Als je gaat backpacken in Vietnam is het raadzaam om op de hoogte te blijven van het actueel reisadvies Vietnam. Via de website van het ministerie van buitenlandse zaken (MinBuZa) kan je het actueel reisadvies Vietnam inzien en zo rekening houden met aanwezige gevaren. Er komen regelmatig natuurrampen voor in Vietnam dus blijf goed op de hoogte. Sluit ook altijd een goede reisverzekering af. Er bestaan voordelige reisverzekeringen voor backpackers.

Coronavirus in Vietnam

Hoewel het aantal coronabesmettingen in Vietnam en buurlanden Laos en Cambodja erg lijkt mee te vallen, wordt toch zeer afgeraden om het land te bezoeken. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken raadt alleen noodzakelijke reizen naar Vietnam aan. Vietnam laat zeer beperkt reizigers toe. Iedereen die wordt toegelaten, moet verplicht in gecontroleerde quarantaine (14 dagen) waarbij de reiziger getest wordt. Elke reiziger die het land heeft bezocht moet 10 dagen in quarantaine na terugkomst in Nederland. In Vietnam zijn de coronamaatregelen weer versoepeld nadat kantoren, winkels, restaurants en ook scholen (gedeeltelijk) gesloten waren. Het dragen van mondkapjes is alleen nog noodzakelijk in het openbaarvervoer. Op vliegvelden wordt ook met warmtemeters op koortsverschijnselen gecontroleerd.

Aangeraden wordt om het nieuws rond het coronavirus goed te volgen indien je van plan bent om op korte termijn door Vietnam te gaan reizen.

Wil je tijdens je het actueel reisadvies Vietnam blijven volgen? Download de app via de website.

Huidige ontwikkelingen in Vietnam

Regelmatig komen in Vietnam door natuurgeweld als orkanen en hevige regenval overstromingen (vaak in Centraal-Vietnam of aardverschuivingen in Noord-Vietnam) voor. Demonstraties komen minder voor onder het strikte communistische regime. Situaties kunnen snel veranderen.

Overstromingen in Centraal-Vietnam eind oktober 2020

Door diverse orkanen zijn er hevige overstromingen in Centraal-Vietnam geweest waarbij grote delen van de historische en toeristische steden Hue en Hoi An zijn ondergelopen. Daarbij zijn tientallen mensen omgekomen. Vaak duurt het herstellen van de schade enkele weken. Daarom is het raadzaam deze regio voor bepaalde tijd niet te bezoeken.

6 november 2017

In de avond van 3 november 2017 is Vietnam voor de 3e keer in korte tijd getroffen door noodweer. Orkaan Damrey kwam vanuit de Zuid-Chinese zee het vaste land van Vietnam op bij de stad >Nha Trang in centraal Vietnam. Veel bomen zijn omgewaaid net als tientallen elektriciteitsmasten. Naar schatting zijn al 60 mensen daarbij om het leven gekomen. Ook zijn duizenden mensen dakloos geraakt omdat delen van huizen zijn weggeblazen. Nha Trang is een populaire kustplaats met een van de mooiste stranden ter wereld. Toch wordt afgeraden om op korte termijn de stad te bezoeken. Het is beter om vanuit de richting Danang/Hoi An door te reizen naar Da Lat, Mui Ne of Ho Chi Minh stad. Bussen en treinen rijden er nog wel.
Ook de historische stad Hoi An ten noorden van Nha Trang heeft flink te leiden onder de hoge stand van het water als gevolg van de orkaan.

12 oktober 2017

Door hevige neerslag zijn er in de Vietnamese provincie Hòa Bình hevige overstromingen geweest. De overmatige neerslag heeft er tevens voor gezorgd dat op kale berghellingen modderstromen hebben plaatsgevonden. Door de zeer snelstromende rivieren vanwege de hoge stand van het water en de modderstromen zijn er ruim 40 mensen omgekomen in het gebied.

De provincie Hòa Bình ligt ten zuidoosten van Hanoi. De plaats Mai Chau in de prachtige bergen van de provincie trekt jaarlijks vrij veel toeristen. Momenteel wordt het afgeraden om Mai Chau te bezoeken evenals andere plaatsen in de provincie. Plaatsen als Hanoi en Ninh Binh kunnen wel zonder problemen worden bezocht.
Ook reizigers die per trein of bus naar Sapa reizen kunnen zonder problemen hun bestemming bereiken.

Augustus 2017

In het noorden van Vietnam zijn in het begin van augustus 2017 ruim 20 mensen om het leven gekomen als gevolg van de hevige neerslag in het bergachtige gebied. In het Mù Cang Chải District dat zo’n 50 kilometer ten zuiden van de populaire plaats Sapa ligt hebben zich door de hevige regenbuien modderstromen voorgedaan. Toeristen die op weg zijn naar Sapa hebben geen last van deze omstandigheden omdat Sapa erg hoog gelegen is.

Trekkingen in het dal bij Sapa waar veel reizigers een homestay bij de lokale bevolking houden (Cat Cat village) worden afgeraden. Door de hevige neerslag vult de rivier in het dal zich snel en stijgt het waterniveau. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden.

