Vietnam deelt zijn grensovergangen met Cambodja, Laos en China in het westen en noorden van het land. Aan de oost-en zuidkant van Vietnam ligt zee. Aangezien het een langgerekt land is zal het niet verwonderlijk zijn dat er veel grensovergangen in Vietnam te vinden zijn. Van de 17 grensovergangen in Vietnam worden er 3 met China gedeeld, 7 met Laos en ook 7 met Cambodja. Reis je vanuit een van de buurlanden van Vietnam naar Vietnam toe, let er dan wel op dat je altijd op voorhand je visum voor Vietnam moet hebben.

Grensovergangen tussen Vietnam en Laos

Van de 7 grensovergangen die Vietnam en Laos delen, kan je helaas niet bij elke grensovergang een visum on arrival voor Laos regelen. Reis je van Laos naar Vietnam toe, dan is een visum on arrival niet mogelijk. Grensovergangen in Vietnam die met Laos gedeeld worden zijn:

Pang Hok / Tay Trang

Grensovergang Pang Hok (L) / Tay Trang (V) is de meest noordelijk gelegen grensovergang tussen Laos en Vietnam. Het is de grensovergang die je vanuit Noord Laos richting Dien Bien Phu net over de grens in Vietnam brengt en verder richting Sapa in de hooglanden van noordelijk Vietnam. Vanuit de Laotiaanse plaats Muang Khua rijden er dagelijks bussen naar Dien Bien Phu in Vietnam en v.v. uiteraard. Vanuit Dien Bien Phu rijden er weer bussen naar Sapa in het noorden of naar Hanoi in het oosten van Vietnam. De busrit tussen Muang Khua en Dien Bien Phu is erg mooi en brengt je door een ruig berglandschap.

  08:00 – 18:00
  Muang Khua / Dien Bien Phu
  Noordoost Laos / Noordwest Vietnam.
  Laos wel, Vietnam niet.
  Reis je juist richting Laos, dan kan je vanuit Muang Khua een bus nemen naar Luang Prabang (1 dag). Als jet voldoende tijd hebt is de route per boot een absolute aanraden. Vanuit Muang Khua kan je per boot de Nam Ou rivier afvaren tot aan de Mekong rivier bij de grotten van Pak Ou en vervolgens naar Luang Prabang. Onderweg kan je nog overnachten in Nong Khiaw en Muang Ngoi aan de oevers van de Mekong rivier. Beide plaatsjes liggen verscholen in een indrukwekkend karstgebergte en zijn zeer de moeite waard.

Na Meo / Nam Soi

Grensovergang Na Meo/Nam Soi ligt in het noordoosten van Laos en het noordwesten van Vietnam. De grensovergang is niet de drukste tussen de twee landen maar zeker ook niet de minst-gebruikte. Dagelijks gaan hier toch wel aardig wat reizigers de grens over.

Ook kan je per bus van Phonsavan naar Vinh reizen. Deze bussen reizen echter niet dagelijks dus informeer goed naar de mogelijkheden.

  08:00 – 18:00
  Sam Neua / Thanh Hoa
  Noordoost Laos / Noordwest Vietnam.
  Laos wel, Vietnam niet.
  Vanuit de Laotiaanse plaats Sam Neua is het mogelijk om per directe dagelijkse bus naar Thanh Hoa in Vietnam te reizen of zelfs nog door te reizen naar Vinh. Wil je richting Hanoi, dan is een overstap in Thanh Hoa nodig. Vanuit Vientiane en Luang Prabang rijden er ook dagelijks bussen naar Sam Neua. Let er wel op dat vooral de rit vanuit Luang Prabang er langs duurt. Eventueel kan je in Sam Neua overnachten en de indrukwekkende grotten van Vieng Xai bezoeken.

Nong Haet / Nam Can

De grensovergang Nong Haet (L) / Nam Can (V) wordt weinig gebruikt. Hooguit door toeristen die van de vlakte der kruiken bij Ponsawan naar Vinh en vervolgens verder naar Hanoi doorreizen.

