Er zijn aardig wat verschillende manieren van vervoer in Vietnam. Vietnam is een langgerekt land dan van noord naar zuid loopt. Veel backpackers die door Vietnam reizen kiezen er dan ook voor om van noord naar zuid Vietnam te reizen of juist van zuid naar noord Vietnam. De manieren van vervoer in Vietnam zijn hier ook mooi op aangepast. Over het algemeen kan je goedkoop door Vietnam reizen.

Per vliegtuig reizen in Vietnam

Vervoer in Vietnam per vliegtuig wordt steeds makkelijker en goedkoper. Vietnam heeft een groot aantal vliegvelden waarvan een groot deel gebruikt werd of soms speciaal werd aangelegd tijdens de Vietnamoorlog. Vooral de vliegvelden van Hanoi (Noi Bai International Airport), Ho Chi Minh stad (Tan Son Nhat International Airport) worden vooral gebruikt door reizigers die door Vietnam gaan backpacken en vanuit een ander land aankomen. Daarnaast is Danang ook nog een belangrijk vliegveld dat naast Hanoi en Ho Chi Minh stad het meest wordt aangedaan door buitenlandse toeristen. Ook de vliegvelden van Nha Trang, Phu Quoc, Hai Phong en Cần Thơ hebben een internationale status en verbindingen met omringende Aziatische landen als China, Cambodja, Laos, Thailand, Zuid-Korea, Taiwan, Japan, Singapore en Maleisië.

Naast de internationale luchthavens in Vietnam zijn er ook een groot aantal luchthavens die voor binnenlandse vluchten dienen. De belangrijkste “domestic airports” zijn Dien Bien Phu, Đồng Hới, Pleiku, Rạch Giá, Vinh, Vũng Tàu en Qui Nhơn. Vietnam Airlines en Cathay Pacific en prijsvechter VietJet Air bieden veel binnenlandse vluchten aan voor mooie tarieven. Vaak kan je een binnenlandse vlucht boeken voor $20 to $60 per enkele reis. Bekijk en vergelijk het aanbod binnenlandse vluchten in Vietnam.

Vliegen in Vietnam

Per trein reizen in Vietnam

De trein is een perfecte manier van vervoer in Vietnam. De “Reunification Express Train” is ontstaan na het samengaan van Noord-en Zuid Vietnam. De zogenaamde herenigings Express loopt van het noorden naar het zuiden en doet een groot aantal station en belangrijke steden aan op de route. Via de website van de Vietnamese spoorwegmaatschappij, Vietnam Railway, kan je tijden en tarieven vinden. Je treintickets kan je op voorhand boeken en naar je hotel of guesthouse sturen waar je ze later kunt ophalen. op de lange trajecten rijden veel nachttreinen die comfortabel zijn en waarbij het mogelijk is om in een couchette te overnachten. Je kan tegenwoordig je kaartje voor de trein in Vietnam online boeken. Prijzen van treinkaartjes in Vietnam hangen af van de lengte van het traject en de klasse.

Trein in Vietnam

Per bus reizen in Vietnam

Ook het vervoer in Vietnam per bus is een goede optie. Er zijn erg veel busverbindingen binnen Vietnam. Reizen per bus in Vietnam is populair onder veel backpackers omdat je lange afstanden voor weinig geld kunt afleggen. Tussen vrijwel alle grotere steden in een regio bestaan busverbindingen. Concurrentie is groot tussen maatschappijen en dus de tarieven laag. De bussen rijden erg hard om zo de andere bus voor te zijn en om zo meer klanten te kunnen oppikken. Bushaltes kom je zelden tegen want met een simpel handgebaar (je hand horizontaal houden en je vingers meerdere malen naar beneden bewegen) maak je de chauffeur kenbaar dat je wilt meereizen. Bussen in Vietnam zijn wat kleiner dan bij ons on Nederland. Vaak kunnen er ongeveer 30 personen in. Buskaartjes kan je eenvoudig via je hotel aanschaffen. Je kan tegenwoordig je kaartje voor de bus in Vietnam online boeken.

Bus in Vietnam

Per boot reizen in Vietnam

Vietnam heeft een lange kustlijn en veel rivieren. Vervoer in Vietnam per boot is dan ook voor de hand liggend. Vooral vervoer per boot naar eilanden of als toeristisch uitstapje kom je veel tegen in Vietnam. Een bezoek aan het prachtige Halong Bay, een tochtje over de Parfum rivier bij Hue of een oversteek naar de mooie witte zandstranden van het zuidelijk gelegen eiland Phu Quoc wordt uitgevoerd per boot. Vooral particuliere maatschappijen zijn spelers op de toeristenmarkt. Zowel de boottocht naar Halong Bay als een tocht op de Parfum rivier met een drakenboot worden door particulieren uitgevoerd. Achter de Superdong, de speedboot die vanaf Rach Gia naar Phu Quoc vaart, zit een groot bedrijf. Kaarten of tickets voor een boottocht in Vietnam zijn vrijwel altijd ter plekke te koop of makkelijk via je hotel of guesthouse te regelen. Sommige bootverbindingen in Vietnam kan je ook online boeken zoals de superdong boot van Rach Gia naar Phu Quoc eiland.

Meer weten over vervoer in Vietnam?

Wil je nog meer te weten komen over vervoer in Vietnam? Vergeet dan vooral niet om een goede reisgids voor Vietnam te kopen. In de betere reisgidsen vind je tal van handige reistips en nuttige informatie.

Boot in VietnamBoot in Vietnam