Malakka, ook wel Melaka of Malaka genoemd, mag niet ontbreken op je lijstje als je door Maleisië gaat backpacken. Deze sfeervolle stad met z’n zeer lange en rijke geschiedenis en kleine gezellige steegjes vol met ambachtslieden en kleine winkeltjes, moet je absoluut bezocht hebben tijdens je reis door Maleisië. De stad licht tussen Singapore en Kuala Lumpur in en is makkelijke te bereiken. De stad trek veel toeristen die vaak op de overzichtelijke een kleinschalige stad verliefd worden. Malakka reistips komen in alle reisgidsen over Maleisië voor en geven je een duidelijk beeld van deze fantastische stad op het Maleisische schiereiland.

Over Malakka

Deze sfeervolle middelgrote stad is groot geworden door zijn ligging aan zee. De stad werd door vele bedrijvige landen vaak uitgekozen als favoriete handelsstad. Zowel de Chinezen, Portugezen, Nederlanders en Engelsen hebben de havenstad in handen gehad nadat een Indonesische sultan Malakka in het Sultanaat van Malakka omtoverde. De Chinezen gebruikten Malakka als handelspunt met India voordat de Portugezen de stad op de Chinezen veroverden. De Nederlanders veroverden op hun beurt de stad weer op de Portugezen en lieten er diverse bouwwerken achter zoals de beroemde rood-witte kerk en het “stadhuys” op het rode plein (ook wel Dutch Square genoemd).

Malakka backpacken stadhuys
Stadhuys

De oorspronkelijk Nederlands-Hervormde kerk op het rode plein springt erg in het oog vanwege de felle rode kleuren die je ook terugziet op het nabijgelegen stadhuys. Het historische plein is een belangrijke toeristische trekpleister in de stad en staat voor bovenaan de Malakka reistips in diverse reisgidsen. Er zijn ook tal van andere in rood gekleurde historische gebouwen te vinden die vandaag de dag veelal als museum dienen.

Malakka backpacken st paul kerk
St Paul kerk
Malakka backpacken moskee
Moskee
Malakka backpacken moskee binnenplaats
Moskee binnenplaats

Te zien en doen in Malakka

Er valt behoorlijk wat te zien en doen in Malakka. Een groot deel van de bezienswaardigheden in Malakka heeft de stad te “danken” aan de koloniale geschiedenis van de stad en zijn dan ook in of rondom het oude centrum van de stad te vinden.

Het rode stadhuys en Christ Church
Dutch Square, het plein in het historische centrum van Malakka is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Malakka. Op het plein vind je de rode klokkentoren en het rode Stadhuys die rond 1750 door de Nederlanders van de VOC gebouwd werd. Het was een replica van het stadhuis van Hoorn en is het oudste VOC gebouw buiten Europa. Ook vind je de opvallende rode kerk op het plein dat ooit door de Portugezen werd gebouwd maar werd herbouwd door Nederlanders met bakstenen vanuit Zeeland in Nederland. In de oudste protestantse kerk van Maleisië vind je Nederlandse grafstenen en diverse oude voorwerpen uit de kerk.

St Paul’s kerk
Ook Bukit St Paul is een belangrijk punt in Malakka. De berg met daarop de ruïne van St Paul’s kerk biedt een prachtig vergezicht over de straat van Malakka en het centrum van Malakka. Ook deze berg met ruïne behoren tot de top van de Malakka reistips.

Malakka backpacken A Famosa
A Famosa
Malakka backpacken Cheng Hoon Teng tempel
Cheng Hoon Teng tempel

Cheng Hoon Teng Temple
De oudste Chinese tempel van Maleisië vind je in hartje Malakka, de Cheng Hoon Teng Temple. De tempel dateert van voor 1685. Vooral rond feestdagen kan het erg druk zijn in de prachtig versierde tempel.