  08:00 – 18:00
  Ponsawan / Vinh
  Oost Laos / West Vietnam.
  Laos wel, Vietnam niet.
  Er rijden bussen tussen Ponsavan en Vinh. Ze rijden echter niet dagelijks dus informeer goed bij je hotel of guesthouse naar de mogelijkheden.

Nam Phao / Cau Treo

De grensovergang Nam Phao (L) / CauTreo (V) is een populaire, het is zelfs de populairste grensovergang tussen Laos en Vietnam. Het is de grensovergang die wordt gebruikt als je per bus van Vientiane naar Hanoi reist. Houd rekening met een lange zit als je de hele busrit wilt gaan doen zonder onderbreking.

  08:00 – 18:00
  Vientiane of Savannakhet / Vinh
  Oost Laos / West Vietnam.
  Laos wel, Vietnam niet.
  De lange busrit van Vientiane naar Hanoi kan tot wel 24 uur duren en is erg vermoeiend. Soms sta je lang stil bij de grens. Een snellere en betere optie is vliegen. Je spaart een hoop tijd uit. Uiteraard betaal je wel wat meer dan de $25 voor de busrit van Vientiane naar Hanoi! Het is ook mogelijk om tot aan Vinh te reizen, de geboorteplaats van Ho Chi Minh. Heb je de tijd, breng dan zeker even een bezoek aan de ondergrondse grotten van Tham Kong Lo. onderweg.

Na Phao / Cha Lo

De grensovergang van Na Phao (L) / Cha Lo (V) wordt weinig gebruikt door toeristen. Alleen toeristen die per bus tussen Tha Khaek en Dong Hoi reizen zullen hier de grens passeren. Probeer je ticket in één keer door te boeken van de ene naar de andere plaats. Vanaf de grens is er weinig aansluitend vervoer naar zowel Laos als Vietnam.

  08:00 – 18:00
  Tha Khaek / Dong Hoi
  Oost Laos / West Vietnam.
  Laos wel, Vietnam niet.
  Bussen rijden niet dagelijks. Probeer ruim op tijd te informeren naar de mogelijkheden. In Vietnam zijn er iets meer busverbindingen.

Dansavanh / Lao Bao

De grensovergang Dansavanh (L) / Lao Bao (V) verbindt zuidelijk Laos met centraal Vietnam. In het bijzonder verbindt deze grensovergang de Vietnamese stad Dong Ha met de Laotiaanse stad Savannakhet. Het is een vrij populaire grensovergang en de beste optie als je vanuit Zuidelijk Laos de grens met Vietnam wilt oversteken.

  08:00 – 18:00
  Savannakhet / Dong Ha
  Zuidoost Laos / West Vietnam.
  Laos wel, Vietnam niet.
  Vanaf Savannakhet rijden er dagelijks bussen naar Dong Ha (en v.v.) waar vandaan je weer makkelijk door kunt reizen naar Hue. Het passeren van de grens gaat hier vrij snel en gemakkelijk. Je kan een bezoek aan het achterland van Savannakhet goed combineren met een bezoek aan Xepon (Sepon) waar tijdens de Vietnam oorlog de Ho Chi Minh trail liep.

Phou Keua / Bo Y

De meest zuidelijk gelegen grensovergang tussen Laos en Vietnam is die van Phou Keua (L) / Bo Y (V). Deze grensovergang gebruik je als je van Pakse, Sekong of Attapeu naar Kontum in Vietnam reist.

  08:00 – 18:00
  Pakse, Sekong of Attapeu / Kontum
  Zuid-Laos / Centraal Vietnam.
  Laos wel, Vietnam niet.
  Dagelijks rijdt er een bus tussen de plaatsen. In een paar uur ben je op je bestemming. Reken minimaal een uur bij de grens.

