op het Maleisisch schiereiland vind je Taman Negara, het grootste nationale park van Maleisië maar tegelijkertijd ook één van de oudste regenwouden ter wereld met een leeftijd van 130 miljoen jaar. De officiële naam van het park is Kuala Tahan national Park aangezien Taman Negara “nationaal park” betekent. Het park is vanwege de ongerepte natuur erg populair bij toeristen. Zo vind je er eeuwenoude jungle, wilde rivieren, indrukwekkende watervallen en tal van bijzondere vogel-en insectensoorten. Als je de kans krijgt om het park te bezoeken moet je dat zeker doen. In de beste reisgidsen over Maleisië vind je tal van Taman Negara reistips terug.

Over Taman Negara

Tijdens de koloniale overheersing van de Engelsen werd Taman Negara (Kuala Tahan national Park) in 1938 door George V van het Verenigd Koninkrijk gesticht onder de naam King George V National Park. Het nationaal park kreeg na de onafhankelijkheid van Maleisië een nieuwe naam. Het natuurreservaat heeft een oppervlakte van ruim 4300 vierkante kilometer en ligt grotendeels in de provincie Pahang maar ook deels in Kelantan en Terengganu. In het park leven 350 verschillende soorten vogels, diverse bijzondere insecten en zeldzame dieren als de Maleisische tijger en tapir. Door het park heen zijn speciale wandelroutes met observatieposten gebouwd om zo toeristen de kans te geven om deze dieren te spotten.

Wat te doen in Taman Negara

De bescheiden plaats Kuala Tahan ligt in het zuiden van Taman Negara en is de uitvalsbasis voor een bezoek aan het nationaal park. In Taman Negara kan je op diverse plaatsen excursies boeken want het 130 miljoen jaar oude regenwoud heeft veel te bieden. Zo kunnen toeristen trekkingen doen, boottochten maken, grotten bezoeken, vogels spotten, vissen en uitgebreide wandelingen maken. Ook kan je een tocht maken over ‘s werelds langste touwbrug (canopy). De brug bevindt zich in de boomtoppen op ongeveer 40 meter boven de grond.

Voor alle excursies moet je een bewijs/vergunning aanschaffen naast de RM1 entree fee voor het park (en RM5 voor je camera). Vaak zit de fee voor de vergunnen bij een excursie inbegrepen.

Indien je een meerdaagse trekking gaat maken of een lange wandeltocht, let er dan op dat er geen dorpjes of winkels op je pad komen. Sla dus genoeg water en voedsel in!

Hotel tips Taman Negara

Dé plaats om een hotel te boeken en het park te gaan verkennen is Kuala Tahan in het zuiden van het park. Hier bevinden zich enkele tientallen hotels en guesthouses waar je voor redelijke prijzen kunt overnachten. Sommige accommodaties liggen bij de rivier en bieden een prachtig uitzicht. Andere hotels liggen iets meer in de bossen verscholen aan de rand van Kuala Tahan.

Middeklasse hotel tip Taman Negara

Een echte aanrader voor je verblijf in Kuala Tahan is het Mutiara Taman Negara Resort. Dit prachtige 4-sterren resort heeft een terras en uitzicht op de rivier, een restaurant en ruime keuze aan avontuurlijke activiteiten zoals jungletochten, canopy wandelingen, bergbeklimmen en excursies naar de grotten. Er is gratis WiFi beschikbaar in het restaurant.

Budget hotel tip Taman Negara

Een budget accommodatie is Kuala Tahan is het Greenland Guesthouse waar je al een kamer boekt voor €17 per nacht.

Hoe kom je in Taman Negara?

Op de vraag ‘Hoe kom je in Taman Negara”? zijn meerdere antwoorden van toepassing. Vanuit meerdere grote steden op het Maleisisch schiereiland zijn er directe busverbindingen naar het park. Zo kan je vanuit Kuala Lumpur in ongeveer 5 uur per bus naar het park toe reizen. Je reist dan naar Kuala Lipis of Jerantus. Beide plaatsen zijn ook per trein te bereiken. De jungle trein stopt op beide stations. Tickets voor de trein of bus kan je online boeken.

Vanaf Kuala Lipis of Jerantus kan je per lokale bus (RM16, 90 minuten) naar Kuala Tahan reizen. Een taxi kost ongeveer RM70 en doet er 1 uur over.

Ook kan je per boot over de rivier naar Kuala Tahan reizen. Je moet eerst vanuit Kuala Lipis of Jerantus per bus of taxi naar Kuala Tembeling rijden om daar over te stappen op de boot. De tocht neemt ongeveer 3 uur in beslag en kost RM35.

Meer Taman Negara reistips?

Ben je op zoek naar nog meer Taman Negara reistips? Vergeet dan vooral niet om een goede reisgids aan te schaffen. In de betere reisgidsen vind je niet alleen informatie die tijdens je reis goed van pas zal komen maar ook informatie die je helpt bij het plannen van je reis. De beste reisgidsen voor Maleisië zijn in onze ogen de Lonely Planet, de Rough Guide en de Trotter

Taman Negara reistips
4.6 (92%) 5 vote[s]