De grens oversteken bij Laos in niet altijd even gemakkelijk. Per grensovergang verschillen de voorwaarden en mogelijkheden. Laos is een land dat compleet ligt ingesloten tussen Thailand in het zuidwesten, Myanmar en China in het noordwesten, Vietnam in het oosten en Cambodja in het zuiden. Er zijn dan ook vrij veel grensovergangen in Laos met deze omringende landen. Sommigen daarvan zijn vrij makkelijk over te steken terwijl het bij andere grenzen weer veel moeilijker of zelfs soms onmogelijk is om de grens over te komen. Bij sommige grensovergangen in Laos kan je een “visa on arrival” ter plekke regelen terwijl je bij andere grenspunten in Laos alleen terecht kunt als je op voorhand al je visum hebt geregeld. Kijk daarom eerst goed wat de eisen zijn voordat je ergens de grens oversteekt.

Grensovergangen tussen Laos en Thailand

Er zijn 8 grensovergangen tussen Laos en Thailand. Aangezien de Mekong rivier vaak de natuurlijke grens vormt tussen Laos en Thailand moet je vaak per ferry of longtail boat de Mekong oversteken of kan je via een van de 4 Thai-Laotiaanse vriendschapsbruggen naar de overkant komen. Van de 8 grensovergangen tussen Laos en Thailand worden er 4 intensief gebruikt. De andere 4 worden nauwelijks gebruikt vanwege de afgelegen liggen of gebrek aan aansluitingen per bus of boot.

De meest noordelijke grensovergang van de meest gebruikte grensovergangen tussen Laos en Thailand ligt bij Ban Huay Xai, een andere vind je bij de hoofdstad Vientiane en de andere twee liggen bij de Mekong in het zuiden van Laos. Vooral de grensovergangen bij Ban Huay Xai en Vientiane worden veel gebruikt om van Thailand naar Laos te reizen over andersom.

Ban Huay Xai / Chiang Khong

Deze grensovergang tussen Laos en Thailand is een populaire. Jaarlijks passeren hier veel reizigers de grens. Vaak reizen ze vanuit Thailand naar Laos om daar vervolgens de Mekong rivier af te zakken naar het zuiden en Cambodja. Je kunt ideaal vanuit Noord-Thailand de grens oversteken om daar het noorden van Laos te gaan verkennen. Als je richting Luang Prabang, Pak Beng of Luang Namtha reist is de de beste plek om de grens te passeren. Een visa on arrival is hier mogelijk en kost minder dan het thuis op voorhand bij de ambassade te regelen. Voor $35 ben je klaar. Er is een geldwisselkantoor (Money Exhange service) bij de grens.
 
  07:00 – 18:00
  Chiang Rai/Chiang Khong – Ban Huay Xai (slow boat naar Luang Prabang)
  Noord-Thailand, Noordwest Laos
  Mogelijk
  Vaak vliegen backpackers van Bangkok naar Chiang Mai of Chiang Rai om daar vervolgens per sawngthaew naar Chiang Khong te reizen. Daar boeken ze vaak een hotel omdat je vaak laat aankomt zodat je de grens niet meer kunt oversteken. De volgende ochtend vanaf zeven uur wordt de grens geopend. Moest je voorheen nog per boot (5000K) de Mekong oversteken, tegenwoordig is er (helaas) een brug over de Mekong aangelegd zodat je sneller de Laotiaanse immigratie bereikt.

Zodra je aankomt in Ban Huay Xai kan je kiezen om per boot of bus naar het noorden van Laos door te reizen. Populair zijn de plaatsen Luang Namtha en Muang Sing omdat je daar prachtige trekkingen door de ruige bergen kunt doen. Ook kan je per slowboat of per fastboot de Mekong rivier afvaren naar Luang Prabang. Met de slowboat duurt de reis 2 dagen en overnacht je onderweg in Pak Beng.

Met de fastboat ben je er in 8 uur. Let er wel op dat deze tocht niet comfortabel is en soms gevaarlijk. Informeer tijdens je verblijf in Chiang Khong van te voren naar de mogelijkheden en boek indien mogelijk via je hotel of guesthouses in Chiang Khong. Via het Day Waterfront Hotel in Chiang Khong kan je de boottochten naar Luang Prabang regelen. Een kamer met uitzicht op de Mekong rivier boek je er vanaf $18 per nacht!