Grensovergangen tussen Vietnam en Cambodja

Van de 8 grenzen die Vietnam met Cambodja deelt worden er maar 3 echt intensief gebruikt. De andere grensovergangen liggen in gebieden waar je slecht kan komen door de dichte jungle of door bergachtig gebied. Reis je van Vietnam naar Cambodja, dan kan je bij elke grensovergang je “visum on arrival voor Cambodja” regelen. Reis je van Cambodja naar Vietnam, dan moet je op voorhand je visum voor Vietnam geregeld hebben. Eventueel kun je dit eenvoudig (in een dag) regelen in Cambodja. Via het Vietnamese consulaat in Sihanoukville heb je binnen 10 minuten je visum geregeld. Ook in Phnom Penh is het eenvoudig te doen. Je hoeft ook niet vooraf te bepalen bij welke overgang je de grens over gaat.

[/vc_column_text]

Prek Chak / Ha Tien

Wil je vanuit het meest zuidelijke deel van de Vietnamese Mekong Delta (Phu Quoc, Rach Gia) richting één van de kuststeden (Sihanoukville, Kep, Kampot) in Cambodja reizen, dan is dit de manier. De grens is nog niet lang geopend maar je kan vrij eenvoudig de grens passeren en je visa on arrival regelen. Vanaf de grens rijden er pick-ups naar Kep. Vanaf daar kan je verder naar Kampot of Sihanoukville. Kep bereik je binnen het uur.

 

  06:00 – 17:30
  Phu Quoc / Rach Gia / Mekong Delta – Kep / Kampot / Sihanoukville
  Zuidoost Cambodja
  Mogelijk
  Vanuit Ha Tien in Vietnam kan je per moto de afstand van 7 km tot de Vietnamese grenspost afleggen voor $3. Na de immigratiepost van de Vietnamezen kan je lopend (ongeveer 300 meter) naar de Cambodjaanse immigratiedienst gaan om je visum on arrival te regelen (tenzij je al een visum hebt uiteraard). Ook kan je per motorbike de afstand afleggen maar dat is wat overdreven voor $3 dollar. Na de Cambodjaanse immigratiepost kan je vanaf Prek Chak een minivan nemen naar Kep, Kampot, Sihanoukville of Phnom Penh.  Kep is zeker een bezoek waard, evenals Kampot en Sihanoukville. Kep bereik je na een uur. Kampot ligt 24 km verderop en kost je een half uur meer tijd. Reis je door naar Sihanoukville, dan moet je op 3,5 uur reistijd rekenen. Phnom Penh is in 5 uur te bereiken. Kosten bedragen ongeveer $5 tot Kep, $7 tot Kampot, $10 tot Sihanoukville en $12 tot Phnom Penh. Met busmaatschappijen als Virak Buntham en Kampot Tours & Travel kan je de trajecten afleggen.

Phnom Den / Tinh Bien

Deze vrij nieuwe grensovergang ligt net ten zuiden van de grensovergang Kaam Samnor / Vinh Xuong. Je kunt vanaf de grens richting de plattelandsstad Takeo in Cambodja reizen. Ook kan je vanaf Chau Doc deze grens goed per bus bereiken. Er gaan echter vrij weinig reizigers bij deze plaats de grens over aangezien de route via de Mekong rivier veel populairder is. Ook de zuidelijker gelegen grensovergang Prek Chak / Ha Tien aan de kust is een stuk populairder.

 

  07:00 – 17:00
  Chau Doc / Mekong Delta – Takeo / Kampot / Kep / Phnom Penh
  Zuidoost Cambodja
  Mogelijk
   De kunst van het oversteken van deze grens is dat je eerst naar Chau Doc reist. Dit is vrij eenvoudig te doen vanuit meerdere grote steden en plaatsen in de Mekong (zoals Can Tho). Vervolgens moet je per moto de 32km afleggen naar de grens. Dit is goed te doen (en te betalen) per xe om, moto. Kosten liggen om en nabij de $7 per persoon. Ook een taxi is mogelijk maar kosten liggen dan ongeveer 3 maal hoger. Als je samen reist op zich ook te betalen.  Eenmaal de grens overgestoken kan je per moto of (gedeelde) taxi de rit van ongeveer 50km naar Takeo afleggen. Voor een rit per moto moet je ongeveer op $12 rekenen terwijl je $27 voor een privé taxi betaald. Een gedeelde taxi kost je ongeveer $5, net afhankelijk van de drukte.

