Tay Ninh is een zuidelijk gelegen provincie in Vietnam en tevens de heetste provincie van het land. De provinciehoofdstad heet ook Tay Ninh. De provincie Tay Ninh is tijdens de Vietnamoorlog veel in het nieuws geweest omdat een groot deel van de Vietcong guerrilla’s en militairen van het Noord-Vietnamese leger vanuit deze provincie de aanval uitvoerenden op de hoofdstad van het zuiden, het toenmalige Saigon. De ondergrondse tunnelstelsels van Cu Chi geven een goede indruk van het hevige verzet dat vanuit deze regio getoond is. In veel reisgidsen over Vietnam zijn diverse Tay Ninh reistips te vinden.

Over Tay Ninh

Tay Ninh is naast de indrukwekkende Cu Chi tunnels ook nog erg bekend geraakt door een bepaalde foto uit de Vietnamoorlog die iedereen kent. De foto waarop een klein meisje wegrent van een tempel waar net een Zuid-Vietnamees gevechtsvliegtuig een bom met napalm op heeft laten vallen. Het meisje, Kim Phuc genaamd, is overgoten met napalm dat haar huid wegbrandt.

Reistips backpacken Tay Ninh Cao Dai tempel
Cao Dai tempel
Reistips backpacken Tay Ninh Cao Dai ceremonie
Cao Dai ceremonie

Als je vanaf de tunnels van Cu Chi naar Ho Chi Minh stad rijdt, kom je langs het voormalig huis van Kim Phuc. Ze groeide hier op. Haar tante is gastvrij en ontvangt je graag om een video te tonen en wat Vietnamese thee aan te bieden. Ga je de regio bezoeken, dan moet je absoluut het indrukwekkende boek “The girl in the picture” lezen.

Reistips backpacken Tay Ninh Cao Dai ceremonie
Cao Dai ceremonie
Reistips backpacken Tay Ninh Cao Dai tempel
Cao Dai tempel
Reistips backpacken Tay Ninh Cao Dai tempel dak
Cao Dai tempel dak

Cao Dai tempel

Naast de vele herinneringen aan de Vietnamoorlog is er nog een andere trekpleister te vinden in het gebied. De Cao Dai tempel in Tay Ninh. In deze tempel vind je aanhangers van de religie die een mengelmoes is van confucianisme, taoïsme, boeddhisme, islam, Vietnamees spiritualisme en christendom. De aanhangers gaan 4 maal per dag (om de 6 uur) naar de Cao Dai tempel in Tay Ninh om hun gebed te doen. De religie heeft z’n oorsprong in 1926 toen de provincie nog tot Cambodja behoorde. Na de oorlog is de religie lang verboden geweest omdat de volgelingen meestreden aan de kant van de Zuid-Vietnamezen en Amerikanen. Tegenwoordig wordt de religie weer getolereerd. De Cao Dai tempels zijn voornamelijk in de provincie Tay Ninh en de Mekong delta te vinden. Als je goed oplet zie je ze overal verschijnen, zelfs op het eiland Phu Quoc kan je er een vinden. De hoofdtempel van de Cao Dai staat echter in Tay Ninh en kan bezocht worden.

De tempels van de Cao Dai doen wat sprookjesachtig aan. Anton Piek zou ze ontworpen kunnen hebben. Ze zijn versierd met vele kleuren, vormen en afbeeldingen. In de tempel vind je “het oog” in het midden achterin de tempel. Tijdens een ceremonie is het uit den boze om je voor het oog te begeven. Dit is dan een uiterst heilige plaats die alleen voor de volgelingen bestemd is. De volgelingen zijn kleurig gekleed en doen denken aan een mengeling van sinterklaas en de paus. Ze dragen rode, witte, blauwe en gele gewaden met hoge puntmutsen. Elke rangorde heeft zijn eigen kleur. De in wit geklede volgelingen zijn het laagst in rang. De tempel is absoluut een bezoek waar. Zeker in combinatie met een bezoek aan de tempels van Cu Chi en het voormalig huis van Kim Phuc.

Reistips backpacken Tay Ninh huis van Kim Phuc
Tay Ninh huis van Kim Phuc
Reistips backpacken Tay Ninh huis van Kim Phuc video kijken
Video over Kim Phuc

Overnachten in Tay Ninh

Veel backpackers bezoeken de bezienswaardigheden in Tay Ninh vanuit Ho Chi Minh stad en keren aan het einde van de dag weer terug naar hun hotel aldaar. Als je van plan bent om vanuit Vietnam door te reizen naar Cambodja dan is een tussenstop in Tay Ninh daar goed te combineren met een bezoek aan de Cao Dai tempel en de Cu Chi tunnels als je er een overnachting boekt. Er zijn niet heel veel hotels en guesthouses in Tay Ninh. De keuze is beperkt.

Budget hotel tips Tay Ninh

Wil je vlakbij de tunnels van Cu Chi overnachten, dan is het Cafe RuBi ($7 per kamer) of Tanja Resort ($12 per kamer) een goede optie.

Middenklasse hotel tips Tay Ninh

Een echte aanrader is het Les Hameaux de l’Orient. Voor $36 heb je een kamer in een fantastisch kleinschalig maar lux resort met prachtig zwembad. Erg handig in de heetste provincie van het land. Het hotel ligt niet ver van Tay Ninh af.

Bekijk hotelaanbiedingen in Tay Ninh!

Hoe kon je in Tay Ninh?

Er gaan dagelijks meerdere bussene vanuit Ho Chi Minh stad naar Tay Ninh en naar Cambodja dat op de route ligt. Je kan al vanaf $6 een retour busticket kopen op het station in Ho Chi Minh stad. Vaak kan je ook eenvoudig via je hotel of guesthouse in Ho Chi Minh stad een dagtour boeken en zo zowel de Cu Chi tempels als de Cao Dai tempel bezoeken. Kosten liggen vaak rond de $15 exclusief entree voor de Cu Chi tunnels.

Meer Tay Ninh reistips

Wil je een bezoek brengen aan Tay Ninh en ben je op zoek naar nog meer Tay Ninh reistips, vergeet dan vooral niet een goede goede reisgids voor Vietnam mee te nemen. Een goede reisgids is je leidraad voor je reis door Vietnam en staat ook vol met handige Tay Ninh reistips. De beste reisgidsen voor Vietnam zijn de Rough Guide, de Lonely Planet en de Trotter. Bekijk het complete aanbod van reisgidsen over Vietnam en ontdek de beste Tay Ninh reistips.