Kuala Lumpur is de grote hoofdstad van Maleisië en tevens veruit de grootste stad van het land met ruim 2 miljoen inwoners. In Kuala Lumpur komen verschillende culturen bij elkaar. Naast de oorspronkelijke moslimbevolking vind je er ook vele Indiërs en Chinezen. De stad is een grote smeltkroes van culturen. De stad bestaat uit veel moderne gebouwen maar ook oude klassieke gebouwen die tijdens en voor de Engelse overheersing gebouwd zijn. Kenmerkend voor de stad zijn de Petronas Twin Towers, een hoog modern gebouw met twee torens die door een brug verbonden worden. De brug staat in het financieel centrum van de stad en is van het staatsolie bedrijf Petronas. Het gebouw telt 88 verdiepingen en is 452 meter hoog. Het staat symbool voor de stad Kuala Lumpur. Veel handige Kuala Lumpur reistips kan je lezen in verschillende goede reisgidsen over Maleisië.

Over Kuala Lumpur

Kuala Lumpur betekend letterlijk “modderige rivier”. De stad was ooit een kleine plaats waar veel Chinezen woonden die in de tinmijnen werkten. De stad groeide in 150 jaar uit tot een gigantische metropool met meer dan 6 miljoen mensen waarvan ruim 2 miljoen daadwerkelijk in de stad zelf wonen.

Sultan Abdul Samad Building Kuala Lumpur
China town Kuala Lumpur
Petronas Towers Kuala Lumpur

Als je rondloopt in de stad valt het je gelijk op dat er een grote verscheidenheid aan culturen aanwezig is. Naar de grote Chinese gemeenschap, waar vind je ze niet, is er ook een zeer grote Indiase bevolkingsgroep aanwezig. Je vindt dan ook een China Town en Little India in Kuala Lumpur. Ook merk je gelijk dat de stad een belangrijk economisch centrum is. De gigantische kantoorpanden en wolkenkrabbers met bedrijven zijn overal te vinden. Een wat interessanter deel van Kuala Lumpur is de koloniale geschiedenis. Duidelijk aanwezig zijn nog de invloeden van de Engelsen die grote delen van Maleisië tot kolonie hadden gemaakt. Op het Merdeka plein (square) in het centrum van de stad staat een gigantische Maleisische vlag die de overwinning op de Engelse overheersers doet herinneren. Het is de trots van de inwoners van de stad.

Overnachten in Kuala Lumpur

Er zijn veel hotels en guesthouses te vinden in Kuala Lumpur. Ze liggen verspreid over de hele stad maar er is een concentratie van accommodaties in de wijken Jalan Tuanku Abdul Rahman, Chow Kit en Jalan Ipoh ten noorden van het centrum. Vanaf deze gezellige gebieden ben je met de skytrain binnen 10 minuten in hartje Kuala Lumpur. Ook in China town vind je leuke en voldoende hotels. In het directe centrum van de stad zijn er door het zakelijke karakter een stuk minder hotels en guesthouses te vinden. De sfeer is er ook iets minder. De prijzen van de luxere hotels in Kuala Lumpur zijn ongeveer gelijk aan die van Bangkok terwijl de budget hotels en guesthouses gemiddeld net iets duurder zijn en vaak ook iets minder van kwaliteit.

Budget hotel tips Kuala Lumpur

Voor een leuk budget hotel in Kuala Lumpur is het Hotel China Town Inn een goede keuze. De hotel ligt midden in het levendige China town in het hart van de stad. Vanuit het hotel loop je zo naar Merdeka Square, de centrale markt en de koloniale wijk. De sfeervolle kamers van het hotel zijn schoon en ruim. Een overnachting boek je vanaf $16 per kamer per nacht. Zeker een van de betere deals voor zo’n mooi gelegen accommodatie in Kuala Lumpur.

Middenklasse hotel tips Kuala Lumpur

Ben je op zoek naar een iets luxere kamer en iets meer comfort? Het Pacific Express Hotel Central Market Kuala Lumpur is een echte aanrader voor niet al te veel geld. Het hotel heeft een zwembad op het dak waarvandaan je uitzicht hebt op de Petronas towers. De naam van het hotel verraad al dat het vlakbij de centrale markt van de stad ligt, op nog geen 2 meter afstand. Ook veel andere bezienswaardigheden in Kuala Lumpur liggen op loopafstand. De kamers van het hotel zijn vrij ruim, zakelijk ingericht en van alle gemakken voorzien. Een overnachting boek je hier vanaf $32 per kamer.

Luxe hotel tips Kuala Lumpur

Een verblijf in het 5-sterren Impiana KLCC Hotel Club Tower zal je niet snel vergeten. Heb je iets meer te besteden of wil je wel eens goed uitpakken, dan is hier je kans. Dit klassieke hotel heeft een buitenzwembad dat zo ongeveer in de achtertuin van de Petronas Towers ligt. Je kijkt er direct op uit. Zelfs vanuit sommige hotelkamers en de lobby heb je ‘s avonds een prachtig uitzicht op de verlichte torens. Het stadscentrum ligt om de hoek op nog geen 300 meter afstand. Een overnachting in dit luxe hotel boek je vanaf $130 per kamer per nacht inclusief ontbijt.

Toren Sultan Abdul Samad Building
Petronas towers Kuala Lumpur
Petronas towers Kuala Lumpur

Hoe kom je in Kuala Lumpur?

Kuala Lumpur is een wereldstad en zodoende ook erg goed te bereiken met diverse vervoersmiddelen. Zowel per vliegtuig onderhoud de stad goede verbindingen met andere steden op het Maleisisch schiereiland als wel per trein en per bus. De stad vormt een hub op internationaal gebied en op landelijk gebied. Veel reizigers stappen over in de stad om hun reis naar hun eindbestemming te vervolgen.

Meer Kuala Lumpur reistips

Vergeet voor aanvang van je reis naar Maleisië niet om een goede reisgids voor Maleisië te kopen. In de betere reisgidsen vind je veel handige Kuala Lumpur reistips en andere reistips over Maleisië. De reisgids helpt je een eind op weg en is je leidraad tijdens je backpack avontuur. Reisgidsen waarin je meer Kuala Lumpur reistips kunt vinden zijn bijvoorbeeld de Trotter, Rough Guide en de Lonely Planet.