Chiang Rai, niet te verwarren met Chiang Mai, ligt in het noorden van Thailand en is de poort tot de “Gouden driehoek”. Deze Gouden driehoek vormt het gebied bij de grenzen van Myanmar, Laos en Thailand. Het gebied stond vroeger vooral bekend om het feit dat het de grootste heroïne-productie ter wereld had. Nu is dat Afghanistan maar de Gouden driehoek regio komt nog steeds op de tweede plaats. De papaverplanten worden voornamelijk in Myanmar en Laos verbouwd. De opium die de planten opleveren wordt vervolgens tot heroïne verwerkt en via kleine grensplaatsjes de Thaise grens over gesmokkeld. Vanaf daar gaan ze richting Bangkok om verder over de wereld te worden verspreid. Als toerist merk je hier niks van. In veel reisgidsen over Thailand kan je Chiang Rai reistips vinden en meer lezen over de “Gouden driehoek”.

Over Chiang Rai

Chiang Rai zelf is een rustig stadje aan de oevers van de Mau Nam Kok rivier. Veel meer dan een paar tempels, een kerkje en een moskee valt er niet te bekijken in het slaperige stadje met een inwoneraantal van ongeveer 50.000. De meeste backpackers in Chiang Rai gebruiken de plaats alleen als opstapje naar Laos of om even snel de grens met Myanmar over te gaan bij de Mae Sai / Tachilek grensovergang die ongeveer 50 kilometer verderop ligt. Je kan namelijk voor een aantal uur een tijdelijk toeristenvisum voor Myanmar regelen en zo een kijkje nemen over de grens.

Backpacken Chiang Rai reistips locale bus
Locale bus
Backpacken Chiang Rai reistips vlucht
Chiang Rai luchtfoto

Wat te zien & doen in Chiang Rai?

Wat te zien & doen in Chiang Rai? Chiang Rai is een weinig interessante plaats voor de gemiddelde toerist, althans, dat denken velen. Vaak wordt de stad alleen gebruikt als hub om naar Laos of de gouden driehoek te komen. Toch zijn er aardig wat bezienswaardigheden in Chiang Rai en in de omgeving van de stad te vinden.

De hoogtepunten van Chiang Rai zijn de Wat Phra Kaew tempel. Het verhaal van de Wat Phra Kaew tempel is dat er in de 14e eeuw een boeddha van smaragd (Emerald Buddha) zichtbaar werd door blikseminslag in de tempel. Sindsdien wordt de tempel als zeer heilige plaats beschouwd. In de tempel is een replica van de boeddha van smaragd te vinden. Het origineel staat in Bangkok. Bij de tempel is een mooi museum te vinden.

Ook de Wat Klong Wiang tempel behoort tot de Chiang Mai reistips. De tempel is oud en dateert uit 1432. De fraaie poortwachters en beelden van olifanten maken het geheel erg indrukwekkend. De tempel is erg de moeite waard maar wordt niet veel bezocht raar genoeg. Met een ritje op de motorbike kan je de tempel snel bereiken.

De Wat Phra That Doi Chom Thong tempel was de basis van de stad Chiang Rai. De tempel ligt aan de oevers van de Kok rivier in het centrum van de stad. Binnenin vind je het oudste heilige relict van de stad. Vanaf dit punt zag koning Mengrai in hoe strategisch gelegen de stad was. Vandaar dat hij hier de stad stichtte.

De witte tempel in Chiang Rai, Wat Rong Khun, is een moderne geheel witte tempel die in 1998 door de kunstenaar Chaloemchai Khositphiphat werd gebouwd. De tempel heeft prachtige versieringen en met veel aandacht is de elegante tempel gebouwd. De tempel ligt 13 kilometer buiten de stad. Als je een motorbike of scooter gaat huren in Chiang Rai kan je de tempel eenvoudig bezoeken.

Overnachten in Chiang Rai

Er zijn een aantal goede mogelijkheden om te overnachten in Chiang Rai. Binnen het centrum van de stad vind je veruit de meeste hotels en andere accommodaties. In Chiang Rai vind je voornamelijk middenklasse hotels en budget accommodaties en hier een daar wat luxere accommodaties. De meeste daarvan zijn op loopafstand van het centrum.

