Elke Vietnamees kent de plaats Dien Bien Phu. Kinderen leren op school dat Dien Bien Phu de plek was waar de Franse kolonisten een pak slaag kregen van de Vietnamese vrijheidsstrijders. Dien Bien Phu staat dan ook symbool als het einde van de Franse overheersing van Vietnam en de weg naar onafhankelijkheid. In de plaats in het bergachtige noordwesten van Vietnam zijn nog tal van overblijfselen aanwezig van de slag tussen de Fransen en Vietnamezen. Jaarlijks komen er nog tienduizenden Vietnamezen, vooral veel oud-strijders, de plek bezoeken. In veel reisgidsen vind je ook tal van Dien Bien Phu reistips.

Over Dien Bien Phu

Het was in 1954 dat de Chinese inlichtingendienst in Frankrijk een kopie van het Franse strategische plan voor Indochina in handen kreeg. Het plan werd kenbaar gemaakt aan Ho Chi Minh, de leider van de Vietnamese Vietminh beweging die vocht voor onafhankelijkheid van Vietnam. Op 13 maart 1954 trad het zorgvuldig voorbereide plan van de Vietminh in Dien Bien Phu in werking. Door middel van hevig artillerievuur leidden de Fransen maar ook de Vietnamezen grote verliezen.

De Vietnamezen groeven loopgraven langs het vliegveld zodat Franse vliegtuigen met extra manschappen en bevoorrading niet konden landen door het hevige artillerievuur. De Fransen werden genoodzaakt hun linies steeds dichter bij elkaar te brengen zodat ze steeds minder gebied over hielden. tussen 9 en 11 april arriveerden Franse versterkingen vanuit Hanoi in de vorm van parachutisten van het Vreemdelingenlegioen. Veel parachutisten landden op vijandig grondgebied of werden uit de lucht geschoten. Toch voelden de Fransen zich gesterkt en dachten dat de overwinning door de versterkingen nabij was.

Op een heldere dag probeerden de Fransen met luchtaanvallen nogmaals om de overwinning naar zich toe te trekken. Ze hadden echter niet gerekend op het luchtafweergeschut dat de Vietnamezen in grote getale hadden opgesteld in de bergen van de vallei. Omdat het luchtafweergeschut nog niet gebruikt was door de Vietnamezen in de eerdere gevechten, was de locatie voor de Fransen onbekend. Toen de luchtaanval van de Fransen begon en de Vietminh reageerde met hun luchtafweergeschut veranderde de vallei in één grote rookwolk. Er werd zo hevig gevochten dat er vrijwel niks overbleef van de bunkers en loopgraven in de vallei. De Fransen kregen de opdracht om door te vechten tot de dood.

Na het verlies van de Fransen in Dien Bien Phu was de moraal gebroken en trok Frankrijk zich uit geheel Indochina terug. Hoewel de eerst Indochina oorlog voorbij was stond de tweede Indochina oorlog alweer voor de deur. Vandaag de dag kan je nog kapotgeschoten bunkers, loopgraven en oud luchtafweergeschut terugvinden in de vallei van Dien Bien Phu. De stad met 100.000 trekt nog steeds vele toeristen aan maar is zich ook gaan ontwikkelen als handelsstad en hub tussen Vietnam en Laos.

Overnachten in Dien Bien Phu

Hoewel Dien Bien Phu met 100.000 inwoners een vrij grote stad is vind je er niet heel veel accommodaties. Er zijn ongeveer 20 guesthouses en hotels in Dien Bien Phu. De goedkoopste boek je vanaf ongeveer $10 per nacht terwijl de duurste rond de $60 kost. De meeste hotels in Dien Bien Phu bevinden zich en het centrum ten oosten van het vliegveld.

Budget hotel tip Dien Bien Phu

Ben je op zoek naar een leuke maar goedkope manier om te overnachten in Dien Bien Phu, dan is het Tuan Minh Guest House een goede optie. Het guesthouses ligt mooi centraal en de kamers hebben gratis WIFI. Sommige kamers hebben een terras of balkon. Een overnachting in dit guesthouse boek je al vanaf $10 per tweepersoonskamer.