Huai Kon / Muang Ngeun

Deze grensovergang ligt nogal afgelegen in het noorden van Thailand. Zeer weinig reizigers reizen via deze route Laos is. Mocht je toch in dit deel van Thailand rondreizen en hier de grens over willen, dan kan dat.  

  08:00 – 18:00
  Chiang Klang / Pak Beng
  Noord-Thailand / Noordwest Laos
  Mogelijk
  Vanaf hier kan je over land Luang Prabang reizen of makkelijker naar Pak Beng. Houd wel rekening met beperkt openbaar vervoer. Je bent vooral op pick-up trucks aangewezen. Informeer dus ter plekke eerst goed naar de mogelijkheden. Je kan ook hier je visa on arrival regelen.

Loei / PakLai

Ook deze afgelegen grensovergang Loei / Paklai wordt niet of nauwelijks gebruikt door westerse toeristen. De grens ligt in een uithoek van zowel Thailand als Laos waar weinig toeristen komen. Je kan vanaf hier richting Luang Prabang reizen maar reken niet op openbaar vervoer. Je kan beter voor de grensovergang Vientiane / Nong Khai kiezen als je vanuit deze regio de grens met Laos wilt passeren.

  08:00 – 17:00
  Loei / Luang Prabang
  Noordoost Thailand / West Laos
  Mogelijk
  Openbaar vervoer is er niet of nauwelijks bij deze grensovergang. Wel kan je Loei per bus bereiken vanuit Bangkok of Chiang Mai (8 tot 10 uur). Vanaf Don Mueang Airport in Bangkok vlieg je in een uur naar Loei. Je kan vaak een goedkope vlucht van Bangkok naar Loei boeken als je op tijd boekt. Voor een paar tientjes is het al mogelijk.

Vanaf Loei ben je op sawngthaews aangewezen. Reguliere busdiensten zijn er niet.

Nong Khai / Tha Na Leng (Vientiane)

De grensplaats Tha Na Leng ligt zo’n 20 kilometer buiten het centrum van Vientiane. De Laotiaans-Thaise vriendschapsbrug over de Mekong rivier vormt hier de grens tussen Laos en Thailand. De grensovergang is een van de drukste in Laos. Dagelijkst passeren vele toeristen hier de grens. Vooral omdat vervoer hier goed is geregeld en je zo in Vientiane bent.

  08:00 – 18:00
  Nong Khai / Tha Na Leng (Vientiane)
  Noordoost Thailand / Centraal Laos
  Mogelijk
  Per bus, tuk tuk of taxi kan je eenvoudig en vrij snel van Vientiane naar de grens reizen. Je kan per rechtstreekse bus van Bangkok naar Vientiane reizen.
Ook gaan er tegenwoordig directe internationale bussen van Vientiane naar Nong Khai en zelfs naar Udon Thani. Voor $2 kan je een buskaartje kopen voor de anderhalf uur durende rit. Er gaan dagelijks 3 internationale bussen en nog eens elk uur gaan er bussen die je tot aan de grens brengen. Reis je tot aan de Tha Na Leng immigratiepost of tot aan de immigratiepost van Nong Khai, dan moet je zelf de brug nog over zien te komen tussen de twee immigratieposten in. De brug is vrij lang en in de middag kan het er erg warm zijn. Er rijden shuttlebussen tussen de grensposten die je voor 20B naar de andere kant brengen. Er is een geldwisselkantoor (Money Exhange service) bij de grens.

Voorbij de immigratiediensten kan je in Nong Khai ook weer per bus of taxi verder reizen. Nong Khai heeft ook een treinstation met directe verbindingen naar Udon Thani, Ayuthaya en Bangkok. Bij deze grensovergang kan je ter plekke je visum voor Laos regelen (visa on arrival). Reis je verder Thailand in per bus of trein, dan kan je hier online je kaartje kopen.

