Can Tho is de grootste stad ten zuiden van Ho Chi Minh stad met een populatie van 1.2 miljoen en tevens de grootste stad in de Mekong delta. De stad ligt aan de zuidoever van de Hau rivier, een van de 9 armen van de Mekong rivier. Het is de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan één van de drijvende markten in Can Tho en omstreken (floating markets). in de betere reisgidsen kom je de drijvende markten vaak tegen als één van de Can Tho reistips. Backpacken in Can Tho is vrij populair onder reizigers die Vietnam bezoeken. Veel backpackers brengen bijvoorbeeld een bezoek aan de drijvende markt van Cai Rang of Phong Dien. Bij de kade van de stad kan je eenvoudige een boot huren om zo door de drijvende markt heen te varen.

Can Tho elephant ear fish
Elephant ear fish
Can Tho drijvende markt
Drijvende markt
Can Tho drijvende markt
Drijvende markt

Over Can Tho

Can Tho is een oude stad die ook tijdens de Vietnamoorlog veel in het nieuws geweest is. De stad ligt in het hart van de Mekong Delta en was vaak onderhevig aan aanvallen van de Vietcong en het Noord Vietnamese legen (NVA). Het was een bolwerk van de communisten die tegen de Amerikanen en het Zuid Vietnamese leger vochten. Vandaag de dag is Can Tho de belangrijkste stad in de regio die beter per boot te bereiken is dan per auto. De vele kanalen die grotendeels tijdens de Franse overheersers werden aangelegd verbindingen de grotere rivieren met elkaar zodat er een ideaal en groot netwerk van waterwegen is ontstaan. Via deze waterwegen kan je per boot de verschillende drijvende markten bezoeken maar ook urenlang door de prachtige kanalen varen die feitelijk rechts door de jungle lopen.
Vele mooie kleine dorpen liggen aan de oevers van de rivieren en kanalen en er zijn ook prachtige tuinen aangelegd die ja kan bezoeken. Opvallend zijn de vele kerken die je onderweg ziet net als de Cao Dai tempels waarvan je er tientallen kan ontdekken tijdens je bezoek aan de Mekong Delta regio. Aangezien het zuiden van Vietnam ooit Khmer grondgebied was zijn er ook diverse Cambodjaanse tempels te vinden die geheel in Khmer stijl opgetrokken zijn. De stad Can Tho zelf is niet heel interessant maar de omgeving maakt een bezoek aan deze regio zeer zeker de moeite waard. Ook een bezoek aan de grootste hangende brug van Zuidoost Azië behoord zeker tot een van de Can Tho reistips.

Can Tho bier
Can Tho bier
Can Tho markt
Vismarkt
Can Tho cocosnoot snoepjes fabriek
Cocosnoot snoepjes fabriek
Can Tho vleesmarkt
Can Tho vleesmarkt

Bezienswaardigheden in Can Tho

Als je de Mekong Delta wilt gaan bezoeken tijdens je reis door Vietnam is de kans groot dat je door Can Tho reist. De stad heeft niet alleen een functie als hun maar er zijn nog tal van interessante bezienswaardigheden in Can Tho die zeker de moeite van een bezoek waard zijn.

Drijvende markten
Nummer één van de top bezienswaardigheden in Can Tho en in veel reisgidsen als belangrijkste attractie van Can Tho aangeduid is absoluut de drijvende markt. Een bezoek aan Can Tho mag zeker niet voorbij gaan zonder een bezoek te hebben gebracht aan een van de drijvende markten van Can Tho. Er zijn meerdere markten op de zijtakken van de Mekong rivier die je kan bezoeken maar de drijvende markt van Cái Răng is de bekendste en meest interessante. Je kan een toeristische toer beginnen in Ninh Kieu. Een boot (waarschijnlijk met meerdere toeristen) brengt je in een half uur naar de drijvende markt die verderop te vinden is. De markt drijft in het midden van de rivier en is niet over de weg te bereiken. Voor de toer betaal je een aardig hoge prijs. Een voordeligere optie is om je per taxi of cyclo naar Chợ An Bình te laten brengen om daar vervolgens eenvoudig een kleine motorboot te huren die je naar het midden van de rivier brengt en je door de markt heen vaart. Je betaald hooguit 60000 Dong p.p. voor deze optie. Voor een bezoek aan de drijvende markt van Cái Răng moet je vroeg opstaan. De markt is alleen in de vroege ochtend te zien van 06:00 tot 11:00.

