Misschien ken je ze wel van films over de Vietnamoorlog of uit een geschiedenisboek. De Cu Chi tunnels. Een bezoek aan de Cu Chi tunnels mag eigenlijk niet ontbreken aan je reis door Vietnam. Het enorme tunnelcomplex met meerdere etages was bepalend voor het Noord-Vietnamese verzet en de uiteindelijke overwinning tegen de Amerikanen en de Zuid-Vietnamezen. Het tunnelcomplex ligt net buiten Ho Chi Minh stad en richting de Cambodjaanse grens. Een dagtocht naar de Cu Chi tunnels vanuit Ho Chi Minh stad is goed te doen.

Over de Cu Chi tunnels

Diep verscholen in de dichte Vietnamese jungle liggen de Cu Chi tunnels. De tunnels liggen op ongeveer een uur rijden van Ho Chi Minh stad. De tunnels vormden de uitvalsbasis van de Vietcong guerrilla’s tijdens de Vietnamoorlog. Vanuit de tunnels vielen ze de Amerikanen en Zuid-Vietnamezen met regelmaat aan. Het tunnelcomplex was vele honderden kilometers lang en had meerdere etages. de smalle tunnelgangen waren via onopvallende plekken op het land en in de rivier te betreden. In tal van de tunnels waren boobytraps gemaakt zodat de Amerikanen de tunnels niet goed konden betreden. Alleen de Vietcong wist zelf welke tunnel wel veilig was en welke niet. De Amerikanen trainde speciale tunnelratten om de tunnels toch binnen te gaan. Het kwam regelmatig voor dat een tunnelrat niet meer terug naar buiten kwam.

In het immense tunnelcomplex vond je diverse ruimtes. Ze had je er slaapzalen, ziekenhuizen, vergaderruimtes, munitieruimtes en ook kookruimtes. De kookruimtes waren zo aangelegd dat de rook die vrijkwam tijdens het koken op minimaal 100 meter afstand uit de grond kwam. De plek waar de ook uit de grond kwam was tevens bedekt met mos om de rook te verhullen. Vaak was de rook dan ook niet zichtbaar of ruikbaar. De eerste laag van de tunnels was vrij diep gebouwd zodat de B52 bommenwerpers geen vrij spel hadden. De tunnels waren tevens door de dichte bebossing moeilijk vanuit de lucht te traceren. Het antwoord daarop van de Amerikanen was het ontbladeringsmiddel agent orange. De bomen verloren hierdoor snel hun blad waardoor het zicht vanuit de lucht toenam zodat de B52’s hun werk konden doen. Tevergeefs echter want de verzetsstrijders wonnen uiteindelijk hun gevecht tegen de Amerikanen en het Zuid-Vietnamese leger tijdens het Tet-offensief dat ook vanuit de Cu Chi-tunnels werd uitgevoerd.

Meer reistips over de Cu Chi tunnels?<

Wil je nog meer te weten komen over deze indrukwekkende tunnels in Zuid-Vietnam? In de betere reisgidsen over Vietnam vind je nog tal van handige reistips over de Cu Chu tunnels en de Vietnam oorlog. De beste reisgidsen voor Vietnam zijn de Rough Guide, de Lonely Planet en de
Trotter. Bekijk het volledige aanbod reisgidsen Vietnam.