De nationale munteenheid van Vietnam is de Dong (VND). €1,- is ongeveer 27.000 Dong waard. $1 is ongeveer 20.000 Dong waard. Er bestaan zowel munten als coupures van de Dong. De waarde van sommige munten is het zelfde als die van sommige coupures. Zo heb je 100 Dong in zowel munt en briefgeld. De meeste gebruikte vorm van geld in Vietnam is coupures. Briefgeld onder 1.000 Dong komt je echter steeds minder tegen.

Munten en coupures

Geld in Vietnam komt in muntvorm voor in 1, 2, 5, 10, 20, 30, 50, 100, en 500 Dong. Biljetten kom je echter vaker tegen. Ze bestaan in waarde van 200, 1,000, 2,000, 5,000, 10,000, 20,000, 50,000, 100,000, 200,000 en 500,000 Dong. De coupures onder 5.000D worden niet meer gemaakt.

Let erop dat de coupures van 5.000D en 500.000D aardig op elkaar lijken. Als je in een donkere taxi zit en in je portemonnee je geld probeert te vinden wil je nog wel eens het verkeerde briefje pakken. Let daar goed op. Je taxichauffeur zal al snel zeggen dat je het “juiste” briefje hebt maar dan betaal je dus in plaats van €0,27 wel €27,-! Zo ben je snel door je budget heen.

Betalen met Dong en Dollars

Hoewel de nationale munteenheid van Vietnam de Dong is kan je op sommige plaatsen ook met US dollars betalen. Vooral in de grotere steden als Hanoi, Ho Chi Minh stad, Hue, Da Nang en Hoi An of toeristische gebieden als Halong Bay worden dollars vrijwel overal geaccepteerd. Op het platteland worden geen dollars geaccepteerd. Betalen met Creditcard is ook mogelijk. Hotels en veel restaurants in de grotere steden accepteren creditcard. De kleine lokale restaurants doen dat niet. Zorg wel voor een ruim geaccepteerde creditcard zoals de Worldcard.nl of Mastercard. Niet alle creditcard worden geaccepteerd namelijk. Het handige van deze creditcards is dat je ook gelijk verzekerd bent!

Pinnen in Vietnam

Geld in Vietnam pinnen kan tegenwoordig vrijwel overal. Alle grote, middelgrote en kleinere steden zijn voorzien van pinautomaten. Uiteraard kan je niet in afgelegen gebieden pinnen of in landelijke gebieden. Zorg er daarin altijd voor dat je genoeg contact geld op zak hebt als je voor langere tijd buiten de steden gaat reizen. Je kan ook op een andere manier kom aan je geld in Vietnam. Banken zijn ruim voor handen in Vietnam. Daar kan je, tijdens openingstijden, ook geld opnemen.

Wisselen van geld in Vietnam

Steek je de grens over, dan kan je op veel plaatsen geld wisselen. Je kunt zowel Laotiaanse Kip voor Vietnamese Dongs wisselen en ook Khmer Riel voor Vietnamese Dong. Ook kan je US dollars wisselen. De wisselkoersen die geldwisselaars aan de grens hanteren is vaak erg ongunstig. Wissel je in de grotere steden, dan is de wisselkoers vaak een stuk gunstiger. Heb je niet al je Vietnamese geld in Vietnam kunnen opmaken, dan kan je dus beter je geld in een grotere stad omwisselen voor andere valuta. Bekijk de huidige koers van de Vietnamese Dong hier.