Maleisië deelt zijn landgrenzen met vier andere landen, Thailand, Singapore, Brunei en Indonesië. Omdat Maleisië deels een (schier)eiland is en zodoende vooral door water omringd wordt, heeft het land een beperkt aantal grensovergangen. De drukste grensovergangen zijn die met Thailand en Singapore. De grensovergangen met Brunei en Indonesië op Borneo worden minder intensief gebruikt, zeker door toeristen. De meeste toeristen die Maleisië bezoeken verblijven op het Maleisisch schiereiland, maar een klein deel van de toeristen dat Maleisië aandoet bezoekt ook het meer afgelegen Borneo.

Grensovergangen tussen Maleisië en Thailand

Tussen Maleisië en buurland Thailand vind je alleen in het noorden van het Maleisisch schiereiland grensovergangen. Je kan over de weg de grens oversteken maar ook per trein en boot. Het passeren van de grens met Thailand is vrij eenvoudig en gaat ook vrij snel.

Grensovergangen tussen Thailand en Maleisië

Satun – Langkawi
Vanuit de Thaise kustplaats Satun kan je per boot naar Maleisië doorreizen. De ferry’s vanuit Satun varen rechtstreeks naar het prachtige eiland Langkawi in het noordwesten van Maleisië. Dagelijkst varen er 3 ferry’s van Satun naar Langkawi en ook weer terug. Tijdens de ramadan varen er 2 ferry’s per dag. Een enkele reis koop je online vanaf 350 Thai Baht (€9). Ferry’s vertrekken om 09:30, 13:30 en 16:00 vanuit Satun naar Langkawi en andersom om 09:00, 13:00 en 17:15.

Padang Besar – Padang Besar
Reis je per trein vanuit Thailand naar Maleisië of andersom, dan passeer je de grensplaats Padang Besar. Padang Besar is de benaming voor zowel het Thaise als het Maleisische deel van de grens. De grensplaats ligt op de route tussen Hat Yai in Thailand en Kuala Perlis in Maleisië. Populair is de trein van Bangkok naar Kuala Lumpur. Tickets voor de trein tussen Thailand en Maleisië boek je tegenwoordig makkelijk online.

Sadao – Bukit Kayu Hitam
De populairste grensovergang tussen Thailand en Maleisië voor reizigers per bus is die van Sadao – Bukit Kayu Hitam. Deze grens passeer je als je vanuit Hat Yai in Zuid Thailand per bus richting Buttersworth in het noorden van Maleisië reist. Uiteraard kan je ook helemaal doorreizen naar Kuala Lumpur. Vanuit Buttersworth kan je tevens doorreizen naar het eiland Penang. Je kan met de bus vanuit zowel Thailand als Maleisië in bij de grens komen. Tegenwoordig kan je online je busticket kopen.

Betong – Bukit Berapit
Een grensovergang die zelden gebruikt wordt is die van Betong – Bukit Berapit. Vanwege de onrusten in de regio vanwege een islamitische afscheidingsbeweging is dit een grensovergang die je beter kunt mijden. De grensovergang verbindt de afgelegen Thaise regio Changwat Yala en de Maleisische regio Perak. Als je doorreist kom je bij Buttersworth uit. De grensovergang is alleen per bus te bereiken.

Sungai – Rantau Panjang
De handigste grensovergang om vanuit Zuid Thailand naar de oostkust van het Maleisisch schiereiland te reizen is de grensovergang van Sungai – Rantau Panjang. De grensovergang verbind de stad Hat Yai in Thailand met de Maleisische stad Kota Bharu per spoor. Je kan tevens per trein doorreizen naar Pulau Perhentian (de Perhentian eilanden). Je kan je treinkaartje voor de trein van Thailand naar Maleisië of omgekeerd online kopen.

Grensovergangen tussen Singapore Maleisië

Vanuit Maleisië kan je vrij eenvoudig naar Singapore reizen. Maleisië en Singapore delen twee grensovergangen die beiden bestaan uit een brug. Zo kan je vanaf de stad Johor Bahru in Maleisië over de Johor Causeway bridge Singapore binnen reizen of via de “Second link” brug die je iets zuidelijker vindt.

Grensovergangen tussen Brunei en Maleisië

Kleine buur Brunei en Maleisië delen meerdere grensovergangen. Zo kan je eenvoudig over land vanuit Maleisië naar Brunei reizen maar ook door de lucht. Tussen beide landen bestaan regelmatig vluchten, voornamelijk tussen de grote steden. Er zijn enkele grensovergangen op land aanwezig. Zo kan je Brunei vanuit zowel het westen als het oosten binnenkomen.

Grensovergangen tussen Maleisië en Indonesië

Aan de westkant van Maleisië worden geen landgrenzen met Indonesië gedeeld. Zo wordt Maleisisch schiereiland alleen begrensd door water en Thailand en Singapore. Het oostelijke deel van Maleisië, Borneo, grenst aan zowel Indonesië als Brunei. Beide landen kan je via de landsgrenzen van Maleisië bereiken.