Hanoi is nostalgisch en authentiek. Het lijk wel of de tijd er stil heeft gestaan. De stad behoort tot de mooiste steden van Vietnam. Het oude kwartier in het hart van de stad is eeuwenoud en uniek. In de stad kan je rond het prachtige Hoan Kiem meer lopen waar de Vietnamezen graag rondhangen om te ontspannen en te praten. In het meer vind je twee eilanden. Één met een pagoda en één met een tempel erop waar je alles te weten komt over de mythen en sagen die voor het ontstaan van Hanoi hebben gezorgd. De bruisende stad heeft de gemiddelde reiziger veel te bieden. Vooral veel op het gebied van cultuur en geschiedenis. Zo kan je nog altijd de nalatenschap van de Vietnamoorlog vinden en ook van Ho Chi Minh zelf. In alle reisgidsen over Vietnam vind je handige Hanoi reistips.

Over Hanoi

Hanoi is dan wel niet de grootste stad van Vietnam maar wel de hoofdstad. In elke straat in het oude kwartier, het centrum van de stad, is een bepaalde ambacht te vinden. Je vindt er volledige straten waar je rieten meubels kunt vinden, speelgoed, ijzerwaar of zelfs alleen maar goudvissen. Naast het oude kwartier kan je het Hoan Kiem meer vinden met daarop een klein eiland met een tempel. Op een klein eilandje in het Hoan Kiem (foto) meer is ook een pagode te vinden die zich perfect ontleent aan het maken van foto’s. De bewoners van noord Vietnam en zo ook van Hanoi zijn dol op mythes en sagen. Zo gaat er ook een verhaal dat er ooit een schildpad van 200 jaar oud in het meer leefde dat een zwaard uit de dieptes van het meer opdook en aan een ridder gaf die daarmee aan de oevers van de rode rivier een groot leger versloeg.

Naast de eeuwenoude geschiedenis van Hanoi kent de stad ook een minder oude geschiedenis is gevolg van de Vietnamese oorlog (of Amerikaanse oorlog zoals Vietnamezen hem noemen). In Hanoi woonden de hoofdrolspeler van de Vietnam oorlog, Ho Chi Minh. Hij was een nederig man en woonde in een bescheiden houten woning op palen naast het opvallende presidentieel paleis. Vanuit zijn woning voerde hij overleg met zijn officiers en plande hij de strijd tegen de Amerikanen en Zuid-Vietnamezen om zo het zuiden van Vietnam te heroveren.

Presidentieel paleis Hanoi
Presidentieel paleis Hanoi
Universiteit Hanoi
Universiteit Hanoi
Ho Chi Minh mausoleum Hanoi
Ho Chi Minh mausoleum Hanoi

Overnachten in Hanoi

Hanoi is een mooie oude stad waar je jezelf zeker wel 3 dagen kan vermaken. Er zijn veel hotels en guesthouses in de stad maar de beste locatie voor een overnachting in Hanoi is absoluut in het oude kwartier. Je zit hier net ten noorden van het Hoan Kiem meer en in het bruisende centrum van de stat in kleine sfeervolle straatjes. Je kan er uren zitten en je niet vervelen omdat er van alles om je heen gebeurd. Voor vrij weinig geld kan je in het oude kwartier van Hanoi een hotel boeken.

Budget hotel tips Hanoi

Ben je op zoek naar een goedkoop hotel in Hanoi, dan is het Hanoi Evergreen Hotel een van de beste opties in Hanoi. Het hotel ligt in het oude kwartier en heeft sfeervolle kamers waarvan sommige met balkon zijn. Het Hoan Kiemmeer ligt op 10 minuten loopafstand. Kamers boek je al vanaf $12 per nacht. Ook het May De Ville Old Quarter II Hotel is erg aan te raden. Ook dit hotel ligt in het centrum op loopafstand van het meer. Het gezellige hotel biedt kamers vanaf $12 per nacht.

Middenklasse hotel tips Hanoi

Wil je wat meer comfort en luxe, dan is het Hanoi Old Centre Hotel erg aan te raden. Vanuit sommige kamers heb je uitzicht op het Hoan Kiemmeer. Je zit pal in het centrum van Hanoi in het oude kwartier. Ook het Hanoi Central Park Hotel is een goede optie. Het hotel ligt net ten noorden van het Hoan Kiemmeer. Vanaf het hotel loop je in 2 minuten naar de Ngoc Son tempel of het oude kwartier. Kamers boek je vanaf $28 per nacht.

