Praktische informatie over Laos

Als je door Laos gaat reizen is het handig om je vooraf in wat praktische informatie over Laos te verdiepen. In veel landen in Zuidoost Azië werken veel dingen net even wat anders dan we in Nederland of andere westerse landen gewend zijn. Door je op voorhand op de hoogte te brengen van praktische informatie over Laos, kan je vervelende situaties voorkomen en weet je gelijk wat je moet doen mocht er toch iets gebeuren. De praktische informatie over Laos die op deze pagina staat gaat over allerlei zaken van pinnen, belangrijke telefoonnummers en contactgegevens van ambassades tot informatie over hygiëne en vervoer.

Officiële taal: Laotiaans
Munteenheid: Laotiaanse Kip (aan de grens Thai Baht of Vietnamese dong).
Inwoners: 6.758.000
Tijdsverschil met Nederland: 6 uur later in de winter, 5 uur in de zomer
Staatsvorm: Democratische Volksrepubliek
Hoofdstad: Vientiane

Netnummer: 008565 (+856)
Buurlanden: Vietnam, China, Myanmar, Thailand en Cambodja
Belangrijkste bezienswaardigheid: Luang Prabang
Belangrijkste rivier: Mekong
Gemiddelde temperatuur: 33 graden (overdag)

Noodnummers in Laos

Ben je op reis in Laos en er gebeurt is, dan is het handig om te weten welk noodnummer (noodtelefoonnummer) in Laos je moet bellen. Nu is het zo dat elke stad een eigen noodnummer heeft voor politie, ambulance en brandweer. Verblijf je voor langere periode in een bepaalde Laotiaanse stad, dan is het handig om het nummer van al deze hulpdiensten op te zoeken en in je telefoon te zetten. Mocht er iets gebeuren, dan kan je snel reageren.

Mocht je het slachtoffer worden van een misdaad, dan is het raadzaam om eerst de ambassade op de hoogte te brengen. Zij kunnen je helpen met advocaten, adviseurs en vertalers. Ook kan je via de ambassade een vervangend reisdocument (laissez passer) laten verzorgen indien je paspoort gestolen is.

Vientiane Luang Prabang Vang Vieng
Politie hotline (24 uur) 023366841 / 023720235
Child Traffic Police: 023722067
012402424 0977780008
Toeristenpolitie 0977780002 012969991 011683307
Ambulance 023426948 (Calmette Hospital)
023216911 (International SOS)
063761888 (Royal Angkor Int. Hospital)
012235888
034936666
(The CT Clinic)
Brandweer 023723 555 012784464 016207790

Politie in Laos

Kom je in aanraking met de Laotiaanse politie door een misdrijf als je bijvoorbeeld bent bestolen of overvallen, dan moet je rekening houden met het volgende: De politie in Laos verdient erg weinig. Het loon van de politie bedroeg tot voor kort $20 per maand. Uiteraard niet genoeg om van rond te komen. Het lage loon van de agenten speelde corruptie erg in de hand. Politie moest immers op alternatieve wijze hun schamele loon ophogen. Door een aanpassing van de wet is het loon aanzienlijk gestegen. Ook krijgen agenten een deel van de boetes die ze uitschrijven uitbetaald.

Elke keer als je de politie moet inschakelen gaat de politie ervan uit dat je ze een kleine vergoeding aanbiedt. De hoogte kan varieert meestal tussen de $5 en $20. Doe je dit niet, dan heb je de politie zeker niet op je hand. Zeker in het geval van een aanrijding of handgemeen waarbij een ander persoon betrokken is, is het zeker handig om dit gebaar te maken. Probeer er ook een vertaler (werknemer uit een hotel, vriend) bij te halen. De politie spreekt vaak erg slecht Engels. Schakel ook altijd de ambassade in.

Ziekenhuizen en ambulances in Laos

De meeste ziekenhuizen in Laos zijn van particuliere aard. De privéklinieken bevinden zich in de grotere steden als Vientiane, Luang Prabang en Pakse. Ook in het populaire Vang Vieng is een clinic aanwezig. In de klinieken werken vaak doktoren die redelijk goed Engels spreken maar niet altijd. In de klinieken kunnen kleine ingrepen worden verricht en kleine operaties worden uitgevoerd. Voor het serieuzere werk moet je naar Vientiane toe. In Vientiane zijn ziekenhuizen waar meer gespecialiseerde operaties worden uitgevoerd. Hoewel de medische voorzieningen en mogelijkheden de afgelopen jaren erg verbeterd zijn, is nog niet alles mogelijk in Vientiane. Voor risicovolle operaties als hartoperaties of transplantaties moet je nog altijd naar Bangkok reizen.

Zorg altijd dat je goed verzekerd op reis gaat want een bezoek aan een ziekenhuis kan soms flink in de papieren lopen. Er zijn tegenwoordig speciale reisverzekeringen voor backpackers die veel medische kosten en andere kosten dekken. Ook kan je een kortlopende reisverzekering afsluiten.

De ambulances in Laos behoren toe aan de privéklinieken. Ook de kosten voor een ritje in een ambulance kunnen vrij hoog oplopen.

Nederlandse ambassade in Laos

Zoek je naar de Nederlandse ambassade in Laos, dan kan je lang zoeken. Nederland heeft helaas geen ambassade in Laos. Wel is er een Nederlands consulaat in Vientiane aanwezig. Mocht je iets overkomen dan kan je je tot het consulaat wenden.

