Hoewel Ho Chi Minh stad wel de grootste stad van Vietnam is met bijna 9 miljoen inwoners, is het niet de hoofdstad van het land. In de volksmond word de stad nog vaak Saigon genoemd maar na de val van Saigon in 1975 werd de naam van de gevallen stad als eerbetoon en als symbool veranderd in de naam van de grote communistische leider Ho Chi Minh. Hanoi was tijdens de oorlog al de hoofdstad van het communistische noorden van Vietnam maar na de hereniging van Noord-Vietnam met Zuid-Vietnam werd Hanoi ook de hoofdstad van het verenigde Vietnam. Het is ook voornamelijk de Vietnamoorlog geweest waardoor mensen de stad kennen en waarom ze de stad willen bezoeken. Veel Ho Chi Minh stad reistips in diverse reisgidsen hebben dan ook betrekking op de nalatenschap van de oorlog zoals het oorlogsmuseum, herenigingspaleis en de Cu Chi tunnels die net buiten de stad liggen.

Over Ho Chi Minh stad

Ho Chi Minh stad (Ho Chi Minh city) is ontstaan als klein vissersdorp (met de naam Prey Nokor) toen het gebied nog onder het Khmer rijk (Cambodja) viel. In 1690 werd de stad veroverd door generaal Nguyễn Hữu Cảnh en kwam het onder de vlag van de Nguyễn dynastie. Later koloniseerden de Fransen Indo-China en zo ook Ho Chi Minh stad dat toen Saigon heette, genoemd naar de rivier die door de stad loopt. Na de hevige Vietnamoorlog werd Ho Chi Minh stad samen met het gehele kapitalistische Zuid-Vietnam overgenomen door de communisten van Noord-Vietnam. Het war remnants museum, de Cu Chi tunnels ten noord-westen van Ho Chi Minh stad en gebouwen als het Rex hotel, het stadhuis en het Caravelle hotel die een belangrijke rol innamen in de Vietnamoorlog zijn nog stille getuigen van de sfeer en omstandigheden tijdens de Vietnamoorlog.

Backpacken Ho Chi Minh stad
Ho Chi Minh
Backpacken Ho Chi Minh stad caravelle hotel
Caravelle hotel

Veel Ho Chi Minh stad reistips gaan dan ook over een bezoek aan het war remnants museum en aan de Cu Chi tunnels waar je nog goed kan zien wat er zoal gebeurde tijdens deze vreselijke oorlog die veel slachtoffers heeft gemaakt en waarbij kinderen van slachtoffers vaak ook nog zwaar gehandicapt ter wereld komen door de chemicaliën (agent orange) die de Amerikanen op grote schaal gebruikten om de verstopte guerrilla’s in de jungle op te kunnen sporen. Elke goede reisgids verteld bij de Ho Chi Minh stad reistips over de verhalen achter de gebouwen in het centrum van de stad die een belangrijke rol dienden als verblijfplaats van de vele journalisten en hoge officiers van het Amerikaanse leger en het Zuid-Vietnamese leger. Veel films over de Vietnamoorlog spelen zich in dit gedeelte van de stad ook af. Ook het Tet-offensief, het einde van de Amerikaanse aanwezigheid door een grote aanvalsgolf, speelde zich hier af.

Top tien bezienswaardigheden in Ho Chi Minh stad

Ho Chi Minh stad is een stad waar je je zeker een dag of drie goed kunt vermaken. Het oude centrum van Ho Chi Minh stad heeft veel moois te bieden en de interessante maar pijnlijke geschiedenis van de stad heeft ook erg zijn aantrekkingskracht op toeristen. De Vietnamezen zijn daar goed op ingesproken. Qua attracties en bezienswaardigheden valt er in de stad voldoende te beleven. Niet alleen het centrum van de stad is interessant maar ook net buiten de stad vind je een aantal bezienswaardigheden die erg de moeite waard zijn.

1) War remnants museum
Een top-bezienswaardigheid in Ho Chi Minh stad is het war remnants museum, het oorlogsmuseum. Het museum toont diverse tanks, vliegtuigen, helicopters, wapens en ander oorlogmateriaal. Erg indrukwekkend zijn voor de prachtige foto’s van diverse top-journalisten die tijdens de oorlog foto’s maakten van de ware aard van de oorlog. Vele van deze journalisten wonnen een pulitzer prijs of een andere zeer belangrijke fotoprijs. Helaas is ook twee derde van deze fotografen tijdens de Vietnamoorlog gesneuveld. Het museum toont de oorlog vanuit het perspectief van de Noord-Vietnamezen. Ze noemen de oorlog dan ook de Amerikaanse oorlog. Er worden ook veel gruwelijke foto’s getoond van de afgrijselijke daden die de Amerikanen en hun bondgenoten uitvoerden. Foto’s van gemuteerde kinderen en zwaar verminkte oorlogsslachtoffers door Agent orange, B-52 bombardementen en napalmbombardementen werpen een treurige blik op de gebeurtenissen. Het museum is eigenlijk een must als je Ho Chi Minh stad bezoekt. Entreekosten bedragen 15000 Dong. Het museum is geopend van 07:30 tot 12:00 en van 13:30 tot 17:00. Het museum ligt vlakbij het Reunification Palace, de Notre Dame en het postkantoor.