Kom je laat aan in Takeo , regel dan op voorhand je hotel. Het Daunkeo 2 Hotel is een echte aanrader en goed betaalbaar.

Vanuit Takeo kan je tegenwoordig per trein naar Phnom Penh, Kep, Kampot en Sihanoukville reizen. Snel gaat het niet (gemiddeld 33km per uur) maar een ervaring is het zeker!

Kaam Samnor / Vinh Xuong

Dit is veruit de mooiste manier om de grens over te gaan. Grensovergang Kaam Samnor / Vinh Xuong  is de grens die je passeert als je per boot van Vietnam naar Cambodja (of vice versa) reist. De boottrip duurt 3 uur inclusief het passeren van de grens. De tocht brengt je langs mooie natuur en leuke kleine vissersdorpen. Een absolute aanrader. Een visa on arrival voor Cambodja is mogelijk, niet voor Vietnam. Er zijn verschillende maatschappijen die de tocht aanbieden.

 

  07:00 – 17:00
  Chau Doc / Mekong Delta – Phnom Penh
  Zuidoost Cambodja
  Mogelijk
   Vanaf Ho Chi Minh stad of Can Tho kan je per bus naar Chau Doc in de Mekong Delta reizen. Vanaf Chau Doc gaan er in de ochtend (07:30 en 08:30) snelle boten stroomopwaarts naar Phnom Penh. In Phnom Penh kom je bij de pier in het centrum (ter hoogte van de Wat Phnom) aan. Vanuit Phnom Penh gaan de meeste boten in het begin van de middag richting Chau Doc. Kosten liggen rond de $30 maar zijn zeker je geld waard.

Regel je boot gelijk zodra je aankomt in Chau Doc of alvast in Ho Chi Minh stad (of Can Tho). Je kan ook delen van de reis per bus/motorbike afleggen. Je kan van Chau Doc per bus naar Vinh Xuong / Kaam Samnor grensovergang om vanaf daar per boot naar Neak Luong te reizen. Vanaf daar kan je met een rechtstreekse bus naar Phnom Penh reizen. Je zal, als je goed kunt onderhandelen minder betalen dan de reguliere rechtstreekse boot van Chau Doc naar Phnom Penh. Via het Victoria Chau Doc hotel kan je ook je boottocht naar Phnom Penh boeken. De speedboat vertrekt voor het hotel!!

Het is ook mogelijk om een tour te boeken van Ho Chi Minh stad helemaal door naar Siem Reap via de Mekong rivier en de Tonle Sap rivier in Cambodja. Het eerste deel tot aan Chau Doc zal deels per bus zijn.

Banteay Chakrey / Tân Hộ Cơ,

Deze grensovergang wordt vrijwel alleen door locals gebruikt en is niet interessant voor backpackers of andere reizigers. De net iets zuidelijk gelegen grensovergang bij Chau Doc is veel interessanter.

 

  08:00 – 17:00
  Cao Lanh  – Phnom Penh
  Zuidoost Cambodja
  Mogelijk
   De enige manier om hier te komen is per moto of taxi vanaf Cao Lanh zo’n 50km verderop. Dit terwijl je vlakbij de grensovergang over de Mekong rivier bent.

