George Town (ook wel Georgetown genoemd) is de grootste stad op het eiland Penang in het noorden van Maleisië en een mix van koloniale architectuur, eeuwenoude culturen en natuurschoon. Je vindt er zowel tempels als kerken en moskeeën en oude koloniale gebouwen zoals het Britse fort Cornwallis. De stad ontleent zijn naam aan de Britse koning George III omdat de stad onderdeel uitmaakte van de Britse nederzettingen in de straat van Malakka. Het eiland Penang met daarop de stad George Town, Malakka en Singapore waren onderdeel van de machtige British East India Company die zich specialiseerde in de handel in specerijen. De drie steden groeiden in deze periode uit tot grote steden en kregen ook de stadsstatus van de Britse koningin. George Town staat op de UNESCO werelderfgoedlijst vanwege zijn prachtige koloniale centrum. In alle reisgidsen over Maleisië vind je ook tal van George Town reistips.

Over George Town

De stad werd groot en belangrijk tijdens de hoogtijdagen van de Britse Oost-Indische compagnie. In de enclave vestigden zich naar de vele Britten ook nog veel Chinese handelslui en Maleisiërs. Het werd een samensmelting van oude culturen die vandaag de dag nog goed zichtbaar zijn in de stad. De oude Chinese winkelpanden en tempels gecombineerd met de Britse koloniale architectuur zijn in het centrum van de stad nog duidelijk aanwezig. Het sfeervolle centrum is de toeristische trekpleister van George Town. Het Pinang Peranakan Mansion in het centrum neemt je even mee terug naar de 18e eeuw. De prachtige mintgroene voorgevel waar in het hout vele bladeren gegraveerd zijn was ooit van de welvarendste Chinese handelaar op het eiland. Naast dit prachtige pand vind je nog tal van andere prachtige koloniale gebouwen zoals Khoo Kongsi en “Blue Mansion”, een indrukwekkend blauw huis van een Chinese handelaar dat bestaat uit diverse architectuurstijlen. Veel huizen in George Town hadden in de 18e eeuwe deze indigo-blauw gekleurde huizen. Vandaag de dag zijn er nog een paar over.

George Town in Maleisië

Overnachten in George Town

George Town is erg in trek bij toeristen en er zijn dan ook veel hotels en guesthouses in George Town te vinden. Ze variëren van low-budget accommodaties tot luxe 5-sterren hotels. Het grootste deel van de hotels ligt in het oude centrum van de stad en niet ver van de zee.

Budget hotel tips in George Town

Ben je op zoek naar een eenvoudige en goedkope manier om te overnachten in George Town? Dan is Just Inn een echte aanrader. Het guesthouse ligt in het hart van het oude centrum en op loopafstand van de top-bezienswaardigheden en gezellige restaurants. Vanaf $11 kan je hier al een kamer boeken.

Middenklasse hotel tips in George Town

Wil je wat meer luxe en comfort, dan is het Shanghai 1910 Heritage een zeer goede keuze. Dit Bed & Breakfast is gevestigd in een winkelhuis in Peranakanstijl. De traditioneel ingerichte kamers zijn voorzien van moderne faciliteiten en bevindt zich op een centrale locatie in de stad. Een kamer boek je hier vanaf $28 per nacht.

Luxe hotel tips in George Town

Wil je een keer overnachten in een prachtig koloniaal pand, dan is dit je kans. Het East Indies is een hotel dat compleet in koloniale stijl is ingericht. De kamers ademen ouderwetse charme en zijn ingericht met hardhouten vloeren en traditionele houten meubels. Het hotel heeft een erg mooie binnenplaats waar je lekker tot rust kunt komen. Kamers inclusief ontbijt boek je hier vanaf $69 per nacht. Dit is een echte aanrader in George Town.

Bekijk hotelaanbiedingen in George Town!

Hoe kom je in George Town?

George Town is erg goed te bereiken. Zeker sinds de nieuwe Penang brug klaar is. Zowel per boot als per bus en vliegtuig kan je de stad en het eiland vrij goed bereiken. Bussen rijden tegenwoordig over de brug en hoeven niet meer met de ferry. Dit scheelt weer wat in de reistijd.

Per trein naar George Town reizen

Er rijden geen treinen naar het eiland. Kom je met de trein vanuit Kuala Lumpur of Thailand, dan kan je tot Butterworth reizen. Kosten van de rit vanaf Kuala Lumpur liggen rond de 30RM per enkele reis. Voor de nachttrein ben je ongeveer 40RM kwijt inclusief bed. De nachttrein vertrekt om 22:30u en komt om 07:30u aan in Butterworth. Tussen Butterworth en Hat Yai in Thailand rijden ook enkele treinen per dag. Één daarvan rijdt door tot aan Bangkok. Kosten tot aan Hat Yai liggen rond de 40RM. De reisduur tot Hat Yai is 5 uur. Kaartjes voor de trein in Maleisië koop je eenvoudig op het station.

Per bus naar George Town reizen

Er rijden ook bussen van het busstation van George Town en andere grotere steden in Maleisië. Bussen vertrekken vanaf Kompleks Komtar in het centrum van de stad. Kuala Lumpur bereik je in 4,5 uur voor 25RM. Ipoh bereik je na 3 uur rijden voor 14RM terwijl je voor 35RM naar Malakka rijdt in 7 uur. Bussen naar Singapore zijn ook mogelijk voor 48RM en een reistijd van bijna 9 uur. Bussen rijden vrijwel elk uur naar de meeste bestemmingen met uitzondering van Singapore en Malakka, die rijden 2-maal daags. Je kan online je ticket boeken via 12goasia.com.

Per boot naar George Town reizen

Er gaan om de 20 minuten ferry’s tussen Butterworth en George Town. Je betaald alleen voor de heenreis, terug mag je gratis reizen. Het kost je nog geen Ringit om de oversteek te maken. De pier ligt pal naast het busstation en het treinstation van Butterworth. Je kan tegenwoordig uiteraard ook over de Penang brug reizen.

Per vliegtuig naar George Town reizen

Het vliegveld van George Town is eigenlijk het vliegveld van heel Penang eiland. Rechtstreekse vluchten vanaf Kuala Lumpur, Singapore en Bangkok zijn mogelijk. Kualu Lumpur bereik je via Air Asia al vanaf 40RM. Bekijk hier tijden en tarieven van vluchten naar George Town.

Meer George Town reistips

Ga je backpacken in George Town en ben je op zoek naar nog meer leuke George Town reistips? Een goede reisgids mag dan niet ontbreken aan je bagage. Een goede reisgids voor Maleisië is je leidraad tijdens je reis. De gids staat vol handige George Town reistips en handige tips over veel andere bestemmingen in Maleisië. Bekijk het aanbod reisgidsen voor Maleisië.