Luxe hotel tips Hanoi

Nog luxer overnachten in Hanoi? Voor een bescheiden $57 kan je overnachten in het Hanoi Imperial Hotel dat in het hart van het centrum ligt en vlakbij het Hoan Kiemmeer. De luxe kamers zijn sfeervol ingericht en ook het ontbijt is erg goed verzorgd. Nog duurdere en luxere optie zijn er uiteraard ook. Vergelijk ze hier.

Bekijk hotelaanbiedingen in Hanoi!
Hanoi victory tower
Hanoi victory tower
Woning Ho Chi Minh
Woning Ho Chi Minh
One pillar pagoda
One pillar pagoda

Hoe kom je in Hanoi?

Je kan op verschillende manieren Hanoi bereiken. Hanoi ligt in het noorden van Vietnam en in de laagvlakte waarlangs de rode rivier zijn weg vindt naar de Zee van Tonkin. Hanoi is zowel per vliegtuig als per trein en bus over land te bereiken. De stad staat in verbinding met diverse kleinere plaatsen in de omgeving maar ook met grote steden in Vietnam en grote steden in omliggende Aziatische landen en zelfs met landen buiten Azië.

Per vliegtuig naar Hanoi reizen

Het vliegveld van Hanoi, Nội Bài International Airport, ligt op 35 kilometer afstand van het centrum van Hanoi. De luchthaven heeft sinds 2015 een tweede terminal waar de internationale vluchten worden afgehandeld. De nationale of binnenlandse vluchten in Vietnam worden bij terminal 1 afgehandeld. Vanaf het vliegveld van Hanoi rij je in 45 minuten naar het centrum van Hanoi toe met één van de minivans of taxi’s bij het vliegveld.

Het vliegveld van Hanoi is de thuisbasis van de nationale vliegtuigmaatschappij van Vietnam, Vietnam Airlines. Vietnam Airlines onderhoud directe verbindingen met veel andere steden in Vietnam zoals Ho Chi Minh stad, Hue, Danang, Nha Trang, Phu Quoc, Da Lat, Dien Bien Phu, Can Tho, Pleiku, Quy Nhon, Buon Ma Thuot, Tuy Hoa, Vinh en nog enkele kleine plaatsen in Vietnam. Binnenlandse vluchten (domestic flights) worden voornamelijk door Vietnam Airlines uitgevoerd. Ook de budget-maatschappijen VietJet Air en Jetstar Pacific Airlines vliegen vanaf terminal 1 op binnenlandse bestemmingen. Tickets binnen Vietnam boek je erg voordelig met deze maatschappijen. Voor een paar tientjes kan je al van de ene naar de andere stad in Vietnam vliegen.

Internationale vluchten
Wil je vanuit Nederland naar Hanoi vliegen, dan heb je minimaal één overstap. Je kan kiezen voor een overstap in Frankfurt, Doha of bijvoorbeeld Istanbul. Retourtickets beginnen bij €528,- per persoon. Ook is het mogelijk voor een paar tientjes meer om bijvoorbeeld van Amsterdam naar Hanoi te vliegen en vervolgens vanuit Ho Chi Minh stad weer terug naar Amsterdam.

Vanuit Zuidoost Aziatische landen kan je ook rechtstreeks op Hanoi vliegen. Zo zijn rechtstreekse vluchten op Hanoi mogelijk vanuit onder andere:Siem Reap en Phnom Penh in Cambodja, Luang Prabang en Vientiane in Laos, Bangkok in Thailand, Yangoon in Myanmar, Kuala Lumper in Maleisië, Singapore, Jakarta in Indonesië.

Intercontinentale vluchten zijn mogelijk vanaf Londen, Parijs, Frankfurt en Moskou in Europa en Sydney en Melbourne in Australië. Ook vanuit China zijn er veel rechtstreekse vluchten mogelijk naar Hanoi: Guangzhou, Hong Kong, Peking, Shanghai, Kunming, en Chendu. Ook kan je vanaf Taipei, Tokya en Seoul rechtstreeks op Hanoi vliegen.

Per trein naar Hanoi reizen

Per trein naar Hanoi reizen is ook een goede optie als je vanuit de omgeving komt. Er is een rechtstreekse treinverbinding vanuit China (PingXiang) en Lao Cai in het noorden en een treinverbinding die vanuit Ho Chi Minh stad in het zuiden van Vietnam via steden als Hoi An, Da Nang en Hue naar Hanoi loopt. De afstanden tussen deze grotere steden zijn vrij lang en de trein rijdt niet al te snel. Vandaar dat je vaak overnacht in de trein. Tegenwoordig kan je een treinticket naar Hanoi online boeken. Je kan via deze website treinen naar Hanoi boeken vanaf ander meer Sapa, Ho Chi Minh stad, Hue, Danang en Nha Trang. Ook de nachttrein naar Hanoi kan je er boeken. Voor meer informatie over tijden voor de trein naar Hanoi kijk je op de website van de nationale spoorwegen van Vietnam.

