Reizen door Thailand is over het algemeen veilig. Door de politieke instabiliteit kunnen er soms gevaarlijke situaties ontstaan zoals de demonstraties van de “roodhemden” in Bangkok in 2012 en de bomaanslagen in zuidelijk Thailand in augustus 2018. Ook de moslimseparatisten in het zuiden vormen een risico.

Als je gaat backpacken in Thailand is het handig om kort voor vertrek het actueel reisadvies Thailand van het ministerie van Buitenlandse Zaken te raadplegen. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Bangkok, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Zorg er voor dat je goed verzekerd op reis gaat. Kortlopende reisverzekeringen kan je afsluiten via Europeesche.nl.

 

Coronavirus in Thailand

Laatste update: 8 november 2020

Hoewel het aantal coronabesmettingen in Thailand en buurlanden erg lijkt mee te vallen, wordt toch afgeraden om het land te bezoeken. Elke reiziger die het land toch bezoekt moet 15 dagen in quarantaine na aankomst op het vliegveld. Reizigers worden in een aangewezen hotel ondergebracht en moeten meerdere coronatesten ondergaan. Kosten voor het verblijf en de coronatesten zijn voor de reiziger zelf. Houd er rekeningen meer dat de meeste verzekeringsmaatschappijen deze kosten niet dekken en dat je ook niet via alle grensovergangen Thailand in kunt reizen.

Op vliegvelden wordt ook met warmtemeters op koortsverschijnselen gecontroleerd.
Aangeraden wordt om het nieuws rond het coronavirus goed te volgen indien je van plan bent om op korte termijn door Thailand te gaan reizen.

Wil je tijdens je het actueel reisadvies Thailand blijven volgen? Abonneer je op het reisadvies of download de app via de website.

Actueel reisadvies voor Thailand

De laatste ontwikkelingen in Thailand

Thailand is een land waar veel gebeurt. Door de instabiele regering en de weinig populaire nieuwe koning zijn politiek gerelateerde demonstraties het land niet vreemd. Ook komen er vaak jaarlijks ernstige verstoringen van de natuur voor die bijvoorbeeld resulteren in overstromingen.

Hieronder de meeste recente gebeurtenissen in Thailand (exclusief corona gerelateerd nieuws):

Demonstraties

Laatste update: 4 november 2020

De afgelopen tijd zijn er in Thailand veel demonstraties geweest vanwege onvrede over de nieuwe koning. Reizigers wordt sterk afgeraden om zich te mengen in deze demonstraties en zo onnodig risico te lopen.

Zware storm 03-01-2019

Laatste update: 7 januari 2019

Begin januari 2019 heeft er een zware storm huisgehouden aan de oostkust van Zuid-Thailand. Vooral bij de eilanden Koh Samui, Koh Pangan en Koh Tao was het erg onstuimig. Reizigers werd aangeraden om de eilanden te verlaten in de dagen voor de storm. Tijdens de storm was vervoer per boot en vliegtuig (Koh Samui Airport) van en naar de eilanden niet mogelijk.

Momenteel is vervoeg naar en van de eilanden weer mogelijk zij het in beperkte mate. Toeristen die de eilanden bezoeken moeten rekening houden met puin als gevolg van de storm. Huizen zijn daken verloren en bomen zijn afgeknakt.

Koning van Thailand overleden

Laatste update: 13 oktober 2016

Er volgt een lange periode van rouw waarin veel sociale activiteiten zullen worden beperkt. Feestelijke activiteiten zullen in deze periode niet zijn toegestaan. Houd er rekening mee dat uitgaansgelegenheden voor een bepaalde periode worden gesloten.

Respecteer de lokale gebruiken en de beperkingen die door de autoriteiten aan het sociale leven worden opgelegd. Deze zullen strikt worden gehandhaafd. Vermijd kritische uitspraken of discussies over het Koningshuis.

Door het overlijden van de koning ontstaat er een situatie in Thailand die lang niet is voorgekomen. Dit kan leiden tot onvoorspelbare situaties in de politiek en tussen de bevolking.

