Ga je door Maleisië reizen en ben je van plan om een deel van je reis per trein af te leggen? Dan is er goed nieuws voor je. Tegenwoordig kan je een online treinticket voor Maleisië kopen voor de meeste treinen binnen Maleisië en zelfs voor veel internationale treinen zoals de trein van Kuala Lumpur naar Bangkok of naar Singapore. Binnen een paar stappen kan je eenvoudig en snel je treinkaartje boeken zodat je onbezorgd je reis kunt plannen en zodoende niet het risico loopt dat een trein vol geboekt is als je aan het loket je ticket wilt kopen.

Spoorlijnen in Maleisië

Er lopen een aantal spoorlijnen door Maleisië. Er zijn twee belangrijke spoorlijnen die op het Maleisische schiereiland lopen en er is op Maleisisch Borneo nog een klein spoor dat veel minder gebruikt wordt. Toeristen beperken zich meestal tot de treinen in Maleisië die op het drukkere schiereiland rijden.

Vanuit Thailand kan je de trein nemen naar Maleisië en zelfs doorreizen tot de Woodlands in Singapore. Je kunt trein vanaf de plaats Hat Yai in het zuiden van Thailand via de westkant of de oostkant van Maleisië aankomen. De westelijke kant is veruit de meest populaire omdat je langs toeristische plaatsen komt als Butterworth (George Town op het eiland Penang), Ipoh (voor de Cameron Highlands), Kuala Lumpur en vlak langs Malakka.

Reis je via de oostkant van Maleisië, dan kan je de zogenaamde Jungle Train nemen vanaf Tumpat naar Gemas. Je reist dan per trein door de dichte Maleisische jungle. Een erg mooie belevenis.

Spoorwegkaart Maleisie treinverbindingen

Jungletrein in Maleisië

De bekendste treinverbinding in Maleisië is de “Jungle Railway” of wel de jungletrein of jungle express. De treinreis brengt je door prachtige jungles, langs plantages en indrukwekkende watervallen. De jungletrein rijdt van de plaats Tumpat bij de grens met Thailand in het noordoosten van het Maleisisch schiereiland dwars door de hooglanden en jungles in het centrum van het schiereiland naar Gemas in het zuiden. De spoorlijn wordt ook wel de oostelijke kustspoorlijn genoemd. In Gemas sluit de jungletrein aan op de westelijke spoorlijn die vanuit Thailand via Butterworth, Ipoh en Kuala Lumpur naar Johor Bahru en Singapore doorloopt.

Hoewel de naam van de oostelijke kustspoorlijn of de jungletrein suggereert dat de spoorlijn langs de kust loopt is dat meer in zeer beperkte mate het geval. In het uiterste noorden bij het vertrek vanuit het treinstation in Tumpat rijdt de jungletrein alleen een klein stuk langs de kust. Daarna rijdt de jungletrein richting de jungle van Maleisië in het centrum van het Maleisisch schiereiland.

De totale afstand die de jungletrein aflegt is 526 kilometer. De treinreis duurt iets meer dan 12 uur. Tijdens de prachtige rit stopt de trein op kleinschalige stations die vaak alleen uit een bescheiden platform bestaan. De jungletrein stopt op een paar grotere stations: Mentakab, Jerantut, Kuala Lipis , Gua Musang en Kuala Krai. Hoewel de treinreis met de jungletrein nog steeds er indrukwekkend is en zeker de moeite waar is, wordt de rit steeds iets minder aantrekkelijk door de invloed van mensen. Langs de route van de jungletrein verdwijnt steeds meer jungle vanwege de aanleg van palmplantages.

Je kan tegenwoordig online een treinticket voor de jungletrein boeken. Je boekt al een plek vanaf $9.94 voor een enkele reis van Tumpat naar Johor Bahru, Gemas of Singapore (Woodlands). Ook is het mogelijk om je reis ergens onderweg te onderbreken. Bekijk tijden en prijzen van de jungletrein.


Bekijk hieronder een impressie van de jungletrein in Maleisië.

Wat kost een treinkaartje in Maleisië?

Per trein reizen in Maleisië is erg goedkoop. Vaak ben je zelfs voor de trein goedkoper uit dan voor dezelfde reis per bus. Wel moet je rekening houden met het feit dat er geen sneltreinen rijden in Maleisië. De snelste trein die je er zal vinden is de Express trein tussen Kuala Lumpur en Ipoh die met een maximum van 140km per uur rijdt. Vaak doe je over een treinrit anderhalf tot 2 maal langer dan dezelfde afstand per bus afleggen. Kosten van een treinreis hangen erg af van de afstand die je af gaat leggen. Doorgaans is de prijs van een treinkaartje in Maleisië ongeveer de helft van de prijs van een buskaartje.

Tegenwoordig kan je online treinticket voor Maleisië kopen. Althans, voor behoorlijk wat verbindingen. Bekijk prijzen en tijden.

Waar kan je een online treinticket voor Maleisië kopen?

Waar je vroeger alleen je treinkaartje in Maleisië aan het loket kon kopen, is het tegenwoordig mogelijk om online aan je treinkaartje voor Maleisië te komen. Via de boekingswebsites Busonlineticket.com en 12go.asia kan je in een paar snelle en eenvoudige stappen je treinticket binnen Maleisië kopen. Je kan per dag de mogelijke verbindingen bekijken, de reisduur en de prijs die aan het treinkaartje hangt. Ook grensoverschrijdende treinreizen kan je via beide websites boeken. Heb je een keuze kunnen maken, dan kan de betaling per creditcard of per Paypal volgen. Na verwerking van de betaling krijg je het e-ticket toegestuurd op je e-mailadres. Je kan het ticket vervolgens uitprinten en meenemen in de trein als je gaat reizen.

Treinen in Maleisië