De beste reistijd voor Maleisië is grofweg de periode van maart tot september. Zowel West-Maleisië (Malakka) en Oost-Maleisië zijn dan goed te bezoeken. Hoewel er in het hele land het hele jaar door wel een regenbui kan vallen is deze periode de beste reistijd voor Maleisië. De moesson is dan vertrokken en de hoeveelheid neerslag die dan valt is zeer gering als je het vergelijkt met het regenseizoen. Ook de temperatuur is goed. Het gehele jaar daar schommelt de gemiddelde temperatuur tussen de 26 en 33 graden. Het hele jaar door is het warm en vochtig en dus redelijk benauwd. De hooglanden in West-Maleisië en de bergen in het oosten van Maleisië vormen hierop een uitzondering. Temperaturen kunnen daar een stuk lager liggen door de hoogte. Per regio zijn er nog kleine verschillen. Omdat Maleisië uit twee hoofdeilanden bestaat kan de beste reistijd voor Maleisië dus eigenlijk beter per regio worden bepaald en niet per land. Zorg altijd dat je een goede reisverzekering hebt.

Beste reistijd voor West-Maleisië

Het schiereiland Malakka in West-Maleisië kent een zuidwestmoesson die tussen juli en oktober aanwezig is en invloed heeft op het westelijk deel van het schiereiland. In deze periode is het erg vochtig en benauwd. De vochtdeeltjes hechten zich in de wolken zodat er kleine druppels ontstaan. De kleine druppels hechten zich ook weer zodat er grotere druppels ontstaan. Deze druppels worden zwaarder totdat ze naar beneden vallen en er een grote regenbui ontstaat. Voor ontstaan deze regenbuien aan het einde van de dag en duren ze niet langere dan een uur. In de grotere steden zoals Kuala Lumpur, Melaka en Johor Bahru kan de neerslag slecht worden afgevoerd en verdampt weer. Dit leidt samen met de aanwezige smog in de steden tot meer vochtigheid en benauwdheid dan in niet stedelijke gebieden. De gemiddelde neerslag op jaarbasis ligt ongeveer op 250cm. De eilanden van West-Maleisië kennen een temperatuur die iets lager ligt dan in steden of het binnenland. Dit komt door de aanwezigheid van het koelere zeewater dat leidt tot verkoelende zeebriesjes. In het hele gebied bestaat ook de kans dat het voor langere periode helemaal niet regent of juist enkele dagen achter elkaar.

Het oostelijk deel van schiereiland Malakka kent een noordoostmoesson die aanwezig is van oktober tot maart en invloed heeft op het weer op het oosten van het schiereiland Malakka. In deze periode kan het in het oostelijk deel van het schiereiland behoorlijk regenen en waaien. Dagenlang kan het aan een stuk door regenen. Reis je echter in de periode van maart tot september, dan kan je heer heerlijk genieten van de prachtige stranden en hagelwitte eilanden. Een regenbui kan voorkomen maar het is overwegend droog in deze periode. Sommige hotels en resorts sluiten tijdens de regenachtige periode de deuren. Ga daarom goed na of het hotel of resort dat jij voor ogen hebt wel open is in deze periode. Vooral op plaatsen als Tioman, Lang Tengah, Kuala Terengganu, Kota Bharu, Perhentian en Redang kunnen hotels zijn gesloten.

Beste reistijd voor Oost-Maleisië

Ben je van plan om naar Oost-Maleisië (Borneo) te gaan reizen, dan kan je temperaturen verwachten die tussen de 23 en 33 graden liggen. Net als op het schiereiland Malakka bestaat hier ook een regenseizoen van oktober tot februari. De hevigheid en duur van de buien valt meestal mee en het kan net even wat meer regenen dan in de maanden buiten het regenseizoen om. Het enige verschil is dat er soms hevige stormen kunnen zijn die het gevolg zijn van tyfoons die rondom de Filipijnen voorkomen. Hierdoor kunnen hevige regenbuien ontstaan die overstromingen kunnen veroorzaken.
Over het algemeen kun je dus zeggen dat de beste reistijd voor Maleisisch Borneo tussen maart en september ligt. Vooral in de laatste maanden van deze periode is de kans op naweeën van tyfoons het grootst.

Reizen in Maleisië tijdens feestdagen of de Ramadan

Kijk voordat je gaat backpacken in Maleisië eerst nog even goed na wanneer er bepaalde feestdagen plaatsvinden. Tijdens feestdagen zijn veel mensen vrij een gaan ze op bezoek bij familie. Hotels zitten vaak snel vol dus boek je hotel vast vooruit zodat je zeker weet dat je een plek hebt om de nacht door te brengen. Ook tijdens de Ramadan zal je reis er anders uitzien. Je kan goed reizen in de Ramadan periode. Mensen zijn vaak goedgezind en vriendelijk. Soms wordt je uitgenodigd om mee te eten tijdens Berbuka Puasa, de avond na een vastendag. Het is een leuke ervaring om Hari Raya mee te maken. Tijdens Suikerfeest is iedereen vrolijk en blij en vaak worden ook toeristen bij het feest betrokken.
Het enige nadeel van reizen tijdens de Ramadan is dat er veel eetgelegenheden gesloten zijn. Alleen de niet-moslims hebben hun restaurants nog open. Vaak zijn dit Chinezen en Indiërs.

Beste reistijd in de hooglanden en bergen van Maleisië

Het hele jaar door kan het in de hooglanden en bergen van Maleisië vrij koel zijn. Aangezien het per stijging van 1000 meter altijd 6 graden koelen wordt is het logisch dat de hoger geleden delen van Maleisië koeler zijn. De temperatuur in de Cameron Highlands, Genting Highlands en Fraser Hill zijn dan ook tussen de 5 en 15 graden koeler dan het omringende laagland. De hoogste berg van Maleisie, mount Kinabalu heeft ook de laagste temperatuur van het land. Het kan daar in de nacht vriezen en overdag wordt het niet snel warmer dan 15 graden.

De beste reistijd voor Maleisië is van maart tot september. Daar buiten kan je op zich ook goed reizen maar moet je rekening houden met (aanzienlijk) meer neerslag. Voor de hoger gelegen gebieden geldt dat je weer koelere omstandigheden hebt.