Bavet / Moc Bai

De grensovergang Bavet (C) / Moc Bai (V) is nog altijd veruit de populairste grensovergang tussen Cambodja en Vietnam. Het is de eenvoudigste en snelste manier om vanuit Ho Chi Minh stad naar Phnom Penh te reizen. Er gaan dagelijks meerdere rechtstreekse bussen tussen beide steden. Je hoeft vaak niet van bus te wisselen bij de grens. Ook het passeren van de grens is eenvoudig en snel te doen. Een visum on arrival voor Cambodja is mogelijk.

 

  08:00 – 18:00
  Ho Chi Minh stad  – Phnom Penh
  Oost Cambodja
  Mogelijk
   Met de rechtstreekse bus ben je in ongeveer 6 uur in Phnom Penh ( of v.v.). Je betaalt rond de $10 voor je busticket. Tegenwoordig is het online kopen van je busticket van Ho Chi Minh stad naar Phnom Penh (of andersom) mogelijk. Diverse maatschappijen bieden vervoer per bus aan op dit traject. Zo kan je in de ochtend vertrekken (bus van bijvoorbeeld 08:30 –  15:00) of aan het begin van de middag (de bus van 12:30 – 19:00). Deze bus van maatschappij Giant Ibis komt vlak bij de Wat Phnom aan en naast de Mekong rivier aan de Sisowath Quay boulevard. Mocht je de late bus nemen en laat aankomen in Phnom Penh, boek dan alvast je hotel vooruit. Een aanrader vlakbij het busstation en aan de boulevard is The Long Guesthouse.  Dit voordelige guesthouse ligt op nog geen 5 minuten lopen van het busstation en is gemakkelijk te vinden.

Vroeger was het nodig om per ferry de Mekong rivier bij Neak Loeung over te steken en liep je hier vaak grote vertragingen op indien het druk was. Tegenwoordig is er een brug over de Mekong gebouwd zodat je snel kan doorrijden.

De bus vertrekt vanuit de standplaats naast het park dat naast (ten westen) van de bekende Ben Than markt ligt in Ho Chi Minh stad. Bussen vanaf Phnom Penh naar Ho Chi Minh stad vertrekken om 08:00 en 12:30u.

Trapeang Phlong / Xa Mat

Deze grensovergang ligt bij de Vietnamese provincie Tay Ninh waar ook de Cao Dai tempels te vinden zijn. Reis je vanuit Ho Chi Minh stad naar Cambodja en wil je onderweg deze tempels en/of de Cu Chi tunnels bezoeken, dan kan je via deze grensovergang richting Phnom Penh doorreizen. De wegen zijn onlangs helemaal gerenoveerd en in goede staat.

 

  08:00 – 18:00
  Tay Ninh  – Kampong Cham / Kratie
  Oost Cambodja
  Mogelijk
   Vanuit Ho Chi Minh  stad zijn er geen rechtstreekse busverbindingen te boeken naar Phnom Penh via Tay Ninh. Vanaf Tay Ninh kan je een moto of een gedeelde taxi nemen naar de grens. Reistijd is nog geen uur. Een moto kost je ongeveer $6. Vanaf de grens kan je per minivan richting Kampong Cham of Kratie doorreizen.

Ga je richting Phnom Penh, dan is het handiger om terug te reizen naar de grens Bavet (C) / Moc Bai (V) om hier de bus naar Cambodja te nemen. Wil je een bezoek brengen aan de Cao Dai tempel, boek je bustickets voor de middag bus vanaf de grens en ga op eigen gelegenheid of met locale bus in de ochtend vroeg naar de tempel. Je hebt dan genoeg tijd om terug te reizen naar de grens om op de bus te stappen.

Trapeang Sre / Loc Ninh

De grensovergang kan je gebruiken als je vanuit Tay Ninh in Vietnam richting de Irriwaddy dolfijnen in Kratie wil reizen of naar Mondulkiri. De grensovergang wordt echter niet vaak gebruikt door toeristen.