Paksan / Beung Kan

Deze grensovergang behoort tot de minst gebruikte grensovergangen tussen Laos en Thailand. Vrijwel niemand gaat hier de grens over vanwege het gebrek aan aansluitend vervoer en het feit dat je geen visa on arrival voor Laos kunt regelen. Ben je hier in de buurt en wil je de grens oversteken, kies dan voor de grensovergang bij Pakse of Vientiane.

Zelfs met je visum voor Laos al op zak kost het je hier te veel tijd, geld, en energie om de grens over te komen.

  08:00 – 18:00
  Nong Khai / Tha Na Leng (Vientiane)
  Noordoost Thailand / Centraal Laos
  Niet mogelijk
  Alleen per boot kan je de immigratiedienst aan de overkant bereiken. Er is zeer beperkt openbaar vervoer in dit deel van Thailand. Je bent aangewezen op vervoer per sawngthaew. In Laos zit je snel op de NH13, de belangrijkste “snelweg” van Laos. Hier rijden redelijk wat langeafstandbussen tussen Vientiane en Pakse / Savanannakhet.

Ban Vuen (Tha Khaek) / Nakhon Phanom

Tussen de Laotiaanse stad Tha Khaek en de Thaise stad Nakhon Phanom ligt een nieuwe brug, de 3e Thai-Laotiaanse vriendschapsbrug. Je hoeft niet meer per ferry de Mekong rivier over te steken om naar Thailand te reizen. De brug ligt ten opzichte van zowel Tha Khaek als Nakhon Phanom ten noorden van de stad. Je kan er eenvoudig per tuk tuk komen voor $1 per persoon. Iedere inwoner van Tha Khaek kan je er mee helpen. Bij de immigratiepost, die van 08:00u tot 18:00 dagelijks geopend is, kan je een visa on arrival regelen voor Laos dat je voor 30 dagen het recht geeft om in Laos te verblijven.

  08:00 – 18:00
  Nakhon Phanom / Tha Khaek
  Noordoost Thailand / Zuid Laos
  Mogelijk
  Reis je in Thailand door, dan kan je vanaf Nakhon Phanom bij aankomst in de ferryhaven per tuk tuk naar het busstation reizen om daar vervolgens de bus naar Udon Thani of Bangkok te nemen. De bus naar Bangkok rijdt niet frequent. Alleen in de avond.

Savannaketh / Mudahan

Wil je de grens tussen Thailand en Laos oversteken bij Savannakhet, dan hoef je ook hier helaas niet meer per ferry de oversteek te maken. Ook hier is een brug aangelegd zodat je eenvoudig vanuit Laos naar Thailand kunt reizen of andersom. De immigratiedienst is van 08:00u tot 18:00u geopend en ook hier kan je een visa on arrival regelen voor Laos voor 30 dagen.

  08:00 – 18:00
  Nakhon Phanom / Tha Khaek
  Noordoost Thailand / Zuid Laos
  Mogelijk
  Omdat de brug een aantal kilometer ten noorden van de stad Savannakhet ligt zal je per tuk tuk naar de brug moeten reizen. Een betere optie is om de rechtstreekse internationale bus van Savannakhet naar Mudahan te nemen. De rit brengt je in 45 van de ene naar de andere stad zonder dat je zelf de brug te voet hoeft over te steken. Vanaf Mudahan kan je een bus naar Bangkok nemen. Deze doet er ongeveer 10 uur over.

Vang Tao / Chong Mek

De Vang Tao / Chong Mek grensovergang tussen Laos en Thailand wordt niet heel veel gebruikt door backpackers omdat die vaak vanuit dit deel van Laos richting Cambodja reizen. Toch is het een vrij eenvoudige manier om naar Thailand te reizen.

  08:00 – 18:00
  Nakhon Phanom / Tha Khaek
  Noordoost Thailand / Zuid Laos
  Mogelijk
  Er gaan dagelijks namelijk 2 rechtstreeks internationale bussen van Pakse naar Ubon Ratchathani (4 uur reistijd) en 1 rechtstreekse bus naar Bangkok ( 8 uur reistijd). Vanaf Ubon Ratchathani kan je eventueel ook de trein pakken. Pakse ligt aan de Mekong rivier maar de grens ligt iets verderop in het westen bij de plaats Vang Tao. In Chong Mek, net over de grens in Thailand, is het busstation op 400 meter afstand. Ook bij deze grensovergang kan je een visa on arrival regelen voor Laos.

