Er zijn niet veel grote vliegvelden in Laos. Vooral die van Luang Prabang en Vientiane worden gebruikt door toeristen. Veel backpackers beginnen hun reis door Laos in Noord-Thailand omdat je vanaf Bangkok erg goedkoop naar Chiang Mai of Chiang Rai kunt vliegen. Goedkope vliegtickets naar Laos boek je via Momondo.nl. De allergoedkoopste vliegticket naar Laos boek je door eerst los een ticket naar Bangkok te boeken (WTC is vaak de goedkoopste). Vervolgens boek je een losse vlucht naar Chiang Mai, Chiang Rai (vaak goedkoop) of Luang Prabang of Vientiane. Vindt de voordeligste tarieven hier.

Internationale vliegvelden in Laos

Er zijn 4 internationale vliegvelden in Laos te vinden. Vanaf deze luchthavens kan je onder andere naar Thailand, Vietnam, Cambodja, Singapore en Maleisië vliegen. Buiten Zuidoost Azië kan je vanuit Laos naar China, Zuid-Korea en Japan vliegen.

Alleen vanaf en naar de volgende Laotiaanse vliegvelden worden internationale vluchten uitgevoerd: Vientiane, Luang Prabang, Pakse en Savannakhet.

Internationale vliegvelden in Laos
Vientiane Airport (Wattay International Airport)
Vientiane vliegveld Wattay
Amsterdam – Vientiane v.a. €584
Bangkok - Vientiane v.a. €50
Amsterdam - Luang Prabang v.a. €561
Phnom Penh - Vientiane v.a. €118
Chiang Mai - Luang Prabang v.a. €57
Bekijk vliegticket aanbiedingen
Hotel tip Phnom Penh

  Algemene informatie

Het vliegveld van de Laotiaanse hoofdstad Vientiane, Wattay International Airport, is het grootste en belangrijkste vliegveld van Laos. De Luchthaven van Vientiane is vrij modern maar kleinschalig en ligt op slechts 5 kilometer van het centrum van Vientiane. Het vliegveld van Vientiane heeft 2 terminals. Een oude waar de binnenlandse vluchten vanaf worden uitgevoerd en een nieuwe terminal die gebruikt wordt voor internationale vluchten.

Op de luchthaven vind je restaurants, ATM's en geldwisselkantoren.

Bestemmingen in Zuidoost-Azië Kuala Lumpur, Bangkok–Suvarnabhumi, Bangkok–Don Mueang, Phnom Penh, Hanoi en Singapore.

Bestemmingen in Laos Sam Neua, Sayaboury, Ban Houayxay, Louang Namtha, Luang Prabang, Xieng Khouang, Oudomxay, Pakse en Savannakhet.

  Afstand tot centrum Ongeveer 5km.

  Hoe kom je van het vliegveld van Vientiane in het centrum? Per tuk tuk of taxi kom je eenvoudig vanaf de luchthaven in het centrum. Voor het ritje met een tuk tuk betaal je ongeveer 15.000 Kip (+/- €2 ). Voor een taxi betaal je het dubbele. Er zijn voor het vliegveld voldoende tuk tuk's en taxi's te vinden. Vaak kan je je transfer ook door je hotel laten regelen zodat er iemand met een bordje met jouw naam erop op je staat te wachten bij het verlaten van de arrival hal.

In de arrival hal van de luchthaven is een pinautomaat (ATM) aanwezig waar je eventueel je eerste Kippen kunt pinnen. In de stad zijn er nog veel meer te vinden.

Tegenwoordig kan je online bustickets voor busverbindingen in Laos kopen. Erg handig omdat je zo gegarandeerd bent van een plek.

  Hotel tip Vientiane Ben je nog op zoek naar een leuk maar niet te duur hotel in Vientiane? Het Vientiane Garden hotel is een te gek hotel in het centrum van Vientiane dat nog betaalbaar is ook. Het is een van de weinige hotels met een zwembad!

Luang Prabang vliegveld

  Algemene informatie
Het internationale vliegveld van Luang Prabang is ook er populair. Vooral veel toeristen en Laotianen die in het noorden wonen maken gebruik van de luchthaven. Na de luchthaven van Vientiane is het de drukste luchthaven van Laos. Dagelijks zijn er meerdere rechtstreekse vluchten vanaf en naar omringende landen als Vietnam, Thailand en China.

De luchthaven van Luang Prabang is onlangs gerenoveerd en dus vrij modern. Je vindt er ook ATM's (pinautomaten).

Bestemmingen in Zuidoost Azië
Bangkok–Suvarnabhumi, Bangkok–Don Mueang, Chiang Mai, Kuala Lumpur, Hanoi, Siem Reap en Singapore.

Bestemmingen in Laos
Vientiane en Pakse.


  Afstand tot centrum
Ongeveer 7km.


  Hoe kom je van het vliegveld van Luang Prabang in het centrum?
Het vliegveld van Luang Prabang ligt 7 kilometer van het centrum van de stad vandaan. Per tuk tuk of taxi kom je snel en eenvoudig in de stad. Van beide vervoermiddelen staan er voldoende te wachten bij het verlaten van de arrival hal. Voor 20.000 Kip (€2,50) moet je de rit naar het centrum van Luang Prabang kunnen maken.

Tegenwoordig kan je online bustickets voor busverbindingen in Laos kopen. Erg handig omdat je zo gegarandeerd bent van een plek.


  Hotel tip Luang Prabang
Het Rattana guesthouse in Luang Prabang is een echte aanrader. Dit sfeervolle guesthouse is niet duur en ligt in het centrum van de stad vlakbij de Mekong rivier!