De dichtstbijzijnde Nederlandse ambassade vind je in Bangkok. Ze zijn te bereiken via hun website of 24 uur per dag en 7 dagen per week telefonisch via +66 2 309 52 00. Ook kan je het Ministerie van buitenlandse zaken in Nederland raadplegen via voor consulaire hulp en advies. Ze zijn 24/7 te bereiken via het contactcenter (Tel: +31 247 247 247).

Vervoer in Laos

Je kunt op diverse manieren door Laos reizen. Vervoer in Laos bestaat voornamelijk uit bussen omdat er bijna geen spoor ligt. Ook is het mogelijk om per boot over delen van rivieren te varen. Zo is de bootverbinding over de Mekong rivier van Ban Huay Xai via Pak Beng naar Luang Prabang erg populair. Tegenwoordig kan je eenvoudig je bustickets voor Laos online boeken.

Let erop dat Noord-Laos vrij ruig is. Door de aanwezigheid van de vele bergen duurt de reis vaak vrij lang. Bussen rijden over hoge bergpassen en door veel haarspeldbochten. Ben je snel vatbaar voor wagenziekte, vergeet dan vooral je pillen tegen wagenziekte niet.

Elektriciteit in Laos

Als je op reis gaat in Laos kan je je elektrische apparaten via een reguliere stekker opladen. Hoewel het stopcontact in Laos er anders uitziet dan een stopcontact in Nederland, is de spanning gelijk. Net als in Nederland heeft Laos een spanning van 230 volt(230V), met een wisselspanning van 50 Hz uit het stopcontact. Een transformator is daarom niet nodig. Zowel Laotiaanse stekkers met smalle, platte pinnen als de Nederlandse stekkers met dikke ronde pinnen passen in het stopcontact.

Stekkers in Laos zien er anders uit maar zowel de Nederlandse stekkers als de Laotiaanse stekkers passen op een stopcontact in Laos. Deze praktische informatie over Laos zullen veel reizigers gebruiken.

Stopcontact in Cambodja
Pinautomaten in Cambodja

Geld pinnen in Laos

Je kan tegenwoordig op veel plaatsen in Laos geld pinnen. Op alle internationale vliegvelden staan ATM’s (pinautomaten) en kan je ook geld wisselen. In de toeristische gebieden en grote steden als Vientiane, Luang Prabang, Luang Namtja, Pakse, Savannakhet en Vang Vieng kan je pinnen. Uit pinautomaten in Laos komen Laotiaanse Kippen. Met pinpassen van de grote Nederlandse banken kan je geld opnemen. Heel af en toe komt het voor dat een bankpas niet werkt, ook van de grotere Nederlandse banken. Een creditcard meenemen op reis is dan ook erg aan te raden. Ook kan je met je creditcard (Visa World Card en MasterCard Classic) geld opnemen. Mocht je bankpas niet werken, dan kan je met je creditcard eenvoudig je hotelrekening of rekening voor je diner in een restaurant betalen.

Een Visa World Card of een MasterCard Classic kan je snel en eenvoudig aanschaffen. Groot voordeel is dat je voor sommige aankopen gelijk ook verzekerd bent. Lees meer over geld in Laos.

Bellen en internetten in Laos

Tegenwoordig zijn bellen en internetten in Laos de gewoonste zaak van de wereld. Vrijwel iedere volwassenen heeft een mobiele telefoon. Vaak zelfs een smartphone. In Laos kan je op elke hoek van de straat een simkaart kopen (Smartkaart). De kaart heeft een eigen telefoonnummer. Op de kaart zit standaard $1 beltegoed en internettegoed. Je kunt heel goedkoop naar andere nummers in Laos bellen. Bel je naar het buitenland, dan kan je beter de internetbundel op de simkaart gebruiken. Met deze bundel kan je dagenlang internetten. Zo kan je bijvoorbeeld urenlang youtube kijken maar je kunt je tegoed uiteraard ook gebruiken om te Skypen of te Facetimen. Is je tegoed op, dan kan je voor $1 of $2 een kraskaart kopen waarmee je het tegoed weer kunt opwaarderen. Erg handig en voordelig. Als het je zelf niet lukt om op te waarderen kan je dat een het winkeltje vragen waar je de kaart gekocht hebt. Bellen en internetten in Laos is dus vrij eenvoudig. Let er wel op dat je telefoon wel simlock-vrij moet zijn om de sim te kunnen gebruiken.

Bellen en internetten in Cambodja, simkaart

Reisdocumenten voor Laos

Voor Laos heb je een visum nodig. Een regulier visum voor Laos is 30 dagen geldig. Ook bestaat de mogelijkheid om je visum eenmalig te verlengen met nog eens 15 dagen. Je moet wel aan een aantal eisen voldoen wil je een visum voor Laos aan kunnen schaffen. Lees meer over het aanvragen van een visum voor Laos op de visumpagina.

Meer praktische informatie over Laos?

Ben je op zoek naar nog meer praktische informatie over Laos? In de betere reisgidsen over Laos vind je nog veel meer praktische informatie over Laos. Reisgidsen kan je in boekvorm (papier) aanschaffen maar zijn tegenwoordig ook in handig digitaal formaat te verkrijgen zodat je op je tablet of telefoon de informatie kunt raadplegen. Naar onze mening zijn de Lonely Planet, Rough Guide en de
Trotter de beste reisgidsen voor Laos.

Praktische informatie over Laos
4.4 (88.57%) 7 vote[s]