Praktische informatie over Thailand

Ga je door Thailand reizen, dan is het handig om vooraf wat praktische informatie over Thailand in te lezen. Hoewel Thailand een erg fijn land is om doorheen te reizen werken veel dingen net even wat anders dan we in Nederland of andere westerse landen gewend zijn. Door je op voorhand op de hoogte te brengen van praktische informatie over Thailand, kan je vervelende situaties voorkomen en weet je gelijk wat je moet doen mocht er toch iets gebeuren. De informatie die op deze pagina staat gaat over allerlei praktische zaken zoals pinnen, belangrijke telefoonnummers, contactgegevens van ambassades en internetten en bellen in Thailand.

Officiële taal: Thai
Munteenheid: Thai Baht
Inwoners: 85.000.000
Tijdsverschil met Nederland: +6 uur in de winter, +5 uur in de zomer
Staatsvorm: Constitutionele monarchie
Hoofdstad: Bangkok

Netnummer: 0066 (+66)
Buurlanden: Maleisië, Myanmar, Laos en Cambodja
Belangrijkste bezienswaardigheid: Wat Arun
Belangrijkste rivier: Mekong
Gemiddelde temperatuur: 32 graden (overdag)

Noodnummers in Thailand

Ben je op reis in Thailand en er gebeurt is, dan is het handig om te weten welk noodnummer (noodtelefoonnummer) in Thailand je moet bellen. In Thailand is er vaak niet per stad een apart nummer voor een nooddienst maar is er een algemeen landelijk noodnummer. Wel is er voor de Engelstalige toeristenpolitie per stad een ander telefoonnummer. Verblijf je voor langere periode in een bepaalde Thaise stad, dan is het handig om het nummer van al deze hulpdiensten op te zoeken en in je telefoon te zetten. Mocht er iets gebeuren, dan kan je snel reageren.

Mocht je het slachtoffer worden van een misdaad, dan is het raadzaam om eerst de ambassade op de hoogte te brengen. Zij kunnen je helpen met advocaten, adviseurs en vertalers. Ook kan je via de ambassade een vervangend reisdocument (laissez passer) laten verzorgen indien je paspoort gestolen is.

Bangkok Chiang Mai Phuket
Politie hotline (24 uur) 1155 (engels, landelijk) 1155 (engels, landelijk) 1155 (engels, landelijk)
Toeristenpolitie  02-281-5051  053-248-130 076-225–361
Ambulance 1554 1554 1554
Brandweer 199 199 199

Politie in Thailand

De Thaise politie is over het algemeen vrij betrouwbaar. Natuurlijk komen omkopingen en intimidatie voor maar in de regel is de politie betrouwbaar. Kom je in aanraking met de Thaise politie door een misdrijf als je bijvoorbeeld bent bestolen of overvallen, dan kan je je gerust tot de politie wenden. Vaak spreekt de politie in de grotere Thaise steden en toeristische gebieden Engels.

Ziekenhuizen en ambulances in Thailand

De meeste ziekenhuizen in Thailand zijn in particuliere handen. Op straat wordt vaak reclame gemaakt voor een bepaald ziekenhuis zodat het ziekenhuis extra inkomsten kan ontvangen bij opnamen van een patiënt. De privéklinieken bevinden zich in de grotere steden als Bangkok, Chiang Mai, Phuket, Chiang Rai, Koh Samui en Koh Pangan. In de klinieken werken vaak doktoren die goed Engels spreken. In Bangkok kunnen doctoren zowel kleine als grote ingrepen verrichten.

Zorg altijd dat je goed verzekerd op reis gaat want een bezoek aan een ziekenhuis kan soms flink in de papieren lopen. Er zijn tegenwoordig speciale reisverzekeringen voor backpackers die veel medische kosten en andere kosten dekken. Ook kan je een kortlopende reisverzekering afsluiten.

De ambulances in Thailand behoren toe aan de privéklinieken. Ook de kosten voor een ritje in een ambulance kunnen vrij hoog oplopen.

Nederlandse ambassade in Thailand

De Nederlandse ambassade in Thailand bevindt zich in Bangkok. Ook is er een Nederlands consulaat in Phuket. Mocht je iets overkomen dan zal je je moeten wenden tot de ambassade of het consulaat. Ze kunnen je helpen in geval van nood. Ze regelen bijstand in de vorm van advocaten, vertalers/tolken en medische hulp indien nodig. Voorwaarde is uiteraard wel dat je hiervoor verzekerd bent. Ze zijn telefonisch te bereiken via +6623095200 (ambassade in Bangkok), en +6676528784 (consulaat Phuket).

Ook kan je het Ministerie van buitenlandse zaken in Nederland raadplegen via voor consulaire hulp en advies. Ze zijn 24/7 te bereiken via het contactcenter (Tel: +31 247 247 247).

