Sukhothai is de bakermat van de Thaise cultuur. Het was het eerste koninkrijk in Thailand en bloeide op vlak na het instorten van het Khmerrijk. Sukhothai, dat letterlijk “bloeiende vreugde betekend, ligt in het noorden van Thailand. Het koninkrijk kreeg een groot leger en ontwikkelde het huidige Thaise alfabet. Ook werden er vele belangrijke tempels gebouwd in Sukhotai zelf en in de omgeving. Het is een van de belangrijkste steden van Thailand geweest. Belangrijker zelfs dan Ayutthaya waar zich toch ook een belangrijk deel van de Thaise geschiedenis afspeelde. In alle reisgidsen over Thailand vind je dan ook Sukhothai reistips.

Over Sukhothai

De oude stad en tempels van Sukhothai liggen buiten de huidige moderne stad Sukhothai op 12 kilometer afstand. Voor de stad Sukhothai zelf hoef je deze regio niet te bezoeken. De stad is vrij sfeerloos en er valt weinig te beleven. Een bezoek aan de tempels en de oude stad is echter wel een aanrader en staat op nummer één wat betreft Sukhothai reistips. De oude stad bestaat uit een ommuurd gedeelte waaromheen grachten liggen ter bescherming van de oude stad. In de oude stad vind je veel tempels en oude gebouwen. Ook buiten de ommuring tref je nog veel tempels aan. Het gebied is vrij groot en daarom in 5 delen onderverdeeld. Voor elk deel betaal je een kleine toegangs-fee. Met je kaartje mag je ook de verschillende musea in.

Vanaf de moderne stad Sukhothai kan je per sawngthaew of per fiets de stad bezoeken. Je betaald 15B per enkele reis voor de sawngthaew rit die je tot de poort brengt. Ter plekke kan je een fiets huren voor 20B waarmee je het complex kunt verkennen.

Backpacken reistips Sukhothai boeddha beeld
Boeddha beeld
Backpacken reistips Sukhothai brug
Brug naar tempels

Wat te zien & doen in Sukhothai?

Wat te zien & doen in Sukhothai? Er zijn niet echt veel verschillende bezienswaardigheden in Sukhothai behalve Sukhothai zelf uiteraard. Alle Sukhothai reistips gaan eigenlijk over het bezichtigen van de oude stad. De stad zelf is één grote bezienswaardigheid op zich gebundeld in het Sukhothai Historical Park. De vele tempels zoals de Wat Si Sawai en de Wat Mahathat en beelden in de oude stad zijn één van de hoogtepunten van Thailand. Heb je voldoende tijd tijdens je reis, dan moet je de stad zeker een bezoek brengen. Je kan er zeker een dag goed ronddwalen tussen de oude tempels. Als je nog tijd overhebt kan je nog een bezoek brengen aan het belangrijkste museum in Sukhothai, het Ramkhamhaeng National Museum, waar je interessante informatie en beelden terugvind over de hoogtijdagen van het Sukhothai rijk.

Heb je nog niet genoeg van eeuwenoude ruïnes? 55 Kilometer verderop ligt het historisch park Sri Satchanalai. Tal van oude tempels staan hier verspreid op een vlakte. Heb je voldoende tijd, dan is een bezoek aan deze mooie site zeker aan te raden. Je kunt er per bus komen.

Heb je altijd al eens olifanten in de natuur willen zien? Dat kan. In Boon Lott’s Elephant Sanctuary leven Thaise olifanten in de vrije natuur op een stuk grond van 500 hectaren. Er worden geen show’s gegeven alleen maar olifanten die genieten van de vrijheid. Het aantal toeristen dat wordt toegelaten is beperkt per dag. Meld je daarom van te voren aan.

Overnachten in Sukhothai

Het vinden van een geschikte plek om te overnachten in Sukhothai is vaak geen probleem hoewel er een bescheiden aantal hotels, guesthouses en resorts te vinden zijn in Sukhothai. De meeste daarvan liggen in het moderne Sukhothai. Vaak liggen ze in of rondom het centrum maar er liggen er ook een aantal verder buiten het centrum. Er zijn zowel budget accommodaties in Sukhothai te vinden als middenklasse en luxe verblijven.

