De prachtige stad Hue was tussen 1802 en 1945 de keizerlijke hoofdstad van de Nguyen dynastie. Hue wordt gezien als culturele hoofdstad van Vietnam met al z’n tempels, paleizen en graftombes. De stad doet wat sprookjesachtig aan en moet je absoluut gezien hebben tijdens je reis naar Vietnam. Naast deze tijd van grote welvaart kende Hue ook een donkere periode. In de Vietnamoorlog werden ongeveer 4000 inwoners van Hue vermoord door de Vietcong en het NVA (Noord Vietnamese leger) omdat ze ervan werden verdacht aan de kant te staan van de Zuid-Vietnamezen en de Amerikanen. Tijdens de Vietnamoorlog is het grootste deel van de keizerlijk paleis verwoest. Ho Chi Minh studeerde nog aan de vooraanstaande universiteit van Hue. Vrijwel alle rondreizen door Vietnam doen de keizerlijke stad Hue aan. Meestal verblijf je hier een nacht op 2 (3 dagen). In dien tijd kan je per gehuurde motorbike (brommer) veel van deze indrukwekkende maar rustige stad verkennen. In alle Vietnam reisgidsen vind je Hue reistips.

Over Hue

Hue ligt aan de oever van de parfum rivier (Song Huong). De parfumrivier heeft zijn naam te danken aan het feit dat in de herfst de bloemen van bepaalde orchideeën stroomopwaarts van Hue in de rivier vallen nadat ze zijn uitgebloed. Dit veroorzaakt een parfumachtige geur in de rivier bij Hue. Aan de noordzijde van de parfumrivier ligt de citadel van Hue terwijl aan de zuidkant van de rivier het oude Franse deel van Hue ligt waar zicht vrijwel alle hotels en guesthouses bevinden. Net buiten de stad bevinden zich nog meer losse tempels en graftomben. In de ommuurde citadel bevindt zich het keizerlijke paleis. Alleen al de poort van het complex, met speciale ingangen voor de olifanten, is indrukwekkend.

Wachters graftombe Khai Dinh
Wachters graftombe Khai Dinh
Ngo Mon poort
Ngo Mon poort

Achter de poort tref je een groot plein aan dat sierlijk is aangekleed. Ook staan er een aantal keizerlijke gebouwen op deze binnenplaats die vroeger veelvuldig werden gebruikt door de keizer om bijvoorbeeld hooggeplaatste gasten te ontvangen of voor ceremonies. Er zijn buiten de stad nog een groot aantal tombes van keizers van de oude stad. De graftombe van Tu Duc is misschien wel de meest imposante. Op een groot maar rustig terrein net buiten het centrum van de stad heeft de keizer diverse grafheuvels laten aanleggen, een grote vijver met houten paviljoenen en diverse tempels en sculpturen.

Top tien bezienswaardigheden in Hue

Er is veel te zien in Hue. De oude stad ademt cultuur en historie. Je kan hier met gemak 2 of 3 dagen volmaken met het bekijken en bezoeken van de prachtige en indrukwekkende bezienswaardigheden omtrent de geschiedenis van de stad. Een bezoek aan onderstaande bezienswaardigheden in Hue behoort zeker tot de Hue reistips.

1) Citadel van Hue

Hue was tussen 1802 en 1945 de hoofdstad van Vietnam. De stad werd tijdens de Nguyen Dynasty groot. De citadel van Hue is een groot complex bestaande uit een gigantische bakstenen muur van een paar meter dik, de verboden paarse stad, diverse tempels, paviljoenen, grachten en poorten.
De poort van de citadel, Ngọ Môn, vormt een indrukwekkende entree tot de citadel. De gigantische poort ligt vlak voor de gracht. Het was de poort waar de keizer zijn gasten ontving. In het complex vind je tal van prachtige gebouwen zoals kroningszaal van de keizer, het paleis van het lange leven en de verboden paarse stad die helaas grotendeels tijdens gevechten tussen de Fransen en Noord-Vietnamezen en later ook de Amerikanen verwoest is. De vlaggentoren voor de citadel staat nog wel fier overeind.

Vlaggentoren
Vlaggentoren
2) Parfum rivier

De parfumrivier (Hương Giang) ontspringt in de Truong Son bergen ten westen van Hue en loopt dwars door Hue heen. De rivier deelt de stad op in een noordelijk deel waar het oude centrum van de stad ligt en een zuidelijk deel waar het moderne deel van Hue ligt. Een boottocht over de parfumrivier is een echte aanrader. Je kan bij de brug opstappen en zo naar de Thien Mu pagoda varen om van daaruit de citadel verder te ontdekken.