 

  08:00 – 18:00
  Tay Ninh  – Kratie / Mondulkiri provincie
  Oost Cambodja
  Mogelijk
   Vanuit Ho Chi Minh stad kan je met lokale bussen tot aan Tay Ninh reizen. Vervolgens moet je per xe om (moto) of taxi naar de grens. Vanaf de grens rijden zal je weer per moto moeten doorreizen naar de plaats Snuol waarvandaan je de bus naar Kratie kunt nemen of kunt doorreizen per minivan naar Mondulkiri.

O Yadaw / Le Thanh

Dit is de meest noordelijke gelegen grensovergang tussen Cambodja en Vietnam. Vanuit Pleiku en Kontum, bekend van de Vietnam oorlog en mooie natuur, kan je via de grensovergang O Yadaw (C) / Le Thanh (V) naar het afgelegen noordoosten van Cambodja doorreizen, naar de provincie Ratanakiri.

 

  08:00 – 18:00
  Kontum / Pleiku  – Ban Lung (Ratanakiri provincie)
  Oost Cambodja
  Mogelijk
   Vanaf Pleiku of Kontum kan je per lokale bus naar Le Thanh reizen. Vanaf Kontum reis je er in 3 uur heen terwijl je vanaf Pleiku in anderhalf uur naar Le Thanh reist. Vanaf hier kan je een moto naar de grens nemen. Binnen 5 minuten ben je er ($2). Na het passeren van de grens kan je met een moto aan het Cambodjaanse deel van de grens naar de plaats Pak Nhai reizen. Vanaf hier kan je per minivan of moto doorreizen naar Ban Lung, de hoofdstad van de provincie Ratanakiri. De rit van de grens naar Ban Lung zal ongeveer anderhalf a 2 uur duren en je $12 moeten kosten.

[/vc_column][/vc_row]

Grensovergangen tussen Vietnam en China

Voor alle 3 de grensovergangen die Vietnam en China delen moet je op voorhand je visum voor China hebben geregeld als je naar China reist. Je visum kan je in Hanoi bij de Chinese ambassade regelen.

  • Youyi Guan / Huu Nghi Quan
    Dit is de drukte grensovergang tussen Vietnam en China. De grensovergang ligt op de route tussen Hanoi en Nanning en is de hoofdroute voor handelaren. Het is ook mogelijk met de trein te reizen over deze grensovergang. Vanuit Peking rijdt er 2-wekelijks een trein naar Hanoi en vice versa. De hele rit duurt tot 48 uur inclusief meerdere stops onderweg.
  • Lao Cai / Hekou
    Reis je vanuit Kunming naar Vietnam en wil je een bezoek brengen aan de prachtige bergen rondom Sapa, dan is dit de perfecte grensovergang voor je. Hoewel er een spoor tussen Kunming (provincie Yunnan) en Hanoi loopt via Lao Cai, is het momenteel niet mogelijk om per trein door China te reizen op dit traject. Je zult per bus tot de grens moeten reizen. Eenmaal in Vietnam aangekomen kan je eerst naar Sapa reizen per bus in 45 minuten en later je route naar Hanoi vervolgen per (nacht)trein. Er zijn dagelijks een aantal treinen die van Lao Cai naar Hanoi rijden (279km).
  • Mong Cai / Dongxing
    Veruit het minst gebruikte grenspunt tussen China en Vietnam is de grens van Ming Cai / Dongxing die zich aan de kust bevindt ten noorden van Halong Bay.

Visum on arrival bij grensovergangen in Vietnam

Een visum on arrival voor Vietnam is niet mogelijk. Bij geen één van de grensovergangen in Vietnam kan je een visum voor Vietnam regelen bij aankomst. Wel kan je op de drie grote vliegvelden in Vietnam (Hanoi, Ho Chi Minh stad en Danang) met een autorisatiebrief je visum bij de douane afhalen. Je kan de autorisatiebrief voor Vietnam bij de Vietnamese ambassade regelen of via een visumdienst.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Grensovergangen in Vietnam
4.7 (93.75%) 16 vote[s]