Ayutthaya is een van de populairste bestemmingen in centraal Thailand net ten noorden van de hoofdstad Bangkok. De stad speelde ooit een belangrijke rol in de regio en was de hoofdstad van Thailand. Ayutthaya ligt tussen 3 rivieren in en vormt zo een natuurlijk eiland dat moeilijk te veroveren was. Toch lukte het de Birmezen die de eens zo welvarende en mooi stad bijna helemaal verwoestten. Vandaag de dag kan je nog enkele tempels en koninklijke gebouwen terug vinden op het eiland en net daarbuiten. Ayutthaya reistips vind je in vrijwel alle reisgidsen over Thailand.

Over Ayutthaya

Ayutthaya was in koninkrijk binnen het huidige Thailand dat bestond tussen 1351 en 1767. Het was ook in het jaar 1351 dat koning Ramathibodi I Ayutthaya stichtte als hoofdstad van zijn koninkrijk. Later werd ook het vooraanstaande koninkrijk van Sukothai overgenomen. Het totale oppervlak van het koninkrijk Ayutthaya was ongeveer gelijk aan het oppervlak van het huidige Thailand met uitzondering van een kleiner, noordelijk gelegen koninkrijk genaamd Lanna. Het koninkrijk floreerde in de 4 eeuwen dat het bestond en bedreef handel met grote handelsmachten als de Indiërs, Japanners, Perzen, Chinezen, Portugezen, Spanjaarden, Nederlanders (VOC), Britten en Fransen. Doordat Ayutthaya op een natuurlijk eiland lag dat werd omsloten door 3 rivieren, was de stad vanuit de Golf van Thailand per boot goed te bereiken. Het koninkrijk stand de handelsmachten toe om buiten de muren van de stad handelsvestigingen te bouwen. Ayutthaya telde op haar hoogtepunt van haar bestaan ruim een miljoen inwoners en kon daarmee vergeleken worden met de stad Parijs. De stad werd uiteindelijk door een grote Birmese aanval verwoest. Dit betekende gelijk het einde van het koninkrijk Ayutthaya.

Ayuthaya tempels
Ayuthaya tempels
Ayuthaya tempel
Ayuthaya tempel

Overnachten in Ayutthaya

Veel backpackers die door Thailand reizen bezoeken de tempels van Ayutthaya. Het stadje heeft daarom een vrij groot aanbod van hotels, guesthouses en hostels. Een overnachten in Ayutthaya is daarom vrij eenvoudig. Als budget backpacker is het Ayothaya Riverside House een echter aanrader. Het sfeervolle guesthouse wordt door een leuke familie gerund en ligt aan de oever van de Chao Phraya rivier die voor een verkoelend briesje zorgt. Een overnachting boek je hier al vanaf $11 per kamer per nacht.

Ben je op zoek naar een hotel met wat meer luxe en comfort, dan is Ayutthaya retreat de perfecte plek om te verblijven. Dit luxe maar betaalbare hotel straalt een en al romantiek en sfeer uit. Het hotel heeft een prachtige tuin en fijn zwembad waar je heerlijk kunt afkoelen na een dag tempels te hebben bezocht. Kamerprijzen beginnen bij $77 per nacht. Heb je wat geld te besteden en reis je samen met je partner, dan is dit hotel zeer aan te bevelen.

Bekijk hotelaanbiedingen in Ayutthaya!

Vervoer naar Ayutthaya

Ayutthaya is goed te bereiken door de centrale ligging van de stad. Vervoer naar Ayutthaya is op verschillende manieren mogelijk. Je kan zowel per bus als per trein eenvoudig komen.

Per bus naar Ayutthaya reizen

Vanuit Bangkok kan je eenvoudig naar Ayutthaya reizen per bus. Er rijden 3 bussen per uur tussen Bangkok en Ayutthaya en doen er gemiddeld 2 uur over. Voor ongeveer 50B kan je een buskaartje kopen via je hotel, guesthouse of gewoon op het busstation. Ook vanuit Lopburi kan je eenvoudig met de bus naar Ayutthaya reizen. Per uur rijden er overdag 6 bussen tussen Lopburi en Ayutthaya. Voor het traject van 1,5 uur koop je al een kaartje voor ongeveer 40B. Online bustickets kan je kopen via 12goasia.com.

Per trein naar Ayutthaya reizen

Ayutthaya heeft een eigen treinstation dat ten oosten van de stad ligt. Er rijdt ongeveer 1 trein per uur tussen Bangkok Hualamphnong station en Lopburi die stopt op Don Muang luchthaven en Ayutthaya. Voor 18B koop je een ticket. In anderhalf uur zit je al in Ayutthaya. Pak je de trein naar Lopburi, dan betaal je 15B voor het 1 uur durende ritje. Ook online treintickets naar Ayutthaya kan je kopen via 12goasia.com.

Per vliegtuig naar Ayutthaya reizen

Ayutthaya heeft zelf geen vliegveld maar als je vliegt op Don Muang Airport in Bangkok, kan je per bus of trein direct doorreizen naar Ayutthaya. Binnen 1,5 ben je dan in Ayutthaya.

Wat te zien & doen in Ayutthaya?

Wat te zien & doen in Ayutthaya? Net als Sukhothai is Ayutthaya één grote bezienswaardigheid op zich. De oude hoofdstad van Thailand is nog vergeven van oude tempels en ruïnes. Zowel op het eiland waar de kern van de oude hoofdstad gevestigd was als op het deel dat buiten het eiland ligt zijn veel tempels uit de hoogtijdagen van Ayutthaya te vinden. Je kan er zeker een dagprogramma mee vullen.

Tempels
De belangrijkste tempels in Ayutthaya die je op het eiland vindt zijn de Wat Phra Si Sanphet met zijn drie grote belvormige daken dat ooit als palace van de koningen diende, de Wat Phra Mahathat tempel waar duidelijke de invloed van de Khmercultuur in terug te herkennen is en de Wihaan Phra Mongkhon Bophit, een gigantische bronzen Boeddhabeeld, zelfs de grootste van Thailand.

Tempels die buiten het centrum van Ayutthaya liggen zijn Phu Khao Thong, een tempel waarvandaan je een prachtig uitzicht over het landschap hebt, de Wat Phanan Choeng, en de Wat Yai Chai Mongkon.

Museums
Naast de vele oude tempels in Ayutthaya kan je ook nog een groot aantal museums vinden die je nog meer vertellen over de grootheid van de stad in de 14 t/m de 17e eeuw. De belangrijkste museums in Ayutthaya zijn het Ayuthaya historical study center, het Chantharakasem national museum en het Chao Sam Phraya national museum waar je veel gouden voorwerpen uit de hoogtijdagen van de stad kunt vinden.

Meer Ayutthaya reistips

Ga je backpacken in Ayutthaya en ben je op zoek naar nog meer leuke Ayutthaya reistips? Een goede reisgids mag dan niet ontbreken aan je bagage. Een goede reisgids voor Thailand is je leidraad tijdens je reis. De gids staat vol handige Ayutthaya reistips en handige tips over veel andere bestemmingen in Thailand. Bekijk het aanbod reisgidsen voor Thailand.