Andere nabijgelegen markten die onder de Can Tho reistips vallen zijn Phong Dien (Phong Điền), Tra On (Trà Ôn) en Phung Hiep (Phụng Hiệp). De laatstgenoemde drijvende markt ligt wel een stuk verderop.

Naast de drijvende marketen zijn er in Can Tho ook een aantal toeristische markten die je kunt bezoeken. Zo is er de Ninh Kieu Pier Tourist Market waar je ook kunt opstappen voor een tour met een boot over de rivier, de Cái Khế Market en Xuan Khanh Market.

Tempels
In Can Tho zijn ook nog wat tempels die een bezoek waardig zijn. De Quang Duc pagoda (Mau Than Street) is een vrij grote boeddhistische tempel waar je gastvrij zal worden ontvangen om rond te kijken. Ook de Khmer (Cambodjaanse) pagoda of Munirangsyaram pagoda in Hoà Bình street is erg interessant. Zuidelijk Vietnam is ontwikkeld door de Khmer. Ook Saigon is ontstaan als Cambodjaans vissersdorp. De Khmer pagoda laat nog de invloeden van de ruim 1 miljoen Cambodjanen (Khmer Krom) zien die nog altijd in de Mekong Delta wonen.

Langste straat van de Mekong Delta
Tenslotte is een bezoek aan het Xuan Khanh kwartier ook een leuke manier van vermaak in Can Tho. Je kan hier een deel van de langste straat in de Mekong Delta bekijken, Mau Than Street. Ook het Xuan Khanh kwartier dat rijk is aan vele studenten is leuk om te bezoeken.

Can Tho hotel tips

Hoewel Can Tho niet zo toeristisch is als steden als Hanoi, Ho Chi Minh stad, Hue of Hoi An, zijn er net als elke andere grote stad voldoende hotels en guesthouses te vinden voor de gewone of de low-budget reiziger. In totaal zijn er ongeveer 200 accommodaties in Can Tho te vinden. Verschillende Can Tho reistips over hotels en guesthouses in de diverse reisgidsen zullen je vertellen dat je voor weinig geld al kan overnachten in Can Tho. Vooral het centrum van Can Tho, Hai Bà Trưng area, is erg populair. Hier bevinden zich tal van hotels, guesthouses en gezellige restaurants. Zelf zij we vaak in Can Tho geweest en hebben in diverder hotels en guesthouses overnacht. We hebben een aantal leuke Can Tho hotel tips voor je uitgelicht:

Budget hotel in Can Tho

Ben je op zoek naar een goedkoop hotel in Can Tho, voor $8 kan je al een hotel overnachting in Can Tho boeken bij het Tan Tay Do hotel. Op zich een eenvoudig hotel maar prima om alleen te overnachten. De kamers zijn goed schoon en het hotel is centraal gelegen. In een paar minuten loop je naar de pier van Can Tho.

Middenklasse hotel in Can Tho

Ben je op zoek naar een iets luxer hotel in Can Tho? Vanaf $39 heb je een kamer in een hotel met zwembad zoals het Holiday One Can Tho Hotel. Het hotel ligt op korte loopafstand van de rivier en vlakbij het centrum van Can Tho.

Lux hotel in Can Tho

Aan de rand van het centrum van Can Tho vind je het prachtige 4-sterren hotel Ninh Kieu Riverside Hotel dat aan de rivier ligt. Vanuit de meeste kamers van het hotel die voorzien zijn van airco en gratis WiFi, heb je een geweldig uitzicht over de stad. In het grote zwembad van het hotel kan je heerlijk even afkoelen. Je kunt hier al vanaf $42 een kamer boeken.

