Een visum voor Vietnam is verplicht. Ga je backpacken in Vietnam, dan moet je op voorhand je visum voor Vietnam regelen. Hoewel je voor de meeste landen van Zuidoost Azië je visum on arrival kunt regelen is dat voor Vietnam niet het geval. Zonder visum kom je Vietnam niet in. Zorg er dus voor dat je een Visum voor Vietnam hebt aangeschaft voordat je naar Vietnam reist. Als je een Visum voor Vietnam wilt gaan aanschaffen kan dat op drie manieren.

Je visum voor Vietnam on arrival met autorisatiebrief

Door een besluit van de Vietnamese regering is het sinds 1 januari 2015 mogelijk voor toeristen om met behulp van een visa-on-arrival en een zogenoemde autorisatiebrief naar Vietnam te reizen. Indien je in het bezit bent van een autorisatiebrief kan je het visum bij aankomst op de luchthaven af halen (visa-on-arrival). Je moet vooraf een autorisatiebrief aanvragen waarmee je na landing op een van de 3 grote luchthavens (Hanoi, Ho Chi Minh of Danang) je visum voor Vietnam kunt afhalen bij de douane.

Voor een Nederlandse visum service “on arrival” kun je gemakkelijk en veilig online je visum aanvragen. Diverse aanbieders leveren je visum approval letter (1 maand single entry) met duidelijke instructies via de e-mail. Ze zijn snel, voordelig en de afhandeling verloopt efficiënt. De levertijd is maximaal 72 uur (gemiddeld binnen 48 uur) en de prijs voor het aanvragen van de autorisatiebrief kost €19,95 per persoon.

Als je een “visa on arrival” wilt aanvragen moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:
• Je paspoort is tenminste 6 maanden langer geldig dan de aankomstdatum in Vietnam
• Je arriveert per vliegtuig in Vietnam
• Je heeft 1 lege pagina in uw paspoort (voor het plaatsen van het visum)
• Heb je een overstap in Vietnam dan haal je het visum op tijdens de overstap. De overstaptijd moet dan tenminste
2 uur te bedragen. Het ophalen van uw visum kan 10 tot 40 minuten in beslag nemen.

Je visum bij de ambassade regelen

Veel reizigers regelen hun visum bij de Vietnamese ambassade in Den Haag. Voor een visum dat 30 dagen geldig is betaal je €77,- De 30 dagen gaan in zodra je de douane passeert en je een stempel in je paspoort ontvangt. Binnen 90 dagen van de ingangsdatum kan je het visum voor 30 dagen gebruiken. Voordat je naar de Vietnamese ambassade gaat moet je eerst een visumformulier invullen. Het visumformulier is te downloaden op de website van de Vietnamese ambassade. Let erop dat het soms vrij druk is en dat je soms niet dezelfde dag het visum hebt. Soms moet je een aantal dagen wachten en weer terug naar de ambassade om het visum op te halen. Je kan ook het regelen van je Visum voor Vietnam uitbesteden via een visumdienst. Je betaald dan uiteraard extra voor de servicekosten.

Je visum voor Vietnam tijdens je reis regelen

Blijf je lang weg en weet je nog niet precies wanneer je naar Vietnam gaat reizen, dan kan je ook bij een ambassade of consulaat in landen als Laos, Cambodja of Thailand vrij eenvoudig je Visum voor Vietnam regelen. Het Vietnamese consulaat in Sihanoukville in Cambodja is erg snel. Binnen 5 minuten sta je weer op straat met je Visum op zak. Kosten bedragen $40 slechts. Andere ambassades of consulaten doen er langer over.