Thailand is het populairste land van Zuidoost-Azië onder veel backpackers. Een van de redenen hiervoor is dat het budget voor backpacken in Thailand erg laag ligt. Voor weinig geld kan je in Thailand eten, vervoer regelen en verblijf vinden. Het budget voor backpacken in Thailand verschilt natuurlijk per persoon en per plaats. Kom je in de meer toeristische en drukke plaatsen terecht, dan betaal je minder voor je eten, overnachtingen en vervoer omdat er simpelweg een groter aanbod is en ook meer concurrentie. Ook de mate van luxe waarin je zelf wil reizen is bepaald jouw budget voor backpacken in Thailand grotendeels. Je kan het zelf zo goedkoop of duur maken als je zelf zou willen of kunnen betalen.

Kosten van overnachten in Thailand

Als het meest populaire land van Zuidoost Azië onder backpackers zal het niet verwonderlijk zijn dat het barst van de hotels, guesthouses, hostels en homestays in Thailand. Het land is erg afhankelijk van het toerisme en daarom kan je ook op grote schaal accommodaties vinden. Door het grote aanbod zijn de prijzen relatief laag. Ook is er voor ieder wat wils. Voor de backpackers met een laag budget zijn er voordelige guesthouses en hostels waar je vanaf $2 al kan overnachten op een slaapzaal met anderen. Voor iets meer, ongeveer $5 heb je vaak al je eigen kamer. Ben je met z’n tweeën, dan deel je de kosten voor de kamer weer en ben je voordeliger uit. Een kamer in een gemiddeld guesthouse varieert van prijzen tussen de $5 en $12 per nacht. Bij je overnachting in een guesthouse of hostel zit vaak geen ontbijt inbegrepen.

Hotels, voor mensen die iets meer willen of kunnen uitgeven (midden-klasse) en iets meer comfort, privacy en voorzieningen (zoals een zwembad) willen, variëren in prijs van $12 tot $60 per kamer. De prijs van je verblijf loopt weer op als er meer voorzieningen zoals zwembad, spa, massage of bubbelbad bij je verblijf is inbegrepen.

Budget voor Thailand goedkoop guesthouse
Budgete guesthouse

De luxe reiziger kan een 4-sterren of 5-sterren hotel boeken voor prijzen van $60 of meer per kamer. Hiervoor heb je veel luxe en comfort en vrijwel altijd een zwembad in het hotel of resort en services als ophalen van het vliegveld e.d. Grote voordeel in Zuidoost Azië en ook Thailand is dat je niet per persoon betaald voor je overnachting maar per kamer. Reis je samen met iemand, dan kan je mooi de kosten delen en kan je je budget voor backpacken in Thailand hierop aanpassen. De prijzen per hotel of guesthouse verschillende vaak per boekingssite. Boek je jouw verblijf via Trivago.nl, dan kan je alle websites vergelijken en de voordeligste kiezen om je verblifj bij te boeken. Via Booking.com kan je vaak eenvoudig en tot kort voor vertrek je accommodatie nog annuleren zonder kosten. Altijd handig als je van reisplannen veranderd bent.

Kosten van eten & drinken in Thailand

Wat betreft eten is het budget voor backpacken in Thailand ook erg laag. Voor weinig geld kan je erg lekker eten in Thailand. Wil je jouw budget voor backpacken in Thailand laag houden, dan kan je beter de westerse gerechten als pizza, hamburgers, lasagne e.d. links laten liggen en eten zoals de locals eten. Je spaart dan tijdens je reis een hoop geld uit. Je zal er misschien even aan moeten wennen om in de ochtend noedelsoep of rijst te eten maar je zal er zeker aan wennen. Een ontbijt in Thailand is op zich ook niet duur. Voor $2 moet je al een degelijk ontbijt kunnen regelen bestaande uit brood (vaak geroosterd wit), soms pannenkoeken, een eitje, wat fruit, jus d’orange, melk, thee of koffie.

Indien je de lunch en het diner wel lokaal eet, kan je per dag $10 tot $15 besparen. Thais eten of lekker en goedkoop. Pas je aan aan de Thai en zoek een leuk restaurantje op straat op waar je heerlijk kunt eten. De drukkere tentjes moet je hebben. De omloopsnelheid ligt hier hoger dus ze gebruiken dan vaak verse producten. Mocht je echt westers willen eten, dan kan je vaak pizza’s eten of hamburgers maar vaak tegen (bijna) westerse prijzen. Eet je helemaal westers reken dan ongeveer op een budget per dag voor je eten en drinken van ongeveer $25, inclusief water en een paar biertjes. Ga je lokaal eten, pas je budget voor backpacken in Thailand dan naar beneden aan met $10 – $15 per dag incl. water een 2 of 3 biertjes!