Middenklasse hotel tip Dien Bien Phu

Wil je liever wat meer comfort en een fijn zwembad, dan is het 3-sterren Him Lam resort in Dien Bien Phu een echte aanrader. Het hotel ligt ten zuiden van het centrum aan een prachtig meer en heeft een groot buitenzwembad en een sauna. De kamers hebben gratis WIFI en zijn sfeervol ingericht met donder hardhout. Een verblijf inclusief ontbijt in een tweepersoons kamer boek je hier vanaf $35 per nacht.

Luxe hotel tip Dien Bien Phu

Voor nog iets meer luxe en comfort is het 4-sterren Muong Thanh Dien Bien Hotel de beste optie. Het hotel ligt op 500 meter van de markt van Dien Bien Phu in het noorden van de stad. De luxueuze kamers hebben gratis WIFI en airconditioning. Het hotel heeft een fijn zwembad en een tennisbaan. Ook kan je genieten van een spa of massage. Vanaf $54 kan je hier een overnachting in een tweepersoonskamer met ontbijt boeken.

Hotelaanbiedingen in Dien Bien Phu bekijken!

Hoe kom je in Dien Bien Phu?

Dien Bien Phu ligt vrij afgelegen en zodoende rijst de vraag: “Hoe kom je in Dien Bien Phu?”. Er zijn verschillende manieren om in Dien Bien Phu te komen. Veel toeristen reizen vanuit Hanoi naar Dien Bien Phu. Dat is mogelijk per vliegtuig in 60 minuten of per bus. Een vliegticket van Hanoi naar Dien Bien Phu boek je al vanaf $39 indien je op tijd boekt. Een kaartje voor de bus van Hanoi naar Dien Bien Phu koop je vanaf ongeveer 300.000 Dong. De rit duurt zo’n 12 uur en wordt meestal per nachtbus uitgevoerd. Bustickets kan je alleen ter plekke kopen op het station. Je kunt tegenwoordig online bustickets naar Dien Bien Phu kopen.

Het is ook mogelijk om de bus van Sapa naar Dien Bien Phu te nemen. Het is een erg mooie rit langs prachtige valleien. De rit duurt ongeveer 4 tot 5 uur. Je betaalt ongeveer 120.000 Dong voor je buskaartje. Uiteraard kan je ook bustickets op het busstation van Dien Bien Phu kopen.

Vanuit Ninh Binh kan je ook per bus naar Dien Bien Phu reizen. Ook deze busticket boek je ter plekke op het station.

Wil je vanuit Laos naar Dien Bien Phu reizen, dan is dat ook mogelijk. Je kunt per bus van Muang Khua naar Dien Bien Phu reizen, vanuit Udomxai of vanuit Luang Namtha. De duur van de busrit is respectievelijk 3 uur, 5 uur en 8 uur. bustickets naar Dien Bien Phu boek je ook ter plekke.

Wat te dien in Dien Bien Phu?

Naast het genieten van de prachtige vallei kan je tegenwoordig een aantal bezienswaardigheden in Dien Bien Phu bezoeken die alles met de grote slag te maken hebben. Hoewel enkele jaren geleden het aantal oorlogsgerelateerde bezienswaardigheden in Dien Bien Phu nog zeer beperkt was is het aantal flink gebroeid door de gebleken interesse van vele bezoekers uit zowel binnen-als buitenland. Tegenwoordig kan je zodoende de Franse commando bunker, de loopgraven, de verdedigingslinie Elaine en A1 Hill met het Dien Bien Phu Victory Museum (Vietnam Military History Museum) en de D1 Hill bezoeken.

Naast de bezienswaardigheden in Dien Bien Phu die met de oorlog te maken hebben is ook een bezoek aan de markt van Dien Bien Phu absoluut de moeite waard. Op de zondagsmarkt komen tal van minderheden uit de omgeving bijeen om handel te drijven. De mooiste handwerkstukken worden er verkocht evenals vee en handgemaakte kleding.

Meer Dien Bien Phu reistips?

Ben je op zoek naar nog meer Dien Bien Phi reistips? Vergeet dan vooral niet om een reisgids voor Vietnam mee te nemen op reis. In de betere reisgidsen voor Vietnam vind je tal van handige Dien Bien Phu reistips en andere reistips voor Vietnam. De beste reisgidsen voor Vietnam zijn de Rough Guide, Trotter en Lonely Planet.