De Maleisische Ringgit (afgekort RM) is de nationale munteenheid van Maleisië en vervangt sinds 1967 de Maleisische dollar. De naam is afgeleid van het randje van de zilveren muntstukken die werden gebruikt door de Spaanse en Portugese handelaars. Geld in Maleisië bestaat zowel uit muntgeld als uit briefgeld (coupures). Op sommige plaatsen in Maleisië kan je ook met Amerikaanse dollars betalen en langs de Thaise grens met Thai Baht maar dat kan lang niet overal.

Waarde van de Maleisische Ringgit

De Maleisische Ringgit is tijdens zijn invoeren in 1967 sterk in waarde gedaald. Één Euro is momenteel 4.50RM waard. Terwijl een Amerikaanse Dollar (US Dollar) ongeveer 4.20RM waard is. Andersom is 1RM ongeveer €0,22 en $0.23 waard. Uiteraard zijn dit geen vaste waarden maar fluctueert de waarde van de Ringgit ten opzichte van de Euro en de Dollar. Bekijk voordat je op reis gaat de huidige koers via een website als oanda.com .

Muntgeld in Maleisië

Één Maleisische Ringgit is onderverdeeld in 100 sen (cent). Er bestaan munten van 5 sen, 10 sen, 20 sen en 50 sen. Vroeger bestond er een munt van 100 sen ofwel 1RM. Deze munt werd aangeduid met het dollarteken ( $1 ). Deze munt wordt al een tijd niet meer gedrukt en kom je ook nog maar zelden tegen. Op de munten staan vaak delen van de vlag van Maleisië evenals belangrijke gebouwen.

Briefgeld in Maleisië

Coupures of briefgeld in Maleisië kom je tegen in de waardes van 1RM, 5RM, 10RM, 20RM en 100RM. Vroeger waren er ook coupures van 1000RM in omloop maar die worden niet meer gedrukt en kom je ook niet meer tegen. Op de diverse coupures van de Maleisische Ringgit staan afbeeldingen van belangrijke personen als premier Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj, of delen van de prachtige flora en fauna van Maleisië zoals Mount Kinabalu, de neushoorn of de bedreigde lederschil schildpad.

Geld pinnen in Maleisië

Er zijn volop banken in Maleisië aanwezig. Uiteraard vind je er meer in de grotere steden dan in de kleinere steden maar ook daar zal je ze vinden. Met een reguliere Nederlandse of Belgische pinpas kan je geld opnemen tegen een kleine vergoeding van een aantal Ringgit. Meestal betaal je omgerekend een Euro of 3 a 4 per transactie. Ook is er vaak een klein koersverschil van toepassing waardoor je ook iets meer betaald. Blijf je voor langere tijd door Maleisië reizen, dan is het verstandig om wat grotere bedragen te pinnen zodat je niet bij elke transactie de transactiekosten betaald. Reis je naar afgelegen gebieden of eilanden, reken er niet op dat je daar altijd gemakkelijk kunt pinnen. Neem voldoende geld mee zodat je niet zonder komt te zitten. Pinnen met je creditcard (Visa of Mastercard) is ook geen probleem in Maleisië. Houd er rekening mee dat de meeste banken tussen 09:30 en 16:00 zijn geopend. Niet alle banken zijn op vrijdag geopend.

Wisselen van geld in Maleisië

Het wisselen van geld in Maleisië is vrij eenvoudig. Bij de diverse banken kan je eenvoudig je Euro’s, Dollars of andere valuta omwisselen tegen Maleisische Ringgit. De wisselkoersen zijn vaak wel ongunstiger dan wanneer je “op straat” je geld wisselt bij een kraampje op de markt of een speciale geld-wissel shop.