Vang Vieng is onder backpackers misschien wel de meest geliefde plek in Laos, anders dan het sfeervolle plaatsje Luang Prabang en de slaperige hoofdstad Vientiane. Vang Vieng is een idyllische en sprookjesachtig plaatsje gelegen op de route tussen Luang Prabang en Vientiane in en te midden van een groot en steil karstgebergte. Door het plaatsje loopt een rivier waar veel backpackers in de binnenband van een tractor met de stroom mee drijven en onderweg hier en daar bij kleine barretjes aan de kant stoppen om bier te drinken. Dit “tuben” is erg populair en behoord in vele reisgidsen over Laos tot de Vang Vieng reistips nummer 1.

Backpacken in Vang Vieng platteland
Platteland
Vang Vieng Nam Song rivier
Nam Song rivier
Backpacken in Vang Vieng
Centrum
Vang Vieng panorama
Panorama

Over Vang Vieng

Vang Vieng was ooit een rustig plaatsje aan de Nam Song rivier in centraal Laos. Tijdens Vietnamoorlog werd er in de periode tussen 1964 en 1973 een vliegveld in Vang Vieng aangelegd die gebruikt werd door de “luchtvaartmaatschappij” Air America. Aangezien Laos officieel niet mee deed aan de oorlog, hadden de Amerikanen een manier nodig om toch aanvallen uit te oefenen op de Ho Chi Minh route die door oost Laos liep. Met het oprichten van de civiele luchtvaartmaatschappij “Air America” vonden de Amerikanen een manier om onder het verder van Genève uit de komen. Ze gebruiken de luchtvaartmaatschappij als dekmantel. Het vliegveld in Vang Vieng en de aanwezigheid van de Amerikanen zorgden ervoor dat het plaatsje groeide tot een dorp met enkele honderden inwoners. Sinds het openstellen van de grenzen van Laos voor het toerisme is het plaatsje echter enorm gegroeid. Er wonen op het jaar gezien meer toeristen in Vang Vieng dan locals.

De prachtige omgeving van steile bergen, grote grotten en heldere riviertjes, maken van Vang Vieng een zeer populaire bestemming. Veel backpackers in Laos verblijven er vaak langer dan gepland. Het plaatsje is een bolwerk van backpackers die in een van de vele restaurantjes al pizza-etend en bijna liggend een aflevering van Friends kijken op een van de grote video-schermen. Alles is gedaan om de backpackers in Vang Vieng het naar de zin te maken. Het tuben in Vang Vieng is befaamd. Veel backpackers drijven in een binnenband de Nam Song rivier af nadat ze door een boot stroomopwaarts zijn getrokken. Ze stoppen regelmatig om onderweg een biertje te drinken in een van de vele bars langs de kant. Jaarlijks komen echter vaak enkele backpackers om tijdens het tubes. Lees goed de Vang Vieng reistips in de diverse reisgidsen over Laos om op de hoogte te zijn van de gevaren van het tuben in Vang Vieng.

Vang Vieng grot
Grot
Vang Vieng karstgebergte
Vang Vieng karstgebergte
Vang Vieng creps eten
Creps eten
Vang Vieng platteland
Platteland

Overnachten in Vang Vieng

De afgelopen paar jaar zijn er heel wat hotels en guesthouses bijgekomen in Vang Vieng. Een overnachting in Vang Vieng is dan ook makkelijk te regelen. Leuke en goedkope accommodaties als Champa Lao bungalows(vanaf $15 per nacht) of Sengkeo Guesthouse (vanaf $10 per nacht) zijn goed te betalen, bieden goede service en hebben een voortreffelijke ligging en sfeer. Wil je iets meer luxe en comfort en een zwembad met uitzicht op het prachtige karstgebergte, dan is The Grand Riverside Hotel (v.a. $43 per nacht) zeker iets voor je! Bekijk en vergelijk de voordeligste hotels en guesthouses in Vang Vieng via Trivago.nl.

Bekijk hotelaanbiedingen in Vang Vieng!