Mogelijk worden extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Zorg dat u zich altijd kunt identificeren.
Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen via de lokale media. Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Bomaanslagen in Hua Hun, Surat Thani, Phang Nga, Trang en Phuket

Laatste update: 12 augustus 2016

Naast twee explosies op Poonsuk Road in de badplaats Hua Hin vonden er op 12 augustus nog meerdere explosies plaats in het zuiden van Thailand. Ook in de andere toeristische gebieden Surat Thani, Phang Nga, Trang en Phuket waren explosies. Er vielen meerdere doden en gewonden door deze explosies. Bij deze incidenten zijn doden en gewonden gevallen. Reizigers die in of door deze gebieden reizen wordt aangeraden extra op te letten en drukbezochte plekken te mijden. Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en lokale veiligheidssituatie via de lokale media.

Mogelijk worden extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Hierdoor kunnen bij ingangen van winkels, kantoorgebouwen, toeristische attracties en evenementen, maar ook op wegen en vliegvelden extra controles worden uitgevoerd. Met als gevolg langere wachttijden en verkeersopstoppingen. Zorg dat je je altijd kunt identificeren.

Bomaanslag in Bangkok

Laatste update: 18 augustus 2015

Op 17 augustus 2015 vond in het centrum van Bangkok, op de Ratchprasong kruising, in de buurt van de Erawan tempel, een bomaanslag plaats. Daarbij zijn slachtoffers gevallen. Mijd het gebied van de bomaanslag, waar ook veel winkels zijn.

Op 18 augustus 2015 was er in Bangkok een kleine explosie dicht bij het Saphan Taksin Sky Train station. Er zijn geen berichten over slachtoffers.

Let op bij druk bezochte plekken, volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten en het nieuws.

Naar aanleiding van de twee incidenten op 17 en 18 augustus hebben de Thaise autoriteiten aanvullende veiligheidsmaatregelen getroffen. Hierdoor kunnen bij ingangen van winkels, kantoorgebouwen, toeristische attracties en evenementen, maar ook op wegen en vliegvelden extra controles worden uitgevoerd. Met als gevolg langere wachttijden en verkeersopstoppingen. Zorg dat u zich altijd kunt identificeren. Wanneer u via één van de luchthavens van Bangkok reist, wees dan ruim van tevoren op de luchthaven aanwezig. Zo voorkomt u dat u uw vlucht door deze extra controles mist.

Actueel reisadvies Thailand algemeen

Enkele situaties waarmee je rekening moet houden als je door Thailand gaat reizen.

In Thailand komt het zikavirus voor.
Het zikavirus kan zikakoorts veroorzaken. Het virus wordt verspreid door de zogenaamde gelekoortsmug. Er zijn aanwijzingen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.

Bent u zwanger of wilt u zwanger worden? Overleg dan uit voorzorg met een arts en volg het advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Meer informatie over het zikavirus vindt u op de websites van het RIVM, het LCR en de WHO.

Demonstraties
In Thailand kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties. Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws volgen via de lokale media.

Slechte verkeersveiligheid
In Thailand vallen veel dodelijke verkeersslachtoffers. U kunt daarom beter geen motor, jetski of bromfiets huren en die zelf besturen. De meeste motoren en bromfietsen die u huurt zijn onverzekerd. Ook brommertaxi’s zijn onveilig en kunt u beter niet gebruiken.

Noodsituatie
Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 191 en 1155 (politie), 1669 (ambulance algemeen), 1646 (ambulance regio Bangkok), 199 (brandweer).

Nederlandse ambassade in Bangkok
Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Bangkok.

Onveilige gebieden
Reis alleen als het noodzakelijk is naar:

  • De 4 zuidelijke provincies van Thailand: Yale, Narathiwat, Pattani, Songkhla;
  • Het grensgebied met Cambodja in de provincie Sisaket;
  • Het grensgebied met Cambodja in de provincie Surin;
  • De noordelijke en noordwestelijke Thaise grens met Birma/Myanmar.

Aanslagen en onrust in zuidelijke provincies
Sinds 2004 zijn er in de 4 zuidelijke provincies regelmatig aanslagen. Het gaat om bomaanslagen, brandstichtingen en moordaanslagen op bestuurders van het land. Steeds vaker zijn ook burgers het slachtoffer. Sinds 2011 neemt het aantal aanslagen toe. Er vallen bijna dagelijks (dodelijke) slachtoffers. Sinds 2004 zijn er al meer dan 4.000 mensen omgekomen. Een klein deel van deze mensen komt uit het buitenland. Reis in deze provincies niet met de trein.

