Velen die gaan backpacken in Maleisië zullen de stad Kota Bharu tijdens hun reis aandoen. Niet zozeer omdat de stad een grote aantrekkingskracht heeft vanwege de interessante geschiedenis, imposante gebouwen of wonderschone natuur. Nee, Kota Bharu wordt eigenlijk vooral door backpackers gebruikt als hub. Via de stad reis je namelijk makkelijk door naar de prachtige eilanden van Pulau Perhentian die vlak voor de kust liggen. Het is echter wel de moeite waard om een dag door te brengen in de stad Kota Bharu zelf. De puurheid van de bevolking en de markt maken de stad toch best aantrekkelijk. In de betere reisgidsen over Maleisië vind je Kota Bharu reistips.

Over Kota Bharu

De rustige kustplaats Kota Bharu ligt in het uiterste noordoosten van het Maleisisch schiereiland. Het is de hoofdstad van de provincie Kelantan. De naam Kota Bharu betekend letterlijk nieuwe stad of vestiging. Hoewel er in veel Maleisische steden een mix van culturen bestaat, wonen er in Kota Bharu overwegend Maleisiërs. De vele Chinezen en Indiërs die je in steden als Kuala Lumpur en Johor Bahru tegenkomt, zal je hier veel minder aantreffen. In de stad vind je dan ook voornamelijk islamitische gebouwen zoals de paleizen van de sultan en diverse imposante moskeeën. Ook zijn er veel musea te vinden die de belangrijke rol van Kota Bharu in de geschiedenis van Maleisië vertellen.

De kleine sfeervolle straatjes in Kota Bharu nodigen uit om de stad en zijn bevolking beter te leren kennen. De kleinschaligheid van de stad in combinatie met de puurheid van de islamitische bevolking maken de stad interessant. De centrale markt van Kota Bharu is zeer de moeite waard. Deze markt is een van de bekendste in Maleisië. Op de markt worden vele soorten kruiden en andere specerijen verhandeld die deels uit de Cameron Highlands komen. Kok tref je er veel ambachtelijk handwerk aan dat gemaakt is op eeuwenoude traditionele wijze.

Overnachten in Kota Bharu

Het aanbod hotels en guesthouses in Kota Bharu is redelijk beperkt. Je vindt voornamelijk budget en middenklasse hotels en guesthouses in de stad. Voor luxe resorts en 5-sterren hotels moet je hier niet zijn. Toch zijn er wel een paar leuke plekken om te verblijven.

Budget hotel tips in Kota Bharu

Als je op budget reist en dus voor zo weinig mogelijk geld wilt overnachten, dan is Ewan’s Guesthouse een echte aanrader. Je wordt erg gastvrij ontvangen door de familie die het guesthouses runt en ze doen er alles aan om het je naar de zin te maken. Kamers boek je er al vanaf $7 per nacht. Het guesthouse ligt in het centrum van de stad.

Middenklasse hotel tips in Kota Bharu

Ben je op zoek naar iets meer comfort en luxe, dan is het Puteri Homestay Kota Bharu een goede keuze. Het is een van de meest sfeervolle hotels in de stad en vanuit de meeste studio’s heb je een fenomenaal uitzicht over de stad en de rivier. De studio’s hebben ook een balkon. Een studio boek je vanaf $37 per nacht.

Luxe hotel tips in Kota Bharu

Het aanbod luxe hotels is erg beperkt. De best keuze in de stad is het Hotel Perdana Kota Bharu. Dit 5-sterren hotel heeft een prachtig groot zwembad en meerdere eetgelegenheden. Het hotel ligt in het centrum van de stad en vanuit de meeste kamers heb je een mooi uitzicht. Kamers inclusief boek je vanaf $68 per nacht.

Bekijk hotelaanbiedingen in Kota Bharu!

Hoe kom je in Kota Bharu?

Kota Bharu is een stad die goed te bereiken is. Het vervoer naar de stad is vrij goed geregeld. De stad heeft een eigen vliegveld dat 9 kilometer buiten de stad ligt en er zijn 3 busstations in de stad te vinden. Busverbindingen met het zuiden en westen van het schiereiland zijn goed geregeld.

Per vliegtuig naar Kota Bharu reizen

Vanaf het vlieveld van Kota Bharu, Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra, zijn er dagelijks directe vluchten naar Kuala Lumpur en vice versa. Vanaf $6 (excl.) kan je al een ticket boeken op dit traject (1uur vliegen). Vanaf $64 vlieg je al non-stop tussen Johor Bahru en Kota Bharu (1 uur vliegen). Vanaf Kuching vlieg je al naar Kota Bharu vanaf $29 (2 uur vliegen). Tickettarieven en tijden bekijk je het makkelijkst via Momondo.nl.

Per bus naar Kota Bharu reizen

Er zijn 3 busstation in de stad dus let goed op waarvandaan je moet vertrekken. Er gaan dagelijks elk uur bussen naar Kuala Lumpur (10 uur voor 39RM). Naar de andere steden zoals Butterworth (7 uur), Ipoh (8 uur), Johor Bahru (10 uur), Kuala Terengganu (2,5 uur) en Kuantan (5 uur) rijden ze minder vaak. Twee tot vijf maal per dag meestal. Reken erop dat je rond de 3RM per uur in de bus betaald. Sommige bustickets kan je hier online kopen.

Per trein naar Kota Bharu reizen

Wil je met de trein naar Kota Bharu reizen, dan kan je een eind komen. Kota Bharu heeft echter geen eigen treinstation. Reis je met de “Jungle Train” vanuit de richting kuala Lumpur/Malakka/Johor Bahru naar Kota Bharu, dan zou je in Wakaf Baharu moeten uitstappen om een bus of taxi naar Kota Bharu te nemen. Ook als je per trein vanuit Thailand aankomt en bij de grensplaatsen Sungai Kolok/Rantau Panjang de grens overkomt, zal je bij Wakaf Baharu per taxi of bus verder moeten. Het laatste stuk leg je in 45 minuten af.

Meer Kota Bharu reistips

Ga je backpacken in Kota Bharu en ben je op zoek naar nog meer leuke Kota Bharu reistips? Een goede reisgids mag dan niet ontbreken aan je bagage. Een goede reisgids voor Maleisië is je leidraad tijdens je reis. De gids staat vol handige Kota Bharu reistips en handige tips over veel andere bestemmingen in Maleisië. Bekijk het aanbod reisgidsen voor Maleisië.