Als backpacker heb je vaak een beperkt budget voor je reis. Toch wil je zo lang mogelijk reizen en zoveel mogelijk zien en ondernemen tijdens je reis. Er zijn handige manieren om tijdens en voorafgaand aan je reis flink wat geld te besparen. Met de 10 bespaar tips voor backpackers proberen we je te laten zien hoe je op een slimme manier geld kunt besparen op bijvoorbeeld je vlucht, hotels, verzekeringen en visums. Je hebt zo meer geld over om tijdens je reis uit te geven aan andere dingen of juist om langer op reis te blijven.

1) Boek je vliegticket op een slimme manier

Als je bezig bent met het plannen van je reis is het handig om ook het moment van het boeken van je vliegticket te plannen. Boek niet zo maar je ticket maar denk over een aantal factoren goed na. Bedankt eerst in welke periode je zou willen gaan reizen. Ben je gebonden aan de zomervakantie, dan heb je vrij weinig speling en ben je afhankelijk van de prijzen in die periode. Ben je flexibeler, boek dan buiten het hoogseizoen om. Ontwijk je de drukker periodes, dan kan je honderden Euro’s besparen op je vliegticket. Ook het moment waarop je je ticket boekt is meestal bepalend voor de prijs. Boek je in het weekend of op vrijdag of maandag je vliegticket, dan is de prijs meestal hoger dan als je op een midweekse dag je vliegticket boekt. Computers achter de boekingssystemen registreren wanneer mensen veel boeken en passen de prijzen hierop aan. Door de week wordt er minder geboekt waardoor de prijzen weer zakken. Ook je reisdag is bepalend voor het tarief. Ook hier zijn de dagen in en om het weekend duurder dan door de week. Dinsdag, woensdag of donderdag reizen is doorgaans goedkoper. Een kwestie van vraag en aanbod. Ook de termijn van boeken heeft invloed op de prijs van je vliegticket. Boek je erg kort voor vertrek, dan is de prijs weer hoger dan wanneer je ruim voor vertrek je ticket boekt. Uit onderzoek is gebleken dat de prijs het gunstigst is als je +/- 8 weken voor reisdatum je ticket boekt. Lees meer tips voor het voordelig boeken van je vliegticket. De voordeligste websites om vliegtickets te boeken zijn Momondo.nl en WTC.nl.

2) Maak gebruik van een creditcard

Als je in Zuidoost Azië gaat reizen is het erg raadzaam om een creditcard aan te schaffen. Naast het feit dat je lang niet overal kan pinnen met je Nederlandse bankpas en je creditcard als goede vervanging kan dienen, ben je vaak ook nog verzekerd als je met je creditcard een aankoop doet. Indien je ergens een fotocamera of tablet koopt en betaald met je creditcard, ben je gelijk verzekerd. Meestal voor de periode van een jaar. Zodoende hoef je je niet speciaal te laten verzekeren voor de spullen die je meeneemt tijdens je reis en bespaar je wat extra. De twee meest geaccepteerd creditcards zijn MasterCard en Visa World Card.

Bij Mastercard kan je met je creditcard ook nog korting bij webwinkels krijgen en op je reisverzekering. Ook krijg je soms korting op reizen.

3) Airmiles

Door het sparen van airmiles kan je veel geld besparen op bijvoorbeeld vluchten. Bij veel winkels krijg je Airmiles als je een aankoop hebt gedaan. Deze Airmiles kan je opsparen en verzilveren als je een vliegticket wilt boeken. Kortingen kunnen flink oplopen dus wees verstandig en ga ze sparen. Het sparen van Airmiles kost je niks extra’s.

4) Boek je hotel niet zomaar

Een hotel boeken is tegenwoordig erg makkelijk. Via websites als Booking.com kan je snel je hotel boeken. Ook kan je uiteraard bij aankomst in een bepaalde plaats zelf ter plekke je hotelovernachting regelen. Vaak is het goedkoper om je hotel vooruit te boeken. Er zijn handige hotel-vergelijkingssites waar je makkelijk hotels kunt vergelijken en de prijzen van de hotels kunt vergelijken. Je kunt veel hotels via verschillende websites boeken. Bijna elke website hanteert weer andere prijzen voor een hotel. Via de hotel-vergelijkingssite Trivago.nl kun je de prijzen van een bepaald hotel vergelijken en zo altijd de voordeligste website kiezen om je hotel te boeken. Je betaalt zo altijd de beste prijs. Vaak zijn er via deze vergelijkingssite ook interessante kortingen voor hotels te vinden.