Bekijk hotelaanbiedingen in Can Tho!
Can Tho drijvende markt
Drijvende markt
Can Tho drijvende markt Cai Rang
Drijvende markt Cai Rang
Can Tho drijvende markt
Drijvende markt

Hoe kom je in Can Tho?

Op de vraag “Hoe kom je in Can Tho?” zijn verschillende antwoorden mogelijk. Je kan de stad zowel per bus als per boot bereiken aangezien de stad in de waterrijke Mekong delta ligt. Can Tho heeft ook een eigen vliegveld dat vanuit andere steden in Vietnam goed te bereiken is. Aangezien er geen treinen ten zuiden van Ho Chi Minh stad rijden, heeft Can Tho geen treinstation en is Can Tho niet per trein te bereiken.

Per vliegtuig naar Can Tho reizen

Sinds 2011 heeft Can Tho een vernieuwd vliegveld, Trà Nóc Airport Je kan in één ticket je vlucht boeken naar Can Tho vanaf bijvoorbeeld Amsterdam. Je vliegt dan meestal via Frankfurt en Hanoi of Ho Chi Minh stad. Als je alleen door Vietnam gaat reizen kan je er voor kiezen om je reis in Can Tho te beginnen om vervolgens naar het noorden te reizen om vervolgens weer terug te vliegen vanaf Hanoi. Je kan vliegtickets naar Vietnam vergelijken en boeken via Momondo.nl.

Vanaf het vliegveld van Can Tho kan je ook binnenlandse vluchten maken. Vietnam Airlines en Mekong Air voeren vluchten uit naar Hanoi, Ho Chi Minh stad, Phu Quoc en Con Dao.

Per boot naar Can Tho reizen

Reis je van Vietnam naar Cambodja, dan kan je met per bus of boot van Can Tho naar Chau Doc reizen om daar met de boot stroomopwaarts van de Mekong te varen naar Phnom Penh. Je kan online je bootticket boeken voor de ferry van Chau Doc naar Phnom Penh. Een visum voor Cambodja is bij de grens on arrival te regelen.

Er gaan geen reguliere bootverbindingen meer tussen Ho Chi Minh stad en Can Tho sinds de nieuwe brug in Can Tho gebouwd is in 2011. Door de aanleg van deze brug is de reistijd per bus aanzienlijk ingekort en is het niet meer interessant om grote afstanden met de relatief langzame boot af te leggen. Uiteraard kan je wel een boot huren om de regio te verkennen of om naar een andere plaats te komen in de Mekong Delta.

Per bus naar Can Tho reizen

Vanuit Ho Cho Minh stad rijden er regelmatig bussen en minivans over de 169km lange route naar Can Tho toe. Van de westelijke bushalte in Ho Chi Minh stad (Bến Xe Miền Tây) rijden er om de 1 a 2 uur bussen naar Can Tho. Voor nog geen 80.000D kan je al mee met een bus (€4). Je wordt afgezet op het noordelijke busstation dat ongeveer 1km ten noorden van het centrum van Can Tho ligt. Busmaatschappijen die tussen Ho Chi Ming stad en Can Tho rijden zijn bijvoorbeeld Thanh Buoi en Phuong Trang. De rit duurt 3 a 4 uur. Onderweg stopt de bus meestal 20 minuten. In de bus krijg je vaak een flesje water. Vanaf het busstation kan je makken een motorbike naar je hotel of guesthouse nemen of een taxi. Voor minder dan 12.000D moet dat lukken. Vanaf andere steden in de Mekong Delta zoals Rach Gia of Chau Doc kan je ook eenvoudig een bus boeken bij je hotel of guesthouse. Je bustickets voor Vietnam kan je tegenwoordig online boeken.

Meer Can Tho reistips

Wil je een bezoek brengen aan Can Tho en ben je op zoek naar nog meer Can Tho reistips, vergeet dan vooral niet een goede goede reisgids voor Vietnam mee te nemen. Een goede reisgids is je leidraad voor je reis door Vietnam en staat ook vol met handige Can Tho reistips. Naar mijn mening staan de beste Can Tho reistips en andere handige Vietnam reistips in Lonely Planet, National Geographic en Capitool.