Sapa is een must om te zien en te beleven als je gaat backpacken door Vietnam. Dit sfeervolle dorp in de noordelijke hooglanden van Vietnam nabij de Fansipan, de hoogste berg van Vietnam, lijkt erg op een Zwitsers bergdorp. Het kan er in december en januari zelfs licht vriezen en sneeuwen. Vaak trekt er een grote mistwolk door de vallei waar je op uitkijkt als je vanaf het balkon van je hotel in het hoger gelegen Sapa op uitkijkt. In de gezellige restaurantjes waar in de koude maanden de open haard brandt kan je zelf glühwein bestellen en heerlijke hotpot met verse zalm eten. Sapa reistips komen in elke goede reisgids zeker vol. Sapa is een absolute aanrader en staat in mijn persoonlijke top 3 van bestemmingen in Vietnam.

Watervallen Sapa
Watervallen
Sawah's Sapa
Sawah's
Sapa
Sapa
Sapa rivier
Rivier

Over Sapa

Sapa, of ook wel Sa Pa genoemd door de Vietnamezen, is een prachtig en sfeervol dorp dat in de ruige en hoger bergen van het noorden van Vietnam gelegen is. Veel backpackers reizen er met de nachttrein vanuit Hanoi naar toe om de prachtige sawa’s op de steile bergruggen te bekijken en een trekking te maken door de mooie rustgevende valleien waar het leven lijkt stil te hebben gestaan. De aanwezigheid van vrouwen van diverse lokale stammen als de zwarte Hmong, de bloemen Hmong en de Rode Dzao geven een bezoek aan dit deel van Vietnam nog een extra tintje. Je kan diverse trackingen maken van meerdere dagen. Soms laat het weer echter niet toe om een beklimming naar de top van de Fansipan te maken op 3143 meter hoogte.

Naast een trekking van meerdere dagen naar de Fansipan kan je ook een eendaagse of tweedaagse trekking naar Cat Cat village maken in het dal onder Sapa. De prachtige Sawa’s, meanderende rivieren met hangbruggen en de authentieke bergbewoners maken de trekking zeer compleet. De overnachting die je hebt bij de tweedaagse trekking, waarbij je overnacht in een homestay bij de lokale bevolking in een klein dorp, is een beleving op zich. Je zal worden uitgenodigd om mee te eten met je gastheer waarbij de rijstwijn rijkelijk zal vloeien. De gastvrijheid van de locals is fantastisch. Tot de Sapa reistips behoord zeker een trekking van meerdere dagen door deze prachtige vallei.

Sapa centrum
Sapa centrum
Sapa black Hmong
Black Hmong
Sapa waterval
Waterval

Overnachten in Sapa

Sapa heeft een groot aanbod hotels en guesthouses. Sommige daarvan bieden een fantastisch uitzicht op het veel lager gelegen dal. Vaak hebben deze hotels ook balkons. Ander accommodaties in Sapa vind je in en rond het iets hoger gelegen centrum van de stad. Dit zijn meestal wat kleinere hotels of guesthouses.

Budget hotel tips Sapa

Het Sapa House Hotel is een echte aanrader. De kamers bieden een prachtig uitzicht op de ruige bergen van Sapa en de hoogste berg van het land. Voor budgetreizigers is het centraal gelegen Graceful Sapa hotel ideaal met kamerprijzen vanaf $11.

Homestay in Sapa

Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld via Booking.com je eigen homestays te boeken. De Anh Duc homestay is een aanrader. Je kan ook online je trekking in Sapa boeken compleet met treinreis vanaf Hanoi naar Lao Cai, je hotelovernachtingen, je homestays en begeleide trekking naar Cat Cat village. Je hoeft dan verder zelf niks te regelen en weet dat je reis in goede handen is.

Bekijk hotelaanbiedingen in Sapa!
Tracking in Sapa
Tracking in Sapa
Sapa indigo plant
Indigo plant
Sapa hangbrug
Hangbrug
Sapa black Hmong
Black Hmong

Wat te zien in Sapa?