Grensovergangen tussen Laos en Vietnam

Laos en Vietnam delen in totaal 7 grensovergangen die geschikt zijn voor toeristen. De meeste grensovergangen liggen in afgelegen gebieden of bij vrij kleine plaatsen in de buurt. Over het algemeen moet je bijna een hele dag uittrekken om vanuit Laos naar Vietnam te reizen of v.v. Normaal gesproken is de bus hiervoor de beste manier van vervoer. Probeer een rechtstreekse bus van een plaats in Laos naar een plaats in Vietnam te boeken zodat de kans klein is dat je ergens strandt. Als je de reis boekt tot de grens om vervolgens ter plaatse te kijken naar vervoer verder het land in kan het goed voorkomen dat je ergens moet overnachten bij gebrek aan aansluitende vervoersmogelijkheden.

De grensovergangen tussen Laos en Vietnam liggen redelijk verspreid over de lange grensstrook die de twee landen met elkaar delen. Bij alle 7 grensovergangen is het mogelijk om een visa on arrival voor Laos te regelen. Ga je de andere kant op, dan is het noodzakelijk om je visum voor Vietnam vooraf aan te schaffen. Eventueel is dit mogelijk in de grotere plaatsen in Laos (Vientiane, Luang Prabang, Pakse en Savannakhet).

Pang Hok / Tay Trang

Grensovergang Pang Hok (L) / Tay Trang (V) is de meest noordelijk gelegen grensovergang tussen Laos en Vietnam. Het is de grensovergang die je vanuit Noord Laos richting Dien Bien Phu net over de grens in Vietnam brengt en verder richting Sapa in de hooglanden van noordelijk Vietnam. Vanuit de Laotiaanse plaats Muang Khua rijden er dagelijks bussen naar Dien Bien Phu in Vietnam en v.v. uiteraard. Vanuit Dien Bien Phu rijden er weer bussen naar Sapa in het noorden of naar Hanoi in het oosten van Vietnam. De busrit tussen Muang Khua en Dien Bien Phu is erg mooi en brengt je door een ruig berglandschap.

  08:00 – 18:00
  Muang Khua / Dien Bien Phu
  Noordoost Laos / Noordwest Vietnam.
  Laos wel, Vietnam niet.
  Reis je juist richting Laos, dan kan je vanuit Muang Khua een bus nemen naar Luang Prabang (1 dag). Als jet voldoende tijd hebt is de route per boot een absolute aanraden. Vanuit Muang Khua kan je per boot de Nam Ou rivier afvaren tot aan de Mekong rivier bij de grotten van Pak Ou en vervolgens naar Luang Prabang. Onderweg kan je nog overnachten in Nong Khiaw en Muang Ngoi aan de oevers van de Mekong rivier. Beide plaatsjes liggen verscholen in een indrukwekkend karstgebergte en zijn zeer de moeite waard.

Na Meo / Nam Soi

Grensovergang Na Meo/Nam Soi ligt in het noordoosten van Laos en het noordwesten van Vietnam. De grensovergang is niet de drukste tussen de twee landen maar zeker ook niet de minst-gebruikte. Dagelijks gaan hier toch wel aardig wat reizigers de grens over.

Ook kan je per bus van Phonsavan naar Vinh reizen. Deze bussen reizen echter niet dagelijks dus informeer goed naar de mogelijkheden.

  08:00 – 18:00
  Sam Neua / Thanh Hoa
  Noordoost Laos / Noordwest Vietnam.
  Laos wel, Vietnam niet.
  Vanuit de Laotiaanse plaats Sam Neua is het mogelijk om per directe dagelijkse bus naar Thanh Hoa in Vietnam te reizen of zelfs nog door te reizen naar Vinh. Wil je richting Hanoi, dan is een overstap in Thanh Hoa nodig. Vanuit Vientiane en Luang Prabang rijden er ook dagelijks bussen naar Sam Neua. Let er wel op dat vooral de rit vanuit Luang Prabang er langs duurt. Eventueel kan je in Sam Neua overnachten en de indrukwekkende grotten van Vieng Xai bezoeken.

