Mount Kyaiktiyo (of Kyaikto) is de beroemde berg waar de prachtige gouden rots (Kyaiktiyo Pagoda) op balanceert. Op een hoogte van 1100 meter balanceert de heilige gouden rots op de rand van het gebergte. De rots, met daarop ook een gouden tempel gebouwd, lijkt tegen de wetten van de natuur te veel over de rand te hangen zonder te vallen. De gouden rots behoord tot de drie meest heilige en religieuze plaatsen van Myanmar. Jaarlijks bezoeken tienduizenden boeddhisten de plaats tijdens hun bedevaart. Ze plakken bladgoud tegen de rots aan om zo geluk te vinden en gezond te blijven. In vrijwel elke reisgids over Myanmar vind je Kyaiktiyo reistips.

Over Kyaiktiyo

In de plaats Kyaiktiyo zelf valt weinig te beleven. Alle pelgrims en toeristen die de plaats bezoeken komen puur en alleen om de Kyaiktiyo padoga te bekijken. Boven op Mount Kyaiktiyo vind je een klein aantal hotels. De beste plek om de nacht door te brengen op de berg is in het iets lager gelegen Kinpin (Kin Pun). Kinpun wordt gezien als het “basiskamp” en is daarvoor uitstekend geschikt vanwege de gezellige hotels en guesthouses, de gemoedelijke sfeer en de goede restaurants die je er kunt vinden. Veel bezoekers komen halverwege de middag aan in Kinpun en bezoeken in de namiddag en in het beging van de avond de Kyaiktiyo Pagoda. Bij het intreden van de nacht is de gouden rots prachtig verlicht. De bezoekers vertrekken meestal weer de volgende ochtend.

Overnachten in Kyaiktiyo

Er zijn bovenop de berg een aantal hotels waar je de nacht kunt doorbrengen. De prachtige vergezichten maken een overnachting zo hoog op de berg compleet. Voor de sfeer kan je beter in het iets lager gelegen Kinpun (Kinmun) overnachten. Hier vind je naast een aantal gezellige restaurantjes ook nog eens de voordeligste accommodaties.

Budget hotel tips Kyaiktiyo

De voordeligste accommodatie nabij de Golden rock Pagoda is Bawga Theiddhi Hotel (Kyike Hti Yoe) in Kinpun. Het vrij grote hotel ligt op een centraal punt op de berg waar ook bussen stoppen en waar je op een truck kunt stappen om de berg van de gouden pagoda op te rijden. De kamers zijn vrij ruim en zakelijk ingericht. Een kamer boek je hier vanaf $40 per nacht inclusief ontbijt.

Middenklasse hotel tips Kyaiktiyo

Voor iets meer comfort en luxe kan je in het Golden Sunrise Hotel overnachten. Dit hotel ligt ook in Kinpun en ook hier stoppen bussen en trucks voor de deur. De kamers hebben uitzicht op de mooie tuin van het hotel. Een kamer met ontbijt boek je in dit hotel vanaf $47 per nacht.

Het 3-sterren Kyaik Hto Hotel – The Golden Rock Pagoda is het enige hotel met uitzicht op de gouden rots. Het hotel ligt boven op de berg. Vanaf het terras kijk je uit op de gouden pagoda. Hoewel de kamers op zich niet veel luxer zijn dan de andere twee aan te raden hotels, betaal je vooral voor het sublieme vergezicht en het uitzicht op de pagoda. Een kamer boek je hier vanaf $103 per nacht inclusief ontbijt.

Hoe kom je in Kyaiktiyo?

Vanuit diverse steden in Myanmar kan je zowel per trein als bus naar Kyaiktiyo reizen. Zo kan je vanuit Yangoon zowel per trein als bus naar de gouden rots reizen. Tickets voor bus of trein kan je online boeken en kosten ongeveer €8 per persoon. De rit duurt zo’n 5,5 uur. Treinen vertrekken vanaf het centraal station in Yangoon en komen in Kyaiktiyo op Kyaikhto station aan. Vanaf daar kan je met lokaal vervoer (mini-vans of tuk tuks) naar de voet van de gouden rots reizen die ongeveer 15 kilometer verderop ligt.

Vanaf de voet van de berg kan je kiezen hoe je naar de gouden rots toe gaat. De gehele weg is verhard en in goede staat. De meeste toeristen maken gebruik van de vrachtwagens met open dag (trucks) die in snel tempo de steile berg oprijden. In een half uur ben je boven. De truck stopt ongeveer 1,5 kilometer voor de top om van het uitzicht te genieten. Vanaf dit punt kun je ook omhoog lopen. Het zal dan nog een half uur tot drie kwartier duren voordat je, bezweet en met moeie benen, op de top aankomt. De diverse prachtige vergezichten onderweg maken het de tocht per voet meer dan waard. Ook is het mogelijk om net als de pelgrims de gehele toch te voet te doen. Je komt dan vrij afgepeigerd op de top aan na een uur of 5 lopen.

Meer Kyaiktiyo reistips?

Ben je op zoek naar nog meer Kyaiktiyo reistips voor je reis door Myanmar? Vergeet dan vooral niet om een goede reisgids te kopen. De betere reisgidsen over Myanmar voorzien je niet alleen voorafgaand aan je reis van veel informatie en handige Kyaiktiyo reistips maar ze zullen je ook voorzien van handige tips tijdens je reis. Ze zullen je lijdraad zijn op reis in Myanmar. Naar mijn idee zijn de beste reisgidsen voor Myanmar: Rough Guide, Lonely Planet en Trotter.