Pakse vliegveld

  Algemene informatie
Het internationale vliegveld van Pakse (Paxe) ligt in het zuiden van Laos en is na het vliegveld van Luang Prabang en Vientiane het drukste internationale vliegveld van Laos. Het vliegveld werd in 2009 gerenoveerd en in Laotiaanse stijl opgeleverd.

Het vliegveld van Pakse is het de belangrijkste hub voor zuidelijk Laos. Dagelijks zijn er vanaf de luchthaven van Pakse vluchten naar Siem Reap in Cambodja en Ho Chi Minh stad in Vietnam. De vluchten worden door Lao Airlines uitgevoerd in samenwerking met Bangkok Air, Angkor International en Cathay Pacific.

Bestemmingen in Zuidoost Azië
Ho Chi Minh City en Siem Reap.

Bestemmingen in Laos
Vientiane, Luang Prabang en Savannakhet.

TIP! Je vliegt al vanaf €15 van Bangkok naar Ubon Ratchathani, een stad in Thailand vlakbij de grens met Pakse!


  Afstand tot centrum
Ongeveer 2km.


  Hoe kom je van het vliegveld van Pakse in het centrum?
Het vliegveld van Pakse vlakbij het centrum van Pakse. Een ritje van nog geen 2 kilometer per tuk tuk of motorbike brengt je naar het hart van Pakse. Je betaald er nog geen 8.000 Kip voor. Van beide vervoermiddelen staan er voldoende te wachten bij het verlaten van de arrival hal. Op de luchthaven van Pakse vind je ook ATM's (pinautomaten).


  Hotel tip Pakse
Een echt nostalgisch hotel in Pakse is het Champasak Palace hotel, het voormalig paleis van Prins Boun Oum. Het paleis is omgebouwd tot lux maar charmant hotel daar ook goed te betalen is. Het uitzicht op de bergen van het Bolovan Plateau en de Mekong rivier is bij de prijs inbegrepen!

Savannakhet vliegveld

  Algemene informatie
Het kleinste internationale vliegveld van Laos is dat van Savannakhet (Kaysone Phomvihane) in Zuid-Laos. Het vliegveld van Savannakhet voert sinds 2008 internationale vluchten uit. Voor die tijd was het vliegveld lange tijd niet in gebruik. Tijdens de Vietnamoorlog werd het door de Amerikanen gebruikt om de Ho Chi Minh route te bombarderen. Ook na de oorlog gebruikten de Amerikanen het vliegveld van Savannakhet om MIA's te zoeken (missing in action/militairen die in de oorlog zoek raakten).

Het vliegveld van Savannakhet is klein en heeft geen restaurant en ATM!

Bestemmingen in Zuidoost Azië
Bangkok-Suvarnabhumi (3 x per week op woensdag, vrijdag en zondag).

Bestemmingen in Laos
Vientiane en Pakse (3 x per week op woensdag, vrijdag en zondag).


  Afstand tot centrum
Ongeveer 1km.


  Hoe kom je van het vliegveld van Savannakhet in het centrum?
Het vliegveld van Savannakhet ligt eigenlijk midden in het centrum van de stad. Je kan te voet naar je hotel of de Mekong rivier lopen. Ook kan je per tuk tuk of motorbike reizen. Chauffeurs staan je bij de arrival hal op te wachten om je naar je hotel te brengen voor ongeveer 10.000Kip.


  Hotel tip Savannakhet
Ben je nog op zoek naar een leuk en goedkoop hotel in Savannakhet? Leena Guesthouse 2 is een van de voordeligste opties. Het guesthouse ligt in het centrum van Savannakhet en heeft eenvoudige maar schone kamers vanaf $15 per nacht in de aanbieding.

Nationale vliegvelden in Laos

Wil je binnen Laos een vlucht boeken, dan is dat ook goed mogelijk. Een domestic flight is mogelijk vanaf of naar 10 vliegvelden binnen Laos. Uiteraard kan je vliegen vanaf de 4 internationale vliegvelden in Laos maar er zijn daarnaast ook nog 6 andere vliegvelden waarvandaan nationale vluchten worden uitgevoerd. Omdat er binnen Laos weinig vliegtuigmaatschappijen actief zijn is de prijs van vliegtickets in Laos vrij hoog. De monopoliepositie van de twee aanwezige maatschappen wordt goed benut.

Hieronder een overzicht van alle vliegvelden in Laos die worden gebruikt voor het uitvoeren van binnenlandse vluchten:

Vliegvelden
Noord-Laos Centraal-Laos Zuid-Laos
Luang Prabang Vientiane Pakse
Luang Namtha Savannakhet
Udomxai Attapeu
Ban Huay Xai
Xieng Khouang (Phonsawan)
Xam Nue

Vliegticket naar Laos boeken

Wil je gaan backpacken en wil je een vliegticket naar Laos boeken omdat je jouw backpack avontuur daar zou willen beginnen, dan kan je via websites als WTC.nl - World Ticket Center, Vliegwinkel.nl en Schipholtickets.nl het best je vliegtickets boeken. Ga je voor langere tijd door Zuidoost Azië reizen en ben je op zoek naar een zogenaamd "wereldvliegticket", ofwel een soort open vliegticket, dan ben je bij TunaFish aan het juiste adres. Boek je daar een vliegticket naar Laos of bijvoorbeeld een wereldticket, dan heb je vaak een boekingskosten.

[/pl_text] [/pl_col] [/pl_row]