Nong Haet / Nam Can

De grensovergang Nong Haet (L) / Nam Can (V) wordt weinig gebruikt. Hooguit door toeristen die van de vlakte der kruiken bij Ponsawan naar Vinh en vervolgens verder naar Hanoi doorreizen.

  08:00 – 18:00
  Ponsawan / Vinh
  Oost Laos / West Vietnam.
  Laos wel, Vietnam niet.
  Er rijden bussen tussen Ponsavan en Vinh. Ze rijden echter niet dagelijks dus informeer goed bij je hotel of guesthouse naar de mogelijkheden.

Nam Phao / Cau Treo

De grensovergang Nam Phao (L) / CauTreo (V) is een populaire, het is zelfs de populairste grensovergang tussen Laos en Vietnam. Het is de grensovergang die wordt gebruikt als je per bus van Vientiane naar Hanoi reist. Houd rekening met een lange zit als je de hele busrit wilt gaan doen zonder onderbreking.

  08:00 – 18:00
  Vientiane of Savannakhet / Vinh
  Oost Laos / West Vietnam.
  Laos wel, Vietnam niet.
  De lange busrit van Vientiane naar Hanoi kan tot wel 24 uur duren en is erg vermoeiend. Soms sta je lang stil bij de grens. Een snellere en betere optie is vliegen. Je spaart een hoop tijd uit. Uiteraard betaal je wel wat meer dan de $25 voor de busrit van Vientiane naar Hanoi! Het is ook mogelijk om tot aan Vinh te reizen, de geboorteplaats van Ho Chi Minh. Heb je de tijd, breng dan zeker even een bezoek aan de ondergrondse grotten van Tham Kong Lo. onderweg.

Na Phao / Cha Lo

De grensovergang van Na Phao (L) / Cha Lo (V) wordt weinig gebruikt door toeristen. Alleen toeristen die per bus tussen Tha Khaek en Dong Hoi reizen zullen hier de grens passeren. Probeer je ticket in één keer door te boeken van de ene naar de andere plaats. Vanaf de grens is er weinig aansluitend vervoer naar zowel Laos als Vietnam.

  08:00 – 18:00
  Tha Khaek / Dong Hoi
  Oost Laos / West Vietnam.
  Laos wel, Vietnam niet.
  Bussen rijden niet dagelijks. Probeer ruim op tijd te informeren naar de mogelijkheden. In Vietnam zijn er iets meer busverbindingen.

Dansavanh / Lao Bao

De grensovergang Dansavanh (L) / Lao Bao (V) verbindt zuidelijk Laos met centraal Vietnam. In het bijzonder verbindt deze grensovergang de Vietnamese stad Dong Ha met de Laotiaanse stad Savannakhet. Het is een vrij populaire grensovergang en de beste optie als je vanuit Zuidelijk Laos de grens met Vietnam wilt oversteken.

  08:00 – 18:00
  Savannakhet / Dong Ha
  Zuidoost Laos / West Vietnam.
  Laos wel, Vietnam niet.
  Vanaf Savannakhet rijden er dagelijks bussen naar Dong Ha (en v.v.) waar vandaan je weer makkelijk door kunt reizen naar Hue. Het passeren van de grens gaat hier vrij snel en gemakkelijk. Je kan een bezoek aan het achterland van Savannakhet goed combineren met een bezoek aan Xepon (Sepon) waar tijdens de Vietnam oorlog de Ho Chi Minh trail liep.

Phou Keua / Bo Y

De meest zuidelijk gelegen grensovergang tussen Laos en Vietnam is die van Phou Keua (L) / Bo Y (V). Deze grensovergang gebruik je als je van Pakse, Sekong of Attapeu naar Kontum in Vietnam reist.

  08:00 – 18:00
  Pakse, Sekong of Attapeu / Kontum
  Zuid-Laos / Centraal Vietnam.
  Laos wel, Vietnam niet.
  Dagelijks rijdt er een bus tussen de plaatsen. In een paar uur ben je op je bestemming. Reken minimaal een uur bij de grens.

