Ga je naar Vietnam, dan mag je Halong Bay (Halong Baai / Ha Long Bay) zeker niet missen. Deze prachtige baai omringt door een karstgebergte dat als de stekels van een draak uit de Golf van Tonkin opdoemt staat niet voor niets op de UNESCO werelderfgoedlijst. De indrukwekkende rotsen steken hoog boven het wateroppervlak uit en vormen samen met de authentieke Chinese zeilboten een zeer romantische plaatje. Sommige rotsen hebben een eigen strandje waar je kan kanoën of kan zwemmen in het heldere water terwijl andere rotsen weer imposante kalksteengrotten herbergen waar je je op een maanlandschap waant. Alle reisgidsen over Vietnam hebben diverse Halong Bay reistips.

Over Halong Bay

Halong Bay (Halong Baai) is een van de belangrijkste en mooiste attracties van Vietnam. De baai ligt in de golf van Tonkin in het noorden van Vietnam ongeveer ten hoogte van de hoofdstad Hanoi. In de haven van het stadje Halong liggen enkele honderden schepen te wachten op toeristen. Sommige schepen zijn prachtige oude Chinese handelsschepen met mooi gekartelde zeilen. De twee-decks boten zijn vaak van hout gemaakt en hebben ook een zonnedak waarvandaan je de betoverende baai van Halong goed kunt bekijken.

Reistips backpacken Halong Bay zonsondergang
Zonsondergang
Reistips backpacken Halong Bay grot
Grot

Hoewel je ook dagtochten kunt boeken is het erg aan te raden om een tweedaagse tour te boeken. Je overnacht dan op een van de schepen in een eigen kamer met douche en toilet. In het restaurant op de boot kan je heerlijke visgerechten eten. De boot vaart je rechts de baai in en stopt bij interessante plekken zoals de haaienkwekerijen, kleine strandjes waar je kan zwemmen of kanoën, het uitzichtpunt van Tito (hoog op een van de rotsen) en bij de grotten. Als je gelukt hebt zie je de prachtige rode gloed van de zon achter de baai wegzakken aan het begin van de avond. Een perfect moment om foto’s te nemen. De boten liggen in de indrukwekkende baai voor anker tijdens de nacht.

Een boottocht boeken is vrij makkelijk. Het aanbod boten is groot en bij de haven van Halong kan je bij het loket eenvoudig aan je dagkaart komen of je tweedaagse tocht boeken. Ook vanuit Hanoi kan je eenvoudig je tour inclusief de bus van Hanoi naar Halong Bay boeken. Je busticket en boottocht voor één dag naar Halong Bay boek je al vanaf $18 per persoon. Wil je overnachten op een van de boten, dan kan je al een tour boeken vanaf $38 per persoon. Zeker de moeite waard. In je hotel in Hanoi kan je eenvoudig boeken. Vrijwel alle hotels en guesthouses bieden deze tours aan. Reis je zelf per bus naar Halong Bay, reken op een reistijd van 3 uur en kosten van 40000D.

Reistips backpacken Halong Bay
Halong Bay
Halong Bay ingang grotten
Halong Bay ingang grotten

Te zien & doen in Halong Bay?

Wat te zien in Halong Bay? Het draait in Halong Bay allemaal om de oogverblindende baai van Halong. De belangrijkste bezienswaardigheid in Halong Bay is de baai zelf. Met een boot vaar je vanaf de plaats Halong naar de baai. Je komt langs prachtige rotsformaties in de zee. Sommige hebben steile puntige toppen en andere zijn weer wat ronder qua vorm. Bij sommige van de rotseilanden vind je ook witte zandstranden met palmbomen erop. Onder de belangrijkste bezienswaardigheden bij Halong Bay valt de Bay dus zelf. Vanaf Tito uitzichtpunt, een hoge rots die je in 10 minuten kunt beklimmen, heb je een fenomenaal uitzicht op Halong Bay. Het beklimmen van het uitzichtpunt in Halong Bay behoort absoluut tot de Halong Bay reistips. Ook het bezoeken van de indrukwekkende en grote grotten bij Halong Bay behoort tot de Halong Bay reistips en mag je niet overslaan tijdens je bezoek aan de baai.

Reistips backpacken Halong Bay grot
Grot
Reistips backpacken Halong Bay verkoopster
Verkoopster
Naast het volop genieten van het prachtige uitzicht, is er ook voldoende te doen in Halong Bay. Zo kan je uiteraard zwemmen. Je kunt vanaf de witte stranden van diverse eilandjes het verfrissende water ingaan maar je kan ook een duik nemen vanaf je boot. Op de eilandjes kan je soms ook een kayak huren om op eigen gelegenheid de baai te verkennen. Zo kan je aanleggen bij één van de vele kleine drijvende haaienkwekerijen in de baai of een drijvend restaurant bezoeken.

Overnachten in Halong Bay

Er zijn overnachtingen mogelijk in Halong stad (Halong City). De enige reden die je kan hebben om in Halong City te overnachten is het feit dat je te laat bent aangekomen voor een tour naar de baai zelf. Kom je uit China gereisd, dan is het inderdaad makkelijk een hotel te boeken om de volgende dag de tour naar Halong Bay te maken. Een andere reden moet er niet zijn omdat de stad zelf vrijwel niks te bieden heeft. Probeer zo snel mogelijk de boot op te komen en te overnachten in de Baai zelf! Het kost je weinig extra en is je geld driedubbel waard. Je moet er wel rekening mee houden dat het soms erg druk kan zijn in de baai. Veel schepen zitten al vol als je aankomt.

