur en Butterworth) naar Thailand in het noorden. Het andere deel van het spoor buigt af in oostelijke richting en loopt via “The Camaron Highlands” naar het noordoostelijk deel van het eiland waar het uitkomt bij de kustplaats Tumpat vlakbij de grote stad Kota Bharu. Ook via deze lijn kan je Thailand in reizen. Je online treinticket voor Maleisië kan je boeken via deze website.

Per bus reizen in Maleisie

Per bus reizen door Maleisie is de meest goedkope manier van vervoer. Het is ook vrij makkelijk om aan je bustickets te kopen. Je kan bij het busstation eenvoudig je buskaartjes kopen. Wil je er zeker van zijn dat je plek hebt in de bus, dan kan je online je buskaartje voor Maleisië boeken (in veel gevallen). Je bent zo verzekerd van je plek, hoeft niet het loket op te zoeken en je hoeft ook niet in de rij te gaan staan. Bekijk hier prijzen, tijden en busmaatschappijen in Maleisië en boek snel en eenvoudig online je buskaartje.

Per ferry reizen in Maleisie

Voor de kust van Maleisië liggen veel eilanden. Ze zijn over het algemeen vrij goed te bereiken. Door de ontwikkeling op het gebied van toerisme is ervoor gezorgd dat de eilanden goed te bereiken zijn vanaf het vaste land. Zo zijn er onder andere goede ferry / bootverbindingen naar Langkawi, Penang, Perhentions en Kuala Tioman. Tickets voor deze populaire eilanden(groepen) zijn tegenwoordig online te boeken. Ferry’s zijn een betrouwbare manier van vervoer in Maleisie.

Ferry in Maleisië