Als je van plan bent te gaan backpacken door Maleisië, dan is het erg aan te raden om je eerst te verdiepen in de regels, wetten en gevaren van het land. Lees daarom goed het actueel reisadvies Maleisië en voorkom onnodige gevaren of problemen tijdens je reis. Maleisië is een erg streng land waar de doodstraf staat op drugsbezit, drugsgebruik en drugshandel. Indien je door Maleisië reist en in de problemen komt kun je je wenden tot de Nederlandse ambassade in Kuala Lumpur.

Zorg er voor dat je goed verzekerd op reis gaat. Een ongelukje zit immers in een klein hoekje. Er bestaan voordelige en speciale verzekeringen voor Backpacken.
De verzekering dekt alles wat je als backpacker nodig hebt en je kan je ook aanvullend verzekeren.

Corona in Maleisië

Laatste update: 8 november 2020
Vanwege diverse uitbraken van het coronavirus in Maleisië is het land tot 9 november 2020 niet toegankelijk voor buitenlandse bezoekers. Na deze periode geldt (vooralsnog) dat bezoekers bij aankomst in Maleisië eerst 14 dagen in quarantaine moeten gaan. Daarna mogen ze zich, in het geval van een negatieve coronatest, vrij door het land bewegen met uitzondering van eventueel gebieden met veel besmettingen.

Het dragen van een mondkapje is verplicht in openbaarvervoer en openbare ruimtes. Ook moet 1 meter afstand in acht worden gehouden. Ook wordt aangeraden om drukke plekken te vermijden. Bij terugkomst in Nederland is een 10-daagse quarantaine verplicht.

Huidige ontwikkelingen in Maleisië

Hoewel Maleisië doorgaans vrij weinig te lijden heeft onder instabiele politieke situaties en natuurrampen, komt het af en toe helaas toch voor dat in een gebied een noodsituatie ontstaat of dat je een gebied simpelweg het beste kunt mijden.

Gevaren in Maleisië

Het uiterste oosten van Maleisië is niet geheel veilig. Langs de kuststrook van Sabah en de oostelijke eilanden ontvoeren criminelen met enige regelmaat toeristen uit resorts. Blijf weg uit dit deel van het land. Naast dit ontvoeringsgevaar komt er in de grote steden ook criminaliteit voor in de vorm van tassenroof. Meestal gebeurd dit als je wordt afgeleid door iemand die je aan de praat houdt. Vervolgens wordt je tas gestolen door iemand op een motor die hard langsrijdt. Ook gewelddadige straatovervallen komen voor.

Hieronder een visueel overzicht van het actueel reisadvies Maleisië.

(niet van toepassing tijdens corona)

Natuurgeweld in Maleisië

Tussen november en mei komen er tropische cyclonen voor aan de oostkust van het schiereiland van Maleisië. Ook komen soms hevige overstromingen voor door tropische regens in gebieden als Kelantan, Terengganu en het Taman Negara Nationaal Park in Pahang. Gebieden kunnen door de overstromingen worden afgesloten. Soms worden dan tienduizenden (soms honderdduizenden) bewoners geëvacueerd.

In de periode van juni tot september kan er door de bosbranden in Indonesië ernstige smog of luchtvervuiling op het schiereiland van Maleisië plaatsvinden. Heb je gevoelige luchtwegen, vermijd in deze periode het schiereiland.

MinBuZa actueel reisadvies Maleisië

Via de website van MinBuZa kan je altijd actueel reisadvies Maleisië bekijken zodat je op de hoogte blijft van de risico’s en gevaren die jij tijdens je reis naar Maleisië kan tegenkomen. Laat je goed informeren.