Overnachten op een boot in Halong Bay

Reis je op eigen gelegenheid, dan kan je alvast je cruise vooruit boeken. Het is een geweldige ervaring om een 2-daagse cruise te boeken. Je vaart dan in een prachtig (vaak) oud schop vanuit Halong stad naar Halong Bay om daar tussen de indrukwekkende eilanden door te varen. Je bezoek vaak diverse grotten, Tito mountain, enkele strandjes en drijvende vissershuisjes. Een echte aanrader is de Imperial Classic Cruise. Je betaald hier voor 2 dagen (1 nacht) in een 2-persoons kamer (hut) inclusief volpension.

Bekijk hotelaanbiedingen in Halong Bay!

Hoe kom je in Halong Bay?

Backpacken in Halong Bay is erg populair. De baai is een van de top-bezienswaardigheden van Vietnam en trekt jaarlijks vele bezoekers. De mogelijkheden om in Halong Bay te komen zijn echter vrij beperkt. Veruit de meeste toeristen reizen per bus naar Halong Bay omdat dat simpelweg de snelste en goedkoopste manier is. Er zijn andere manieren van vervoer naar Halong Bay.

Per bus naar Halong Bay reizen

Vanuit Hanoi kan je eenvoudig per bus naar Halong Bay reizen. Voor de rit van 3 uur betaal je zo’n 40000 Vietnamese Dong. Omdat de concurrentie groot is liggen de prijzen voor bustickets naar Halong Bay laag. Een taxi-rit is ook mogelijk en kost je ongeveer $40 voor de hele taxi. Je kunt via je hotel of guesthouse in Hanoi of bijvoorbeeld Ninh Binh eenvoudig een buskaartje voor de bus naar Halong bay laten regelen. Uiteraard kan je ook zelf je busticket kopen of een rit in een minivan regelen. Tegenwoordig kan je veel bustickets ook online boeken.

Vanuit de grote havenstad Hai Phong kan je ook per bus naar Halong Bay reizen. De rit neemt 2 uur in beslag en kost 25000D. Je kan het stuk ook per boot afleggen. In 2 uur leg je het stuk af voor 30000D. Het is ook mogelijk om vanaf Hai Phong naar het grote eiland Cat Ba te reizen. Je kan op Cat Ba overnachten in een van de guesthouses. Vanaf Cat Ba kan je vervolgens weer doorreizen naar Halong Bay. Heb je de tijd, dan moet je zeker een nachtje op Cat Ba eiland door gaan brengen. Het eiland is rijk aan enkele mooie grotten waaronder de “hospital cave” (Hang Quan Y) waar de Vietcong ten tijde van de Vietnamoorlog een geheim ziekenhuis gevestigd had.

Per trein naar Halong Bay reizen

Halong Bay heeft ook een eigen treinstation. Vanuit Hanoi kan je Halong Bay per trein bereiken alleen is de route vrij omslachtig. Je moet eerst naar de plaats Kép ten noorden van Halong Bay om vervolgens naar Halong Bay af te zakken. Loodrecht gezien is dat erg om. De rit duurt ook bijna 5 uur. Wil je per trein naar Halong Bay reizen, dan kan je het beste tot aan het treinstation van Hai Phong reizen. Vanaf het treinstation van Hai Phnong zal je per bus bus of boot verder moeten reizen richting Halong Bay of Cat Ba island. Treinkaartjes zijn erg goedkoop. Over het traject doe je ongeveer drie uur en betaal je 30000. Op het treinstation van Hanoi kan je een treinticket naar Halong Bay regelen. Ook kan je online aan je treinkaartje naar Halong Bay komen. Bekijk tijden en prijzen.

Mocht je toch het gehele stuk per trein willen reizen, dan moet je er rekening mee houden dat het treinstation van Halong Bay ongeveer 3,5 kilometer van de pier van Halong Bay aflicht. Je moet dus een flink stuk lopen of een taxi regelen.

Per vliegtuig naar Halong Bay reizen

Halong Bay heeft (gelukkig) geen eigen vliegveld. De dichtstbijzijnde luchthaven is die van de grote havenstad Hai Phong. Vanuit diverse steden kan je rechtstreeks op Hai Phong vliegen om daar vervolgende de bus naar Halong Bay te nemen of eerst per boot naar Cat Ba varen om van daaruit later door te varen naar Halong Bay.

Reistips backpacken Halong Bay strandje
Halong Bay strandje
Reistips backpacken Halong Bay haaienkwekerijen
Halong Bay haaienkwekerijen

Meer Halong Bay reistips

Wil je een bezoek brengen aan Halong Bay en wil je meer Halong Bay reistips lezen, vergeet dan vooral niet een goede reisgids voor Vietnam mee te nemen. Een goede reisgids is je leidraad voor je reis door Vietnam en staat ook vol met handige Halong Bay reistips. Naar mijn mening staan de beste Halong Bay reistips en andere handige Vietnam reistips in Lonely Planet, National Geographic en Capitool. Vergelijk de reisgidsen en ontdek de reisgids met de beste Halong Bay reistips.