Bukit China
Een absolute must in Malakka is Bukit China, een van de grootste Chinese begraafplaatsen buiten China. Het oudste graf hier dateert van 1622. Je vindt Bukit China ten noordoosten van de stad op een heuvel in een prachtige groene omgeving die geliefd is bij joggers. Je hebt vanaf de begraafplaats een mooi uitzicht over de stad. Naast de begraafplaats vind je een mooie oude Chinese tempel, De Poh San Teng Temple.

Porta de Santiago
Restanten van het voormalige Portugese fort A Famosa vind je aan de oostzijde van de rivier waar je ook de St Paul kerk vindt evenals tal van museums. Nadat het fort flink beschadigd raakte is het door de Nederlanders in sterk aangepaste versie gerenoveerd.

Portugese nederzetting
De Portugezen waren de eerste die Malakka in handen krijgen en er een handelspost stichtten. Vandaag de dag leven er nog altijd nakomelingen van de Portugezen die hier als eerste Europese buitenstaanders voet aan wal zetten in de Portugese nederzetting die je nabij de kust vindt. In de veelal houten huisjes herken je vaak nog tal van (voornamelijk Christelijke) voorwerpen die naar de Portugezen te herleiden zijn.

St John’s Fort
Bovenop de St John’s heuvel in het zuiden van Malakka vind je het St John’s Fort. Oorspronkelijk was het een Portugese kappel maar deze werd later door de Nederlanders omgebouwd tot Fort. Vreemd genoeg ligt het fort niet aan de kust maar in het binnenland. Ook de kanonnen waren landinwaarts gericht omdat met bang was van aanvallen vanaf land.

Masjid Selat Melaka moskee in Malakka

Masjid Selat Melaka
Prachtig voor de foto’s is de Masjid Selat Melaka (Straat van Malakka Moskee) die je aan de kust vindt op een kunstmatig eiland. Het imposante gebouw wordt in de avond prachtig verlicht en moet je zeker even gezien en gefotografeerd hebben!

Sfeervolle straatjes
In het centrum van het historische centrum vind je tal van gezellige straatjes waar je heerlijk kunt eten in één van de vele restaurantjes, kunt winkelen maar ook tal van tempels en moskeeën vindt. Vooral Jonker, Heeren en Harmony Street zijn erg sfeervol en zeker een bezoekje waard!

Rivier cruise door Malakka

Melaka rivier cruise
Als je het centrum van Malakka goed wil kunnen zien kan je een boottour over de Melaka rivier maken. Bij het maritime museum kan je een ticket kopen en opstappen. De tour brengt je door het prachtige hart van Malakka waar je historische gebouwen, fraaie bruggen en tal van anders interessants tegenkomt!

Tanjung Bidara
Ben je even klaar met geschiedenis en cultuur, dan kan je ook even lekker relaxen op het Tanjung Bidara, een prachtig wit zandstrand dat je een stuk ten noorden van Malakka aantref.

Overnachten in Malakka

Malakka is ingesteld op het toerisme en heeft daarom een vrij groot aanbod hotels en guesthouses. De meeste kleinschalige hotels en guesthouses in Malakka kan je net ten noorden van de Sungai Melakka rivier vinden wat tevens ook net ten noorden van het historische centrum ligt. Ook net ten oosten van het historische centrum van Malakka tref je nog een flink aantal accommodaties aan.

Budget hotel tips Malakka

Ben je op zoek naar een goedkoop hotel in Malakka? Het Karim CT Guest House is een absolute aanraders. Het is weliswaar geen hotel maar een guesthouse. De accommodatie ligt midden in het centrum van Malakka en op loopafstand van het Portugese fort. Een overnachting in dit sfeervolle backpackers guesthouses boek je al vanaf $12 per kamer. Er zijn goedkopere hotels en guesthouses in de stad maar dit guesthouses is zeker een van de meest sfeervolle. Hostels zijn er ook in Malakka hier kan je vaak nog goedkoper je overnachting boeken. Via websites als Hostelworld.com kan je zelfs je overnachting al regelen voor een prijs vanaf $3,50 per bed per nacht.