Backpacken Ho Chi Minh stad war remnants museum
War remnants museum
Backpacken Ho Chi Minh stad reunification palace
Reunification palace

2) Reunification Palace
Het Reunification Palace of Independence Palace zoals het vroeger genoemd werd is ook een belangrijke attractie in Ho Chi Minh stad. Het gebouw diende vroeger als het presidentieel paleis van de Zuid-Vietnamese republiek. Toen op 30 april 1975 tank 843 door het hek van het paleis reed, eindigde de Vietnamoorlog. Het voormalige paleis is een zeer symbolische plek geworden voor de Noord-Vietnamezen. Het paleis is flink gerenoveerd en een replica van de beroemde tank staat buiten in de voortuin. Ook de naam is aangepast naar reunification palace, het herenigingspaleis. Het paleis is geopend van 07:30 tot 11:00 en van 13:00 tot 16:00. Een entreekaartjes kost 30000 Dong.

3) Notre Dame
De Notre Dame van Ho Chi Minh stad, een replica van de grote Notre Dame in Parijs, ligt in het centrum van de stad en werd door de Fransen gebouwd. De prachtige maar bescheiden kathedraal is fraai gekleurd en gratis te bezoeken. De kerk is door de weeks overdag van binnen te bezoeken.

Notre Dame in Ho Chi Minh stad (Saigon)

4) Postkantoor van Ho Chi Minh stad
Naast de Notre Dame ligt het oude postkantoor van Ho Chi Minh stad. Het postkantoor is gebouwd tussen 1886 en 1891, toen Vietnam onder Frans gezag viel. Het gebouw is in prachtige koloniale stijl gebouwd en ontworpen door Gustav Eiffel. In de hal zijn twee grote wandschilderingen te vinden waaronder een van de stad Saigon in 1892. Ook staan er oude telefooncellen en balie’s waar je nog altijd met een kwastje lijm op je postzegel kunt smeren voordat je hem op je enveloppe plakt om te versturen. Het postkantoor doet nog steeds dienst en is tijdens werkdagen geopend.

5) Mekong Delta
Veel reizigers gebruiken de stad als uitvalsbasis voor een bezoek aan de Mekong delta ten zuiden van de stad. Je kan een dagexcursie naar de Mekong Delta boeken. Je gaat per bus of mini-van in de ochtend naar Can Tho of een andere stad in de delta. Daar maak je vaak een boottocht langs diverse drijvende markten. Ook lunch je in een van de prachtige fruittuinen in het gebied. Veel organisaties bieden je de kans om elephant ear fish te eten, een traditioneel gerecht uit de regio. Als je zelf geen tijd hebt om langer in de Mekong Delta van Vietnam te reizen, dan is een dagexcursie vanuit Ho Chi Minh stad de ideale gelegenheid om er toch even te zijn.

6) Cu Chi tunnels
De tunnels van Cu Chi liggen ook niet ver buiten de stad. Ook tijdens een dagexcursie kan je het gebied bezoeken waar vandaan de Vietcong guerrilla’s in samenwerking met het Noord-Vietnamese legen de Amerikanen en Zuid-Vietnamezen in onder andere Ho Chi Minh stad aanvielen. Vanuit het indrukwekkende ondergrondse tunnelstelsel werd het Tet offensief voorbereid. In de nauwe tunnels tref je slaapzalen, ziekenzalen, keukens, scholen en meer voorzieningen van de Vietcong. Ook zie je diverse boobytraps die ze gebruiken. Op de schietbaan kan je een AK47 of M16 uitproberen. Een bezoek aan de tunnels is absoluut de moeite waard. Lees hier meer.

7) Cao Dai Tempel
De Cao Dai Tempel in Tay Ninh ligt niet heel ver van Cu Chi vandaan en is dus prima te combineren tijdens een dagexcursie vanuit Ho Chi Minh stad. De bijna sprookjesachtige tempel die om de 6 uur gevuld is met op sinterklaas lijkende aanhangers van het Cao Dai geloof, is ook zeker een bezoekje waard.