Wat te zien in Sapa? In Sapa draait alles om de prachtige locatie. Je komt er vooral voor het verbluffende uitzicht op het dal en de Fansipan. De bevolking van Sapa behoort ook tot de bezienswaardigheden in Sapa. Leden van diverse bergstammen als de Hmong, Dzao en bloemen Hmong (Flower Hmong) zijn altijd aanwezig in Sapa. Ze leven tegenwoordig grotendeels van de opbrengsten uit het toerisme. Ze verkopen handgemaakte hoofddeksels en sieraden. Een bezoek aan één van de mooie watervallen in de omgeving van Sapa behoort absoluut ook tot de Sapa reistips. Ook mag je de markt van Sapa niet overslaan. Tenzij je vegetarisch bent. Op de markt in een zijstraat van de hoofdstraat kan je de markt vinden. Er wordt veel etenswaar verkocht waaronder hondenvlees. Je komt er dan ook vaak afgehakte hondenkoppen tegen.

Wat te doen in Sapa?

Wat te doen in Sapa? De meeste toeristen doen een trekking in Sapa. Vaak loopt de route vanaf Sapa naar Cat Cat village in het dal. Daar vindt een homestay plaats. Je eet en overnacht bij de lokale bevolking en vervolgt de volgende dag je voetreis weer. Onderweg ontdek je de prachtige natuur. Zo passeer je rivieren (met hangbruggen) en watervallen en de handgemaakte sawa’s op de berghellingen. In de sawa’s tref je eenden, buffels en spelende kinderen aan. Ook zie je onderweg indigo plantjes en andere interessante fauna. Een trekking in Sapa is een echter aanrader en behoort bovenaan de lijst met Sapa reistips.

Hoe kom je in Sapa?

Je kan eigenlijk maar op twee manieren in Sapa komen. De meest gebruikte manier is per trein vanuit Hanoi. De Reunification Express Train rijdt van Hanoi centraal station naar het centraal station van Lao Cai in noord Vietnam. Vanaf Lao Cai heb je nog een aansluitende busverbinding nodig naar Sapa. De nachttrein van Hanoi naar Lao Cai vertrekt gemiddeld 4 keer per avond rond 21:00u en komt de volgende ochtend vroeg aan in Lao Cai. Ongeveer rond 05:00u. Ook gaat er een dagtrein naa Lao Cai. Kosten voor de nachttrein beginnen bij $24 per enkele reis. Vanaf Lao Cai kan je een bus nemen die je binnen een uur naar Sapa centrum brengt. Een taxi is ook mogelijk maar uiteraard een stuk duurder. Er gaan ook weer nachttreinen vanuit Lao Cai terug naar Hanoi.

Je kan tegenwoordig eenvoudig online je treinticket naar Sapa boeken. Een ticket voor zowel de dagtrein als de nachttrein van Hanoi naar Sapa kan je boeken via 12go.asia. Aangezien de trein tot aan Lao Cai rijdt kan je tot die stad je treinticket boeken. Het is mogelijk om in één keer ook gelijk je busticket van Lao Cai naar Sapa bij te boeken. Er rijden verschillende treinen op het traject tussen Hanoi en Lao Cai zoals Victoria Express, King Express, Fanxipan, Livitrans Express en de Orient Express. De prijzen kunnen flink verschillen terwijl het verschil in comfort minimaal is. Ook de vertrektijden van de verschillende treinen naar Lao Cai zijn redelijk gelijk.

Je kunt ook per bus naar Sapa reizen. Voordeel hiervan is dat je ook gelijk in Sapa uitkomt. Nadeel is dat het langer duurt en de wegen zijn erg stijl en bochtig. Zeker geen goed idee als je snel wagenziek bent. Ook zijn de wegen wat krap. De busrit is gevaarlijker dan de veilige trein. Via je hotel of guesthouse in Hanoi kan je eenvoudige je busticket of treinticket regelen. In veel reisgidsen over Vietnam kan je aanvullende Sapa reistips terugvinden met daarbij reisschema’s van treinen en bussen net als de tarieven en verkooppunten.

Meer Sapa reistips

Wil je een bezoek brengen aan Sapa en ben je op zoek naar nog meer Sapa reistips, vergeet dan vooral niet een goede goede reisgids voor Vietnam mee te nemen. Een goede reisgids is je leidraad voor je reis door Vietnam en staat ook vol met handige Sapa reistips. Bekijk het aanbod van reisgidsen over Vietnam en ontdek de beste Sapa reistips.