Drakenboot op de Parfumrivier
Drakenboot op de Parfumrivier
3) Thien Mu Pagoda

Aan de oevers van de parfumpagoda vind je de Thien Mu pagoda. Als je een boottocht maakt zie je hem in de verte opdoemen als je stroomopwaarts vaart. De naam Thien Mu betekend letterlijk “bejaarde hemelse vrouw” en heeft betrekking op een oude legende. De pagoda is het symbool van Hue. In de pagoda staan waardevolle gouden en zilveren boeddha’s. Achter de pagoda is een apart gebouw waar de auto gestald staat van de monnik die tijdens de regeerperiode van Zuid-Vietnamese overheid zichzelf in brand stak in Ho Chi Minh stad. Met de auto reed hij naar Ho Chi Minh stad toe.

Thien Mu pagoda
Thien Mu pagoda
4) Graftombe van Tu Duc

De imposante graftombe en het complex daaromheen van keizer Tu Duc zijn absoluut een bezoek waard. Ze liggen in de bossen net buiten Hue (7km) en werden tussen 1864–1867 gebouwd. Ze dienden niet alleen als laatste rustplaats maar ook als plek om te werken en om te rusten. Je kan er zeker 2 uur rondstruinen. Het complex doet aan als een rustig park. Je vindt er een grote vijver, paviljoenen, de tombe zelf, tempels die hij opdroeg aan zijn 104 vrouwen, een grote poort en nog wat andere gebouwen.

5) Graftombe van Khai Dinh

Net wat verder buiten de stad (10km) ligt de graftombe van Khai Dinh. De was een van de laatste keizer van Hue en daarom is de tombe ook de jongste en verkeerd de tombe nog in goede staat. De tempel doet wat kitsch aan met zijn draken en mozaïeken maar ligt in een prachtige vallei van rust.

6) Graftombe van Thieu Tri

De keizer Thieu Tri was een bescheiden man en leefde mee met zijn bevolking. Hij spendeerde niet te veel geld tijdens zijn korte regeerperiode van 7 jaar (1848). In de periode ging het Vietnam economisch niet voor de wind en hij voelde dit goed aan. Hij wist de leefomstandigheden van zijn volk wel te verbeteren, dat was ook de reden waarom hij zo geliefd was. Zijn tombe is dan ook bescheiden.

7) Graftombe van Minh Mang

Dit gigantische complex ligt 12 kilometer buiten het centrum van Hue. Het mausoleum heeft grote tuinen en meren waar je heerlijk kunt ontspannen. Je kunt de tombe per boot bereiken vanuit Hue.

8) Ho Chi Minh Museum

Naast informatie over Ho Chi Minh worden hier ook beelden getoond over de gehele geschiedenis van Hue. De diverse keizers passeren de revue en uiteraard ook de gruwelijke Vietnamoorlog en de 1e Indochina oorlog.

9) Universiteit van Hue

Het was op de universiteit van Hue waar Ho Chi Minh studeerde. Hij heeft hier enkele jaren gestudeerd. De universiteit ligt pal aan de noordijzde van de parfumrivier

10) Phu Bai vliegveld

Het vliegveld van Hue werd van groot belang voor de Amerikanen om de stad mee te bevoorraden tijden de oorlog. Aangezien Hue bijna op de DMZ lag (gedemilitariseerde zone), stonden de aanvalseenheden van de Noord-Vietnamezen vlakbij. De Amerikanen bouwden grote constructies om het vliegveld te kunnen beschermen.

De graftombe en de meeste andere bezienswaardigheden in Hue zijn dagelijks geopend tussen 08:00 en 17:00u.

Wat te doen in Hue?

Wat te doen in Hue? Er is genoeg te doen in en rondom Hue. Naast het huren van een fiets of scooter om de graftombes en de citadel te bezoeken kan je nog andere activiteiten doen. Erg populair is een bezoek aan de Hai Van pass. Dit bezoek maakt deel uit van een Hai Van Pass Motorbike Tour die is geïnspireerd op de Top Gear uitzending over Vietnam. Per motorbike of scooter rij je vanaf Hue via de Hai Van Pass door Danang naar Hoi An toe. Een erg leuke en mooie ervaring die absoluut tot de Hue reistips behoort.

In de omgeving van Hue zijn twee warmwaterbronnen te vinden. Die van My An Hot Spring en Thanh Tan. Ze liggen respectievelijk 7 en 13 kilometer buiten Hue. Je kunt er heerlijk ontspannen en even lekker bijkomen.

Dien Tho residentie
Dien Tho residentie
Vlaggentoren
Vlaggentoren

Overnachten in Hue

Er zijn voldoende accommodaties om te overnachten in Hue. De stad is vrij populair en toeristen weten de stad goed te vinden. In het zuidelijk deel van Hue zijn veel hotels en guesthouses te vinden. Het meest sfeervolle deel is absoluut het oude Franse kwartier dat net ten zuiden van de rivier ligt. Hier barst het ook van de restaurantjes en barretjes zoals de DMZ-bar.