Cao Dai Tempel

8) Ben Thanh markt
Een bezoek aan de Ben Thanh markt in het hartje van Ho Chi Minh stad is zeker ook een aanvulling op je reis. Hoewel de markt keer op keer toeristische wordt blijf het toch leuk om rond te struinen door de smalle paden van de grote markt.

Backpacken Ho Chi Minh stad Rex hotel
Rex hotel
Backpacken Ho Chi Minh stad hotel de ville
Hotel de ville
Backpacken Ho Chi Minh stad Ben Thanh markt
Ben Thanh markt

9) Rex hotel, Hotel Continental Saigon, het operagebouw en het stadhuis van Ho Chi Minh stad
In het centrum van Ho Chi Minh stad vind je het Rex hotel en het Hotel Continental Saigon dat ten tijde van de Vietnamoorlog gevuld was met toonaangevende journalisten. In diverse films over de Vietnamoorlog komen deze hotels voor. Ook zijn er diverse aanslagen gepleegd tijdens de oorlog. Naast de hotels staat het prachtige stadhuis van Ho Chi Minh stad en de in Franse stijl gebouwde opera.

10) Caravelle hotel
Het Caravalle hotel vind je eveneens in het centrum bij het Rex hotel en de opera. Het hoge gebouw werd ook door journalisten gebruikt en was het eerste hotel met kogelvrij glas. Je moet zeker even met de lift naar het dak om daar op het comfortabele dakterras te genieten van de heerlijke wind en een cocktail.

Backpacken Ho Chi Minh stad gemeentehuis
Gemeentehuis
Backpacken Ho Chi Minh stad verkeer
Verkeer

Overnachten in Ho Chi Minh stad

Aangezien Ho Chi Minh stad grootste stad van het land is en ook erg in trek bij toeristen vanwege de rijke geschiedenis, zal het niet verwonderlijk zijn dat je eenvoudig een overnachting kunt vinden. Er zijn veel goedkope guesthouses en hotels maar ook middenklasse-en luxe hotels in de stad te vinden. De luxere hotels en veel middenklasse hotels bevinden zich in het hart van de stad in district 1 bij de Saigon rivier. Dit district was tijdens de Vietnamoorlog vaak in het nieuws. Ook vind je hier enkele goedkopere hotels en guesthouses. Ook het gebied in District 1 rondom het Vuon Tao Dan park is erg populair.

Budget hotel tips Ho Chi Minh stad

Ben je op zoek naar een leuk maar goedkoop hotel in Ho Chi Minh stad? Het Banana leaf hotel ligt in district 1 en kost je $15 per nacht per kamer. Het is een van de betere budget deals op een toplocatie. De kamers zijn sfeervol en schoon en je bevindt je op loopafstand van diverse bezienswaardigheden in Ho Chi Minh stad. Ook het Saigon 237 Pham Ngu Lao Hotel ligt in district 1 en biedt kamers aan vanaf $7 per nacht. Het hotel is iets eenvoudiger maar voldoet prima als overnachtingsplek.

Middenklasse hotel tips Ho Chi Minh stad

Wil je toch iets meer luxe en daarvoor wel iets meer betalen? Een mooi centraal gelegen hotel met zwembad is het Sunland hotel. Het hotel is een absolute aanrader. Dit sfeervolle hotel in het hart van de stad is de ideale uitvalsbasis om het centrum te verkennen.

Luxe hotel tips Ho Chi Minh stad

Bekende hotels als het Rex hotel, Caravelle Saigon hotel en het Hotel Continental Saigon zie je nog altijd veel langskomen in Vietnam films. Dit waren dan ook de hotels waar veel journalisten en hoge officieren hun vertrek hadden. Boek je hier je hotel, dan zit je niet alleen op een toplocatie maar ga je ook even terug in de tijd.

Bekijk hotelaanbiedingen in Ho Chi Minh stad!

Hoe kom je in Ho Chi Minh stad?

Ga je backpacken in Ho Chi Minh stad, dan kan je daar vrij eenvoudig komen. Vervoer naar Ho Chi Minh stad is goed geregeld. De stad is vooral goed te bereiken over land per trein of bus of per vliegtuig. De stad is zelfs per boot te bereiken alleen is dat wel erg lastig en omslachtig.