Middeklasse hotel tips Malakka

Wil en kan je wat meer betalen en wil je ook wat meer comfort en luxe hebben, dan kan dat uiteraard ook goed in Malakka. Het 3-sterren Heeren By The River Hotel heeft sfeervolle ruime kamers met gratis wifi. Het mooie hotel ligt op loopafstand van Porta de Santiago, de Kerk van Christus en de tempel Sam Po Kong. Een kamer in dit hotel boek je vanaf $41 per nacht. Absoluut een goede deel.

Luxe hotel tips Malakka

Nog meer luxe en comfort en een zwembad? Op 5 minuten lopen van de Portugese wijk van Malakka en net ten oosten van het centrum van Malakka ligt het chique The Settlement Hotel. Dit 5-sterren hotel is deels in koloniale stijl gebouwd en erg ruim. Op het dak van het hotels bevindt zicht het restaurant. Een overnachting inclusief ontbijt boek je hier vanaf $71 per kamer inclusief ontbijt.

Vergelijk meer hotels in Malakka via Trivago.nl.

Malakka backpacken centrum stad
Centrum stad
Malakka backpacken Cheng Hoon Teng tempel
Cheng Hoon Teng tempel
Malakka backpacken Cheng Hoon Teng tempel
Cheng Hoon Teng tempel

Vervoer naar Malakka

Malakka is vrij goed te bereiken vanuit plaatsen in de omgeving maar er zijn een aantal beperkingen aan het vervoer naar Malakka.

Bus
Het grote centrale station van Malakka (sentral station) ligt ongeveer 5km ten noorden van het centrum. Vanaf het sentral station gaan er zeer regelmatig bussen en taxi’s naar Kuala Lumpur Johor Bahru en Singapore. Bussen rijden vrijwel elk uur. Naar andere steden zoals Ipoh, Georgetown, Jerantut, Johor Bahru en Kota Bahru rijden ook regelmatig bussen. De afstand van Malakka naar Kuala Lumpur is 140km, naar Johor Bahru 220km. Singapore ligt net ten oosten van Johor Bahru. Malakka is een populaire bestemming dus ben je van plan om de stad een bezoekje te brengen is het handig om je busticket een aantal dagen vooruit te boeken zodat je zeker bent van een plek. Via 12go.asia kan je veel bustickets binnen Maleisië boeken.

Trein
Malakka heeft geen eigen treinstation. Ongeveer 30km buiten de stad ligt het treinstation waar je kunt uitstappen als je vanuit Singapore, Johor Bahru of Kuala Lumpur komt aanreizen per trein. Reizen per trein is erg goedkoop in Maleisië.

Vliegtuig
Malakka heeft een eigen vliegveld, Batu Berendam Airport. Het vliegveld wordt echter momenteel niet voor personenvervoer gebruikt. Wil je vliegen naar Malakka dan zou je via de luchthaven van Kuala Lumpur moeten reizen.

Boot/Ferry
Ook is het mogelijk om in Malakka te arriveren per boot vanuit Indonesië. Vanaf Dumai in Indonesië varen er dagelijks 2 snelle veerboten binnen 2 uur naar de overkant. In Maleisië krijg je eenvoudig je visum. Ga je van Malakka naar Indonesië, dan moet je op voorhand je visum voor Indonesië geregeld hebben. De overtocht kost je ongeveer 80 Ringit (€20,-). Tickets zijn bij de ferry te verkrijgen.

Meer Malakka reistips?

Ben je op zoek naar nog meer Malakka reistips? Vergeet dan vooral niet om een goede reisgids mee te nemen op je reis door Maleisië. In de betere reisgidsen vind je niet alleen handige Malakka reistips maar ook handige informatie. Onze favoriete reisgidsen voor Thailand zijn de Rough Guide en Lonely Planet. Bekijk hier het volledige aanbod reisgidsen.