Budget hotel tips Hue

Het Duc Tai Guesthouse is de voordeligste deal die je vindt in Hue. Een kamer heb je al vanaf $7 per nacht. Het guesthouse ligt iets ten zuiden van het oude centrum van de stad maar op loopafstand van de citadel. De kamers zijn eenvoudig maar schoon. Heb je weinig uit te geven, dan is dit hotel perfect. Wil je iets meer betalen, dan is Sunny Fine Guesthouse echt fantastisch. Een gezellig en sfeervol guesthouse met erg vriendelijk personeel. Een kamer boek je hier al vanaf $11 per nacht.

Middenklasse hotel tips Hue

Een perfect hotel voor een verblijf van een paar dagen is het Ngoc Huong Hotel. Dit hotel heeft een zwembad, restaurant op bovenste etage met prachtig uitzicht op de parfumrivier en citadel. Het personeel is zeer vriendelijk en behulpzaam. De kamerprijs begint bij $26 per nacht inclusief ontbijt. Ook het 3-sterren Orchid Hotel is absoluut een aan te bevelen. Het sfeervolle hotel nabij de Parfumrivier biedt kamers vanaf $35 per nacht inclusief ontbijt.

Luxe hotel tips Hue

Het chique Saigon Morin Hotel is een geweldig hotel in het centrum van de stad aan de Parfumrivier gelegen en vlakbij de Trang Tien-brug die het zuidelijk deel met de noordelijk gelegen citadel verbindt. Het in koloniale stijl gebouwde hotel ademt een en al sfeer en bezit een riante binnentuin en zwembad. Dit hotel is een absolute aanrader als je Hue gaat bezoeken. Kamerprijzen beginnen bij $96 per nacht inclusief ontbijt.

Bekijk hotelaanbiedingen in Hue!
Wierook
Wierook
Keizerlijke poort
Keizerlijke poort

Hoe kom je in Hue?

Hue is een grote stad die goed te bereiken is. Dat is maar goed ook aangezien de stad erg populair is en jaarlijks veel bezocht wordt door toeristen. Door de centrale ligging van de stad is vervoer naar de stad toe geen probleem. Zowel per vliegtuig als over land is Hue vrij goed te bereiken.

Per vliegtuig naar Hue reizen

Hue heeft een eigen vliegveld (Phu Bai Airport) met rechtstreekse vluchten vanaf Hanoi en Ho Chi Minh stad. Het vliegveld van Hue is geen internationaal vliegveld dus alleen vanuit Vietnam zelf te bereiken. Dagelijks zijn er 3 vluchten tussen de steden. Je kan per taxi van de luchthaven naar de stad voor ongeveer $10. Ook kan je met de shuttledienst van Vietnam Airlines voor 50.000 (€2,-) in de stad komen. Je kunt tegenwoordig erg goedkoop vanuit Ho Chi Minh stad en Hanoi naar Hue vliegen (bekijk tijden en prijzen). Er zijn sinds 2016 namelijk enkele zeer voordelige budget airlines in Vietnam actief.

Per trein naar Hue reizen

Hue heeft ook een eigen treinstation (Phan Chu Trinh) waarbij je net ten zuiden van het centrum uitstapt. Vanaf het treinstation van Hue loop je eenvoudig naar je hotel of guesthouse. Vanaf steden als Ninh Binh (11-14 uur, 270.000D), Vinh (7-10 uur, 180.000D) en Da Nang (3-6 uur, 50.000D) zijn er dagelijks meerdere verbindingen. Je kan een treinkaartje naar Hue tegenwoordig online boeken en ben je verzekerd van een plek. Populaire treinverbindingen naar Hue zijn die vanaf Hanoi, Danang en ho Chi Minh stad. De treinreis van Hue naar Danang over de Hai Van pas is zeer aan te raden en behoort zeker tot de Hue reistips.

Per bus naar Hue reizen

Vanaf Hue gaan er ook om het kwartier bussen naar Da Nang (3 uur, 50.000D). In Hue zijn er twee busstations. Een voor bestemmingen ten noorden van Hue (An Hoa bus station) en een voor de zuidelijke bestemmingen. Vanaf het zuidelijke station gaan er elk half uur bussen naar Dong Ha (1,5 uur en 35.000D). Het is ook mogelijk om een buskaartje naar Laos te maken (Savannakhet). Dit is mogelijk bij diverse reisbureaus in de stad. Je buskaartje naar Hue kan je online boeken.

Als je in Hue bent en de stad wilt gaan verkennen dan kan dat perfect per fiets of motorbike. Beide kan je eenvoudig huren bij hotels en guesthouses. Fietsen kan je voor $2 per dag huren en motorbike prijzen variëren van $5 to $8 per dag.

Meer Hue reistips

Wil je een bezoek brengen aan Hue en ben je op zoek naar nog meer Hue reistips, vergeet dan vooral niet een goede goede reisgids voor Vietnam mee te nemen. Een goede reisgids is je leidraad voor je reis door Vietnam en staat ook vol met handige Hue reistips. Volgens ons zijn de beste reisgidsen voor Vietnam de Rough Guide, de Lonely Planet en de Trotter. Bekijk het hele aanbod van reisgidsen over Vietnam en ontdek de beste Hue reistips.