Per vliegtuig naar Ho Chi Minh stad reizen

Het vliegveld van Ho Chi Minh stad heeft twee terminals die vlak naast elkaar liggen. Vanaf het vliegveld van Ho Chi Minh stad is het 15 kilometer naar het centrum van de stad. Veel backpackers nemen de bus (nr 152) die je voor 10.000Dong (incl. toeslag voor je backpack) naar de bushalte van Pham Ngu Lao street brengt die bij de rotonde voor de Ben Thanh markt ligt. Dit is een centraal punt in de staat en op loopafstand van veel hotels en guesthouses. De bus vind je bij de uitgang van de luchthaven. De rit duurt ongeveer 20 minuten maar kan langer duren tijdens de spits. Na 18:00 rijden er geen bussen meer maar zal je een taxi of motorbike moeten nemen. Taxi-coupons kan je op de luchthaven bij de taxibali regelen. Je krijgt dan een chauffeur toegewezen. Kies voor de betrouwbare taxi’s van Mai Linh of Vinasun. Een taxirit kost je ongeveer $12 tot het centrum. Je kan ook een taxi met een meter nemen maar deze zijn vaak weinig betrouwbaar. Ze nemen vaak een omweg of rijden expres een file in om de kosten op te voeren en meer te verdienen.

Ho Chi Minh stad heeft een internationale luchthaven (Tan Son Nhat) dat ten tijde van de Vietnamoorlog het drukste vliegveld ter wereld was. Veel vliegtuigen van de Amerikanen en Zuid-Vietnamezen stegen hier op. De vele bunkers en verdedigingsmuren staan er nog. Vanaf veel grote steden in de omringende Aziatische landen zijn rechtstreekse vluchten mogelijk op Ho Chi Minh stad. Vanaf Phnom Penh, Siem Reap, Vientiane, Bangkok, Kuala Lumpur, Singapore, Seoul, Peking en nog meerdere steden in China, Zuid-Korea en Japan kan je op Tan Son Nhat international airport vliegen. Een vliegticket naar Ho Chi Minh stad vanuit Nederland boek je al vanaf €444 retour.

Per trein naar Ho Chi Minh stad reizen

Ho Chi Minh stad heeft ook een treinstation, Ga Sài Gòn. De Reunification Express rijdt vanuit Hanoi naar Ho Chi Minh stad en doet onderweg nog tal van grote steden aan als Hue, Danang en Na Thrang. Je kan je online treinticket naar Ho Chi Minh stad tegenwoordig online boeken via 12go.asia. Je kan de trein naar Ho Chi Minh stad boeken vanaf onder andere Hanoi, Hue, Danang en Nha Trang. Er vertrekken dagelijks 5 treinen van Hanoi naar Ho Chi Minh stad en omgekeerd. De treinreis van Hanoi naar Ho Chi Minh stad of omgekeerd duurt 30 tot 35 uur. Afhankelijk van het type trein dat je neemt. Let erop dat het treinstation van Ho Chi Minh stad buiten het centrum van de stad ligt, in het noordwesten wel te verstaan. Je zult nog een taxi, bus of motorbikeritje moeten maken om bij je hotel of guesthouse aan te komen. Een motorbike-of busrit kost je ongeveer 6000 Dong.

Via de website van de Vietnamese spoorwegen kan je reisschema’s en tarieven vinden. Via organisaties als 333Travel.nl en Vietnamonline.nl kan je zelf je reis door Vietnam samen laten stellen en ook een deel van je reis per trein afleggen.
Helaas rijdt te trein niet zuidelijker dan Ho Chi Minh stad. Ook een verbinding met het naastgelegen Cambodja (Phnom Penh) bestaat niet maar er zijn wel plannen voor in de maak.

Per bus naar Ho Chi Minh stad reizen

Ga je met de bus richting Ho Chi Minh stad, dan is dat een goedkope en makkelijke manier van reizen. Vanaf meerdere grote steden in Vietnam rijden er regelmatig nachtbussen naar Ho Chi Minh stad waar je voor $12 al een kaartje voor kunt kopen. Vanaf steden als Can Tho, Vung Tau, Pan Thiet rijden er dagelijks ook bussen. Kaartjes voor de bus in Vietnam koop je eenvoudig op het station of via je hotel of guesthouses.

Internationale bustickets voor de bus van Phnom Penh naar Ho Chi Minh stad kan je tegenwoordig online kopen. Vanaf $18 kan je al een enkele reis met de bus van Ho Chi Minh stad naar Phnom Penh boeken (06:30u). Ook kan je via 12go.asia online je busticket van Ho Chi Minh stad naar Siem Reap boeken.

Meer Ho Chi Minh stad reistips?

Wil je een bezoek brengen aan Ho Chi Minh stad en ben je op zoek naar meer Ho Chi Minh stad reistips, vergeet dan vooral niet een goede goede reisgids voor Vietnam mee te nemen. Een goede reisgids is je leidraad voor je reis door Vietnam en staat ook vol met handige Ho Chi Minh stad reistips. Naar mijn mening staan de beste Ho Chi Minh stad reistips en andere handige Vietnam reistips in Lonely Planet, National Geographic en Capitool. Vergelijk de reisgidsen en vind de beste Ho Chi Minh stad reistips.