In allerlei soorten en maten vind je wel middelen van vervoer in Thailand. In de Thaise steden kom je vooral tuk tuks of songthaews tegen. Ook vind je er motorbike taxi’s, gewone taxi’s en bussen. Op elke hoek van de straat kom je ze wel tegen. Een populair vervoermiddel in Bangkok is de skytrain. Hij brengt je snel van de ene naar de andere plek via een rails die boven de weg uitkomt. Ook watertaxi’s en gewone treinen kan je in grotere steden tegenkomen. Tussen steden en toeristische bestemmingen kan je reizen per ferry, boot, trein of vliegtuig. Vervoer in Thailand is over het algemeen erg goedkoop. Tegenwoordig kan je veel bustickets, treintickets en boottickets voor Thailand online boeken.

Tuk tuks in Thailand

Reis je van de ene naar de andere plek maar blijf je binnen een bepaalde stad, dan kan je meestal wel een tuk tuk vinden. Tuk tuks in Thailand zijn vaak wat krap en vooral in Bangkok rij je vaak door het drukke en vervuilde verkeer heen. Niet echt bevorderlijk voor je gezondheid. De tuk tuks zelf stinken ook erg en hebben een groot aandeel in deze vervuiling.

De tuk tuks in Bangkok zijn berucht. Veel chauffeurs brengen naïeve reizigers naar plekken waar ze helemaal niet heen willen. Ze brengen je ongevraagd naar diamantwinkels of kledingwinkels waar ze een leuke commissie krijgen als je iets koopt. Eigenlijk puur eigen belang. Ze zeggen vooraf dat ze je naar een bepaalde bezienswaardigheid brengen maar uiteindelijk brengen ze je ergens heen waar je niet wilt zijn. Maak vooraf duidelijk dat je alleen betaald als je naar de plek wordt gebracht die jij aangeeft. Blijkt onderweg dat ze niet doen wat je hebt afgesproken, stap dan uit en regel ander vervoer. Vaak komt je er helaas pas later achter omdat je uiteraard de weg niet kent. Betaal vooral nooit vooraf maar altijd achteraf. Een tuk tuk is goedkoop. Voor een paar Baht kan je al ver komen.

Songthaew in Thailand

Een van de populairste manieren van vervoer in Thailand is de songthaew. De songthaew is een soort pick-up taxi die volgens een bepaalde route rijdt en reizigers en goederen vervoert. In de overdekte achterbak van de songthaew zijn twee banken tegen de zijkanten aangebouwd waarop reizigers kunnen zitten. De voertuigen rijden vaak op wegen in de buurt van markten of toeristische plaatsen. Je kan voor weinig geld achterin stappen en een flink stuk afleggen. Je stapt nadat je de bestemming en het tarief met de chauffeur hebt afgesproken achterin en kan eventueel je bagage op het dak kwijt. Binnenin vind je enkele ramen die je van frisse lucht voorzien. Het kan soms behoorlijk druk zijn in een songthaew. Locals maken ook graag gebruik van het vervoermiddel.

Taxi’s in Thailand

Om de taxi’s in Thailand kan je niet heen. Vooral de vele felroze of felgele duizenden taxi’s in Bangkok springen er in het ook. De straten barsten er van. Op zich een fijn vervoermiddel. Er zit altijd een airco in die vaak te hard staat. De foto op de achter het voorraam geplakte licentie komt meestal niet overeen met het gezicht van je chauffeur die soms stokoud is. Aangezien er geen pensioen bestaat in Thailand klussen veel mensen bij als taxichauffeur. Veel chauffeurs kunnen ook geen op beperkt Engels spreken.
Indien je een taxi wilt gebruiken is het handig om te vragen of de taxi een meter heeft. Als je klakkeloos instapt en later de rekening gepresenteerd krijgt die wat hoger is dan verwacht is dat aan je zelf te wijten. Vraag om de meter en je zult aanzienlijk minder betalen. Soms kan dit 2 tot 3 keer het bedrag schelen. De keuze om de “highway” te gebruiken is aan jou. Wil je niet lang vast staan in de file, dan betaal je de chauffeur per tolweg (highway) en klein bedrag. Vaak 20 tot 40 Baht. Je kan dan snel doorrijden. Dit bespaard je veel tijd. Je kunt ook op voorhand een taxi reserveren zodat deze voor je klaarstaat op de luchthaven. Een chauffeur wacht je dan op met een bordje met je naam erop in de aankomsthal.

