Thailand heeft een tropisch klimaat. Dit betekend dat het er vrijwel altijd warm is en ook benauwd. De temperaturen liggen er het hele jaar door rond de 29 graden. De grootste factor die de beste reistijd voor Thailand bepaald is eigenlijk de aanwezigheid van de moesson. De moessong is de periodieke wind in tropische gebieden die een halfjaar lang uit een bepaalde richting waait om dan ongeveer 180° van richting te veranderen. Door de verandering van windrichting wordt er ook een andere luchtsoort aangevoerd, waardoor het weerbeeld sterk verandert. Daarom wordt ook wel gesproken van de natte moesson en de droge moesson. Ofwel het droge seizoen of het regenseizoen. In de regenperiode kan er in enkele maanden tijd net zoveel neerslag vallen als in een heel jaar in Nederland.

Temperatuur en neerslag in Thailand

Hoewel de temperatuur in Thailand het hele jaar door in de meeste gebieden weinig varieert, is dat een ander verhaal als het op de neerslag aankomt. Door het regenseizoen is er een erg groot verschil in de hoeveelheid neerslag die in de verschillende maanden valt. Juist in onze vakantieperiode, in de maanden juli en augustus, bevindt Thailand zich in de regenperiode. In deze maanden valt veruit de meeste regen in Thailand. Vaak uit dit zich in een hevige regenbui aan het einde van de dag. Op zich wel lekker want de benauwdheid is daarna opeens een stuk minder.

Maand Max temp Min temp Zonuren per dag Dagen regen
Januari 32 21 9 1
Februari 33 23 9 3
Maart 34 25 8 3
April 35 26 8 7
Mei 34 26 7 16
Juni 33 26 6 16
Juli 33 25 6 18
Augustus 33 25 5 20
September 32 25 5 20
Oktober 32 25 6 16
November 32 23 8 6
December 31 21 8 2
Beste reistijd Thailand
Regen in Chiang Mai

Droge seizoen in Thailand

Het droge seizoen in Thailand begint in november en eindigt in eind mei. In deze periode is het aanzienlijk droger dan tijdens de andere helft van het jaar maar er kunnen nog steeds buien vallen. De eerste helft van het droge seizoen wordt ook wel hele koele seizoen genoemd. Van november tot en met februari is de temperatuur lager dan in de periode van maart tot juni. Ook het vochtigheidspercentage is in de eerste periode lager dan in de tweede periode. De tweede periode, ook wel hete periode wordt genoemd, is stukken warmer dan de koele periode. Ook de luchtvochtigheid is voelbaar hoger. Je zweet veel meer door de drukkende benauwdheid. Weersomstandigheden en klimaat in het noorden en zuiden verschillen iets met elkaar. In het noorden is meer land aanwezig terwijl in het zuiden een smalle landstrook is omringt met water. Door de aanwezigheid van veel water regent het doorgaans iets meer in het zuiden van Thailand. De beste reistijd voor Thailand is dan ook in het eerste deel van het droge seizoen.

Regenseizoen in Thailand

Het regenseizoen in Thailand loopt van juni tot en met oktober. In dezer periode regent het aanzienlijk meer door de aanwezige moesson. Door de hoge luchtvochtigheid in de lucht is het erg benauwd. De kleine vochtdeeltjes (condens) nemen toe in de loop van de dag en hechten zich aan elkaar. Meestal worden de deeltjes aan het einde van de dag zo zwaar dat ze neervallen in de vorm van regen. Dit uit zich in flinke regenbuien. Meestal zijn ze wel van korte duur en is de benauwdheid weer even uit de lucht. Het voelt soms als een bevrijdende en verfrissende douche na een lange dag zweten. De rest van de dag kan je in principe goed reizen. Hier en daar kan een kleine regenbui voorkomen.

Strandweer
Strandweer Koh Phangan
Regentijd in Pai
Regentijd in Pai

Noord, midden en Zuid Thailand

Thailand is een groot land en dus zijn er ook verschillen in klimaat per gebied. In grote lijnen kan je het langgerekte land in drie delen opdelen:

De eerder besproken weersomstandigheden gelden voornamelijk voor het noorden en midden van Thailand. Het zuiden, met vooral veel eilanden en een smalle landstrook, heeft een klimaat waarbij de neerslag wat meer verdeeld is over het jaar. Het hele jaar door kan het regen maar in de regenperiode net wat meer. Ook kan het vrij onstuimig zijn in de regenperiode. Er kunnen krachtige winden over de eilanden waaien.

Beste reistijd voor Thailand verschilt per persoon

De beste reistijd voor Thailand verschilt dus eigenlijk per persoon. Je kan het hele jaar door vrij goed reizen in Thailand maar je moet van juni tot en met november met het regenseizoen rekening houden. Qua weersomstandigheden is de periode van november tot en met februari de beste reistijd in Thailand. Niet al te warm en de benauwdheid valt mee. De meeste toeristen vinden deze periode ook de beste reistijd voor Thailand. Dit blijkt uit het aantal toeristen dat in deze periode Thailand een bezoek brengt.