Per bus naar Hanoi reizen

Tot slot is het uiteraard ook mogelijk om per bus door Vietnam te reizen. Dit is niet de snelste manier maak vaak wel de voordeligste. Er gaan nachtbussen tussen grotere steden en Hanoi. Op kleinere trajecten rijden er reguliere bussen. Vervoer per bus is nogal wennen in Vietnam. Concurrentie is groot dus bussen proberen tijdens de rit elkaar in te halen en voor te zijn om zo potentiële reizigers die langs de kant van de weg een wuivend gebaar maken binnen te halen. De buschauffeur heeft daarvoor een hulpje dat vaak half uit de deur van de bus hangt. Buskaartjes zijn goedkoop en makkelijk op stations te verkrijgen of via je hotel of guesthouse te regelen. Ook kan je tegenwoordig je busticket naar Hanoi online boeken.

Top tien bezienswaardigheden in Hanoi

Je kan je gemakkelijk drie dagen vermaken in Hanoi. Er zijn tal van interessante bezienswaardigheden in Hanoi die absoluut de moeite waard zijn. Veel van deze Hanoi reistips staan ook in diverse reisgidsen. Veel van deze Hanoi reistips hebben te maken met Ho Chi Minh, de leider van de opstand tegen de Fransen en later de Amerikaanse overheersers. Hij woonde lange tijd in Hanoi terwijl die in Vinh geboren was. Ook kom je in de top tien bezienswaardigheden in Hanoi bezienswaardigheden tegen die met de eeuwenoude cultuur en tradities van Hanoi te maken hebben.

1) presidentieel paleis van Ho Chi Minh
Het bescheiden huis van Ho Chi Minh staat op een complex waar je ook het presidentieel paleis vindt. De imposante tuin bij het paleis en zijn studeerkamer maken het complex compleet. Entree is 25000 Dong.

2) Mausoleum van Ho Chi Minh
Een stuk verderop in Hanoi vind je het mausoleum van Ho Chi Minh waar je het in Moskou gebalsemde lichaam van de held van Vietnam kunt bekijken. Het kan er erg druk zijn. Soms moet je lang wachten. De aparte sfeer in en om het mausoleum maken het lange wachten zeker de moeite waard. Wees stil en respectvol als je naar binnen gaat. Voor de Vietnamezen is dit een erg serieuze aangelegenheid. Entree is gratis. Tassen mogen niet mee naar binnen. Voor 10000 Dong kan je een kluisje huren.

3) One pillar pagoda
In de buurt van het presidentieel paleis vind je de “one pillar pagoda”. Ofwel, de pagoda die op 1 paal gebouwd is. De pagoda is klein en staat in een kleine vijver met prachtige lotusbloemen en goudvissen. Je kan de pagoda beklimmen en van binnen bekijken maar de buitenkant is eigenlijk mooier dan de binnenkant. Entree is gratis.

4) Temple of Literature
Ook de Temple of Literature (de tempel van de literatuur), de oudste universiteit van Vietnam, is een erg populaire bezienswaardigheid. Het prachtige terrein met tempels en vijvers ligt achter een sierlijke en Chinees-ogende poort. Op het terrein van de tempel vind je ook een aantal steden schildpadden waarop de namen van de eerste geslaagden staan gegraveerd. Het aanraken van de hoofden van de schildpadden brengt volgens de Vietnamezen geluk. Veel Vietnamezen zelf bezoeken dan ook de tempel. Entree is 30000 Dong.

TIP: Zoek je een leuke plek om bij te komen en te genieten tijdens je bezoek aan Hanoi? Restaurant KOTO ligt pal naast de Temple of Literature en verkoopt heerlijke drankjes en hapjes. Het restaurant leidt straatjongeren op in de keuken, als ober en als caissières zodat de jongeren later zelfstandig kunnen gaan werken.

5) Hoa Lo Prison
Hoa Lo Prison ofwel het Hanoi Hilton genoemd, is de beruchte gevangenis waar onder andere voormalige presidentskandidaat John McCain enkele jaren in gevangenschap doorbracht nadat z’n vliegtuig boven Hanoi was neergeschoten. De omstandigheden waarin de gevangengenomen Amerikanen moesten leven waren erbarmelijk. De gevangenis is voor twee-derde deel gesloopt om het naastgelegen Hanoi Towers hotel plaats te bieden. De gevangenis ligt iets ten zuiden van het Hoan Kiem meer. Entree is 30000 Dong.