Budget hotel tips Sukhothai

Hoewel het niet de aller goedkoopste accommodatie is in Sukhothai, is 4T Guesthouse zeker een aanrader. Het guesthouse ligt midden in het centrum en heeft een zwembad. Je kunt leuke kleine bungalows boeken vanaf $11 per nacht. Bij het guesthouse is een sfeervol restaurant aanwezig. Het guesthouse is een gewilde plek voor backpackers.

Middenkalsse hotel tips Sukhothai

Voor een verblijf dat vlakbij de oude stad ligt is het Thai Thai Sukhothai Guesthouse een aanrader. Het sfeervolle houten guesthouse is erg lux met een traditioneel interieur. De kamers van het Thai Thai Sukhothai zijn gebouwd rond een kleine tuin. Ze zijn voorzien van houten meubels en een eigen terras. Ook kan je er fietsen huren. Vanaf $28 per nacht kan je een kamer boeken inclusief ontbijt.

Luxe hotel tips Sukhothai

Het 4-sterren Tharaburi Resort is het meest luxe resort in de omgeving. Het resort ligt op 1,5 km van de oude stad en op 2 km van Historical Park. De kamers van het Tharaburi zijn ingericht in Aziatische, hedendaagse stijl en hebben een eigen balkon. Het resort biedt een mooi zwembad. Kamers boek je vanaf $66 per nacht inclusief ontbijt.

Bekijk hotelaanbiedingen in Sukhothai!
Backpacken reistips Sukhothai stupa
Stupa
Backpacken reistips Sukhothai pilaren
Pilaren
Backpacken reistips Sukhothai boeddha
Boeddha

Hoe kom je in Sukhothai?

Sukhothai is goed te bereiken. Er zijn verschillende manieren om er te komen. Sukhothai heeft een eigen vliegveld en (uiteraard) een eigen busstation maar helaas geen eigen treinstation.

Per vliegtuig naar Sukhothai reizen

Het vliegveld van Sukhothai ligt ongeveer 30 kilometer buiten het centrum van de stad. Per sawngthaew of taxi kan je er snel en goedkoop komen. De rit neemt ongeveer een half uur in beslag en kost tussen de 40B en 120B, afhankelijk van je vervoermiddel. Dagelijks zijn er 2 directe vluchten tussen Sukhothai en Bangkok. Ook gaan zijn er verbindingen met Chiang Mai en Luang Prabang in Laos. Bekijk hier tijden en tarieven.

Per trein naar Sukhothai reizen

Sukhothai heeft helaas geen eigen treinstation. Wil je de stad toch bezoeken, dan kan je de trein vanuit Bangkok naar Phitsanulok nemen (nacht of dagtrein) en daar een bus nemen naar Sukhothai. De busrit duurt een uur. Bussen vertrekken om het half uur en kosten ongeveer 30B. Ook vanuit Chiang Mai kan je de trein naar Phitsanulok nemen. Online treintickets binnen Thailand boek je via 12go.asia.

Per bus naar Sukhothai reizen

Het busstation van Sukhothai ligt 4 kilometer ten noorden van het centrum. Per sawngthaew kan je voor 15B het laatste deel afleggen. De bus van Bangkok naar Sukhothai brengt je in 7 uur naar Sukhothai en kost ongeveer 170B. Bussen naar Sukothai vertrekken overdag om het uur. Voor iets meer geld heb je een aircobus. Vanuit Chiang Mai met de bus naar Sukhothai is ook een optie. De rit duurt 6 uur en kost 140B. Dagelijks rijden er om het half uur bussen tussen Sukhothai en Phitsanulok. Voor 30B kan je een ticket kopen. Ook rijden er regelmatig bussen tussen Sukhothai en kleinere plaatsen in de regio (Tak, Si Satchanalai). Expressbussen met airco kan je ook boeken. Ze zijn wat duurder maar vaak sneller omdat ze minder vaak stoppen en comfortabeler. Een ticket van Bangkok naar Sukhothai begint bij $11. Je kan tegenwoordig online een busticket naar Sukhothai boeken.

Meer Sukhothai reistips

Ga je backpacken in Sukhothai en ben je op zoek naar nog meer leuke Sukhothai reistips? Een goede reisgids mag dan niet ontbreken aan je bagage. Een goede reisgids voor Thailand is je leidraad tijdens je reis. De gids staat vol handige Sukhothai reistips en handige tips over veel andere bestemmingen in Thailand. Bekijk het aanbod reisgidsen voor Thailand en ontdek meer handige Sukhothai reistips.