Tuben in Vang Vieng

Vang Vieng is een echt backpackers walhalla. Jaarlijks komen veel backpackers de sfeervolle plaats opzoeken om te genieten van de prachtige natuur met z’n heldere rivieren, diepe grotten en indrukwekkende kalksteengebergte. Vaak is de reden van een bezoek aan Vang Vieng het tuben! Tuben in Vang Vieng is erg populair. Met een biertje in je hand laat je jezelf stroomafwaarts drijven in de binnenband van een tractor. Is je bier op? Aan de oevers van de rivier schieten de locals je graat te hulp en verkopen ze je een nieuw biertje! Het tubes behoort absoluut tot de Vang Vieng reistips.

Het tuben in Vang Vieng brengt de nodige risico’s met zich mee. Soms is de waterstand van de rivier erg hoog door hevige neerslag. De rivier stroomt dan erg hard zodat er ongelukken kunnen gebeuren. Het komt dan ook regelmatig voor dat het tuben tijdelijk wordt verboden omdat iemand is overleden. Zorg dat je goed verzekerd bent als je gaat tuben in Vang Vieng! Een goede goede reisverzekering is erg belangrijk.

Hoe kom je in Vang Vieng?

Vang Vieng is goed over land te bereiken. Het plaatsje ligt in een vallei tussen een groot kalksteengebergte in. Wegen lopen van Luang Prabang via de vallei door naar Vientiane.

Per bus naar Vang Vieng reizen

Vang Vieng ligt tussen de populaire bestemmingen Luang Prabang en Vientiane in. Per bus kan je Vang Vieng bereiken. De busrit van Luang Prabang naar Vang Vieng duurt ongeveer 7 uur en gaat door ruig berggebied met veel haarspeldbochten. Het stuk van Vang Vieng naar Vientiane duurt ongeveer 4 uur. Een ticket voor de bus van Luang Prabang naar Vang Vieng kan je tegenwoordig online kopen en kost vrij weinig. De rit van Luang Prabang gaat meerdere malen per dag en start bij 70.000KIP (+/- $10). Ook gaan er dagelijks meerdere bussen naar Vientiane. Kosten liggen rond de 20.000KIP ($3). Ook de bus van Vang Vieng naar Vientiane kan je online boeken . Er bestaat ook een busverbinding met Phonsavan, de vlakte der kruiken. De rit duurt ongeveer 9 uur en kost je ook rond de 60.000KIP.

Per mini-van naar Vang Vieng reizen

Het is ook mogelijk om de bovengenoemde routes per mini-van af te leggen. Vaak is dit veiliger dan een grote bus, sneller en comfortabeler. De meerprijs is klein. Soms zijn de prijzen van busritten gelijk aan die van een rit in een mini-van. Regel een rit per mini-van ook online of bij je hotel of guesthouse.

Per boot naar Vang Vieng reizen

De Nam Song rivier is een kleine lokale rivier die niet per boot vanaf een andere grotere plaats te bereiken is. De rivier wordt alleen gebruikt voor het tuben in Vang Vieng!

Per vliegtuig naar Vang Vieng reizen

Het vliegveld van Vang Vieng wordt momenteel niet gebruikt voor personenvervoer. Naar Vang Vieng vliegen is daarom niet mogelijk. Je zou op Luang Prabang moeten vliegen of op het vliegveld van Vientiane. Vanuit Bangkok, Phnom Penh, Siem Reap en Hanoi zijn er dagelijks rechtstreekse vluchten naar deze twee steden. Tickets zijn vaak niet duur. Bekijk de tijden en prijzen.

Meer Vang Vieng reistips

Ga je backpacken in Vang Vieng en door andere delen van Laos, dan is het erg aan te raden om een goede reisgids voor Laos mee te nemen. Naast handige Vang Vieng reistips die je goed op weg helpen als je gaat backpacken in Vang Vieng, zal de reisgids je leidraad zijn tijdens de rest van je backpack avontuur. Bekijk het aanbod reisgidsen voor Laos en ontdek de beste Vang Vieng reistips..