 

Grensovergangen tussen Laos en Cambodja

Laos en Cambodja delen maar één grensovergang. Vaak gebruik je deze grensovergang als je vanuit Si Phan Don (Don Det/Don Khong/de vierduizend eilanden) of vanuit het Bolaven Plateau naar Cambodja reist, of juist vanuit het noorden van Cambodja naar Laos. Deze grensovergang, Dom Kralor / Voen Kham, ligt naast de Mekong rivier.

 

Dom Kralor / Veun Kham

De enige manier om van Laos naar Cambodja (of andersom) te reizen over land is via deze grensovergang. Het is de enige grens tussen beide landen. Er zijn 2 grensposten die onder de zelfde (grens)naam opereren. Je kan namelijk de grens via de weg passeren maar ook via de Mekong rivier.

  08:00 – 18:00
  Pakse, Stung Treng
  Zuid-Laos / Noord-Cambodja.
  Mogelijk voor zowel Laos als Cambodja.
  Reis je via de weg vanaf bijvoorbeeld Si Phan Don, dan zal je aan het einde van de hoofdweg rechtsaf slaan en daar de Voen Kham grenspost aantreffen in een houten huisje. Vanaf hier moet je later verder doorrijden naar de Cambodjaanse immigratiedienst. Daar is vervoer naar Stung Treng mogelijk.
Reis je over de Mekong rivier, dan sla je eerder af op de hoofdweg en rij je richting het plaatsje Koh Chheuteal Thom waar je ook een klein houten kantoortje in het midden van het dorp treft. De douanier zal je hier $1 per persoon vragen voor de moeite die hij moet doen (uit z’n hangmat opstaan). Doe niet moeilijk, betaal en bespaar je zo problemen.

Vlak bij het kantoortje kan je geld wisselen en ook bevindt zich daar de Mekong rivier waar boten klaarliggen die je voor $30 per privé boot richting Stung Treng (3 uur) brengen. Voor $5 of $6 per persoon kan je ook mee op een boot. Je moet dan wel op meer reizigers wachten tot de boot vol zit. Vanaf Stung Treng kan je dezelfde dag hooguit tot Kratie of Ban Lung komen maar niet meer helemaal naar Phnom Penh of Siem Reap.Let erop dat je alleen een visa on arrival kunt regelen bij de officiële grenspost van Cambodja, Dom Kralor, niet bij de waterroute. Je kan wel eerst bij de Cambodjaanse immigratiedienst je visum regelen en later terugrijden om via de Mekong richting Stung Treng af te zakken. De grensovergang is van 07:00u tot 17:00u geopend. Heb je plannen om door te reizen naar een andere plaats dan Stung Treng, vertrek dan bij tijds anders kom je misschien niet meer op tijd aan.

 

Grensovergangen tussen Laos en China

Er is maar één grensovergang tussen China en Laos waar je als reiziger gebruik van kunt maken, de grensovergang van Boten / Móhān die vlak bij de Noord-Laotiaanse stad Luang Nam Tha ligt. Vanaf Boten is het 2 uur per bus naar de Chinese plaats Mengla reizen. Vanaf daar kan je verder doorreizen naar steden in China als Jinghong en Kunming. Er gaan zelfs directe internationale bussen tussen Luang Namtha en Jinghong (6 uur), Udomxai en Mengla (5 uur) en Kunming en Luang Prabang (24 uur met een nachtbus). Visums voor Laos kan je aan de grens verkrijgen. Voor China moet je van te voren je visum geregeld hebben.

 

 

Grensovergangen tussen Laos en Myanmar

Hoewel Laos en Myanmar een grens delen met een lengte van bijna 300 kilometer die op natuurlijke wijze door de Mekong rivier wordt gevormd, bestaat er geen officiële grensovergang tussenbeide landen. Reden daarvan is dat het gebied erg ruig en onherbergzaam is en in het deel van Myanmar de Karen een eigen onafhankelijke staat nastreven en geweld niet schuwen. Het gebied is zodoende ook niet veilig.

Wil je toch vanuit westelijk Laos naar Oostelijk Myanmar reizen, dan kan je het beste eerst naar Thailand reizen (grensovergang Ban Huay Xai) en vervolgens bij Tachilek de grens oversteken tussen Thailand en Myanmar. Let erop dat je niet altijd door mag reizen van Tachilek naar andere plaatsen in Myanmar. Vliegen mag wel.