6) Waterpoppen theater
Het beroemde Thang Long Water Puppet Theatre, ofwel het waterpoppentheater van Hanoi, is wereldberoemd. Het theater reist de hele wereld over om de mooie voorstelling te tonen met daarbij traditionele Vietnamese muziek. Diverse historische verhalen worden uitgebeeld door houten poppen in de vorm van mannen, vrouwen en draken in een bak water als decor. Zeker de moeite waard. Er zijn dagelijks diverse voorstellingen. De voordeligste zitplaatsen kosten 60000 Dong. Indien je een fotocamera meebrengt betaal je 15000 Dong extra.

7) Hoan Kiem meer
Het Hoan Kiem meer is op zichzelf al zeker een bezoek waard. Het centraal gelegen meer trekt dagelijks vele Vietnamezen die vooral in de vroege ochtend en de namiddag de koelte en fijne sfeer rondom het meer opzoeken. In het meer vind je de Ngoc Son Temple die op een klein eiland in het midden van het meer staat. De tempel kan je niet bereiken maar is perfect te fotograferen. Aan de oostkant van het meer vind je een klein park waarin je een groot beeld van Lenin vindt. In het park wordt in de vroege ochtend ritmisch gedanst, gevoetbald en gebadmintond. Het is erg vermakelijk om hier eens te kijken.

8) Perfume Pagoda
Heb je tijd over, dan is een excursie of uitstapje naar de Perfume Pagoda een leuke optie. De pagoda is een eeuwenoud pelgrimsoord dat 60 kilometer buiten Hanoi ligt en goed per bus te bereiken is. Vanaf de uitstaphalte moet je vervolgens anderhalf uur in een gietijzeren boot een serene rivier afvaren om bij een pier aan te leggen. Vanaf de pier kan je kiezen om per kabelbaan omhoog te gaan over te voet (45 minuten). De tocht over het water is misschien nog mooier dan de pagoda die diep in een kalksteen rots ligt. In Hanoi kan je eenvoudig een complete tour boeken voor ongeveer $16 per persoon. Je bent al met al een hele dag bezig.

9) B-52 Lake
B-52 Lake is een meertje in Hanoi waar in 1972 een 8-motorige Amerikaanse B-52 bommenwerper in neerstortte nadat het door luchtafweergeschut naar beneden werk geschoten. Het meer is een van de plaatsen waar de inwoners met veel trots naar toe gaan. Het is een symbolische plek in Hanoi.

10) Citadel van Hanoi
De citadel van Hanoi, ook wel de Thang Long citadel genoemd, is voor en tijdens de Vietnamoorlog grotendeels vernield. Er is nog een klein deel van over. De citadel van Hanoi werd tijdens de Vietnamoorlog door het Noord-Vietnamese leger gebruikt als hoofdkwartier. Tegenwoordig staat het op de UNESCO werelderfgoed lijst.

Naast de top tien bezienswaardigheden in Hanoi zijn er nog tal van andere interessante plekken die je kan bezoeken en zeker de moeite waard zijn. Zo is het sfeervolle en bruisende oude kwartier (old quarter) in het centrum van Hanoi al een beleving op zich en zijn museums als Air Force Museum, Army museum, Hanoi Museum en Museum of Ethnology ook erg interessant. Een bezoek aan het Lenin standbeeld in het park vlakbij het Hoan Kiem meer is in de ochtend een aanrader. In de vroege ochtend rond 6 uur wel te verstaan wanneer veel mensen hier komen badmintonnen en dansen. Ook de oude Bach Ma Temple mag je eigenlijk niet overslaan.

Houd je erg van het bezoeken van markten? Er zijn tal van leuke markten in Hanoi zoals de Cho Hom markt waar je kleding kunt kopen, de Dong Xuan markt waar je van alles en nog wat kunt kopen en de nachtmarkt van Hanoi (night market) die rond 19:00 van start gaat in een zijstraat van het oude kwartier van Hanoi.

Meer Hanoi reistips?

Wil je een bezoek brengen aan de hoofdstad van Vietnam, en nog meer Hanoi reistips lezen? Vergeet dan vooral niet een goede reisgids voor Vietnam mee te nemen. Een goede reisgids is je leidraad voor je reis door Vietnam en staat ook vol met handige Hanoi reistips. Naar mijn mening staan de beste Hanoi reistips en andere handige Vietnam reistips in Lonely Planet, National Geographic en Capitool. Vergelijk de reisgidsen en ontdek de beste Hanoi reistips.