Budget voor Thailand lokaal eten
Lokaal eten

Kosten van vervoer in Thailand

Thailand is een vrij groot land. Bangkok en steden als Chiang Mai en Chiang Rai in het noorden en eilanden als Phuket en Koh Samui in het zuiden liggen vrij ver uit elkaar. Daarom maak je vaak gebruik van het vliegtuig voor de langere afstanden. Naast de nationale luchtvaartmaatschappij Thai Airways zijn er nog een aantal andere luchtvaartmaatschappijen actief in Thailand zoals Bangkok Airways, Air Asia, Nok Air en Tiger Airways. Bangkok Airways vliegt op Cambodja, Laos en Myanmar maar heeft ook een groot aanbod naar Thaise bestemmingen zoals Phuket, Krabi, Koh Samui, Trat, Chiang Mai, Sukhothai, Lampang, Udon Thani en Chiang Rai. De kosten zijn ongeveer €90,- per binnenlandse vlucht. Vlieg je met prijsvechters als Air Asia, Nok Air of Tiger Airways, dan kan je al voor $40 of $50 een vlucht boeken binnen Thailand.

Budget voor Thailand bus
Openbaar vervoer

Ook de trein is een goede manier om wat langere afstanden af te leggen. Er bestaat een noord-zuid route en een oostelijke spoorverbinding in Thailand. Veel mensen die vanuit Bangkok naar Chiang Mai reizen of naar steden als Sukhothai of Ayutthaya maken gebruik van de nachttrein. Voor weinig geld kan je overnacht van Bangkok naar het noorden reizen. Je koopt al een ticket voor $9 o.b.v. 2e klasse. Er gaan 6 treinen (dag en nacht) op dag basis tussen Chiang Mai en Bangkok waarbij je op tussengelegen stations kunt uitstappen. Ook de reis naar het diepe zuiden is goed per trein te doen. Voor sommige bestemmingen zoals Phuket, Krabi, Koh Samui, Koh Pagnang en Koh Tao heb je vaak nog een transfer nodig vanaf het trainstation naar de stad (of haven om te boot te nemen). Prijzen voor deze verbinding beginnen ook bij $9 per enkele reis 2e klasse. Voor alle tijden en tarieven kan je de website van de Thaise spoorwegen bekijken. Tegenwoordig kan je online je bus-en treintickets voor Thailand boeken.

Een andere optie om je budget voor backpacken in Thailand laag te houden is een bus. Er zijn reguliere lijnbussen die veel door locals worden gebruikt. Deze zijn erg goedkoop maar met niet veel comfort. De deur staat vaak open en airconditioning is er lang niet altijd. Kosten zijn dan ook laag. Voor 30B (€0,60) kan je al een uur in zo’n bus zitten. Vermenigvuldig het aantal uren van de busrit met deze prijs en je weet bij benadering de kosten voor je busrit. Reis je met een, vaak knal roze of knal gele, toeristenbus, dan betaal je vooraf je ticket vaak bij een reisbureau. De kosten voor een vrij comfortabele bus met airco en verstelbare stoelen zijn ongeveer gelijk aan een treinticket. De langere afstanden kosten je ongeveer tussen de $8 en $12 per ticket. Voor kortere ritjes in of bij een stad betaal je minder, een paar dollar.

Taxi’s in Thailand zijn ook goed betaalbaar mits je een taxi met meter neemt. Stap je op Koa San road in een taxi die voor je hotel staat, dan betaal je een vast tarief dat meestal het drievoudige is van een taxi met meter. Loop daarom de straat uit naar de hoofdweg en hou daar een taxi aan. Vraag of hij een meter heeft en vertel waar je heen moet. Je bespaard dan veel op je kosten. Een rit van de luchthaven (Suvarnabhumi) naar Koa San road (35min – 45min.)kost met meter tussen de 200B en 300B (excl. highway). Zonder meter worden er op de luchthaven ritten van 900B per persoon “aangeboden”! Wat vervoer betreft geldt dat je budget voor backpacken in Thailand afhangt van de luxe, comfort en snelheid die je wenst maar ook van je eigen slimheid om de voordeligste mogelijkheden te zien!

Meer weten over je budget voor backpacken in Thailand?

In de betere reisgidsen over Thailand vind je tal van handige tips en informatie waaronder informatie over het budget voor backpacken in Thailand. Met een goede reisgids op zak of op je mobiel, ben je altijd op de hoogte.