Door hevig noodweer op vrijdag 14 oktober 2016 is er in centraal Vietnam op sommige plaatsen uitzonderlijk veel neerslag gevallen. In de centrale provincies Quang Binh en Thua Thien-Hue is het water op sommige plekken 1 tot 3 meter boven het reguliere peil gestegen. Hierdoor zijn tal van straten ondergelopen en is ook het treinverkeer ontregeld. Vooral Dong Hoi en Minh Hoa zijn erg getroffen door het extreme weer. Hier werden waterstanden van 3 meter boven het normale niveau gemeten. Enkele mensen verdronken en enkele anderen worden nog vermist.

Ook in de regio Danang en Hue heeft het noodweer zijn sporen achter gelaten. Lager geleden delen van de steden zijn ondergelopen maar beide steden zijn nog goed toegankelijk. Momenteel is er geen gevaar in beide toeristische locaties.

Online treintickets voor Vietnam boeken

Criminaliteit in Vietnam

Vietnam is over het algemeen een veilig land om in te reizen maar uiteraard zijn er bepaalde veiligheidsrisico’s van reizen in Vietnam van toepassing. Net als elk ander land bestaat er ook criminaliteit in Vietnam. Vooral in de grotere steden als Hanoi en Ho Chi Minh stad. Overvallen op toeristen komen regelmatig voor. Denk daarbij aan het stelen van fotocamera’s of portemonnees of het afrukken van sieraden door voorbijrijdende dieven op scooters. Zakkenrollers komen regelmatig voor in Vietnam. Loop daarom niet te koop met veel geld of je smartphone. Ook komt het wel voor dat toeristen een drankje krijgen aangeboden met daarin drugs. Neem daarom geen drank van mensen aan die je niet kent en vermijd zo bepaalde risico’s.

Verkeersveiligheid in Vietnam

Met de verkeersveiligheid in Vietnam is het matig gesteld. Het zal je gelijk opvallen dat de straten bezaaid zijn met motorbikes die uit alle straten en steegjes tevoorschijn komen. De motorbike (zoals de locals een scooter of brommer noemen) is het meest gebruikte vervoermiddel in Vietnam. Zeker in de avonduren, als het wat is afgekoeld, gaan stelletjes en hele families rondrijden door de stad. Het oversteken van de straat alleen al is een kunst op zich. De kunst is om rustig maar in een vloeiende beweging over te steken zodat aankomende motorbikes jouw gedrag kunnen lezen en zo kunnen inschatten welke kan je op gaat en hoe snel je loopt. Hun besluit hangt daar vanaf dus wees voorspelbaar en maak oogcontact. Twijfel vooral niet. Bedenk dat het aantal verkeersdoden in Vietnam op jaarbasis uit enkele tienduizenden slachtoffers bestaat. Het verkeer kan chaotisch zijn en verkeersregels worden minder strikt opgevolgd dan in Nederland of België. Ongelukken met motorbikes en bussen komen het meest voor in Vietnam. Er wordt veelvuldig getoeterd en dicht op elkaar gereden. Afstanden zijn klein tussen de voertuigen wat de kans op ongelukken weer vergroot.

Wil je zelf een brommer of motorbike huren, dan is dat vaak vrij makkelijk. Vooral in grote steden wordt dit afgeraden. Op Phu Quoc of bijvoorbeeld in Hue is het rustige op de weg. Een ritje maken op de brommer is daarom een leuke uitdaging. Let er op dat je officieel in het bezit moet zijn van een Vietnamees paspoort als je een brommer wilt huren. Zonder rijbewijs lukt het vaak ook maar ben je een makkelijk slachtoffer voor de verhuurders. Ze maken vaak misbruik van toeristen die brommers huren. Vaak suggereren ze dat je een kras hebt gemaakt die al door iemand anders was gemaakt en moet je veel geld betalen. Controleer daarom van te voren goed je motorbike. Gaaf aan of er al krassen op zitten of niet. Een helm dragen is verplicht in Vietnam.

Natuurgeweld in Vietnam

Tijdens de moesson of regenseizoen komen overstromingen in Vietnam regelmatig voor. Steden als Hoi An en Hue zijn al vaak getroffen door overstromingen die zijn ontstaan door tropische stormen of tyfoons. Vooral van mei tot november is de kans op overstromingen aanwezig.

In het bergachtige noorden van Vietnam rond de plaats Sapa komen regelmatig aardverschuivingen voor door de hevige regenval die de bovenlaag met water verzadigd waardoor deze losraakt en naar beneden schuift. Wees alert in het regenseizoen.

Reisverzekering voor Vietnam

Als je in het buitenland naar de het ziekenhuis of de dokter moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt je niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Tropical Storm Risk
National Hurricane Center

Meer actueel reisadvies Vietnam

Het voorafgaand controleren van het actueel reisadvies Vietnam is erg aan te raden. Het is handig voor en tijdens je reis naar Vietnam nog even de actualiteiten te controleren zodat je niet tegens onverwachtse problemen aanloopt. Via de website van het ministerie van buitenlandse zaken (MinBuZa) kan je het actueel reisadvies Vietnam bekijken en ook een handige app downloaden zodat je ook tijdens je reis makkelijk op de hoogte blijft.