5) Regel je visum ter plekke

Ben je van plan om meerdere landen in Zuidoost Azië te bezoeken tijdens je reis, dan kan het aardig wat geld schelen als je de visum voor de landen (waar nodig) ter plekke regelt. Regel je een visum via een ambassade in Nederland of België voor aanvang van je reis, dan betaal je vaak veel meer dan wanneer je zelf op reis je visum regelt. Voor een visum voor een land als bijvoorbeeld Cambodja betaal je in Nederland +/- €40,- terwijl je aan de grens of op de luchthaven maar $30 (€26,-) betaald. Voor een visum voor Laos betaal je hier vaak €50,- terwijl je aan de grens of via de ambassade van Laos in Bangkok maar $35,- betaald. Naast het verschil in prijs voor het visum zelf, betaal je via een visumdienst ook nog vaak hoge kosten voor de service die ze je aanbieden. Vaak betaal je per bestelling enkele tientallen Euro’s servicekosten (bemiddelingskosten) plus nog per extra visum voor een ander land. Op de aanschaf van je visums valt dus veel te besparen. Ter plekke je visum regelen is voor de meeste landen een eitje! Bekijk per land de mogelijkheden.

6) Backpackers reisverzekering

Ook op je reisverzekering valt nog het nodige te besparen. Zo biedt Tasman verzekeringen een speciale reisverzekering voor backpackers aan. De reisverzekering is voordelig en vrij compleet. Ook is het mogelijk om je nog extra bij te laten verzekeren. Via de website van Tasman verzekeringen kan je zien wat er gedekt wordt en kan je ook je premie berekenen. De reisverzekering voor backpackers speelt in op de wensen van backpackers en kan daarom ook voor langere duur worden afgesloten.

7) Reis samen

Een andere belangrijke manier waarmee je geld kunt besparen terwijl je op reis bent is samen reizen. In vrijwel geheel Zuidoost Azië boek je een hotel die je per kamer per nacht betaald. Dit in tegenstelling tot in Europa. Daar betaal je per persoon per kamer. In Azië kan je sowieso al vaak goedkope overnachtingen boeken maar als je de kosten van de overnachting ook nog eens met een reisgenoot kunt delen ben je helemaal voordelig uit. Het enige waar je wel rekening mee moet houden is het feit dat het ontbijt niet altijd bij de overnachting inbegrepen is..

8) Afdingen

Een manier om aardig wat te besparen tijdens je reis is absoluut het afdingen. Voor de ene een ramp maar voor de ander een sport. In het begin zal het even wennen zijn maar na een aantal dagen zal je er redelijk aan gewend zijn en misschien zelfs wel behendig in worden. Afdingen in Zuidoost Azië is de normaalste zaak van de wereld. Op vervoer (tuk tuk / motorbike) en op aankopen op markten kan je veel geld besparen. Soms kan je de prijs van een mooi souvenir tot wel een derde van de prijs terugbrengen. Ook kan je vaak een kwart tot de helft van de ritprijs van je tuk tuk afdingen. Je moet er wel rekening mee houden dat je er niet te ver in doordraaft want ze moeten er ook wel iets overhouden! Belangrijk tijdens het onderhandelen is je uitstraling. Blijf altijd vriendelijk en met een glimlach onderhandelen. Blijf consequent en bluf hier en daar door weg te lopen. Vaak komen de verkopers over chauffeurs vanzelf wel achter je aan gelopen om toch de deal te sluiten. Achteraf gezien kan je altijd een kleine fooi geven als een rit en de chauffeur goed bevallen zijn. Vaak zijn de extra diensten die ze je bieden dat zeker waard.

9) Ga lokaal

Misschien wel dé manier om veel geld te besparen! Pas je aan de levenswijze van de locals aan. Eet wat zij eten, laat je vervoeren zoals zij zich laten vervoeren en overnacht zoals zij overnachten. Ofwel, eet vooral rijstgerechten en noodles bij gezellig eettentjes op straat en eet geen pizza’s en hamburgers, laat je per motorbike vervoeren in in plaats van een taxi en overnacht in een guesthouse of hostel in plaats van een lux hotel met zwembad. Je kan op deze manier de dagelijkse uitgaven voor vervoer, eten & drinken en overnachting tot zeker de helft reduceren.

10) Leer de bevolking kennen

Probeer tijdens je reis niet alleen maar met andere backpackers op te trekken. Leer de plaatselijke bevolking kennen. Ze zijn tenslotte een van de redenen waarom je naar Zuidoost Azië bent gekomen. De lokale bevolking is vaak erg geïnteresseerd naar je. Leer ze kennen en ze zullen een bron van informatie zijn. Ze kunnen je de mooiste plekken laten zien, zijn gastvrij en kunnen je helpen om vervoer en leuke tripjes naar bezienswaardigheden goedkoper te regelen. Westerlingen betalen in veel gevallen extra in Zuidoost Azië. Ze gaan Cambodjanen gratis naar Angkor Wat maar betaal je zelf $20 voor een entreekaartje. Ook een flesje water op straat is twee maal duurder dan wanneer een local dat koopt. Trek op met de locals en er zal een wereld voor je open gaan!!