Als je op het vliegveld Suvarnabhumi in Bangkok aankomt, loop je na het uitchecken de arrival hal in waar hordes mensen staan te wachten met allerlei bordjes. Ook worden er taxiritten aangeboden. Voor 900B kan je naar de stad worden gebracht. Wees slim en doe dit niet. Loop door de mensenmassa heen en ga niet in op een dergelijk aanbod. Toon ook geen interesse anders kom je niet van ze af. Verlaat vervolgens de arrival hal per roltrap en ga naar het bovenste dek van de luchthaven, naar de departure hal. Hier komen taxi’s aan die mensen vanuit de stad naar het vliegveld brengen. De taxi’s mogen hier niet blijven staan maar alleen mensen afzetten om vervolgens weer te gaan. Loop naar een taxi toe die net iemand afzet en vraag of hij een meter heeft. Is dit het geval dan vraag je hem naar de stad (vaak naar Koa San road) te brengen.

Bij aankomst op je bestemming in de stad zal de meter tussen de 200B en 300B staan, een besparing van zo’n 600B (€16,-). Betaal de chauffeur enkele tientallen Baht als ie net en behulpzaam is geweest. Dit kan ie goed gebruiken en hij zal je dankbaar zijn. Gaat een chauffeur op de luchthaven zeuren en wil hij een “fixed price”, loop gewoon naar de eerst volgende. Een chauffeur moet normaal gesproken weer terug naar de stad met een lege taxi. Met jou erbij verdiend hij er sowieso aan.

Bussen in Thailand

Vervoer per bus in Thailand komt veel voor. Tussen de grote steden zijn veel directe busverbindingen. Dagelijks zijn er vaak meerdere vertrekmogelijkheden. Vanuit grote steden en toeristische plaatsen als Bangkok, Chiang Mai en Phuket rijden er dagelijks vele bussen naar omringende grote steden en grote steden die verderop liggen. Ook zijn er veel comfortabele nachtbussen die de lange afstanden tussen grote steden overbruggen. Ook de dagbussen zijn vrij comfortabel. Er rijden zowel bussen van het openbaar vervoer als speciale charterbussen die door commercieel ingestelde bedrijven worden ingezet.

De charterbussen in Thailand zijn vrijwel altijd voorzien van airconditioning, fijne stoelen die je kan verstellen en ook krijg je aan boord van de bus vaak een flesje water aangeboden. De openbaar vervoer bussen zijn niet altijd verzien van airco maar vaak juist alleen van ventilatoren (fans) op het plafond van de bus. De prijzen van de charterbussen liggen vaak een stuk hoger dan die van de openbaar vervoer bussen. Een overzicht van de charterbussen in Thailand kan je hier vinden.

Er zijn in Thailand ook goede busverbindingen tussen steden en plaatsen in de omgeving van die steden. Per openbaar vervoer bus kan je eenvoudig en voor weinig geld makkelijk je bestemming in de omgeving bereiken. Vervoer in Thailand per bus is dan ook erg populair. Buskaartjes voor de bussen van het openbaar vervoer koop je eenvoudig op het station zelf. Bussen in Thailand die tussen grotere steden of toeristische bestemmingen rijden kan je online boeken.

Binnen steden kan je je ook verplaatsen per bus. In de grote steden rijden zeer regelmatig lijndienst bussen die je voor zeer weinig geld vervoeren. Ze rijden net als in Nederland een vast route waarbij ze bij bushaltes mensen in-en uitlaten.

Treinen in Thailand

Het spoorwegnetwerk in Thailand is behoorlijk goed en uitgebreid. Je kunt in de grotere steden in vrijwel alle hoeken van het land komen. Er zijn vier hoofdspoorlijnen in Thailand te vinden en enkele kleinere. We hebben een speciale pagina over het reizen per trein in Thailand gemaakt.

Meer weten over vervoer in Thailand?

Wil je nog meer te weten komen over vervoer in Thailand? In de betere reisgidsen vind je nog tal van handige tips en nuttige informatie die je goed van pas zullen komen tijdens je reis door Thailand. Vergeet dus niet om een goede reisgids voor Thailand mee op reis te nemen.