Johor Bahru of Tanjung Puteri zoals de stad vroeger werd genoemd, is een middelgrote stad op het meest zuidelijke puntje van het westelijke schiereiland van Maleisië. Veel toeristen doen de stad aan tijdens hun reis. Niet omdat de stad zoveel te bieden heeft maar vooral vanwege het feit dat het de grensstad is tussen Maleisië en Singapore. Als je van Maleisië naar Singapore reist of andersom, dan passeer je Johor Bahru. Het is de lange Johor Causeway of Woodlands dam die de grens vormt tussen Singapore en Maleisië. Veel Johor Bahru reistips zal je niet snel vinden in de diverse reisgidsen.

Over Johor Bahru

Weinig westerse reizigers zullen lang in Johor Bahru verblijven. De stad heeft de gemiddelde toerist niet meer te bieden dan een aantal mooie koloniale gebouwen zoals het Istana Besar, het paleis van de sultan van Johor, Bangunan Sultan Ibrahim, het gebouw van sultan Ibrahim en het treinstation van Johor Bahru dat ook tijdens de aanwezigheid van de Britse kolonisator werd gebouwd. Ook zijn er nog enkele religieuze gebouwen die de moeite van een bezoek waard zijn. Zo kan je de Sultan Abu Bakar moskee, de oude Chinese tempel en de Arulmigu Sri Rajakaliamman Hindu Tempel bezoeken. Ook Johor Bahru is een smeltkroes van verschillende culturen.

Naast de culturele erfenis van Johor Bahru is de stad erg populair bij de Singaporezen en de Indonesiërs omdat je er heel goedkoop kunt winkelen. Er zijn dan ook heel van grote warenhuizen te vinden in de stad.

Overnachten in Johor Bahru

Er zijn vrij veel hotels in Johor Bahru te vinden. Vooral door de vele toeristen uit Indonesië en Singapore die jaarlijks in Johor Bahru komen winkelen zijn er meer hotels dan je zou verwachten. In de wijken Taman Century en Bukit Indah vind je de meeste hotels. Taman Century vormt het centrum van Johor Bahru.

Budget hotel tips Johor Bahru

Als je op zoek bent naar een voordelige manier om in Johor Bahru te verblijven, dan is het Tkl een goede keuze. Het hotel heeft sfeervol ingerichte kamers die schoon en redelijk ruim zijn. Het hotel ligt in he centrum van de stad. Er zijn voordeligere opties te vinden maar niet op zo’n goede locatie als dit hotel. Vanaf $18 per nacht kan je een kamer boeken.

Middenklasse hotel tips Johor Bahru

Wil je wat meer luxe en comfort en wil je daarvoor best wat meer uitgeven, dan is het klassieke Belllo Hotel JB Central een echte aanrader. Het hotel bevindt zich in het centrum van Johor en biedt mooie sfeervolle en ruime kamers vanaf $35 per nacht. Op het dak bevindt zich een zonneterras. De kamers bieden een prachtig uitzicht over de stad. Het hotel heeft 3 sterren.

Luxe hotel tips Johor Bahru

Nog meer comfort en luxe? Het Doubletree by Hilton Johor Bahru is dan wat je zoekt. Het 4-sterren hotel heeft een mooi groot zwembad en lux restaurant. De kamers zijn chique ingericht en ruim. Het hotel ligt in het hart van Johor Bahru. Kamers boek je vanaf $84 per nacht.

Hoe kom je in Johor Bahru?

Johor Bahru ligt op de grens met Singapore, een belangrijke stadstaat in Zuidoost Azië. Verbindingen tussen Singapore en Kuala Lumpur over land lopen allemaal via Johor Bahru. Er zijn daarom genoeg en ook goede verbindingen om in Johor Bahru te komen. Zowel per vliegtuig, per boot, per trein en bus is de stad uitstekend bereikbaar.

Per vliegtuig naar Johor Bahru reizen

Het vliegveld van Johor Bahru is vrij populair en wordt ook gebruikt door reizigers die eigenlijk naar Singapore willen reizen. De prijzen van een vlucht naar Johor Bahru zijn namelijk stukken goedkoper dan de prijzen naar Singapore. Zo vlieg je met Firefly al van Kuala Lumpur naar Johor Bahru vanaf $7, met Air Asia vanaf $9 en met Malindo Air al vanaf $14. Directe binnenlandse vluchten naar Johor Bahru zijn ook mogelijk vanaf Kuching, Kota Kinabalu, Kota Bharu, Sibu, Miri en Penang. Kosten variëren maar zijn vrij laag. Vaak onder de $50 per vlucht. Bekijk
hier de tarieven en tijden.

Internationale vluchten zijn mogelijk naar Johor Bahru vanaf Bandung (Indonesië), Surabaya (Indonesië), Lombok (Indonesië). Binnenkort komen daar Bangkok en Hong Kong bij.

Per boot naar Johor Bahru reizen

Het is ook mogelijk om per boot naar Johor Bahru te reizen vanaf Singapore en Indonesië. Vanaf de Indonesische havens van Sekupung, Batam, Tanjung Pinang en Bintan kan je per ferry / veerboot naar de haven van Johor Bahru reizen. Kosten liggen gemiddeld rond de 50RM.

Per trein naar Johor Bahru reizen

Er rijden dagelijks een aantal lange afstandstreinen richting Kuala Lumpur. Vaak 1 in de ochtend, 1 in de middag en 1 in de avond. De kosten variëren per klasse maar komen gemiddeld uit op 40RM. Als je tot aan Gemas reist, kan je daar overstappen op de trein richting het oostelijk deel van het schiereiland naar plaatsen als Kota Bahru en Taman Negara. Op dit traject maak je gebruik van de zogenaamde “Jungle Train” die je in een langzaam tempo door de jungle van Maleisië voert. De trein stopt vaak onderweg en veel locals maken ook gebruik van de trein. Leuk om een keer mee te maken maar wel een vrij lange en vermoeiende rit.

Per bus naar Johor Bahru reizen

De makkelijkste manier om vanuit Singapore naar Johor Bahru te reizen is per bus. De bus rijdt de Johor Causeway dam over waar je moet uitstappen bij de immigratiediensten. Later kan je weer instappen en naar Johor doorrijden. Vanaf vrijwel alle grote steden op het Maleisisch schiereiland rijden er bussen naar Johor. Vanaf de nabijgelegen plaatsen rijden ze vrijwel elk uur terwijl ze maar enkele keren per dag rijden vanaf steden als Butterworth, Ipoh, Kuala Terenganu en Kota Bahru. Je kan vanaf Kuala Lumpur voor 21RM in 4 uur in Johor komen, vanaf Malakka in 2,5 uur en 13RM, vanaf Butterworth in 12 uur voor 48RM en vanaf Kota Bahru en Kuala Terenganu moet je rekenen op 10 uur en 35RM. via 12go.asia kan je online je bustickets kopen voor Indonesië.

Reis je door naar Singapore, dan kan je per bus, taxi of zelfs lopende de Johor Causeway dam over komen.

Meer Johor Bahru reistips?

Ga je backpacken in Johor Bahru en ben je op zoek naar nog meer leuke Johor Bahru reistips? Een goede reisgids mag dan niet ontbreken aan je bagage. Een goede reisgids voor Maleisië is je leidraad tijdens je reis. De gids staat vol handige Johor Bahru reistips en handige tips over veel andere bestemmingen in Maleisië. Bekijk het aanbod reisgidsen voor Maleisië.