Ga je backpacken in Maleisië en je hebt de Nederlandse nationaliteit, dan heb je geen visum voor Maleisië nodig. Zodra je arriveert op een van de internationale luchthavens van Maleisië of bij een van de grensovergangen, dan zal je een “visit pass” krijgen. Dit is een stempel in je paspoort waarmee je voor een periode van maximaal 90 dagen het recht hebt om in Maleisië te verblijven. Voorwaarde is wel dat je paspoort bij vertrek uit Maleisië nog 6 maanden geldig is. Is dat niet het geval dan kunt je wel worden binnengelaten, maar kom je misschien in de problemen bij je uitreis. De Immigratiewetten in Maleisië zijn heel streng. Personen die zich er niet aan houden, kunnen goed in de problemen komen. Controleer daarom voorafgaand aan je reis goed de geldigheid van je paspoort. Gelukkig hoef je dus niet op voorhand je visum voor Maleisië bij een ambassade of consulaat aan te vragen en je bespaart daarmee ook weer de nodige kosten. Er is ook geen sprake van een “visa on arrival” als je naar Maleisië reist.

Langer dan 90 dagen in Maleisië verblijven

Bevalt het je zo goed en wil je langer dan 90 dagen in Maleisië verblijven, dan kan je dat doen door de grens over te steken (bijvoorbeeld naar Thailand) om daarna vervolgens weer terug te keren naar Maleisië. Je verlaat dan officieel Maleisië en gaat een ander land binnen. Daarna kom je weer terug en krijg je weer een nieuwe visit pass voor Maleisië waarmee je opnieuw 90 dagen in Maleisië maar verblijven. Er is dan sprake van een zogenaamde visa run. Het is ook mogelijk een speciaal werkvisum aan te vragen voor Maleisië. Ga je werken of voor langere tijd vrijwilligerswerk doen in Maleisië, dan kan dit type visum voor Maleisië worden aangevraagd bij ambassade of consulaat. Bekijk de voorwaarden van het visum voor Maleisië op de website van het ministerie van buitenlandse zaken (MinBuZa)

Je visum vooraf regelen

In Nederland zijn diverse visumbureaus die gespecialiseerd zijn in het verzorgen van zowel toeristische als zakelijke visa. Daarnaast bieden ze ook uitnodigingen aan voor de landen waarvoor dit noodzakelijk is. Heb je geen zin of tijd om zelf je visumaanvraag te regelen of heb je geen zin in gedoe bij de grens, dan kan je via zon’ visumbureau je visum voor Maleisië laten regelen.