Gevechten in het grensgebied van Sisaket
De provincie Sisaket ligt bij de grens met Cambodja. Thailand en Cambodja zijn het in dit gebied oneens over de grenzen. Rondom de tempel Preah Vihear is er kans op gevechten tussen het Thaise en het Cambodjaanse leger. Begin 2011 braken gevechten uit tussen beide legers. Daarbij kwamen militairen en burgers om het leven. De situatie blijft gespannen.

Gevechten in het grensgebied van Surin
In mei 2011 waren er ook gevechten in Surin, rondom 2 tempels in deze provincie. Aan Thaise en Cambodjaanse kant vielen hierbij doden. Ook hier blijft de situatie gespannen.

Gevechten langs noordelijke en noordwestelijke Thaise grens met Birma/Myanmar
Langs de noordelijke en noordwestelijke Thaise grens met Birma/Myanmar kan het onrustig zijn. In dit gebied vechten het Birmese leger en gewapende etnische groepen soms met elkaar. In dat geval zijn de grenzen tussen beide landen gesloten.

Criminaliteit
Op Phuket, Pattaya en Koh Samui moet u als toerist oppassen voor bedrog bij verhuur van bijvoorbeeld jetski’s en scooters. Vaak vraagt de verhuurder uw paspoort of rijbewijs als onderpand. Als u de jetski of scooter weer inlevert, beweert de verhuurder dat er schade is gemaakt. U krijgt uw paspoort of rijbewijs pas terug nadat u een erg hoog bedrag betaalt. Sluit ook daarom een goede reisverzekering af.

U kunt daarom het beste een kopie van uw rijbewijs (of uw paspoort) geven. Maar geef niet het originele document. De Thaise autoriteiten hebben bepaald dat inname van een rijbewijs of paspoort niet mag.

Bromfietsdiefstal
Een nieuw verschijnsel is het stelen van een gehuurde bromfiets, die niet door de verhuurder is verzekerd. Nadat u de bromfiets huurt, laat de verhuurder de bromfiets stelen door handlangers. Daarna dwingt de verhuurder u om de nieuwprijs van de bromfiets te betalen. Hij schuwt daarbij niet om u fysiek te bedreigen.

Drugsverkoop
Op stranden met veel jongeren, spelen kleine drugshandelaren, politieagenten en een tussenpersoon vaak onder één hoedje. Na de verkoop van drugs, arresteren agenten in burger de koper. Terwijl de koper gevangen is, neemt men ook zijn of haar paspoort af. Een tussenpersoon treedt daarna op als bemiddelaar. De koper moet een extreem hoge borgsom betalen om vrij te komen.

Toeristenpolitie
Bent u slachtoffer van een misdrijf in Thailand? Neem dan contact op met de toeristenpolitie via telefoonnummer 1155.

Terrorisme
Er hebben zich in 2015 twee aanslagen voorgedaan waarbij explosieven zijn afgegaan. Dit gebeurde in Bangkok en op het eiland Koh Samui. Het doel was om de openbare orde te verstoren. Er waren een aantal gewonden.

Let op er zijn veiligheidsrisico’s op plaatsen waar veel mensen komen. Deze kunnen een doelwit zijn voor een aanslag.

Blijf bereikbaar in noodsituaties
In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registeren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld
In Thailand kunnen in het regenseizoen van mei tot en met september plotseling zware stormen voorkomen. In die periode, maar soms ook erbuiten, kunnen ook ernstige overstromingen voorkomen. De elektriciteit kan opeens uitvallen. Dan werkt de telefoon en het internet niet meer. Ook zijn er soms transportproblemen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Wat te doen in een noodsituatie
Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Reisdocumenten en visa
Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Thailand in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Tips van de ambassade
In toeristische gebieden zijn drugs gemakkelijk verkrijgbaar. Wees u ervan bewust dat de straf voor het bezit van, of handel in drugs in Thailand veel zwaarder is dan in Nederland. De meeste Nederlanders die in een Thaise gevangenis zitten, zijn veroordeeld wegens drugsbezit. In Thailand maakt men weinig verschil tussen softdrugs en harddrugs: beide worden zwaar bestraft.

Wijs op reis
Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Bron: Rijksoverheid.nl