Budget hotel tips Chiang Rai

Ben Guesthouse is een ideale plek om te overnachten in Chiang Rai. Het guesthouse biedt kamers aan vanaf $14 per nacht. Het sfeervolle guesthouse heeft een fijn zwembad ligt op loopafstand van het centrum van Chiang Rai.

Middenklasse hotel tips Chiang Rai

Voor iets meer luxe en comfort is het Homestay Chiangrai een echter aanrader. De accommodatie ligt iets buiten de stad maar biedt gratis pendeldiensten aan naar de stad. De riante tuin, het fijne zwembad en de fraai ingerichte kamers maken een verblijf hier zeer de moeite waard.

Luxe hotel tips Chiang Rai

Wil je helemaal lux verblijven in Chiang Rai, dan is Dusit Island Resort perfect. Het resort ligt op een eiland in de Nam Kok rivier en heeft ruime kamers met uitkijk over de stad, over het grote zwembad en op de rivier. Kamer kam je al vanaf $87 per nacht boeken in deze vier-sterren accommodatie.

Bekijk en vergelijk nog meer hotels, guesthouses en resorts in Chiang Rai via Trivago.nl.

Bekijk hotelaanbiedingen in Chiang Rai!
Backpacken Chiang Rai reistips Mae Sai grens
Mae Sai grens
Chiang Rai Landschap
Chiang Rai Landschap

Hoe kom je in Chiang Rai?

Chiang Rai is vrij goed te bereiken waar het niet dat de stad geen eigen treinstation heeft. Kom je met de trein, dan zou je vanaf Chiang Mai een bus of taxi moeten nemen tot aan Chiang Rai.

Per vliegtuig naar Chiang Rai reizen

Chiang Rai heeft een eigenlijk luchthaven dat voor binnenlandse vluchten wordt gebruikt. Directe vluchten met Bangkok zijn mogelijk met Air Asia vanaf $40 per vlucht. Ook zijn er rechtstreekse vluchten met Chiang Mai mogelijk. Bekijk hier prijzen en tijden.

Per bus naar Chiang Rai reizen

Er rijden diverse bussen tussen Chiang Rai en Bangkok en Chiang Mai in het zuiden. Voor 400B boek je al een ticket voor de bus van Bangkok naar Chiang Rai in een bus met Airco (10 uur). Voor busritten naar Chiang Mai kan je ook met lokale bussen rijden vanaf 80B. Heb je liever een bus met airco, dan betaal je ongeveer 140B. Je kan tegenwoordig je busticket naar Chiang Rai online boeken.

Er zijn ook busverbindingen tussen Chiang Rai en het noorden van de regio met plaatsen als Chiang Khong (grens met Laos), Mae Sai (grens met Myanmar) en Chiang Saen. Verbindingen met Chiang Khong gaan elk uur en je betaald 40B voor de rit van 3 uur. Naar Chiang Saen gaan er elk kwartier bussen die je voor 30B in anderhalf uur naar je bestemming brengen. Naar Mae Sai betaal je 30B voor de rit van een uur. Bussen vertrekken elk uur.

Online bustickets voor Thailand kan je kopen op 12go.asia

Per boot naar Chiang Rai reizen

Ook is het mogelijk om naar Chiang Rai te reizen per boot vanaf Tha Ton. De boottocht is erg mooi. Elke dag vaart er 1 boot tussen de twee plaatsen. Tickets zijn ter plaatse te koop.

Meer Chiang Rai reistips

Ga je backpacken in Chiang Rai en ben je op zoek naar nog meer leuke Chiang Rai reistips? Een goede reisgids mag dan niet ontbreken aan je bagage. Een goede reisgids voor Thailand is je leidraad tijdens je reis. De gids staat vol handige Chiang Rai reistips en handige tips over veel andere bestemmingen in Thailand. Bekijk het aanbod reisgidsen voor Thailand en ontdek meer handige Chiang Rai reistips.