Elektriciteit in Thailand

Als je op reis gaat in Thailand kan je je elektrische apparaten via een reguliere stekker opladen. Hoewel het stopcontact in Thailand er anders uitziet dan een stopcontact in Nederland, is de spanning gelijk. Net als in Nederland heeft Thailand een spanning van 230 volt(230V), met een wisselspanning van 50 Hz uit het stopcontact. Een transformator is daarom niet nodig. Zowel Thaise stekkers met smalle, platte pinnen als de Nederlandse stekkers met dikke ronde pinnen passen in het stopcontact.

Stekkers in Thailand zien er anders uit maar zowel de Nederlandse stekkers als de Thaise stekkers passen op een stopcontact in Thailand. Deze praktische informatie over Thailand zullen veel reizigers gebruiken.

Stopcontact in Cambodja
Pinautomaten in Cambodja

Geld pinnen in Thailand

Tegenwoordig kan je op veel plaatsen in Thailand geld pinnen. Op alle internationale vliegvelden staan ATM’s (pinautomaten) en kan je ook geld wisselen. In de toeristische gebieden en grote steden als Phnom Penh, Siem Reap, Sihanoukville, Kampot, Battambang, Kep, Koh Kong, Kampong Cham, Ban Lung, Kratie, Kampong Thom enz. kan je pinnen. Uit pinautomaten in Cambodja komen doorgaans Amerikaanse dollars maar kan je soms ook Cambodjaanse Riel kiezen. Op markten kan je eenvoudig je dollars omwisselen voor Cambodjaanse Riel. Handig als je kleine uitgaven moet doen (flesje water kopen, iets eten kopen). Met pinpassen van de grote Nederlandse banken kan je geld opnemen. Heel af en toe komt het voor dat een bankpas niet werkt, ook van de grotere Nederlandse banken. Een creditcard meenemen op reis is dan ook erg aan te raden. Ook kan je met je creditcard (Visa World Card en MasterCard Classic) geld opnemen. Mocht je bankpas niet werken, dan kan je met je creditcard eenvoudig je hotelrekening of rekening voor je diner in een restaurant betalen.

Een Visa World Card of een MasterCard Classic kan je snel en eenvoudig aanschaffen. Groot voordeel is dat je voor sommige aankopen gelijk ook verzekerd bent. Lees meer over geld in Cambodja.

Bellen en internetten in Thailand

Het is tegenwoordig de gewoonste zaak ter wereld. Iedereen in Thailand heeft een mobiele telefoon. Vaak zelfs een smartphone. In Thailand kan je op veel plaatsen een prepaid simkaart kopen. Op de kaart zit een beltegoed en internettegoed. Je kunt heel goedkoop naar andere nummers in Thailand bellen. Bel je naar het buitenland, dan kan je beter de internetbundel op de simkaart gebruiken. Met deze bundel kan je vrij lang internetten. Zo kan je bijvoorbeeld urenlang youtube kijken maar je kunt je tegoed uiteraard ook gebruiken om te Skypen of te Facetimen. Is je tegoed op, dan kan je vrij eenvoudig weer nieuw tegoed kopenErg handig en voordelig. Als het je zelf niet lukt om op te waarderen kan je dat een het winkeltje vragen waar je de kaart gekocht hebt. Bellen en internetten in Thailand is dus vrij eenvoudig en goedkoop. Let er wel op dat je telefoon wel simlock-vrij moet zijn om de sim te kunnen gebruiken.

Bellen en internetten in Cambodja, simkaart

Reisdocumenten voor Thailand

Voor Thailand heb je geen visum nodig indien je korter dan 30 dagen verblijft. Indien je opnieuw Thailand binnen reist zijn de zelfde regels van toepassing. Als je over land Thailand binnen reist mag je verblijf niet langer dan 15 dagen zijn en heb je ook geen visum voor Thailand nodig. Verblijf je langer dan 15 dagen en ben je over land de grens gepasseerd of verblijf je langer dan 30 dagen en ben je via een internationale luchthaven binnengekomen, dan heb je een regulier visum nodig waarmee je bijvoorbeeld 60 dagen in Thailand mag verblijven. Ook bestaan er multri-entry visums voor Thailand. Lees meer over het visum voor Thailand.

Meer praktische informatie over Thailand?

Ben je op zoek naar nog meer praktische informatie over Thailand? In de betere reisgidsen over Thailand vind je nog veel meer praktische informatie over Thailand. Reisgidsen kan je in boekvorm (papier) aanschaffen maar zijn tegenwoordig ook in handig digitaal formaat te verkrijgen zodat je op je tablet of telefoon de informatie kunt raadplegen. Naar onze mening zijn de Lonely Planet, Rough Guide en de Trotter de beste reisgidsen voor Thailand.