Vietnam is een langgerekt en smal land waardoor de beste reistijd voor Vietnam wat lastig te bepalen is. Het land heeft een tropisch regenklimaat en wordt grotendeels beïnvloed door 2 seizoenen: De zuidwest moesson die loopt van april tot september en de noordoost moesson die loopt van oktober tot april. De moessons in Vietnam gedragen zich anders dan bijvoorbeeld die in Thailand of Cambodja. De zuidwest moesson is warm en nat terwijl de noordoost moesson juist koel is met een gematigde neerslag. In Vietnam zijn de aanwezigheid van de Zuid-Chinese zee en de diverse gebergten bepalend voor de hoeveelheid neerslag die valt. Om toch een goed beeld te scheppen van de beste reistijd voor Vietnam moet je het land eigenlijk indelen in drie delen: Noord-Vietnam, Centraal-Vietnam en Zuid-Vietnam.

Beste reistijd voor noord Vietnam

Het noordelijke deel van Vietnam, met daarin plaatsen als Hanoi, Sapa, Ninh Binh en Halong Bay, kent een koel seizoen van november tot maart. In december en januari komt er een koude periode over de regio heen die mist meebrengt en zelfs tot sneeuwval kan leiden in het hooggebergte rond de plaatsen Sapa, Lau Cai en Bac Ha. Temperaturen kunnen in Hanoi en Halong bay dan rond de 15 graden liggen terwijl het licht vriest in de bergen rond de Fansipan, de hoogste berg van Vietnam. Vanaf maart gaat de temperatuur in het noorden weer omhoog en kan het boven de 40 graden worden in het laaggelegen deel van het noorden. De warme periode duurt van maart tot oktober. De warme periode is tevens de regenperiode waarin binnen korte periode vaak hevige regenbuien vallen. Deze regenbuien leiden vaak tot overstromingen. Overdag is het erg benauwd in deze periode waardoor een verfrissende regenbui vaak welkom is. De gemiddelde Vietnamees zal dan ook de vroege ochtend gebruiken om te sporten en bewegen en het wat rustiger aan doen in de middag. De meeste neerslag in Hanoi valt in juli en augustus terwijl november en december de droogte periode is.

Beste reistijd voor centraal Vietnam

In het centrale deel van Vietnam met plaatsen als Hoi An, Da Nang, Hue en Nha Thrang is erg een langere natte periode. Van april tot september, tijdens de zuidwest moesson ontvangt dit deel van Vietnam juist minder neerslag. Dit komt omdat het Truong Son gebergte de regen tegenhoud. Tijdens de noordoost moesson van september tot december valt er daardoor juist weer meer neerslag. Vaak ook gepaard met tyfoons (periode van augustus tot november) die zorgen voor overstromingen.

Beste reistijd voor zuid Vietnam

In het zuiden van Vietnam waar plaatsen als Ho Chi Minh stad, Tay Ninh en Phu Quoc eiland ligt is het tijdens de zuidwest moesson van april tot september erg nat. Het regenseizoen loopt hier gelijk met die van Cambodja en centraal Thailand. De hoge vochtigheidsgraad zorgt voor erge benauwdheid en neerslag. Juni en juli zijn de natste maanden. Voor op het eiland Phu Quoc kan het erg onstuimig zijn in deze periode.

Conclusie: Beste reistijd voor Vietnam

Door de verschillende weertypen per deel van het land is het moeilijk te zeggen wat de beste reistijd voor Vietnam is. Over het algemeen kan je Vietnam het hele jaar door goed bezoeken maar vooral in oktober tot december is het weer op z’n best in noord Vietnam, van december tot april het centrale in deel van Vietnam en van november tot februari kan je het best het zuiden van Vietnam bezoeken. Elk seizoen heeft uiteraard weer z’n eigen charme.

Klimaatgrafiek Hanoi

Maand Temperatuur Vochtigheid Neerslag
Minimum Maximum in % in mm
Januari 14 27 82 15
Februari 15 30 78 20
Maart 18 33 73 35
April 21 34 77 105
Mei 23 33 81 150
Juni 24 32 86 260
Juli 24 31 88 230
Augustus 23 31 90 290
September 22 31 86 175
Oktober 21 30 85 125
November 18 28 83 40
December 14 26 84 10